Kiedy nadchodzi weekend człowiek ma więcej wolnego czasu. Leniwe poranki sprawiają, że marzy nam się zjedzenie czegoś wykwintnego! Moją propozycją są bez jajeczne naleśniki z twarogiem
Truskawkowa FiestaKolejny hit wśród blogerów kulinarnych - ciasto pomidorowe. Ja też postanowiłam je upiec! Jest rewelacyjne i absolutnie nie czuć smaku pomidorów. Przygotowuje się je w niecałe 10
Truskawkowa FiestaKilka razy kupowałam gotowy hummus, ale w końcu postanowiłam przygotować go samej. Główną inspiracją był przepis z bloga Jadłonomii - Marty Dymek . Idealna konsystencja, naturalne składniki i
Truskawkowa FiestaNastała jesień. Ciągły deszcz, ponure dni to skłania mnie, aby przygotować rozgrzewający i pachnący posiłek. Na taką pogodę proponuję naleśniki migdałowe z prażoną gruszką i mnóstwo
Truskawkowa FiestaLipiec jest miesiącom w którym przypada najwięcej sezonowych warzyw i owoców. Jednym z popularnych i przez wielu lubianych jest cukinia. Przygotowałam placuszki z cukinii i piersi
Truskawkowa FiestaKiedy chce mi się bardzo słodkiego szukam zdrowych zamienników kalorycznych ciast czy batonów. Przygotowałam dietetycznego snickersa bez pieczenia. W smaku jest identyczny jak oryginalny! Składniki: Warstwa
Truskawkowa Fiestadomu dość często, córka uwielbia galaretki. Ale i dla mnie jest to smak dzieciństwa :) Nie wymaga dużego nakładu pracy, uwielbiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Składniki: * 1 galaretka truskawkowa * 1 galaretka jagodowa * 2 szklanki wrzącej wody * 3/4 szklanki świeżych jagód * 150 ml śmietany kremówki 36% * 150 g serka mascarpone * 150 g truskawek+ plus kilka do dekoracji * opcjonalnie cukier puder(...)smaku Wykonanie: Galaretkę truskawkową i jagodową rozpuścić każdą osobno w szklance wrzącej wody. W pucharki, szklanki lub inne naczynia rozlać galaretkę truskawkową (dla uzyskania takiego efektu jak na zdjęciu, lampki od wina położyłam do miseczek pod kątem 45 stopni), odstawić do stężenia (wstawiłam jeszcze ciepłe galaretki do lodówki, zastygły błyskawicznie). Następnie naczynie odwrócić tak by po drugiej stronie móc
Zrób to smacznieSezon truskawkowy trwa..więc jest i drożdżówka..szybko zrobiona i jeszcze szybciej zjedzona.Drożdżówka robiona podobnie jak tutaj ,tylko zamiast nadzienia pomarańczowego dałam truskawki. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl.cukru (55 g) 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży szczypta soli 1/3 - 1/2 szkl.mleka(...)szkl.wody (65 ml) 55 g masła [lub margaryny ] 2 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml) nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 2 łyżki cukru 1 -2 łyżki kisielu truskawkowego kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Część cukru wymieszać ze świeżymi drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego
Moje domowe kucharzenieKoktajl truskawkowy Przemierzając krakowski Stary Kleparz z każdej strony dobiegał mnie ich zapach. Już od samego wejścia (po minięciu koszy, które pachniały troszkę inaczej niż truskawki…) unosi się ich aromat. Piękny, kojarzący się z wiosną, dzieciństwem i szczęściem. Po kilku krokach w głąb kleparza byłem już wśród stoisk uginających się od świeżych owoców i warzyw. Od razu, gdy zobaczyłem truskawki(...)postanowiłem, że pierwszym przepisem z nimi w roli głównej na blogu będzie koktajl truskawkowy . Klasyka, która w te słoneczne dni będzie niczym wisienka na torcie. Jak klimatyzacja w upalny dzień w biurowcu. Przy okazji koniecznie sprawdźcie przepis na koktajl z burakiem , gdzie również znajdziecie truskawki. Koktajl truskawkowy można zarówno tradycyjnie pić ze szklanki lub tak jak ja z dużej butelki
Blendmanzagotowały (chodzi o to, by nie pojawiła się na nich piana). Przygotować tortownicę. Kaszę przełożyć do malaksera lub blendera kielichowego. Dodać do niej 150 ml gorącej pulpy truskawkowej, 120 ml (lub więcej, według uznania) cukru, 3 łyżeczki żelatyny i śmietanę. Całość zmiksować na jednolitą masę. Masę jaglano-truskawkową przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić równomiernie i wyrównać powierzchnię. Odstawić do całkowitego ostudzenia(...)Resztę ciepłych truskawek wymieszać z 5 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami żelatyny. Mieszać tak długo, aż żelatyna i cukier się rozpuszczą. Masę truskawkową wylać na masę jaglano-truskawkową. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostudzenia, a potem wstawić do lodówki na całą noc. Przepis dodaję do akcji "Cukier z głową" i zachęcam do odwiedzenia strony www.uczymyjakslodzic.pl
Weekendy w domu i ogrodzieZielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym jest bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przygotowywać spód ze świeżego szpinaku, dzięki czemu nasze ciasto będzie dobrze wyrośnięte. Kilkukrotnie używałam mrożonego i niestety nie wyrasta tak ładnie ze względu na dużo większą zawartość wody. Do przygotowania swojego spodu użyłam formy do tarty z podwyższonym dnem (28cm) , aby po odwróceniu ciasta było(...)nałożyć na nie krem, jednak ciasto nie będzie miało tak ładnych brzegów. Polecam także przepis na tartę szpinakową z dżemem i truskawkami Przepis na zielone ciasto z kremem truskawkowym Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 120 g świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 100 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 60 ml oleju
Kuchnia BazyliiW końcu jest ciepło, więc w sklepach i na straganach już pojawiły się sezonowe owoce i warzywa. Bardzo lubię owoce, które zastępują mi słodycze. W swoich
Truskawkowa FiestaSezon na truskawki w pełni, więc pora go wykorzystać! Z racji, że bardzo lubię truskawki upiekłam przepyszną tartę, która posmakuję dla największych łakomczuchów. Składniki: Spód i
Truskawkowa Fiestajednego z popularnych blogów kulinarnych, aczkolwiek nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła;) W oryginale użyta została konfitura wiśniowa, a ja osobiście nie jestem fanką wiśni i użyłam konfitury truskawkowej. Krwawe babeczki z cukrowym szkłem około 12 sztuk Ciasto 165 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g masła 120 g cukru 3 jajka kilka łyżek konfitury(...)truskawkowej Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej jajka, pojedynczo, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Po zmiksowaniu masy z jajkami dodajemy suche składniki. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko. Wszytko miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy łyżką. Papilotki napełniamy w połowie ciastem, następnie dodajemy łyżeczkę konfitury
PatiGotujeSezon na rabarbar w pełni, więc można wykorzystać go do wspaniałych wypieków. Odkryłam, że rabarbar dobrze się komponuję z mąką migdałową. Idealne ciasto na wiosenne, ciepłe
Truskawkowa Fiesta