Deser szybki do zrobienia. Dla miłośników kawy i nie tylko. Znajdziemy w nim lekko kwaskowy mus truskawkowy który przełamuje krem kawowy. Chwila przyjemności dla podniebienia. warstwa truskawkowa: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/3 szklanki musu truskawkowego warstwa kawowa: 1 szklanka śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka fixu do śmietany wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki(...)mięta truskawki do dekoracji podpłomyki Jogurt mieszam z musem truskawkowym ale nie dokładnie, odkładam dwie łyżki musu. Do pucharków przekładam jogurt, na to mus, znowu jogurt i wstawiam do lodówki.Kawę rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wody, a jak nie chce się rozpuścić dokładnie wstawiam szklankę do garnka z gorącą wodą, a potem studzę. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno
wesoła kuchniaSłodki deser kokosowo- śmietankowy z dodatkiem gofrowanych wafli i dżemem truskawkowym. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, by wszelkie smutki odeszły w kąt, a uśmiech mimo typowo jesiennej aury zagościł na Waszych twarzach. Składniki na blaszkę 24x36cm: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 kostka(...)budyń śmietankowy 100g wiórek kokosowych Krem śmietankowy: 350ml słodkiej 30% śmietanki 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru Ponadto: 1 opakowanie "Wafle gofrowane" śmietankowe 1 mały słoiczek dżemu truskawkowego 100g płatków migdałowych świeże truskawki (nie są konieczne) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy naprzemiennie po jednym żółtku i odrobinie
Kuchnia w czekoladzieBardzo chętnie wykorzystuję dary lata i jesieni. Uwielbiam dania na ciepło, które bardzo ogrzeją organizm z chłodnego powietrza będącego dworze. Mam kilka dań, które zajmują moją
Truskawkowa FiestaW tym roku sezon na gruszki w moim ogródku był bardzo owocny. Z okazji, że bardzo lubię te owoce postanowiłam przygotować bardzo smaczne i apetyczne ciasto
Truskawkowa FiestaMarchew jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo chętnie dodają ją do zup, potrawek i słodkich wypieków! Marchew doskonale wchłania się z tłuszczami, gdzie bardzo dobrze
Truskawkowa FiestaBardzo lubię zupy, więc kombinuję na wszystkie sposoby. Jak się komponuję pomidor z pieczarkami? Znakomicie! Świetne połączenie, które pozostaje na bardzo długo i zachęca do sięgnięcia
Truskawkowa Fiestapieczemy w temperaturze 170stopni do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na 2 części. W górnym blacie ciasta wykrawamy np. kieliszkiem od szampana dziurki. MASY: -1 galaretka truskawkowa -1 galaretka agrestowa -800ml wody -1 śnieżkę dużą - 200ml mleka -borówki około 1 szklanka Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, każdą w 400ml wody. Studzimy, do tego stopnia(...)zaczynały gęstnieć. Śnieżkę przygotowujemy również według instrukcji na opakowaniu. Bitą śmietanę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy wciąż miksując truskawkową galaretkę. *UWAGA, zostawiamy trochę galaretki do biedronek. :-) Na dolny biszkopt, wysypujemy trochę borówek, następnie wylewamy masę. I masę posypujemy znów borówkami(ja miałam borówki mrożone), zostawiamy trochę borówek na kropki biedronek :-) Ciasto chowamy do lodówki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTradycyjne racuchy postanowiła przygotować w nieco inny sposób. Wykorzystała mąki: kokosową i orkiszową. Świetne połączenie i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole. Składniki
Truskawkowa FiestaBardzo lubię tego rodzaju zupy, gdyż zawierają większość wiosennych warzyw i na długo sycą. Polecam na letnie i jesienne dni. Składniki: 1/2 opakowania mrożonej mieszanki wiosennej
Truskawkowa Fiestajeszcze można kupić świeże owoce. Wykorzystałam jagody i truskawki, które po zmiksowaniu połączyłam ze skondensowanym mlekiem i śmietaną. Spód ciasta to biszkopt kokosowy, na którym znajduje się słodka warstwa truskawkowa, dalej warstwa z kwaśnej, lekko posłodzonej śmietany, a na górze warstwa jagodowa z dodatkiem całych owoców na wierzchu. Wyszło smacznie i słodko :) Składniki na foremkę 25x35 cm: Biszkopt kokosowy(...)jajka 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Warstwa truskawkowa: 300 g truskawek 1/2 puszki mleka skondensowanego 200 g kwaśnej śmietany 1/3 żelatyny (info poniżej) Warstwa śmietanowa: 400 g kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 żelatyny (info poniżej) Warstwa jagodowa: 300 g jagód + 100 g całych owoców na wierzch 1/2 puszki mleka skondensowanego
Trzeci talerzKolejna odsłona prostych i smacznych pankejków. Do tradycyjnych placuszków użyłam maki jaglanej i kokosowej. Polane syropem daktylowym to istne niebo w gębie! Składniki: 3 łyżki mąki
Truskawkowa FiestaSandesz - indyjski deser Domowy kisiel owocowy Lody jagodowe Gofry Lody Pina Colada Orzechowe kulki Lody truskawkowe Deser truskawkowy z lodami Domowe berliso z jabłkami Batoniki musli Lekki deser jogurtowy z owocami leśnymi Deser truskawkowy Lekki deser truskawkowo(...)jogurtowy Pomysł na deser z galaretką Panna Cotta z musem truskawkowym Deser lodowy Dame Blanche Kolorowa galaretka z owocami Czekoladowy budyń z kaszy manny
Passions hobbies lifeBardzo smaczna i tradycyjna szarlotka - "jak u babci". Uwielbiam domowe tradycyjne wypieki, więc postanowiłam upiec w nieco "lżejszej" wersji. Smakuję jak tradycyjna, ale w zdrowszej oprawie
Truskawkowa FiestaPrzyznam się szczerze, że w mojej lodówce nie znalazłam jajek, a miałam ogromną ochotę na jakiekolwiek placuszki. W tej wersji są wegańskie, więc są bardzo, bardzo
Truskawkowa Fiestawyglądem, otulony biszkoptami nasączonymi likierem truskawkowm, a więc tylko dla dorosłych, prosty i szybki do przygotowania , idealny na lato! Składniki: Na 4 porcje: 120 g podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów Krem malinowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 25 dag serka mascarpone 15 dag świeżych malin 1 łyżka likieru truskawkowego 1 listek żelatyny 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)kora mleczno-biała do posypania Listki mięty do dekoracji Świeże maliny do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopty połamać na kawałki skropić likierem truskawkowym ułożyć w pucharkach. 4 sztuki zostawić w całości do dekoracji. Przygotować krem: W misie miksera umieścić serek mascarpone, wlać słodką śmietankę oraz wsypać cukier puder, zmiksować na krem, dodać rozdrobnione maliny oraz łyżkę likieru truskawkowego, dodać rozpuszczoną żelatynę
Wanilia i Kardamon