tarta - 42848 przepisów (strona:1231/2857)

Zupa szczawiowa z pulpecikami 643

rosół lub bulion ok 1,5 l szczaw świeży lub kiszony marchewka pół cebuli sól pieprz natka pietruszki ziele angielskie majeranek 250 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej jajko(...)talerz kilka łyżek śmietany Bulion wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i drobno posiekaną cebulę i marchewkę. Gotujemy ok 15 min. W tym czasie mieszamy mięso mielone z łyżką bułki tartej i przyprawami do smaku, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kuleczki, od razu wrzucamy je do gotującej się zupy. Następnie dodajemy partiami szczaw, smakując by nie dodać

Gotowanie jest łatwe
Zupa pomidorowa z żółtym serem 137

świeżych pomidorów, wtedy jej smak jest najlepszy, ale to jest możliwe tylko w sezonie, zimą wykorzystuję do tego pomidory z puszki. Zupę pomidorową podaję z tartym żółtym serem, co sprawia, że jest bardziej sycąca i ser przepysznie się ciągnie. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zupy pomidorowej (4 porcje): skrzydło z indyka lub inne dowolne mięso(...)zahartowaniu jogurt albo śmietana nie zważa się w zupie). Przelewam do garnka zawartość kubka, mieszam gotuje przez 3 minuty i wyłączam grzanie. Wykładam ryż na talerze, posypuję tartym żółtym serem i zalewam gotującą się zupą (zupa musi być bardzo gorąca aby ser się roztopił), całość posypuję posiekaną natką pietruszki i zupa pomidorowa gotowa. SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami 139

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami To było moje trzecie podejście do bezglutenowego ciasta marchewkowego, no i … do trzech razy sztuka :) Wreszcie się udało :) Przepis jest bardzo łatwy a ciasto wychodzi puszyste i wręcz rozpływa się w ustach. Użyłam jednej(...)dolewam olej. W innej misce mieszam ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i przyprawą do piernika. Do mokrych składników wsypuję suche, mieszam dokładnie łyżką, dodaję tartą marchewkę i posiekane orzechy, dalej mieszam aż do połączenia składników i przekładam ciasto do formy.  Wkładam ciasto do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 45 minut

Gotuj Się Kto Może
Jajka z zielonym farszem i chrupiącą panierką 153

panierki) 2 – 3 łyżki serka śmietankowego typu Almette mały ząbek czosnku łyżeczka szczypiorku łyżeczka koperku łyżeczka soku z cytryny 4 – 5 łyżek bułki tartej olej/ oliwa do smażenia (Ilość zależna od wielkości patelni.) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Gotujemy jajka na twardo (przez ok. 8 minut), obieramy je ze skorupki i przekrajamy na pół. Wydrążąmy(...)nałożyć farsz szprycą cukierniczą, ze wzorzystą nakładką. Wierzch można ozdobić kiełkami, czy rzeżuchą. I gotowe!) Maczamy je w roztrzepanym jajku, doprawionym solą i pieprzem. Później obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na dość głębokim tłuszczu, do zrumienienia. Wyjmujemy je i odsączamy na ręczniku papierowym. Po przestygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego jajka

Pyszny Duet
Tort orzechowo-migdałowo-kawowo-kokosowy... 254

łyżki cukru 1/4 szkl mąki krupczatki 1 łyżka kawy mielonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt kokosowy: 3 jajka 10 dag kokosu 10 dag cukru 1 łyżka bułki tartej 1/4 łyżeczki proszku Biszkopt migdałowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 12 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych(...)łyżki mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: 3 jajka  3 łyżki cukru 12 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka mąki krupczatki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jajeczna: 1,5 kostki masła w temp. pokojowej 2 jajka 10 dag cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego mała puszka

Smakołyki Asi
Zupa z rzeżuchy – dietetyczna zupa na Wielkanoc i na wiosnę 206

łyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie) – obrane i przekrojone na pół Przepis na zupę z rzeżuchy Gotujemy bulion z pęczka włoszczyzny, cebuli, czosnku(...)sojowym i olejem. Na każdym talerzu układamy po pół marchewki wyjętej z bulionu, ziemniaka i 2 połówki jajka (jeśli je jemy). Zalewamy bulionem. Do każdego talerza wkładamy pół łyżki tartego chrzanu i garść rzeżuchy drobno posiekanej. Podajemy od razu. Artykuł Zupa z rzeżuchy – dietetyczna zupa na Wielkanoc i na wiosnę pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Sernik królewski z brzoskwiniami 168

foremki zarówno do np. ciast ( prostokątne ), do tart ( okrągłe ) oraz keksówki/pasztetówki (wysokie prostokąty ). Foremek używam nie tylko gdy biorę wypieki na wynos, przyznaję, że pasztety czy tarty warzywne, których i tak nie zjemy w ciągu jednego dnia, piekę również w takich foremkach. Wypieki w żaden sposób nie przechodzą smakiem formy, nie przywierają do niej nawet

