tarta - 42848 przepisów (strona:1216/2857)

SWOJSKA ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ, BOCZKIEM I WARZYWAMI 149

pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 100 ml śmietanki kremówki sól i pieprz do smaku 120 g tartego żółtego sera odrobina masła do wysmarowania formy WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem). Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź(...)pieprz do maku. Przesmaż całość jeszcze jakieś 5 minut.  Teraz dodaj makaron i wymieszaj. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Zalej śmietanką ,a wierzch posyp tartym serem. Piecz całość około 20 minut . Gotowe! Smacznego! Piekarnik Electrolux jest bardzo nowoczesny i ma minimalistyczny design. Wygląda naprawdę ładnie i elegancko. To co mnie najbardziej interesowało

Słodko-Słony Świat Ilony
De volaille z koperkiem , pyszny klasyk 223

średniej wielkości mały pęczek koperku 4 kawałki masła , długości i grubości kciuka Mogą być większe ale nie mniejsze . granulowany czosnek , sól , pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia klarowane masło do smażenia ( może być też olej ale na maśle są nie do pobicia ) Piersi z kurczaka rozklepujemy przez woreczek foliowy bardzo cienko . Solimy , doprawiamy czosnkiem(...)każdej układamy kawałek masła i sporą porcję siekanego koperku . Zwijamy formując de volaille , takie troszkę cygarowe w kształcie Obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie dokładnie , lekko dociskając w bułce tartej . Po uformowaniu i obtoczeniu warto schłodzić je przez godzinkę w lodówce , będą się lepiej trzymały i nie będzie zagrożenia ,że masło ucieknie ze środka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażymy

Ogrodnik w podróży
ZUPA POMIDOROWA DLA DIABETYKA 392

Zupa pomidorowa w moim wykonaniu to tak na prawdę krem z pomidorów. Nie dodaję do niej klusek ani ryżu, wkład stanowi sam miąższ pomidorowy i podaję ją z odrobiną tartej mozarelli. Zupa z makaronem może zawierać sporo węglowodanów, dlatego celowo go nie dodaję, a zupę traktuję ją jako starter albo popołudniową lekką przekąskę. Moim zdaniem to doskonała forma spożywania(...)gęsta, dolać 100ml płynu (woda lub bulion/rosół) i całość zblendować za pomocą blendera na gładki krem. Jeszcze raz skosztować czy jest dobra w smaku. Zupę podawać z dodatkiem tartej mozarelli, ozdobioną listkami świeżej bazylii lub oregano. 1 porcja to ok. 130 kcal , węglowodany: 9g, białko: 8g, tłuszcz: 7g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się

Dietolog
Jak zaskoczyć swoich bliskich? Niebanalną kolacją! 140

które przygotowaliśmy wraz z serwisem kulinarnym  Najlepszewkuchni.pl ! Czerwone papryki zapiekane z serem i boczkiem: 3 papryki czerwone o podłużnym kształcie 12 cienkich plastrów boczku ok. 200 gramów sera tartego – mozzarella albo żółty Piekarnik rozgrzewamy(...)temperatury 170 stopni. Papryki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na połowę. Boczek kroimy na mniejsze kawałki, lekko podsmażamy na rozgrzanej patelni. Do połówek papryki wkładamy usmażony boczek i posypujemy tartym serem. Papryki układamy na blaszce i umieszczamy w piekarniku na około 30 minut. Sałatka z gotowanym jajkiem, brokułem i śmietanką: 1 brokuł 4 jajka czerwona cebula garść orzechów włoskich

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ 144

Kotleciki z ugotowanej kaszy gryczanej i tartego parmezanu lub innego twardego sera. Ekspresowe w przygotowaniu, szczególnie wtedy, gdy mamy kaszę pozostałą z obiadu. Wszystkie składniki  wystarczy rozdrobnić w malakserze lub w prostszej wersji, wymieszać widelcem w misce (wówczas ziarenka kaszy będą bardziej wyczuwalne). Najlepiej smakują z dipem czosnkowym, mizerią lub sosem pieczarkowym . Można podać do mięs(...)ugotowanej kaszy gryczanej 50 g sera, najlepiej parmezanu lub twardego sera żółtego 1 ząbek czosnku 1 łyżka pestek słonecznika 2 suszone pomidory ze słoiczka / można pominąć 2 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia 2 jajka przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili olej do smażenia WYKONANIE Ser i czosnek ścieramy na tarce

cool and minty
Risotto z krewetkami 151

bulionu warzywnego 20 dag dużych mrożonych  krewetek oczyszczonych 1 pęczek szparagów zielonych ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ cukinii 3 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego sera grana padano lub parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Płatki chili lub piri piri  do smaku Sposób przygotowania: Krewetki rozmrozić w lodówce, osuszyć, oderwać(...)małej patelni na reszcie masła podsmażyć 2-3  minuty krewetki, wlać z całą zawartością soków  do ryżu, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku, rozłożyć na talerze, posypać tartym serem garna padano lub parmezanem, podawać  z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego białego wina. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z  Kuchnie Świata

Wanilia i Kardamon
Makaron cukiniowy z sosem serowym 187

wybaczone. Składniki (na 2 duże porcje): 2 duże cukinie 2 łyżki oliwy łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu i odrobina do posypania 1/2 szklanki tartego Cheddara 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku kilka listków świeżej bazylii   Cukinie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy długie, szerokie paski. Dochodzimy

