tarta - 42848 przepisów (strona:1239/2857)

Paluchy serowe z ciasta francuskiego 217

francuskiego żółtko łyżka mleka pół łyżki przecieru pomidorowego 100 g tartego sera (Ementaler, Gouda) papryka w proszku suszone oregano (lub inne ulubione zioła) sól i pieprz Co do tartego sera, to oczywiście można zastąpić go innym, ale takim który pod wpływem temperatury twardnieje, nie ciągnie się sery do pizzy. Przygotowanie: Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem wymieszanym

KasiaiKrzysiu.pl
Makaron z jogurtem cukinią i suszonymi pomidorami 196

wiosenną zieleń z dodatkiem suszonych pomidorów .  Lekkie mimo, że z makaronem,  pyszne i bezmięsne, doprawione ziołami , świeżą aromatyczną bazylią która potrafi nadać potrawie charakteru i  tartym drobniutko parmezanem. Obiad w  20 minut. Składniki: Porcja dla 2 osób: 25 dag makaronu muszelki 100 g naturalnego jogurtu Bio ½ cukini ½ pora 1 ząbek czosnku ½ papryczki chili (miałam(...)pomidorów 40 g startego drobno parmezanu 4 listki świeżej bazylii Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta ziół włoskich do smaku Sposób wykonania: Jogurt mieszamy z tartym drobniutko parmezanem, odstawiamy na czas gotowania makaronu w temp pokojowej. Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka.  Mieszamy z jogurtem.  Trzymamy

Wanilia i Kardamon
GNOCCHI DI PANE – GNOCCHI Z CHLEBA 214

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Chleb kroimy w kosteczkę, namaczamy w mleku ok. 15 minut, odsączamy. Dodajemy starty parmezan, skórkę z cytryny, jajko oraz przyprawy. ( Gdyby masa była zbyt rzadka dodajemy bułki tartej(...)wyrbionej gładkiej masy formujemy okrągłe kluseczki, dociskamy widelcem i gotujemy we wrzątku ok. 1,5 minuty od wypłynięcia. Podajemy a gorąco, przesmażone na maśle z orzechami włoskimi i tartym parmezanem. Smacznego

Ostra na Słodko
Mazurek z lemon curd i polewą 152

mąki pszennej, masła, białek, kwaśnej śmietany, soli i cukru pudru zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Ciasto schładzam w lodówce przez 30 minut a następnie wałkuję, umieszczam w formie do tarty. Piekę 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Chłodzę spód.  Żółtka i cukier mieszam rózgą w misce a następnie umieszczam nad kąpielą wodną i cały czas mieszam. Niemal(...)Mieszam przez cały czas podgrzewając masę. Po około kwadransie mieszanka powinna zacząć gęstnieć. Kiedy zgęstnieje na tyle, na ile tego oczekujemy ściągamy z ognia i studzimy. Przygotowanym kremem wypełniamy tartę.  Masło, wodę, kakao i cukier podgrzewam do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą polewam mazurka i dekoruję płatkami migdałów. Schładzam w lodówce przez kilka godzin. Smacznych, spokojnych i wesołych

Mango Papaja
Wielkanoc z przepisami Eat me Fit me oraz przepis na kokosowo-orzechowy bezglutenowy mazurek bez cukru 226

smaku świątecznego żurku z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem , bo przecież smak Wielkanocy to smak żurku? No jasne A może tak podać go w zupełnie innej formie? Np. tarty? W PDF Wielkanoc z EAT ME FIT ME : ) znajdziesz również przepis na kokosowe gniazdka z kokosowym kremem i czekoladowymi jajeczkami, czyli pomysł na szybki, bezglutenowy deser A jeśli masz

