makaronu , dowolnego kształtu , ja użyłam muszelek 2 piersi z kurczaka ( pojedyńcze filety ) 8-9 pieczarek 1 cebula kawałek cukinii ( ja miałam żółtą ) 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki drobno tartego parmezanu lub gran padana 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Tak przygotowany wychodzi(...)pokrojona cukinię i piersi z kurczaka . Po około 5 minutach smażenia , dolewamy śmietanę , dodajemy gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku . Dusimy około 10 minut . Na koniec sos zagęszczamy tartym parmezanem i serwujemy na gorąco , wymieszany z makaronem i obficie doprawiamy pieprzem . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczarkowy makaron z pysznym sosem pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyprzepisu. Ciasto składa się z warstwy kruchego ciasta ( które wyszło na delikatne , że aż rozpływa się w ustach) , warstwy tartych jabłek i gruszek z cynamonem, piany z białek , tartego ciasta i cukru pudru . Prawdziwa uczta dla podniebienia ! Do szarlotki obowiązkowo pyszna herbata 😊 SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki pszennej(450g) 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy
Marcepanowa kuchniaśmietany 18% - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 szklanki cukru pudru - 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: - 7 i 1/2 jabłka - 3 łyżki brązowego cukru - 2 łyżki bułki tartej dodatki: - cukier puder do posypania Forma: duża blacha prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Zaczynam od jabłek, które najpierw myję. Następnie je obieram i wydrążam środki. Tak przygotowane(...)około 1-2 cm w każdą stronę, aby z nich utworzyć boki ciasta. Gotowy prostokąt przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta obsypuję cienką warstwą bułki tartej. Na to układam równo jabłka wydrążeniem do środka. Kładę je po trzy robiąc odstęp między rzędami. Pomiędzy nie wsypuję brązowy cukier. Wałkuję drugą część ciasta. Wycinam równy prostokąt
Kuchnia co dniasurowego boczku 100g szynki szwarcwaldzkiej 1 średnia cebula 250ml mleka łyżka masła łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku pół łyżeczki ziół prowansalskich 4 łyżki bułki tartej Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy raz wodą. Odstawiamy do odcieknięcia. W międzyczasie, obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki(...)podsmażony boczek z cebulą i pieczarkami, makaron, pokrojoną w paski szynkę szwarcwaldzką, sos – mieszamy i przekładamy do naczyń do zapiekania. Z wierzchu każdą zapiekankę posypujemy łyżką bułki tartej. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż bułka z wierzchu się zarumieni – około 20-25 minut. Po tym czasie danie jest od razu gotowe do podania. Powrót
Smaczna Stronawyboru była ślinotok wywołująca ! :D W ramach menu festiwalowego można było skosztować dowolnej tarty dostępnej tego dnia w ofercie oraz kawy cappuccino . Skusiłam się na słodko-słoną tartę orzechową z orzeszkami ziemnymi. Ciacho okazało się obłędne! Nie ściemniam! Gruby, ciasteczkowy spód przykryty został solidną warstwą z serka mascarpone . Na wierzchu duuużo orzeszków ziemnych oraz słone talarki - trochę fantazyjny
Grunt to przepis!boczkiem, ziemniakami i cebulką. Coś pysznego! Krokiety polecam podać z domowym sosem czosnkowym. Składniki: ok 6-8 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej z marchewką 200g ugotowanych ziemniaków 100g wędzonego boczku 1 cebula 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy(...)ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE
Blog z Apetytemwyjątkową kawiarnię. Polecam wybrać się tam ze znajomymi i skosztować kilku rzeczy (ja w szczególności polecam sernik dulce de leche oraz tartę z jabłkami i kruszonką – tarta con manzana). Można również zabrać ciacho na wynos. Oprócz wypieków zjecie tutaj również śniadanie – do wyboru jest szeroka gama przeróżnych kolorowych kanapek i tostów, np. z awokado, hummusem
Gotuj po hiszpańskuSkładniki: Kotlety: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sos: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 300 ml przegotowanej wody 3 łyżki oleju 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ziołowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Kotlety(...)przepuszczamy przez praskę. W misce łączymy zmielone ziemniaki z mąką, jakami i gałką muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy jednolite ciasto. Dłońmi formujemy owalne kotlety. Każdego obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos: Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę pokrojoną
Qchnia po prostubułki tartej, sól, pieprz, oregano, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Piersi kurczaka rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Filety smażę na oliwie na rumiano z każdej strony. 2. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę i smażę razem około 10 minut na oliwie. Oprószam solą, pieprzem i oregano
Tradycyjna kuchnia Kasidrobiowych 150 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 300 g kapusty kiszonej 2 liście laurowe 200 ml rosołu drobiowego 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie Ugotowane żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Razem z pokrojonymi pieczarkami i posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, dodajemy rosół i dusimy(...)farszu, wbijamy 1 jajko, wsypujemy bułkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy krokiety, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach z dodatkiem soli, pieprzu i papryki, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z barszczem
R'n'G Kitchenpolecam CIRIO 1 łyżka octu balsamicznego przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta cynamonu, 1 łyżeczka cukru DODATKOWO: 1 kulka białej mozzarelli, 1/2 szklanki tartego parmezanu, świeża bazylia WYKONANIE FARSZ : Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy, studzimy. Świeży szpinak myjemy(...)mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. 2/3 sosu pomidorowego wykładamy do dużej formy żaroodpornej lub dwóch średnich foremek. Układamy pierożki i polewamy pozostałym sosem. Wierzch posypujemy tartym parmezanem i rozkładamy plasterki mozzarelli. Pieczemy 20-25 minut. Dekorujemy listkami bazylii
cool and minty350g) papryka słodka - 1/2 łyżeczki papryka ostra - 1/2 łyżeczki tymianek - 1/3 łyżeczki sól, pieprz - do smaku dynia - ok. 250g śmietana 30% - 1 szklanka, 250ml parmezan - 4-5 łyżek, tartego natka pietruszki - 2-3 łyżki, posiekanej Dodatkowo makaron - ok. 250g (u mnie tagliatelle) Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Filet z kurczka(...)350g) papryka słodka - 1/2 łyżeczki papryka ostra - 1/2 łyżeczki tymianek - 1/3 łyżeczki sól, pieprz - do smaku dynia - ok. 250g śmietana 30% - 1 szklanka, 250ml parmezan - 4-5 łyżek, tartego natka pietruszki - 2-3 łyżki, posiekanej Dodatkowo makaron - ok. 250g (u mnie tagliatelle) Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Filet z kurczka
Pogotujmy.plszklanki tartego imbiru 5 przypraw chińskich lub: Szczypta cynamonu Szczypta pieprzu kajeńskiego Szczypta kminu rzymskiego Szczypta suszonego czosnku Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj marynatę. Posiekaj drobno szczypior, wymieszaj z tartym imbirem i przyprawami. Odstaw. Krok 2 Osusz ręcznikiem papierowym kacze uda. Natnij ostrym nożem mięso w poprzek i wzdłuż, tworząc kratkę. Zagotuj litr wody, kiedy zakipi, zmniejsz ogień
Niedzielny kucharzopcjonalnie) 1 mała cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 liść laurowy ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego oregano Mała garść posiekanej świeżej bazylii Kulka mozzarelli 1 szklanka tartego parmezanu 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przekrój dynie wzdłuż na połowy. Przy pomocy łyżki usuń gniazda nasienne, skrop każdą połówkę(...)piekarnika. Przestudź, a następnie przy pomocy widelca podziel miąższ na małe makaroniki. Spróbuj czy dynia jest dobrze przyprawiona. Dosól jeśli trzeba. Przełóż sos w wydrążone miejsca. Posyp wierzch tartym parmezanem, posyp porwaną na kawalki mozzarellą. Wstaw faszerowane dynie do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni i zapiekaj aż ser ładnie się przypiecze, około 20-25 minut. Artykuł Poniedziałek: Spaghetti
Niedzielny kucharzdodajemy aromat śmietankowy i mieszamy do połączenia składników. Jeśli ciasto nie daje się wymieszać, dodajemy 2-3 łyżki jogurtu. Wykładamy ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu rozkładamy połówki śliwek środkiem do góry. Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach, do suchego patyczka. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/puszyste-proste-ciasto-jogurtowe-ze-sliwkami-i-kardamonem/ MieszamWGarnku Artykuł Puszyste, proste ciasto jogurtowe
Mieszam w Garnku