Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową. Camembert marynowany w winie robi się aksamitny. Pyszny, wieczorową porą w towarzystwie ukochanego, czy znajomych z kieliszkiem schłodzonego białego wina Chardonnay wprost ze Stacji Winiarskiej . Przepis ten powstał w ramach współpracy ze Stacją Winiarską Michałowice, która mieści się kilka kilometrów od Krakowa(...)drodze na Warszawę. W pięknym drewnianym domku, gdzie przemili właściciele sprzedają cudowne wino, ale więcej o tym miejscu możecie przeczytać tu . Ser marynowany w białym winie z salsą truskawkową Ser Camembert 200 ml białego wina Chardonnay Ser camembert wyciągamy z opakowania odcinamy górną skórkę, przekładamy do szklanego naczynia zalewamy winem i odstawiamy do lodówki
Kuchnia na wzgórzuPołączenie klasyki drożdżowej ze świeżą, pachnącą t ruskawk ą - nie ma nic lepszego! Z racji sezonu truskawkowego w pełni, Ciasto na niedzielę zachęca do wypiekania słodkości właśnie z truskawkami w roli głównej. Piekę więc i ja! :D A że pałam miłością przeogromną do ciasta drożdżowego, postawiłam tu na klasyczną drożdżówkę z truskawkami pod aromatyczną kruszonką. Puszyste ciasto, słodkie truskawki(...)przekroić na pół . Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SMACZNE PRZEPISY - Lody truskawkowe MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Ciasto truskawkowe CZARNA OD KUCHNI - Kostka z truskawką SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną
Grunt to przepis!mojprzepisna.pl | Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Niesamowita sprawa, otworzyć w środku zimy kompot truskawkowy, pyszny, aromatyczny i domowy. Dlatego też zdecydowaliśmy się z mężem, że w tym roku kompot musi być, ja wiem, że w sklepach jest wszystko, ale co domowe to domowe. Kompot zgodnie z recepturą mojej cioci Maryli, która robi go chyba(...)piwnicy czy spiżarni. * Ja wszystkie słoiki, używane do przetworów, myję w zmywarce na najwyższej temperaturze (około 60 st. później zostawiam je w zmywarce aby się całkowicie osuszyły). Smacznego! Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
moj przepis nadziś zrobiłam sernik na zimno na biszkopcie. Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Sernik porzeczkowy z musem truskawkowym Składniki : Biszkopt jajka - 6 szt cukier - 6 łyżek mąka - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa serowa : ser biały w kostce - 0,5 kg żelatyna - 3 szczube łyżki jogurt(...)naturalny - 400 ml cukier kryształ - 3/4 szkl porzeczki czarne - 1 szkl woda gotowana - 160 ml do rozpuszczenia żelatyny Mus truskawkowy galaretki truskawkowe - 2 opak truskawki - 0,5 kg woda gotowana - 400 ml Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier dalej ubijać. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem
Kuchnia DanusiDzisiaj Dzień Ojca , więc dla Tatusia w imieniu dzieci przygotowałam pyszny torcik z pianką śmietanowo truskawkową :) Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowo truskawkowa : 0,5 litra zmiksowanych truskawek z 3 łyżkami cukru 1 cukier(...)waniliowy 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki gorącej wody 3 śmietany fix 500 ml kremówki 36 % Wykonanie biszkoptu : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, ciągle mieszając na małych obrotach dodawać mąkę z proszkiem , olej i wodę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chilirazem konfitura truskawkowa według przepisu mojej mamy oraz druga wersja trochę zmodyfikowana przeze mnie. Wersja pierwsza ma tą zaletę, ze robi się ją naprawdę szybko, druga natomiast ma bardziej intensywny truskawkowy smak. Obie wersje są rewelacyjne. Dzięki galaretce konfitura ma ciekawą konsystencję, jest słodka i bardzo truskawkowa. Wersja 1 Składniki: 1 kg truskawek ok ¼ szklanki cukru 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)lodówki lub w zimne miejsce do momentu aż konfitura stężeje. Wersja 2 Składniki: 6 kg truskawek 15 goździków 6 łyżeczek cynamonu 2 szklanki cukru 5 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i przełożyć je do dużego garnka. Dodać goździki i gotować na małym ogniu uważając żeby truskawki nie wykipiały. Gdy ilość truskawek zmaleje dodać cynamon
Mama Gotujewrzątku 25 dag zmiksowanych truskawek 1/2 szkl śmietanki 30% 100 g białej czekolady Dodatkowo: biszkopty na spód (można też po prostu upiec biszkopt) truskawki na wierzch galaretka truskawkowa 1,5 szkl wrzątku 1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątku. Odstawić do wystudzenia. 25 dag truskawek dokładnie zmiksować. Formę wyłożyć biszkoptami (ja przy krawędzi formy ułożyłam dodatkowo truskawki). 2. Żelatynę(...)wierzch zastygł (u mnie wystarczyło ok 5 minut). 5. Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Drugą połowę masy serowej zmiksować ze śmietanką i czekoladą. Wylać na warstwę truskawkową. Uwaga: gdyby się okazało, że zastyganie warstwy truskawkowej trwa za długo i warstwa biała zaczęła by tężeć wystarczy ją lekko podgrzać (ok 15 sekund w mikrofali) 6. Pozostałe truskawki pokroić
Kto ugości moich gości?PRZETWORY Z OWOCÓW Dżemy, konfitury Dżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy(...)Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy Owoce w zalewie / syropie Borówki w cukrze Maliny w cukrze Maliny w syropie Truskawki w cukrze Gruszki w słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie Brzoskwinie w syropie Morele w syropie Wiśnie w syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy
Kuchnia domowa AniDziś zapraszam Was iście serową ucztę. Deser powinien przypaść do gustu, każdemu kto lubi ser i mleczne przetwory. Znajdziecie w nim również pyszny czerwony, truskawkowy akcent. Nie mogło przecież zabraknąć truskawek. Czy do Was, tak jak i do mnie "uśmiechają się one" z każdego straganu? Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy(...)nich w mojej kuchni. Składniki: Masa serowa: 250 g serka półtłustego 5 łyżek mleka 5 łyżek jogurtu typ grecki 3/4 łyżki cukru lub 1/2 łyżki płynnego miodu Warstwa truskawkowa: 1 1/2 szklanki wody 2/3 szklanki truskawek 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki cukru * * ilość cukru można zwiększyć, bądź zmniejszyć w zależności od naturalnej słodyczy truskawek Dodatki: 3/4 łyżeczki
Słodkie okruszkiprzygotowaniami do Sylwestra. A u mnie na blogu opóźnienie i brak przepisów na moje świąteczne wypieki. Dziś przedstawiam super smaczne ciasto z musem truskawkowym. Po prostu niebo w gębie. Nie wierzycie? Spróbujcie sami, a na pewno podzielicie mój pogląd. Przepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji Biszkopt jasny: 4 jajka 8 łyżek cukru(...)pieczenia 1 łyżka octu Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Masa truskawkowa: 1/2 kg truskawek - mogą być mrożone 3 galaretki truskawkowe Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1 galaretka czerwona 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Polewa
Ciasteczkowy PotwórSernik na zimno z truskawkami Nie jest tajemnicą, że za chwilę będzie już po truskawkach. Podobno, to ostatni truskawkowy tydzień. Nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze czuję niedosyt i zamierzam ten tydzień zatruskawkować (wiem, nie ma takiego słowa ;) ) się na maksa. Dlatego zapraszam na ciasto, które jest dziecinnie łatwe. Dosłownie. Większością zajął się mój sześcioletni synek. I przez(...)mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, połączyć z pozostałą masą serową. Delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Całość przełożyć na truskawki, wyrównać. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę truskawkową. Galaretka truskawkowa 400 g oczyszczonych truskawek 2 łyżeczki żelatyny + 2łyżki zimnej przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Truskawki zmiksować z cukrem
Pełny talerzsię, że wyjdą gumowate, ale nie wyszły chrupiące, a dzieci zajadały się ze smakiem. Wytrawne gofry z dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym z dodatkiem chili na bazie oleju rzepakowego, dziwnie brzmi, ale wyszło pysznie. W cieście na gofry oraz w musie truskawkowym składnikiem jest olej rzepakowy, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem(...)szklanki mąki; - 2 jajka; - 1/3 szklanki oleju rzepakowego; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - duża szczypta soli; - 1 szklanka mleka; - 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku; - 10 dag startego żółtego sera; mus truskawkowy : – garść truskawek; – 3 łyżki oleju rzepakowego; – kawałek papryczki chilli; – sól, pieprz, cukier do smaku ulubione dodatki Wykonanie: Składniki na mus miksujemy w blenderze lub rozdrabniamy truskawki
dom-agi.plCzym przywitać wiosnę, jak nie koktajlem. Truskawkowy wirek – pełen witamin, smaków, zapachów… i nie tylko. Może być uzupełnieniem śniadania, obiadu, czy kolacji. Składniki: - 400g truskawek- 400 ml mleka kokosowego- do słodzenia: cukier lub stewia- łyżeczka soku z limonki Samo przygotowanie koktajlu jest bardzo proste. Więcej czasu zajmuje jego podanie, a właściwie sposób podania. Odkładamy kilka dorodnych(...)umytych i pozbawionych szypułek truskawek. Pozostałe miksujemy w blenderze z dodatkiem cukru lub stewii (ilość według gustu). Do szklanki wlewamy kilka łyżek musu truskawkowego. Do pozostałej części wlewamy mleko kokosowe (zostawiamy trochę do ozdoby wierzchu koktajlu) – miksujemy i wciskamy 1 łyżeczkę soku z limonki (wyostrzy kolor i smak). Ponownie miksujemy z mlekiem i sokiem. Pozostawione truskawki kroimy na cienkie
mojewypiekiinietylkoKonstanty Ildefons GałczyńskiCiasto kawowo-truskawkoweSkładniki:(na formę 25x25 cm)biszkopt:3 jajka90 g cukru70 g mąki pszennej15 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa truskawkowa:500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)skórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytryny1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek)masa kawowa:400 g jogurtu greckiego (10%)250 ml śmietany kremówki (38%)40 g cukru pudru120(...)posypać startą na tarce czekoladą.Smacznego!Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu z niesamowicie truskawkową galaretką i cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się wyśmienicie. Poczyniłam drobne zmiany - do spodu dodałam kakao, do masy truskawkowej - mniej galaretki, żeby nie była za twarda. Do warstwy
Pożeraczka, czyli raz adobrzehomogenizowanego- 6 łyżek cukru pudru- 5 łyżeczek cukru waniliowego- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów- 1 galaretka o smaku pomarańczowym- 1 galaretka o smaku agrestowym- 1 galaretka o smaku truskawkowym- 1 galaretka o smaku cytrynowym- 1 galaretka o smaku owoców leśnych (niebieska)- 150g winogron zielonychSposób przygotowania:Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm, na jej spód wykładamy biszkopty. Jako pierwszą(...)biszkopty. Ponownie do miski dajemy 200g serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i miksujemy z galaretką agrestową. Po dokładnym zmiksowaniu umieszczamy w lodówce. W tym samym czasie rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 250ml gorącej wody i odstawiamy. Masę agrestową wykładamy na masę pomarańczową i ponownie umieszczamy w lodówce. Do miski ponownie dajemy 200g serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, tym razem
Mentor Smaku