Eat me! Fit me!
Makaron Cannelloni z kurczakiem 151

efekt końcowy jest tego wart. Zapraszam! Składniki 2 piersi kurczaka 1 puszka pomidorów w puszce makaron cannelloni (nieugotowany) 150 ml mleka 150 ml wody 1 mozzarella 1 szklanka tartego sera emmentaler (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka drobno kroimy i smażymy na patelni, doprawiamy curry, kurkumą, oregano, pieprzem, solą(...)ostrą papryką. Dodajemy pomidory w puszce i gotujemy przez kolejne 7 minut aż woda odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie nadziewamy makaron cannelloni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartym serem i rozkruszoną mozzarellą. W miseczce łączymy razem wodę z mlekiem, doprawiamy pieprzem i ostrą papryka, wylewamy na makaron. Zapiekamy około 40 - 50 minut w 180 stopniach aż makaron zmięknie

Delusional Trine
DOMOWE SZNYCLE Z MIESA MIELONEGO PO WIEJSKU 211

drób lub cielęcina)  2 niezbyt duże surowe ziemniaki  1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułeczka np. kajzerka + mleko do namoczenia (lub ok. 3 łyżki bułki tartej i mleko do namoczenia) 2 - 3  łyżki śmietany 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku zioła np. majeranek do smaku bułka do panierowania(...)tarce do jarzyn na małych oczkach - ale nie tych do placków ziemniaczanych. Krok 3. Wszystkie składniki na sznycelki mieszam razem, doprawiam do smaku, formuję kotleciki i obtaczam w bułce tartej. Krok 4. Rozgrzewam tłuszcz na patelni, układam sznycelki i smażę na niewielkim ogniu, z każdej strony po około 5 minut - pod przykryciem. Smacznego :) Polecam również przepis na tajskie kotleciki

Moja Książka Kucharska
Przepis na wytrawne muffinki z białą kiełbasą, majerankiem i pastą jajeczno – chrzanową 316

wysokości 2/3 papilotki. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 200 stopni C piekarnika na około 20 minut. Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach i wymieszaj z tartym chrzanem. Udekoruj pastą muffinki, gdy już wystygną. Składniki 150 g białej kiełbasy 100 g dobrej, wędzonej szynki wieprzowej (takiej ze wsi ;p) lub boczku 1/2 cebuli 200 g mąki pełnoziarnistej(...)masła 1 duże jajko lub 2 małe 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 i 1/2 łyżki suszonego majeranku 100 g tartego chrzanu 2 ugotowane na twardo jajka   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
KOTLETY Z KALAFIORA 186

kalafiora. Robi się je bardzo szybko a smakują rewelacyjnie. Można podać z bezmięsnym sosem czy polać jogurtem naturalnym. Smacznego :) SKŁADNIKI:   1/2 świeżego  kalafiora 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Sól i pieprz do smaku 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku Olej do smażenia np rzepakowy PRYGOTOWANIE:  Kalafiora myję, gotuję w osolonej wodzie, tak by kalafior(...)kalafiora. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję bułkę, jajka oraz sól i pieprz. Natkę myję i drobno siekam również dodaję do masy. Dokładnie mieszam. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na patelnię wylewam olej i smażę kotleciki z obu stron na rumiano. Podaję np. Z sosem czosnkowym, gulaszem warzywnym czy mięsnym

Gotowanie Patki
Domowy budyń waniliowo- migdałowy i recenzja książki "Rodzinna kuchnia Lidla" 217

naraz :) W ostateczności stanęło na domowym budyniu. Nasz nieco zmodyfikowany przepis poniżej: Domowy budyń waniliowo - migdałowy Składniki:   500ml mleka (może być migdałowe),  2 żółtka,  2 łyżki tartych migdałów,  laska wanilii,  czubata łyżka mąki pszennej,  1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,  100g białej czekolady,  domowa(...)konfitura (najlepiej z truskawek). Wykonanie:  400 ml mleka zagotować wraz z nasionkami wanilii oraz połamaną na kawałki czekoladą. W reszcie mleka rozrobić surowe żółtka oraz obydwie mąki i tarte migdały. Bardzo dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Tak przygotowaną masę wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Rozlać do miseczek

