foremki zarówno do np. ciast ( prostokątne ), do tart ( okrągłe ) oraz keksówki/pasztetówki (wysokie prostokąty ). Foremek używam nie tylko gdy biorę wypieki na wynos, przyznaję, że pasztety czy tarty warzywne, których i tak nie zjemy w ciągu jednego dnia, piekę również w takich foremkach. Wypieki w żaden sposób nie przechodzą smakiem formy, nie przywierają do niej nawet
Gotowanie i blogowanieoraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na rybę smażoną z sosem. 6 średnich mrożonych filetów z dorsza 1 łyżeczka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 4 łyżki mąki 1/2 szkl. bułki tartej 2 jajka olej słonecznikowy do smażenia Sos: 100 ml wody bądź bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej bądź kukurydzianej 3 łyżki musztardy Dijon szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru(...)sosie musztardowym. Filety z dorsza rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Oprószyć jedną łyżeczką soli i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący, zmniejszyć ogień na średni i wkładać opanierowane filety. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos: W garnku wymieszać wodę ze śmietaną. Zagotować. Dodać
mecooksBuraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas. 2 średnie buraki 4 łyżeczki tartego chrzanu 0,5 łyżki miodu 1 łyżka oleju sól do smaku Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Jeśli mamy duże buraki możemy wydłużyć(...)wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i studzimy. Następnie obieramy z nich skórkę i ścieramy buraki na dużych oczkach tarki. Starte buraki przekładamy na patelnię. Dodajemy łyżkę oleju, 4 łyżeczki tartego chrzanu i pół łyżki miodu. Podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe! Na Wielkanoc polecam też: Domowy zakwas na żurek Żurek bez mleka i śmietany Sałatka a’la rosyjska
Dieta bez mlekaochotę na coś dobrego. Przygotowanie takiej sałatki zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Spróbujcie, polecam. Składniki: 6 łyżek cieciorki z puszki 3 jajka 1/2 czerwonej papryki 1 czubata łyżeczka chrzanu tartego Rolnik 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku + do ozdoby sól i czarny mielony pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Przerzucamy do miski. Do jajek dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, cieciorkę z puszki, czubatą łyżeczkę tartego chrzanu, posiekaną łyżkę szczypiorku i majonez. Całość mieszamy, następnie doprawiamy pieprzem i solą, znów mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sałatkę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Słodkie okruszkinajlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź(...)puszka białej fasoli – 1 łyżka oliwy – 1 świeże chilli – 1 mała cebula – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki sera ricotta – 3 łyżki tartego parmezanu – 1 łyżka drobno posiekanej bazylii – 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę, chilli i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę, chilli i czosnek. Ilość dodanego chilli
nietylkopasta.plSZTUK WIELKOŚCI ORZECHÓW WŁOSKICH: Klopsiki 500 g mięsa mielonego np.z indyka 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar 2 garście świeżego szpinaku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy Sól pieprz do smaku Dodatkowo 2 l wody 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka drobno posiekaną
Gotowanie Patkicukinię. Warzywa nadają pulpetom lekkości. Do tego śmietankowy sos i dania gotowe. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka ½ młodej cukinii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżka śmietankowego almette 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Bulion/ woda Wykonanie: Cukinię ścieramy(...)tarce warzywnej, przekładamy na sito i lekko solimy ( pozostawiamy kilkanaście minut aby pozbyć się nadmiaru wody ). Tak samo ścieramy marchewkę. Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, łyżkę bułki tartej, startą marchewkę i odciśniętą cukinię. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy pulpety. Gotujemy w bulionie kilkanaście minut. Pod koniec gotowania odlewamy część wywaru ( tyle ile potrzebujemy do sosu
