tarta - 42848 przepisów (strona:1230/2857)

Mazurek a’la Twix 205

się połączyć to dodajemy śmietanę 12%. Gotowe ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę do tart wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto w formie kujemy widelcem oraz wykładamy grochem lub fasolą, aby nie wyrosło mocno. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy groch lub fasolę

Ciasta z tradycjami
Wigilijny krem z suszonych grzybów 186

śmietanę uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Uruchamiamy ponownie program. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym, słonym ciasteczkiem z ciasta francuskiego   lub makaronem typu łazanki. Posypujemy mchem z pietruszki i bułki tartej lub po prostu natką pietruszki. Sposób przygotowania tradycyjny: Grzyby suszone zalewamy wodą- tak by całkowicie je pokryła, a na drugi dzień odsączamy (wodę zostawiamy) i podsmażamy ok 10 minut(...)wcześniej zupą. Wszystko razem miksujemy na gładki krem, który podajemy z groszkiem ptysiowym, słonym ciasteczkiem z ciasta francuskiego   lub makaronem typu łazanki. Posypujemy mchem z pietruszki i bułki tartej lub po prostu natką pietruszki

Kuchnia w czekoladzie
Wigilijne uszka z pieczarkami 216

około 60 uszek): ciasto według mojego przepisu na  idealne ciasto na pierogi 500 g pieczarek sól, pieprz, oregano oliwa do smażenia (lub inny tłuszcz) 2-3 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Obrane i umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2. Następnie starte pieczarki wrzucamy na średnio nagrzany tłuszcz i mieszamy. Solimy, pieprzymy do smaku i sypiemy(...)Odstawiamy je do wystygnięcia. Teraz zabieramy się za ciasto pierogowe. 3. Gdy ciasto pierogowe odpoczywa w misce pod talerzem, wystudzony farsz przekładamy do miseczki i sypiemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. 4. I już zabieramy się za ciasto, tak jak zwykle, odkrojony kawałek ciasta wałkujemy i wykrawamy kółka. Uszka robię dużo mniejsze niż pierogi, dlatego wykrawam

Kawa z mlekiem
Śledzie na ciepło z migdałami i żurawiną 177

mąki z ciecierzycy np. panier z ciecierzycy lub zwykłej bułki tartej 3 ząbki czosnku przetarte przez praskę garść migdałów blanszowanych garść suszonej żurawiny cytryna 25 g tartego parmezanu lub innego twardego sera pęczek koperku posiekany słodka papryka w proszku do dekoracji 14 wykałaczek Przepis na śledzie na ciepło z migdałami i żurawiną Śledzie odsączyć z oleju i cebuli

Ugotowane pozamiatane
Boże Narodzenie: Uszka z mięsem 157

także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie zbyt twarda i zbita, wystarczy, że dolejesz do mielonego trochę przegotowanej wody i ponownie dobrze wymieszać. Wyrobione ciasto podziel na dwie lub więcej części. Stolnicę

blog.moje-pasje.info
Kotlety mielone ze szpinakiem i boczkiem 171

świeżego szpinaku baby 100 g wędzonego boczku (u mnie plasterki) 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka ketchupu  natka pietruszki sól pieprz 1 jajko 3 łyżki bułki tartej  + do obtoczenia kotletów olej do smażenia 1. Szpinak umyć, posiekać. Boczek pokroić w paseczki. Na suchej patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy  szpinak. Podsmażamy kilka minut. Studzimy. 2. Do miski(...)wbijamy do niego jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, musztardę, ketchup, podsmażony szpinak i boczek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy rękami. W rękach formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotleciki powinny ładnie się zarumienić

kruche babeczki
Makaron z sosem warzywnym (bezglutenowy) 172

bezglutenowy. 5. Teraz czas na dodanie śmietanki, która łagodzi kwaśność pomidorów i zagęszcza całość. 6. Na koniec dodajemy trochę tartego sera grana padano. I gotowe! Podajemy również z tartym serem grana padano

Kawa z mlekiem
Risotto pomidorowe (bezglutenowe + wersja wegańska) 160

gotowe. Podajemy posypane tartym serem. Smacznego :-) Wersja wegańska: oczywiście pomijamy ser. Jeżeli zostanie coś na drugi dzień, wtedy polecam zrobić z risotta kuleczki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć jak kotleciki. Risotto pomidorowe w wersji wegańskiej, posypane płatkami drożdżowymi

Kawa z mlekiem
Ciasto marchewkowe (bezglutenowe) 275

cukru wanilinowego (16g) 3-4 marchewki garść posiekanych orzechów włoskich i kilka sztuk całych do dekoracji 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: 1. Obieramy marchewki, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. 2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną pianę (jak na biszkopt). 3. Następnie dodajemy po jednym żółtku(...)piernika, miksujemy. 7. Następnie stopniowo dodajemy startą marchew i miksujemy. 8. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, mieszamy. 9. Przygotowujemy tortownicę, smarujemy ją masłem i obsypujemy na przykład bezglutenową bułką tartą (ja użyłam zwykłej ponieważ nie stosuję diety bezglutenowej z powodów medycznych). Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto jest bardzo luźne. 10. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika

Kawa z mlekiem
KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ 177

szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/4 główki średniej kapusty 500 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz panierka: szklanka bułki tartej 1 jajko Wykonanie: *Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól. Gotujemy do miękkości. *Cebulę siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju, dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, zrumieniamy. Dokładamy osączoną(...)podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki. *Na każdy naleśnik nakładamy 2-3 łyżki farszu, składamy w kopertę. * Każdy gotowy krokiet panierujemy  w jajku, w bułce tartej , obsmażamy na rumiano z obu stron

Z Majeczką w kuchni
Placuszki bananowo-orzechowe na bazie maślanki 105

smażenia w domu unosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść. Takie placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki – możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich jak: suszona żurawina, daktyle, morele. Jest w nich naturalna(...)danie, które możemy jeść na słodko lub jako pożywne śniadanie z dodatkiem owoców. Składniki: 3 szklanki mąki 2 duże banany 2 szklanki maślanki 0,5 szklanki wody 2 łyżki tartych orzechów włoskich 1 jajo 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta cynamonu i soli cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Banany

Zasmakuj Kuchni
Szynka pieczona z ziemniakami 157

wymaga od nas dużo czasu ani specjalnych umiejętności, aby je przygotować. Aromatyczna szynka pieczona na pokrojonych w plasterki ziemniakach jest swego rodzaju zapiekanką, którą pod koniec pieczenia można posypać tartym serem. U mnie tym razem bez sera, gdyż stwierdziłam, że danie jest wystarczająco sycące i kaloryczne, ale przyznam, że brakowało nieco smaku zapieczonego sera. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej(...)przykryć podsmażoną cebulą z czosnkiem. Piec pod przykryciem 45 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, 5 - 7 minut przed końcem pieczenia można odkryć i posypać tartym serem, aby wierzch się zapiekł. Zobacz również: zapiekanka z kurczaka i pieczarek

Kuchcik gotuje
Roladki z tortilli zapiekane z serem w sosie pomidorowym 153

trzy osoby do „pochrupania”, dowolnie możecie modyfikować i zwiększać składniki. Składniki: 2 placki tortilli 8-10 plastrów wędzonego żółtego sera – użyłam Boryny (Ceko) 2 łyżki tartego parmezanu sos pomidorowy: 2 pomidory bez skórki kilka kropel/ek tabasco – według upodobań sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie do smaku pół łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1. Pomidory kroimy w kostkę(...)Rozkładamy na nich plastry sera, tak by przykryły sos pomidorowy i pokryły równomiernie tortille. 4. Tortille zwijamy w rulony i kroimy w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy tartym parmezanem. 5. Zapiekamy w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 10 minut lub do czasu kiedy zobaczycie, że ser się roztopił

Zasmakuj Kuchni
pyszna tarta cytrynowa 185

czasie wyłożyć ciasto z lodówki,pozwolić 10 minut na wyrównanie temperatury. Rozwałkować ciasto do wielkości formy , na podsypanej mąką stolnicy . Tą strona z mąka wyłożyć dno tarty ciastem. Ponakłuwać widelcem,przykryć wierzch papierem do pieczenia,posypać ryżem,grochem ,lub fasolą ,tak aby papier przylegał do ciasta. Piec od 10-15 minut ( w zależności od piekarnika),do lekko złotego(...)cytryny ,dodać masło i skórkę utartą cytryny. Całość wymieszać do połączenia składników i wszystko wylać na ciasto. Piec około 35-45 minut (zależy od piekarnika). Przed podaniem schłodzić tartę w lodówce.:)) jest pysznie cytrynowo kremowa z chrupiącym ,ale nie twardym ciastem

w mojej kuchni
FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI I SZPINAKIEM 213

łyżki oleju np. kokosowego lub masła 4-5 jajek 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, starte na tarce 2 ugotowane ziemniaki  2 garści szpinaku 2 łyżki tartego sera przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka w proszku DO PODANIA: 1 pomidor pokrojony w kostkę i doprawiony do smaku, posiekany szczypiorek, bazylia WYKONANIE Szpinak dokładnie płuczemy(...)żeliwną lub odpinaną rączką, możecie włożyć frittatę na 8-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180℃ (z funkcją góra/dół bez termoobiegu). Pod koniec smażenia frittatę posypujemy tartym serem. Podajemy wprost z patelni, z pokrojonym pomidorem, posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii

cool and minty

Proponowane wyszukiwania