Z miłości do słodkości
CURRY Z INDYKIEM I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 197

smaku i aromatu danie, które polecam na szybki obiad po pracy. Do jego przygotowania wykorzystałam gotową pastę curry, ale można sobie poradzić i bez niej, samodzielnie przygotowując pastę z tartego imbiru, czosnku, kurkumy i proszku curry. Warto pamiętać, że dokładne podsmażenie pasty powoduje, że staje się ona bardziej łagodna i subtelniejsza w smaku. Aby pierś indyka była soczysta(...)kokosowego szczypta ostrej papryki w proszku / opcjonalnie  DODATKOWO : ugotowany biały ryż do podania, mizeria * można zastąpić marynatą przygotowaną z mieszanki przypraw: po 1 łyżeczce kurkumy, curry w proszku, tartego imbiru, czosnku oraz 1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy  WYKONANIE Pierś indyka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek. Kroimy w drobną kostkę

cool and minty
AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 132

koncentratu) 500 ml zakwasu na żurek 1 suszony grzybek 1 listek laurowy 4 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 łyżki majeranku suszonego 1-2 łyżeczki tartego chrzanu kilka kropel przyprawy typu maggy lub 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku sól 2 łyżki oliwy 100ml śmietany dodatkowo: jajka ugotowane na twardo ser biały (przygotowany np. z tego(...)blendujemy. Krok 5. Do garnka z zupą wlewamy żurek - robimy to stopniowo, dozując jego ilość w zależności od upodobanego smaku i kwasowości, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz boczek, doprawiamy tartym chrzanem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy spienioną śmietanę i zestawiamy z ognia. Żurek podajemy z jajkiem ugotowany na twardo, serem białym

Moja Książka Kucharska
MEKSYKANSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUNCZYKIEM 135

szklanki kukurydzy z puszki (również osączonej) 2 łyżki świeżych liści kolendry, posiekanych do podania: 4 placki tortilla 1/4 główki sałaty lodowej (poszatkowanej) 2 pomidory pokrojone w kostkę 1/2 szklanki tartego żółtego sera do dekoracji: liście sałaty na spód każdego placka tortilla PRZYGOTOWANIE:   Krok 1. Cebulę, papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, posypujemy odrobiną cukru(...)się gorąca - utrzymujemy w cieple. Krok 2. Placki tortilli podgrzewamy jeden po drugim na patelni grillowej (bez tłuszczu). Krok 3. Na każdy placek nakładamy gorące warzywa z tuńczykiem, posypujemy tartym żółtym serem, który od ciepła potrawy lekko zmięknie, całość posypujemy sałatą lodową oraz pomidorami , od razu podajemy. Smacznego

Moja Książka Kucharska
TRADYCYJNE GOLABKI Z PILZNA 150

także gołąbki, których jest wiele rodzajów. W zależności od regionu i gminy, gospodynie przygotowują nadzienie na różne sposoby. I tak np. w Beskidzie Dukielskim popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. W Solinie, Cisnej, Lesku czy Uchercach Mineralnych od pokoleń gołąbki są przygotowywane z kaszy gryczanej i ziemniaków, w Haczowie natomiast prym wiodą gołąbki z kaszy jęczmiennej(...)przed podaniem. U mnie przepis odrobinę wzbogacony. Polecam :) SKŁADNIKI: 1kg ryżu białego - ugotowanego na 'półmiękko' 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 mielonka najlepszej jakości 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy i jarzynki 1 przeciśnięty ząbek czosnku (niekoniecznie) plastry wędzonego boczku PRZYGOTOWANIE

Moja Książka Kucharska
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 163

korzystajcie z przepisu :) SKŁADNIKI: na pierogi farsz: 800g cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,  3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta(...)kawałki, mielę wraz z podsmażoną cebulą, pieczoną marchewką oraz pietruszką - mieszam z sosem spod pieczenia mięsa i warzyw, doprawiam farsz solą oraz pieprzem - w razie potrzeby dosypuję bułki tartej. Porcje ciasta na pierogi rozwałkowuję, wykrawał kółka, nakładam na nie farsz i zalepiam brzegi ciasta. Gotowe pierożki bardzo powoli gotuję w osolonej wodzie - około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania