tarta - 42848 przepisów (strona:1228/2857)

Schabowe z serem i pieczarkami / Cheesy breaded pork chops with mushrooms 258

kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 4 plastry schabu (ok. 1,5 cm każdy) 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka, roztrzepane 2 łyżki mleka 50 g masła, pokrojonego w kosteczkę 100 g żółtego sera startego na tarce sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Rozgrzej średnią patelnię(...)smaku. Schab rozbij tłuczkiem i natrzyj czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem z każdej strony. Obtocz mięso w mące, następnie w jajkach wymieszanych z mlekiem i na koniec w bułce tartej. Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż kotlety z każdej strony do zarumienienia, po czym przełóż je na blaszkę do pieczenia. Posyp kotlety masłem i włóż do piekarnika

karmelowy
Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym 98

średniej wielkości czosnek - 2-3 ząbki kurki - 300g masło - 2-3 łyżki filet z kurczaka - 1, podwójny śmietana 30% - 1/2 szklanki koperek - 1 mały pęczek parmezan - 2 duże garści, tartego olej - 1 łyżka sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotuj al denete w dużej ilości osolonej wody. Na patelni rozgrzej masło wraz z olejem i podsmaż na tłuszczu drobno posiekaną cebulkę(...)średniej wielkości czosnek - 2-3 ząbki kurki - 300g masło - 2-3 łyżki filet z kurczaka - 1, podwójny śmietana 30% - 1/2 szklanki koperek - 1 mały pęczek parmezan - 2 duże garści, tartego olej - 1 łyżka sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotuj al denete w dużej ilości osolonej wody. Na patelni rozgrzej masło wraz z olejem i podsmaż na tłuszczu drobno posiekaną cebulkę

Pogotujmy.pl
Tarta z jagodami i jabłkiem 124

kostkę kwaśne jabłko. Zamieszaj. Żelatynę rozpuść w wodzie i  dodaj do masy jagodowej. Wystudź. Upieczone ciasto także wystudź. Kiedy masa zacznie gęstnieć wlej na wypieczony spód tarty. Włóż do lodówki

AZgotuj!
Szaszłyki z pulpecikami z kurczaka, grillowaną cukinią i dipem jogurtowo-ziołowym (Spiedini di polpettine di pollo con zucchine 273

drobiowego mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 50 g czerstwej bu ł ki 100 ml mleka 2-3 łyżki bułki tartej   oliwa z oliwek sól, pieprz  Dip jogurtowo-ziołowy 250 g jogurtu greckiego sok z połówki cytryny  pęczek szczypiorku pęczek koperku kilka listków(...)mleku,  drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku; doprawiamy solą i pieprzem.  Z mięsa formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w bu ł ce tartej.  Pulpeciki wykładamy na form ę  wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowan ą  olejem, delikatnie spłaszczamy widelcem, aby równomiernie si ę  upiekły . Pulpeciki pieczemy

La grande e la piccola cuoca
Piątek: Risotto z bobem i krewetkami 107

duże bardzo drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżka oliwy 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki tartej skórki z cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub wody Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Krok 1 Obierz krewetki z pancerzyków (jeśli masz

Niedzielny kucharz
Ciasto orkiszowe z truskawkami św.Hildegardy z Bingen 104

równowagę i viriditas, czyli uzdrawiającą siłę natury. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Do dzieła! Składniki truskawki (dowolna ilość) 4 jaja 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g tartych migdałów szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 1 cytryna 3 łyżki stołowe mleka pół kostki masła lub pół szklanki oleju kokosowego(...)łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru brązowego Umyj truskawki, nie krój. Rozpuść tłuszcz, odstaw. Jaja w temperaturze pokojowej utrzyj na puch. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz tarte migdały. Wlej tłuszcz, mleko,sok z cytryny. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Formę kwadratową lub okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Wciśnij gęsto truskawki. Piecz około

Z Kuchni Do Kuchni
Risotto z bobem i krewetkami 157

duże bardzo drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżka oliwy 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki tartej skórki z cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub wody Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Krok 1 Obierz krewetki z pancerzyków (jeśli masz

Niedzielny kucharz
zapiekane pulpety w sosie pomidorowym z kaszą bulgur 195

poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki wody * 1/2 łyżeczki papryki(...)Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na złoty kolor na odrobinie oleju. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam

Pieprzyć z Fantazją
Karminadle z warzywami 141

zielone 1 łodyga ,selera naciowego 1 mała cebulka 1 łyżeczka, mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka, granulowanego czosnku -suszonego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mąka do obtaczania ( pszenna ) Kukurydzę odsączamy z zalewy(...)Warzywa siekamy drobniutko . Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Całość łączymy z mielonym mięsem , dodając cukier, kolendrę , czosnek i sól do smaku . Wbijamy jajko , wsypujemy 2 łyżki bułki tartej i wlewamy 3 łyżki wody . Wyrabiamy , aż do połączenia składników . Formujemy dowolny kształt , byle nie za grube i nie za duże , bo się nie dopieką w środku . Obtaczamy

Ogrodnik w podróży
Tarta z szparagami 143

szparagów zielonych - 3 jajka  - 2 łyżki śmietany 18 %  - szczypiorek - sól - pieprz Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy. Ciasto francuskie wykładamy w formie do tarty, boki ścinamy. Na wierzchu układamy ugotowane i przestudzone szparagi. Jajko roztrzepujemy z śmietaną, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Całość zalewamy przygotowaną masą. Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę zottarellę i pieczemy

Kulinarne życie
Makaron z pesto i szparagami 165

sól pieprz Pesto bazyliowo-pietruszkowe Składniki: liście bazylii (1 doniczka) liście natki pietruszki (1 mały pęczek) 2 ząbki czosnku 25 g orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni) 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Pesto:  Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub miksujemy rozdrabniaczem (malakserem lub blenderem). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi(...)oliwę i smażymy pokrojone szparagi około 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu z opakowania. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z podsmażonymi szparagami i przygotowanym pesto. Przyprawiamy solą, pieprzem i tartym parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Rabarbarowe tartaletki frangipane - expresowe 187

Frangipane to popularny we Francji i Włoszech migdałowy krem używany do ciast i tart. Tym razem zamiast jednej dużej tarty przygotowałam małe tartaletki z rabarbarem w wersji na szybko z ciasta francuskiego. Proste, urocze, a krem idelnie łączy maślane ciasto francuskie z kwaskowatym, bardzo wyrazistym w smaku rabarbarem w taki sposób, że naprawdę trudno im się oprzeć. Polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak przygotować idealne szparagi? Szparagi zawijane w szynkę parmeńską z jajkiem w koszulce, awokado i pomidorami. 120

Często zielone szparagi przelewam na sicie wrzątkiem, po czym osuszam i podsmażam przez minutę. Tak smakują najlepiej.  Po trzecie i najprostsze . Szparagi lubią słone dodatki i masło. Szynka parmeńska, wędzony łosoś, suszone pomidory czy prażona na maśle bułka tarta. Świetnie pasują do chrupiącego opiekanego pieczywa, do cytrynowych sosów, super są w połączeniu z awokado i doskonale współgrają

Mango Papaja
Tort komunijny wielosmakowy 198

łyżek cukru 1/2 szkl mąki krupczatki 2 łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza kokosowa: 7 białek 20 dag kokosu 20 dag cukru 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku Biszkopt migdałowy: 7 jajka 7 łyżki cukru 25 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych/ew.płatków migdałowych(...)łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: 7 jajka   7 łyżki cukru 25 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki krupczatki  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jajeczna: 6 kostek masła w temp. pokojowej 8 jajek 40 dag cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego puszka kajmaku

Smakołyki Asi
Piątek: Krokiety rybne po hindusku 116

przepis , bo jest dziecinnie prosty do zrobienia, a danie jest bardzo smaczne. Przepis pochodzi z Saveur.com Składniki: 500 g ryby (może być mrożona) 1/2 kg ziemniaków 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego(...)wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z dowolną sałatką. Smacznego! Artykuł Piątek: Krokiety rybne po hindusku pochodzi

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania