tarta - 42848 przepisów (strona:1228/2857)

Pstrąg tęczowy łososiowy pod szpinakową kołderką 235

pstrąga tęczowego (łososiowego) ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowej z olejem z pestek dyni 2 kawałki (brykiety) mrożonego szpinaku 30g orzechów włoskich 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz oraz czosnek mielony do smaku Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, a jeśli trzeba usuwamy pęsetą ości. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Rozmrożony szpinak łączymy z olejem(...)rybach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu upieczonych filetów raz jeszcze delikatnie oprószamy je tartym parmezanem

Kuchnia w czekoladzie
Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą 209

kurczakiem i kukurydzą to idealna przekąska na spotkanie ze znajomymi, ale przepis świetnie sprawdzi się również jako obiad dla najbliższych. Możecie zamiast przygotowywać kilku tartaletek przygotować jedną dużą tartę z kurczakiem i kukurydzą. Wybór należy do Was. Poniższy przepis będzie na ok. 6 tartaletek. Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – składniki ciasto francuskie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki zielonego groszku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SAŁATKA CHRZANOWA 177

sera żółtego tartego  2 jajka 3 ogórki kiszone  1 łyżka natki pietruszki  Sos: 3 łyżki majonezu  1 łyżka jogurtu naturalnego  1 łyżka tartego chrzanu  sól i pieprz do smaku  Dodatkowo:  PIECZYWO CHRUPKIE  WASA WIELOZIARNISTE NA ZAKWASIE  PRZYGOTOWANIE: Polędwicę, ogórki, jajka drobno kroję. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Składniki

Gotowanie Patki
Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado 395

żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, którymi następnie wylepiać foremki do mini tart. Foremki włożyć ponownie do lodówki na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód tartaletek ponakłuwać widelcem i ułożyć je na kratce. Włożyć do piekarnika i piec około

Passions hobbies life
Grysik z kaszy manny (semoliny) z tartym jabłkiem 220

Smaczna, gęsta kasza manna na mleku z tartym jabłkiem z dodatkiem cynamonu i cukru(...)waniliowego Dzisiejsze śniadanie to powrót do smaków dzieciństwa mojego męża. Któregoś dnia zaczął mi opowiadać, jak to zawsze kiedy jeździł do babci prosił ją, żeby zrobiła mu grysik z tartym jabłkiem.  Bardzo smaczny i sycący grysik, przez jednych uwielbiany, przez innych troszkę mniej. Idealny dla dzieci, na śniadanie, deser czy też kolacje.  Do grysiku dodałam cukier

Mój pomysł na
Klopsy w sosie pieczarkowym 173

sosie pieczarkowym (3 porcje): mięso mielone wieprzowe około 500 g pieczarki około 500 g jajko 2 cebule sól pieprz kostka grzybowa śmietana 30% łyżka mąki 3 łyżki bułki tartej Cebulę pokroić w małą kostkę(...)pieczarki w paski i podsmażyć na maśle. Połowę pozostawić na patelni, a drugą połowę dokładnie zmieszać z mięsem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki bułki tartej i formować średniej wielkości kulki. Smażyć z każdej strony do zarumienienia. Do pieczarek z cebulą, pozostałych na patelni dodać szklankę bulionu grzybowego, śmietanę (6 łyżek) i mąkę. Dokładnie wymieszać

Karola gotuje
Crumble ryżowo śliwkowe 146

coś słodkiego a nie chcemy spędzam w kuchni dużo czasu. Wersja bezglutenowa z nuta migdałowo owsianą. Kruszonka wyszła pyszna dzięki temu połączeniu. 1/2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki migdałów tartych 50 g masła 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki cukru trzcinowego 40 dkg śliwek 1 łyżka cukru trzcinowego Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję w ćwiartki. Przekładam na patelnię(...)pierwsza wersję. Śliwki po upieczeniu wytworzą fajny sos jak wcześniej są podsmażone.Kokilki smaruję u mnie wyszły cztery foremki, układam w nich śliwki. Do miski przesypuję mąkę, dodaję migdały tarte, płatki owsiane, masło i zagniatam palcami kruszonkę. Na końcu dodaję cukier i chwilę łącze razem. Na śliwkach układam kruszonkę, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól

wesoła kuchnia
Sowa z farszem z dyni 128

grzybów leśnych miodówek sól, pieprz natka pietruszki olej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Od sowy odcinam korzeń, delikatnie myję, osuszam. Panieruję w rozbełtanym jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju. Kaszę zalewam wrzącą wodą o,5 cm powyżej linii kaszy. Odstawiam pod przykryciem na 15 minut. Cebulę obiera, kroję drobno przesmażam, dodaję pokrojone grzyby miodówki

