Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Ptasie mleczko: 400ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 1 opakowanie galaretki agrestowej, Dodatkowo: 200g borówek, 1 nektarynka, 1 opakowanie galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę(...)ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 175 stopni. 2. Ptasie mleczko: Galaretkę truskawkową rozpuszczam w ½ szklanki wrzącej wody. Studzę. Połowę mleczka zagęszczonego miksuję razem z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję. Galaretkę agrestową także rozpuszczam w ½ szklanki wrzątku i postępuję tak samo
Tradycyjna kuchnia Kasi23/33): spód: ciastka herbatniki 200 g, masło 120 g, masa serowa: ser biały twarogowy 750 g, śmietanka 30% 330 ml, cukier puder 1,5 szklanki, truskawki 500 g, galaretka truskawkowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, żelatyna 1 łyżka, mus truskawkowy: truskawki 1 kg, cukier 5 łyżek, żelatyna 6 łyżeczek, bita śmietana: śmietana 30 % 330 ml, śnieżka w proszku(...)galaretki zaczną tężeć to dodajemy je do masy. Jeśli masa jest zbyt płynna to należy ją chwilę schłodzić w lodówce, a następnie wylać ją na ciasteczkowy spód. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy za pomocą blendera. Słodzimy do smaku. Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy ją na parze, lub w gorącej wodzie lub mikrofali
kulinarne odsłony patiwieczorami, gdy mogę odpocząć na tarasie. Nie ukrywam, że ostatnio zaczęłam eksperymentować ze smakami kaw. Sezon na truskawki w pełni, więc korzystam ile mogę – okazało się, że mus truskawkowy świetnie pasuje do kawy. Dodając go do mrożonej kawy otrzymacie lekki, mrożony deser – pycha. Jeśli użyjemy roślinnego mleka – np. kokosowego smak może być jeszcze ciekawszy. A Wy lubicie(...)takie kawowe eksperymenty? Mrożona kawa truskawkowa: ok. 2/3 szklanki mleka kokosowego (z kartonu; można użyć też mleka krowiego) 2 łyżeczki Inki karmelowej lub klasycznej ok. 4-5 dużych truskawek pół łyżeczki miodu lub ksylitolu kostki lodu truskawki i mięta do dekoracji Inkę zaparzamy dodając 1/3 szklanki gorącej wody. Dodajemy kostkę lodu, aby szybko ją schłodzić i wstawiamy na 10 minut
Poezja smakuGofry to mój ulubiony posiłek jako drugi po omletach. Ostatnio po raz kolejny zakupiłam mąkę orkiszową. Grzech by było z niej nie skorzystać! Z dodatkiem mleka
Truskawkowa FiestaSuper prosta, nie zawierająca "tony" cukru, ale naturalne słodziki! W sam raz dla gościa przy kawie. Składniki: Tarta: 2 jaja 125g mąki pszennej pełnoziarnistej 25ml oleju
Truskawkowa FiestaZdrowe, smaczne i bardzo szybkie ciasto daktylowe! Idealne dla gości czy do popołudniowej herbaty. Składniki: 2 jaja 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego
Truskawkowa FiestaSuper smaczny i lepszy niż z piekarni mini chlebek pełnoziarnisty na drożdżach! Idealny na weekendowe śniadanie! Składniki: 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki letniej wody 1/2
Truskawkowa FiestaSzybkie, zdrowe i bardzo smaczne placuszki z pietruszki. Idealne dla niejadków i smakoszy pietruszki. Składniki: 2 jaja 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki mielonego siemię lnianego
Truskawkowa FiestaŚwięta coraz bliżej. Kakao i przyprawa do piernika kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem. Unoszący się zapach z kuchni sprawia, że ślinka cieknie! Składniki: 2 jaja
Truskawkowa FiestaNiesamowite ciasto z warzywem. Królową jesieni, którą można wykorzystać na słodko i na wytrawnie. Ciasto dwukolorowe, bardzo aromatyczne i smaczne! Polecam wypróbować! Składniki: 2 jaja 3
Truskawkowa FiestaProste i smaczne ciasto, ale zamiast sera jest tofu! Jest jesień, więc nie może zabraknąć pięknych barw, które występują o tej porze roku. Dynia - królowa jesieni
Truskawkowa Fiesta