rosół lub bulion ok 1,5 l szczaw świeży lub kiszony marchewka pół cebuli sól pieprz natka pietruszki ziele angielskie majeranek 250 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej jajko(...)talerz kilka łyżek śmietany Bulion wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i drobno posiekaną cebulę i marchewkę. Gotujemy ok 15 min. W tym czasie mieszamy mięso mielone z łyżką bułki tartej i przyprawami do smaku, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kuleczki, od razu wrzucamy je do gotującej się zupy. Następnie dodajemy partiami szczaw, smakując by nie dodać
Gotowanie jest łatweświeżych pomidorów, wtedy jej smak jest najlepszy, ale to jest możliwe tylko w sezonie, zimą wykorzystuję do tego pomidory z puszki. Zupę pomidorową podaję z tartym żółtym serem, co sprawia, że jest bardziej sycąca i ser przepysznie się ciągnie. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zupy pomidorowej (4 porcje): skrzydło z indyka lub inne dowolne mięso(...)zahartowaniu jogurt albo śmietana nie zważa się w zupie). Przelewam do garnka zawartość kubka, mieszam gotuje przez 3 minuty i wyłączam grzanie. Wykładam ryż na talerze, posypuję tartym żółtym serem i zalewam gotującą się zupą (zupa musi być bardzo gorąca aby ser się roztopił), całość posypuję posiekaną natką pietruszki i zupa pomidorowa gotowa. SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możefont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami To było moje trzecie podejście do bezglutenowego ciasta marchewkowego, no i … do trzech razy sztuka :) Wreszcie się udało :) Przepis jest bardzo łatwy a ciasto wychodzi puszyste i wręcz rozpływa się w ustach. Użyłam jednej(...)dolewam olej. W innej misce mieszam ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i przyprawą do piernika. Do mokrych składników wsypuję suche, mieszam dokładnie łyżką, dodaję tartą marchewkę i posiekane orzechy, dalej mieszam aż do połączenia składników i przekładam ciasto do formy. Wkładam ciasto do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 45 minut
Gotuj Się Kto Możepanierki) 2 – 3 łyżki serka śmietankowego typu Almette mały ząbek czosnku łyżeczka szczypiorku łyżeczka koperku łyżeczka soku z cytryny 4 – 5 łyżek bułki tartej olej/ oliwa do smażenia (Ilość zależna od wielkości patelni.) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Gotujemy jajka na twardo (przez ok. 8 minut), obieramy je ze skorupki i przekrajamy na pół. Wydrążąmy(...)nałożyć farsz szprycą cukierniczą, ze wzorzystą nakładką. Wierzch można ozdobić kiełkami, czy rzeżuchą. I gotowe!) Maczamy je w roztrzepanym jajku, doprawionym solą i pieprzem. Później obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na dość głębokim tłuszczu, do zrumienienia. Wyjmujemy je i odsączamy na ręczniku papierowym. Po przestygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego jajka
Pyszny Duetłyżki cukru 1/4 szkl mąki krupczatki 1 łyżka kawy mielonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt kokosowy: 3 jajka 10 dag kokosu 10 dag cukru 1 łyżka bułki tartej 1/4 łyżeczki proszku Biszkopt migdałowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 12 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych(...)łyżki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 12 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jajeczna: 1,5 kostki masła w temp. pokojowej 2 jajka 10 dag cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego mała puszka
Smakołyki Asiłyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie) – obrane i przekrojone na pół Przepis na zupę z rzeżuchy Gotujemy bulion z pęczka włoszczyzny, cebuli, czosnku(...)sojowym i olejem. Na każdym talerzu układamy po pół marchewki wyjętej z bulionu, ziemniaka i 2 połówki jajka (jeśli je jemy). Zalewamy bulionem. Do każdego talerza wkładamy pół łyżki tartego chrzanu i garść rzeżuchy drobno posiekanej. Podajemy od razu. Artykuł Zupa z rzeżuchy – dietetyczna zupa na Wielkanoc i na wiosnę pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneforemki zarówno do np. ciast ( prostokątne ), do tart ( okrągłe ) oraz keksówki/pasztetówki (wysokie prostokąty ). Foremek używam nie tylko gdy biorę wypieki na wynos, przyznaję, że pasztety czy tarty warzywne, których i tak nie zjemy w ciągu jednego dnia, piekę również w takich foremkach. Wypieki w żaden sposób nie przechodzą smakiem formy, nie przywierają do niej nawet
Gotowanie i blogowanieoraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na rybę smażoną z sosem. 6 średnich mrożonych filetów z dorsza 1 łyżeczka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 4 łyżki mąki 1/2 szkl. bułki tartej 2 jajka olej słonecznikowy do smażenia Sos: 100 ml wody bądź bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej bądź kukurydzianej 3 łyżki musztardy Dijon szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru(...)sosie musztardowym. Filety z dorsza rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Oprószyć jedną łyżeczką soli i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący, zmniejszyć ogień na średni i wkładać opanierowane filety. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos: W garnku wymieszać wodę ze śmietaną. Zagotować. Dodać
mecooksBuraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas. 2 średnie buraki 4 łyżeczki tartego chrzanu 0,5 łyżki miodu 1 łyżka oleju sól do smaku Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Jeśli mamy duże buraki możemy wydłużyć(...)wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i studzimy. Następnie obieramy z nich skórkę i ścieramy buraki na dużych oczkach tarki. Starte buraki przekładamy na patelnię. Dodajemy łyżkę oleju, 4 łyżeczki tartego chrzanu i pół łyżki miodu. Podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe! Na Wielkanoc polecam też: Domowy zakwas na żurek Żurek bez mleka i śmietany Sałatka a’la rosyjska
Dieta bez mlekaochotę na coś dobrego. Przygotowanie takiej sałatki zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Spróbujcie, polecam. Składniki: 6 łyżek cieciorki z puszki 3 jajka 1/2 czerwonej papryki 1 czubata łyżeczka chrzanu tartego Rolnik 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku + do ozdoby sól i czarny mielony pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Przerzucamy do miski. Do jajek dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, cieciorkę z puszki, czubatą łyżeczkę tartego chrzanu, posiekaną łyżkę szczypiorku i majonez. Całość mieszamy, następnie doprawiamy pieprzem i solą, znów mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sałatkę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Słodkie okruszkinajlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź(...)puszka białej fasoli – 1 łyżka oliwy – 1 świeże chilli – 1 mała cebula – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki sera ricotta – 3 łyżki tartego parmezanu – 1 łyżka drobno posiekanej bazylii – 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę, chilli i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę, chilli i czosnek. Ilość dodanego chilli
nietylkopasta.plSZTUK WIELKOŚCI ORZECHÓW WŁOSKICH: Klopsiki 500 g mięsa mielonego np.z indyka 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar 2 garście świeżego szpinaku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy Sól pieprz do smaku Dodatkowo 2 l wody 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka drobno posiekaną
Gotowanie Patkicukinię. Warzywa nadają pulpetom lekkości. Do tego śmietankowy sos i dania gotowe. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka ½ młodej cukinii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżka śmietankowego almette 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Bulion/ woda Wykonanie: Cukinię ścieramy(...)tarce warzywnej, przekładamy na sito i lekko solimy ( pozostawiamy kilkanaście minut aby pozbyć się nadmiaru wody ). Tak samo ścieramy marchewkę. Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, łyżkę bułki tartej, startą marchewkę i odciśniętą cukinię. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy pulpety. Gotujemy w bulionie kilkanaście minut. Pod koniec gotowania odlewamy część wywaru ( tyle ile potrzebujemy do sosu
Smaki Ewyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem i białą kiełbasą – Składniki: 1 brokuł 3 jajka 10 pomidorków koktajlowych 3 białe kiełbasy (ok. 300g) 3 czubate łyżki majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu pęczek świeżego koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem i białą kiełbasą – Wykonanie: Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, ugotować na półtwardo(...)delikatnie podgrzać). Pozbawić je jelita (osłonki) i pokroić na plasterki. Koperek drobno posiekać. W misce lub na większym talerzu poukładać brokuły, pomidorki, jajka i kiełbasę. Majonez wymieszać z łyżeczką tartego chrzanu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Całość posypać świeżo posiekanym koperkiem. Opcjonalnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne Przebojełyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa wierzchnia Główka kalafiora (dość duża) 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Siekana zielona pietruszka Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przepłucz cieciorkę pod zimną wodą, osusz, posyp łyżką słodkiej papryki(...)sosem, dodaj do niego grzyby, wymieszaj. Dopraw solą i pierzem. Krok 5 Formę do pieczenia posmaruj delikatnie olejem. Wyłóż na spód sos, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem (około pół szklanki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać. Podawaj z dużą ilością
Niedzielny kucharz