wesoła kuchnia
Flądra smażona panierowana 211

jednej książce: ”Praktyczna kuchnia domowa” z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry smażone . 1 kg fląder, 2 jajka, sól, mąka do oprószenia, 100 g tartej bułki, tłuszcz do smażenia (u mnie masło z dodatkiem oleju). Tu w przepisie należy użyć tuszki – ryby wypatroszone, bez głów i ze ściągniętą skórą(...)oczywiście mogą być też filety. Flądry osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i odstawić na 1-2 godziny. Następnie oprószyć mąką, obtaczać w rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. W przepisie ryba jest tylko smażona, ja zrumienioną rybę wstawiam do piekarnika. Flądry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika

królestwo garów
Magiczna brama. Unge - Sklep cynamonowo-oliwkowy | RZESZÓW | 154

pestkami - mmmmmniam! 👅 Zielone, pikantne, bez pestek - jeszcze większe mmmmmmmmmniam! 👅👅👅 Słodycze - baklava, ogrom czekolad i tarty. Nie będę się rozpisywała, gdyż zaraz zaślinię klawiaturę, ale wiedzcie jedno - tartę dyniową i baklavę to mają najlepszą na świecie.  ❤❤❤❤ Lokumy - turecki przysmak. Kolorowe, słodkie cukierko-żelki z różnymi dodatkami np. płatkami róż, wodą różaną, orzechami czy daktylami. Próbowałam każdego rodzaju dostępnego

Czarnawisienka
Kurczak w ziołowej panierce 217

przyprawami. Kurczak przygotowany w ten sposób jest pyszny i bardzo aromatyczny. Wspaniale smakuje w towarzystwie ziemniaczanych talarków. Składniki: 2 piersi z kurczaka 3 jajka 2 łyżki mleka 1/2 szklanki tartej bułki łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka tymianku sól, pieprz olej i masło do smażenia Sposób przygotowania: Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż na dwie części tak, żeby powstały cztery porcje(...)Lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Jajka łączymy z mlekiem. Bułkę dokładnie mieszamy z słodką papryką i tymiankiem. Piersi panierujemy kolejno w jajku, bułce tartej z przyprawami. Smażymy na złoto z każdej strony. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 45 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z ORIENTALNYM FARSZEM 170

Cebulowej EVITA ½ łyżeczki  Kozieradki mielonej  EVITA ½ łyżeczki Czubricy czerwonej  EVITA 1 łyżeczka Papryki Czerwonej Płatki EVITA Dodatkowo: 3 łyżki koncentratu pomidorowego  15 dag sera żółtego tartego  1 łyżeczka Estragonu EVITA  PRZYGOTOWANIE: Do miski wkładam wszystkie składniki ciasta a następnie zagniatam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 min.  Międzyczasie(...)Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremki lub szklanki wycinam koła.  Placki smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję Estragonem.  Nakładam farsz.  Na koniec posypuję serem tartym. Na blachę wyłożoną papierem układam packi. Placki muszą być w odstępie ok. 1 cm od siebie.  Piekę ok. 25 min w 180 stopniach. Smacznego

Gotowanie Patki
Mielone z pieczarkami z dodatkiem soli himalajskiej Swojska Piwniczka. 169

pieczarek pieprz do smaku sól himalajska Swojska Piwniczka do smaku 2 łyżki masła 1 duża cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia około 1, 5 szklanki bułki tartej do obtoczenia kotletów Wykonanie : Namoczone bułki odcisnąć z wody i zmielić, dodać do mięsa. Jedną cebulę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Jajka(...)oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć.Ręce maczamy w wodzie, nabieramy porcję mięsa i formujemy w nim dołek, następnie nakładamy po łyżce farszu pieczarkowego i dobrze zlepiamy, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami, dowolną surówką  lub z czym wolicie. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Barszcz na bogato z suszonymi grzybami 193

pogodę za oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki:    - 1/4 małej główki białej kapusty    - garść suszonych grzybów    - 2 opakowania tartych buraczków Poltino    - 4 ząbki czosnku    - 1 łyżka smalcu    - 5 łyżek octu winnego lub spirytusowego    - 25 dag fasoli, ja miałam mały groch(...)dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, białą część pora w talarki, dodajemy dwie porcje tartych buraków. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy.  Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso

Apetyczna babeczka
Tarta czekoladowa z malinami i dżemem z czarnych porzeczek 148

spód tarty wlać dżem (podgrzać go w garnku - niech lekko odparuje i stanie się płynny). Poczekać kilka min, aż stężeje i wtedy wlać nasz ganache na tartę. Znów po kilku min posypać malinami i do lodówki na ok 5 godzin.. Smacznego Polecam blog...Szczypta serca ... przepysznie tam jest

Gaździnka warzy