Gotowanie i blogowanie
Ryba w sosie musztardowym 154

oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na rybę smażoną z sosem. 6 średnich mrożonych filetów z dorsza 1 łyżeczka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 4 łyżki mąki 1/2 szkl. bułki tartej 2 jajka olej słonecznikowy do smażenia Sos: 100 ml wody bądź bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej bądź kukurydzianej 3 łyżki musztardy Dijon szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru(...)sosie musztardowym. Filety z dorsza rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Oprószyć jedną łyżeczką soli i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący, zmniejszyć ogień na średni i wkładać opanierowane filety. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos: W garnku wymieszać wodę ze śmietaną. Zagotować. Dodać

mecooks
Wielkanocne buraczki z chrzanem 216

Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas. 2 średnie buraki 4 łyżeczki tartego chrzanu 0,5 łyżki miodu 1 łyżka oleju sól do smaku Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Jeśli mamy duże buraki możemy wydłużyć(...)wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i studzimy. Następnie obieramy z nich skórkę i ścieramy buraki na dużych oczkach tarki. Starte buraki przekładamy na patelnię. Dodajemy łyżkę oleju, 4 łyżeczki tartego chrzanu i pół łyżki miodu. Podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe! Na Wielkanoc polecam też: Domowy zakwas na żurek Żurek bez mleka i śmietany Sałatka a’la rosyjska

Dieta bez mleka
Szybka chrzanowa sałatka z cieciorką i papryką 380

ochotę na coś dobrego. Przygotowanie takiej sałatki zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Spróbujcie, polecam. Składniki: 6 łyżek cieciorki z puszki 3 jajka 1/2 czerwonej papryki 1 czubata łyżeczka chrzanu tartego Rolnik 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku + do ozdoby sól i czarny mielony pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Przerzucamy do miski. Do jajek dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, cieciorkę z puszki, czubatą łyżeczkę tartego chrzanu, posiekaną łyżkę szczypiorku i majonez. Całość mieszamy, następnie doprawiamy pieprzem i solą, znów mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sałatkę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Słodkie okruszki
Zupa o smaku lasagne 173

najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź(...)puszka białej fasoli – 1 łyżka oliwy – 1 świeże chilli – 1 mała cebula – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki sera ricotta – 3 łyżki tartego parmezanu – 1 łyżka drobno posiekanej bazylii – 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę, chilli i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę, chilli i czosnek. Ilość dodanego chilli

nietylkopasta.pl
PULPECIKI ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM 188

SZTUK WIELKOŚCI ORZECHÓW WŁOSKICH:  Klopsiki 500 g mięsa mielonego np.z indyka 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar 2 garście świeżego szpinaku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy Sól pieprz do smaku Dodatkowo 2 l wody 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka drobno posiekaną

Gotowanie Patki
Pulpety warzywno-mięsne w śmietankowym sosie 155

cukinię. Warzywa nadają pulpetom lekkości. Do tego śmietankowy sos i dania gotowe. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka ½ młodej cukinii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżka śmietankowego almette 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Bulion/ woda Wykonanie: Cukinię ścieramy(...)tarce warzywnej, przekładamy na sito i lekko solimy ( pozostawiamy kilkanaście minut aby pozbyć się nadmiaru wody ). Tak samo ścieramy marchewkę. Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, łyżkę bułki tartej, startą marchewkę i odciśniętą cukinię. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy pulpety. Gotujemy w bulionie kilkanaście minut. Pod koniec gotowania odlewamy część wywaru ( tyle ile potrzebujemy do sosu

Smaki Ewy
Sałatka z brokułem i białą kiełbasą 766

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem i białą kiełbasą – Składniki: 1 brokuł 3 jajka 10 pomidorków koktajlowych 3 białe kiełbasy (ok. 300g) 3 czubate łyżki majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu pęczek świeżego koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem i białą kiełbasą – Wykonanie: Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, ugotować na półtwardo(...)delikatnie podgrzać). Pozbawić je jelita (osłonki) i pokroić na plasterki. Koperek drobno posiekać. W misce lub na większym talerzu poukładać brokuły, pomidorki, jajka i kiełbasę. Majonez wymieszać z łyżeczką tartego chrzanu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Całość posypać świeżo posiekanym koperkiem. Opcjonalnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne Przeboje
Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami 198

łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa wierzchnia Główka kalafiora (dość duża) 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Siekana zielona pietruszka Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przepłucz cieciorkę pod zimną wodą, osusz, posyp łyżką słodkiej papryki(...)sosem, dodaj do niego grzyby, wymieszaj. Dopraw solą i pierzem. Krok 5 Formę do pieczenia posmaruj delikatnie olejem. Wyłóż na spód sos, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem (około pół szklanki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać. Podawaj z dużą ilością

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania