Składniki: Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, ½ szklanki mąki, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Masa truskawkowa- 1 kg truskawek, szklanka cukru, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe bez cukru; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny; 10 dag płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy(...)rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i schłodzoną żelatynę. Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy 2/3 masy truskawkowej i przykrywamy go drugim blatem ciasta. Na wierzch wykładamy pozostałą masę truskawkową, śmietanę. Całość posypujemy płatkami migdałów
Pobite gary BarbaryNudząc się na drugie śniadanie postanowiłam wykonać jajecznicę. Zupełnie inną jak każdy z nas zna. Zawierającą białko, węglowodany i tłuszcze, czyli to co człowiek najbardziej potrzebuje
Truskawkowa FiestaJa jak zawsze lubię eksperymentować w kuchni. Na stół poszła kasza jaglana i jabłko. Znakomite połączenie, a z dodatkiem cynamonu - przepysznie! Składniki: 40g suchej kaszy jaglanej
Truskawkowa FiestaJest już kilka przepisów na blogu z placuszkami z cukinii, ale te są w nieco innej wersji. Mianowicie z dodatkiem startej marchewki. Bardzo delikatne i idealne
Truskawkowa Fiestablaszkę o wym. 23x33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temp. 160st. Wyjąć z formy, ostudzić, usunąć z formy i ponownie umieścić w blaszce. Pianka truskawkowa: 400ml śmietanki 30%, 200ml wrzątku, 2 galaretki truskawkowe (150g) użyłam Master Cook , opakowanie okrągłych biszkoptów. Galaretki rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec(...)ubijania powoli wlewając przestudzoną galaretkę. Masę wylać na ciasto, wstawić na 10 minut do lodówki. Następnie ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego, lekko je dociskając. Schłodzić. Mus truskawkowy: 600g truskawek (mogą być mrożone), 2 galaretki truskawkowe (150g) użyłam Master Cook . Owoce zmiksować blenderem, następnie mocno podgrzać. Dodać sypie galaretki, dokładnie wymieszać i ostudzić. Zimny mus wylać na ciasto. Wstawić
Z miłości do słodkościJedno z moich ulubionych ciast i które zawsze mi wychodzi. Za każdym razem przygotowuje je inaczej. W tej wersji z borówkami. Jego smak był nieziemski! :) Składniki
Truskawkowa FiestaKiedy nie mam czasu na gotowanie to wybieram najszybsze, a zarazem najzdrowsze dania. Ryby warto wprowadzić do naszego jadłospisu i zjadać kilka razy w tygodniu. W
Truskawkowa FiestaMiało to być w ogóle co innego, ale wyszło jak wyszło... Bardzo smaczne ciasto na wytrawnie z szpinakiem i serem feta. Moja propozycja to wykwintny obiad
Truskawkowa FiestaOrzeźwiający, aromatyczny i dziecinnie prosty w przygotowaniu truskawkowy sorbet to idealny deser i zdrowsza oraz mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnych lodów - cudowny na upalne dni. Domowy Sorbet Truskawkowy - Składniki: 400 g mrożonych truskawek 1 średni banan ok. 3 łyżki cukru (jego ilość dopasowujemy według uznania) Domowy Sorbet Truskawkowy - Sposób przygotowania: Zmrożone truskawki siekamy w blenderze, a najlepiej w food procesorze(...)ostrych ostrzach. Następnie dodajemy pokrojonego banana oraz cukier i jeszcze raz wszystko miksujemy. Powstały "mrożony mus" przekładamy do plastikowego pojemnika i umieszczamy w lodówce do całkowitego zmrożenia. Gotowy sorbet truskawkowy możemy podać ze świeżymi listkami mięty lub melisy. Moje posty
Słodka StronaTaką miałam ochotę na tą zapiekankę, że w końcu musiałam ją zrobić. Gości ona na moim stole bardzo często, więc warto z Wami podzielić się przepisem
Truskawkowa FiestaJak ja dawno nie przygotowywałam żadnego koktajlu. To chyba z lenistwa? Do kielicha blendera wrzuciłam to co miałam pod ręką, a wyszło rewelacja! Składniki: garść sałaty
Truskawkowa Fiestapanuję… …Przez co zawsze umyka mi sezon na szparagi i truskawki! Dlatego w tym roku kupiłam truskawek trzy kilogramy, zrobiłam z nich sos truskawkowo-rabarbarowy, zjadłam parę truskawkowych sałatek i…Nagle zorientowałam się, że truskawek nie ubywa wystarczająco szybko, że zaraz zgniją, lub co gorsza spleśnieją, a do tego doprowadzić nie mogłam. Lody! Krzyknęła moja druga połówka(...)nuda i poszłam do kuchni zakręcić lody ogórkowe i buraczane. I wtedy mnie olśniło, a z olśnienia tego narodziły się lody o smaku – „strawberry cheesecake”, czyli sernika truskawkowego. Wegańskie, rzecz jasna. Reasumując, chciałam Wam dzisiaj przedstawić najpyszniejsze połączenia smakowe tego lata czyli kokos-burak, truskawka-ser oraz ogórek-kokos. Kokosowy burak, jest zaskakująco pyszny, szczególnie, że został wzbogacony
Fill The BowlMmmm.... ale dobre :) Murzynek z masą śmietanowo-truskawkową to połączenie idealne. Przyznam, że miałam problem ze zrobieniem zdjęć - ciasta ciągle ubywało :) Zachęcam do wypróbowania - jest przepyszne, nie za słodkie i łatwe w przygotowaniu. No i pięknie się prezentuje, aż ślinka cieknie. Składniki: Ciasto: 250 g masła 0,5 szklanki * wody 250 g cukru 5 łyżek kakao 2 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masa śmietanowo-truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml) 5 łyżek cukru pudru ok. 400 g truskawek Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki oleju * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto
Domowa Cookierenka AgiSzybki deser truskawkowy, najbardziej ucieszy chyba dzieci. W letni upalny dzień niezła frajda wyjadać rurką zimną bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 100 ml śmietany 30 % (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 łyżka soku z cytryny 50 g czekolady + 1 łyżka mleka rurki puste w środku Przygotowanie(...)sztywną pianę (nie przebić, gdyż powstaną grudki masła). Roztopić czekoladę z mlekiem (w kąpieli wodnej). Szklanki lub pucharki o szerokim i prostym dnie napełnić do 1/2 wysokości masą truskawkową. Następnie powstawiać rurki, wypełnić przestrzenie między nimi bitą śmietaną. Do środka rurek wlewać łyżeczką roztopioną czekoladę, tak by smugi ściekały na zewnątrz. Najlepiej podawać od razu, gdyż po dłuższym czasie rurki
Kuchcik gotujeblogu truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy, tym razem pojawiła się Truskawkowo-cynamonowa Sonata. Jest to sernik bez pieczenia, który jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego pięknie się prezentuje. Niecodzienne połączenie kremowych serków, truskawek i cynamonu wieńczy nuta czekolady i świeżej mięty... zaczynamy :) Składniki: Warstwa sorbetowa: 300 g zamrożonych zblendowanych truskawek- w tym 5-6 łyżek gotowego sorbetu należy odłożyć(...)warstwy truskawkowej Warstwa cynamonowa: duża szczypta cynamonu 200 g serka kremowego, naturalnego Apetina łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłej wody 80 ml śmietanki kremówki 30% 30 ml mleka Warstwa truskawkowa: 5-6 łyżek z warstwy sorbetowej 125 g serka kremowego, naturalnego Apetina 125 ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłej wody
KreatywnePiny