Smaki Ewyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem i białą kiełbasą – Składniki: 1 brokuł 3 jajka 10 pomidorków koktajlowych 3 białe kiełbasy (ok. 300g) 3 czubate łyżki majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu pęczek świeżego koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem i białą kiełbasą – Wykonanie: Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, ugotować na półtwardo(...)delikatnie podgrzać). Pozbawić je jelita (osłonki) i pokroić na plasterki. Koperek drobno posiekać. W misce lub na większym talerzu poukładać brokuły, pomidorki, jajka i kiełbasę. Majonez wymieszać z łyżeczką tartego chrzanu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Całość posypać świeżo posiekanym koperkiem. Opcjonalnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne Przebojełyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa wierzchnia Główka kalafiora (dość duża) 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Siekana zielona pietruszka Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przepłucz cieciorkę pod zimną wodą, osusz, posyp łyżką słodkiej papryki(...)sosem, dodaj do niego grzyby, wymieszaj. Dopraw solą i pierzem. Krok 5 Formę do pieczenia posmaruj delikatnie olejem. Wyłóż na spód sos, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem (około pół szklanki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać. Podawaj z dużą ilością
Niedzielny kucharzSzybkie, proste i trochę świąteczne. Najlepsze oczywiście z tartymi burakami. Ostatni słoik buraków(...)wylądował jednak u mojego brata, więc mięcho zostało wchłonięte z mizerią. Też super. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo tartego chrzanu 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku sól pieprz olej rzepakowy Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości
Kardamonovymasła – 150 g cukru pudru – 6 jajek – 1 opakowanie cukru waniliowego – 100 ml śmietanki 36% – 4 łyżki mąki ziemniaczanej – masło i odrobina bułki tartej do formy Składniki polewa: – 200 g gotowego kajmaku – 100 g masła – 150 g cukru pudru (biały, brązowy lub połączenie obydwu) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być(...)masy serowej i już za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj. Okrągłą formę o średnicy 25-28 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Boki nasmaruj masłem i obsyp odrobiną bułki tartej. Do tak przygotowanej formy wlej masę sernikową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piecz 60 minut. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik
nietylkopasta.plbrokuła i groszek Hortex oraz kukurydzę z puszki. Całości dodaje smaku wyrazisty owczy ser typu Queijo de Nisa przywieziony z Portugalii, ale możecie też wykorzystać nasz polski oscypek. Upieczoną tartę skropiłam sosem winegret i posypałam czarnuszką. Pycha! Składniki: 60 gram mąki z quinoy 60 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram mąki kasztanowej 2 duże jajka 80 gram gęsiego tłuszczu (można zastąpić(...)pół godziny. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z drugim jajkiem, doprawiamy, świeżo zmielonym pieprzem. 2 ziemniaki kroimy na cienkie plastry, resztę na grubsze kawałki. Wylepiamy ciastem foremkę, dno nakłuwamy widelcem i układamy na nim cienkie plasterki ziemniaków. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Następnie wyjmujemy tartę, na dno wykładamy
Quinoa Raz!kapusty zna każdy, choć pewnie większość ma na myśli surówkę z kapusty kiszonej. Z surowej kapusty, białej i czerwonej jest równie smaczna, ale lżejsza i delikatniejsza. Surówka z tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych. Brukselka kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim i taka rzeczywiście jest po ugotowaniu, natomiast na surowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki(...)Wcześniej możesz je podprażyć 2-3 minuty na suchej patelni. Całość wymieszaj. Podawaj jako dodatek do pieczonych i smażonych mięs, np. do steka z tego przepisu Artykuł Surówka z tartej brukselki z orzechami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzdelikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do 2 łyżki mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą. Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta - najpierw na dno brązową, a na wierzch białą. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec ok. 40-45 min. - u mnie
Grunt to przepis!Składniki 4 duże ziemniaki ,około 1 kg 2 jajka 3-4 łyżki mąka pszenna sól - do smaku 50 g sera żółtego startego do tartych ziemniaków Farsz 150 g mięsa mielonego dowolnego 50-80 g sera żółtego startego 1/2 cebula sól - do smaku czarny pieprz - do smaku olej roślinny - do smażenia szpinak op. Wykonanie Przesmażyć cebulę ,dodać mięso ,smażyć(...)tarce.Do masy ziemniaczanej dodać jajka ,mąkę i ser żółty starty .Całość dokładnie wymieszać .Rozgrzać patelnie, smażyć duże placki ziemniaczane.Na każdy placek,złożony na pół , na połówce ułożyć farsz ,posypać tartym serem i zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:)) Podawać placki ziemniaczane nadziewane na gorąco. Smaczne i bogate danie z tradycyjnych składników. Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi
w mojej kuchni