Smaczna Strona
Spaghetti z łososiem oraz pesto z czosnku niedźwiedziego 123

mamy dostęp do świeżego czosnku niedźwiedziego. około 300 g makaronu spaghetti duża garść czosnku niedźwiedziego (około 60-80g) 50-70 ml oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka tartego parmezanu + do posypania 150 g wędzonego łososia MOWI sól, pieprz Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Czosnek niedźwiedzi kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy (w blenderze(...)potrzeby można dodać go nieco mniej lub trochę więcej). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odcedzony makaron łączymy z pesto z czosnku niedźwiedziego. Wykładamy na talerze. Posypujemy niewielką ilością tartego parmezanu. Wykładamy pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Podajemy od razu po przygotowaniu

Smaki Na Talerzu
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 119

ryżu arborio 1 szklanka zielonego groszku mrożonego 1 mała szalotka Kilka pieczarek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 4 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzej łyżkę masła. Obierz pieczarki, pokrój(...)dodaj do risotta łyżkę zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki. Wrzucaj małymi porcjami, szybko rozprowadzając je w ryżu. Posól risotto, dodaj pieprzu, posiekaną natkę pietruszki, usmażone pieczarki. Podawaj z tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Gołąbki z botwiny 135

arborio) 2 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki 1/2 selera korzeniowego 600 ml wywaru warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli pieprz do smaku 5 łyżek tartego sera Gouda Jak przygotować gołąbki z risotto . Liście botwiny włożyć do miski, zalać wrzątkiem i parzyć przez minutę. Po minucie odlać wodę, wystudzić liście. Do garnka albo na dużą(...)bulionu. Kiedy ryż zaczyna mięknąć i wykorzystane zostanie 500 ml bulionu, posolić i doprawić risotto do smaku. Gotowe risotto wystudzić. Kiedy risotto jest już zimne dodać 4 łyżki tartego sera Gouda. Wymieszać. Każdego liścia botwiny rozłożyć, na środek nałożyć porcję risotto, założyć delikatnie boki tak aby można było zwinąć całość na kształt gołąbków. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać

mecooks
Najlepsza sałatka gyros KROK PO KROKU 149

układamy na kapuście. Cebule kroimy w kostkę i układamy na ogórkach. Następnie układamy drugą połowę usmażonego kurczaka i odsączoną kukurydzę. Na kukurydzy rozsmarowujemy majonez i resztę ketchupu, posypujemy tartym serem. Na koniec umieszczamy poszatkowaną resztę kapusty. Smacznego! PRZEPIS KROK PO KROKU: Krok 1. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju z przyprawą do gyros(...)układamy na ogórkach. Krok 5. Następnie układamy drugą połowę usmażonego kurczaka. Krok 6. Na kurczaka układamy odsączoną kukurydzę, a na niej rozsmarowujemy majonez z resztą ketchupu. Krok 6. Posypujemy tartym serem. Krok 7. Na koniec umieszczamy poszatkowaną resztę kapusty. Smacznego! Artykuł Najlepsza sałatka gyros KROK PO KROKU pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Smażone matiasy z sosem jogurtowym , kuchnia skandynawska 135

europejskie smaki . Polecam ! Składniki na 2 osoby : 4 pojedyńcze filety a’la matias ( mogą być w oleju ) 2 szklanki mleka pieprz do smaku 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki pszennej sos jogurtowy : 1 kubek bardzo gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 mała czerwona cebula 1/2 małego pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego(...)mleka , dokładnie płuczemy , ponownie pod bieżącą zimną wodą . Następnie doprawiamy pieprzem . Nie solimy są wystarczająco słone . Obtaczamy w roztrzepanych jajkach , a potem w mieszance mąki i bułki tartej . Postępujemy dokładnie tak jak ze schabowym Smażymy na dość głębokim, dobrze rozgrzanym oleju , na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco , natychmiast z patelni , podając do nich , schłodzony sos jogurtowy

Ogrodnik w podróży
Piątek: Super prosta lasagna z ravioli 133

sosu marinara (około pół litra) np. według tego przepisu 1 kulka mozzarelli ½ szklanki tartego parmezanu Pesto Garść bazylii lub pęczek pietruszki, szpinaku, rukoli lub mieszanka różnych „zielenin”:) ½ szklanki tartego parmezanu Garść orzechów pistacjowych, albo laskowych albo włoskich 6-8 łyżek oliwy Sok z cytryny (około łyżki) Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Gotuj

Niedzielny kucharz
Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem 113

Świeże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy(...)Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍 . Za co kochamy szparagi ? Przede wszystkim to warzywo bardzo niskokaloryczne

Kulinarne przygody Gatity
SOS CHRZANOWY - tradycyjny przepis, który warto zapamiętać 112

chrzanowy - pyszny sos do ryby lub schabu.   Sos chrzanowy - jak go przygotować? Do przygotowania sosu chrzanowego będą Wam potrzebne: 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki tartego chrzanu 1 szklanka rosołu, zimnego 1/2 szklanki śmietany 30% sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób wykonania sosu chrzanowego krok po kroku: Krok 1. Przygotować jasną zasmażkę(...)grubym dnem rozpuścić masło, wsypać mąkę i cały czas energicznie mieszając zasmażać, do momentu, aż mąka straci zapach surowizny (ok. 2 minuty). Krok 2. Do zasmażki dodać 2 łyżki tartego chrzanu, aby się razem zasmażył, następnie rozprowadzić zimnym rosołem - energicznie rozmieszać i zagotować. Sos chrzanowy rozprowadzić śmietaną, gotować na niewielkim ogniu kilka minut, od czasu do czasu zamieszać. Gotowy

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania