passaty pomidorowej 1 duży ząbek czosnku bazylia, oregano sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka pieczarek 1 duża cebula 100 g szynki 1-2 pętka cienkiej kiełbasy 300 g tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę oraz olej i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy jeszcze przez(...)pomidorowym. Posypujemy niewielką ilością sera. Rozkładamy dowolne dodatki (u mnie listki szpinaku, szynka lub kiełbasa pokrojone na mniejsze kawałki, pokrojona cebula, surowe pieczarki pokrojone na plasterki). Posypujemy po wierzchu tartym serem (mozzarellą i red cheddar). Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut. Uwagi: Jeśli zauważyliście u siebie, że w trakcie zapiekania ser zbyt
Smaki Na TalerzuJedni śmietanę doprawiają na słodko – cukrem. Inni na kwaśno – octem. A jeszcze inni na słono – solą. Ja dziś chciałam zaproponować wersję na ostro. Śmietana doprawiona chrzanem tartym(...)białym . Lubicie taką sałatę? Podajecie do obiadu? PRZEPIS ZIELONA SAŁATA DO OBIADU Składniki na zieloną sałatę do obiadu: 1 sałata masłowa 1 kubek śmietany 12 % 2 łyżeczki białego chrzanu tartego szczypta soli 2 łyżki ziaren słonecznika Jak zrobić zieloną sałatę do obiadu: Zaczynamy od sałaty. Z główki obrywamy liście, płuczemy je w wodzie. Osuszamy w wirówce do sałaty. Następnie
Dorota Smakujepassaty pomidorowej 1 duży ząbek czosnku bazylia, oregano sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka pieczarek 1 duża cebula 100 g szynki 1-2 pętka cienkiej kiełbasy 300 g tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę oraz olej i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy jeszcze przez(...)pomidorowym. Posypujemy niewielką ilością sera. Rozkładamy dowolne dodatki (u mnie listki szpinaku, szynka lub kiełbasa pokrojone na mniejsze kawałki, pokrojona cebula, surowe pieczarki pokrojone na plasterki). Posypujemy po wierzchu tartym serem (mozzarellą i red cheddar). Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut. Uwagi: Jeśli zauważyliście u siebie, że w trakcie zapiekania ser zbyt
Smaki Na Talerzukaszę orkiszową. Dodatkiem jest brukselka pieczona z parmezanem. Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 300 g brukselek 3 średniej wielkości marchewki 1/2 szklanki tartego parmezanu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 szklanki kaszy orkiszowej 1 łyżka oliwy lub masła Kilka łyżek siekanej pietruszki lub rukoli(...)plasterki, większe brukselki przekrój na połowy. Wyłóż warzywa na tackę do pieczenia. Polej je 2 łyżkami oleju i 3 łyżkami sosu sojowego. Wymieszaj. Posyp łyżeczka majeranku i tymianku oraz tartym parmezanem. Wymieszaj. Wystaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 25 minut. Krok 2 Zalej kaszę orkiszową szklanką wody. Wstaw na kuchenkę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj
Niedzielny kucharzpuszka pomidorów w zalewie 1 puszka fasoli ½ szklanki soczewicy 2 garści jarmużu 1 łyżeczka oregano świeżego lub suszonego 1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki świeżej siekanej natki pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Drobno pokrój cebulę i czosnek. Rozgrzej w rondu 2 łyżki oleju. Wysyp na niego cebulę, lekko posól(...)zamieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj fasolę z zalewą. Jeśli zupa jest za gęsta rozrzedź wodą. Dodaj więcej przecieru jeśli chcesz, żeby była bardziej pomidorowa. Posyp tartym parmezanem i pietruszką. Zupa toskańska gotowa jest do podania. Smacznego! Artykuł Danie dnia: Zupa toskańska z soczewicą i fasolą pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsię połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej. Do jabłek dodaję wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepana. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na całym(...)cieście rozkładam jabłka z przyprawami i trę na to marcepana. Ciasto zawijam od dłuższej strony w roladę. Roladę skręcam w spiralę i formuję okrąg. Ciasto nacinam wzdłuż „skrętów” widocznych na powierzchni, mniej więcej do 5 cm. Wieniec odstawiam ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto smaruję białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentgotowania: 2-3 godziny Składniki PULPECIKI 130 g surowego ryżu 500 g białej kapusty średnia cebula ząbek czosnku 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka pół szklanki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu SOS 800 ml bulionu 2 puszki krojonych pomidorów średnia cebula pół łyżeczki pieprzu łyżeczka majeranku łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki(...)siekamy bardzo drobno i podsmażamy na złoto na małej ilości oleju. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. 3 Następnie do miski dodajemy mięso mielone, 2 jajka, pół szklanki bułki tartej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wyrabiamy, do momentu, aż masa będzie gładka. Następnie formujemy pulpeciki wielkości środka dłoni. Pulpeciki obtaczamy w mące
Kuchnia Bazyliiktóra stoi na półkach w każdym spożywczym sklepie. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sprzedaży internetowej. Według wskazówek z oryginalnego przepisu* mąkę kasztanową możemy zastąpić tartymi lub mielonymi orzechami lub migdałami. Ale skoro ma być mąka kasztanowa, to ma być! Jak przygotować mąkę kasztanową w domu? Wystarczy świeże jadalne kasztany podpiec w piekarniku, obrać(...)zmielić, znowu podpiec i znowu zmielić. Tym sposobem proponuję dwa przepisy, na domową mąkę z kasztanów jadalnych i włoskie ciasteczka orzechowe. Składniki CIASTKA 2 białka z jajek 150 g tartych orzechów laskowych 60 g mąki kasztanowej 60 g cukru pudru laska wanilii – tylko wyskrobane ziarenka z rozciętego wzdłuż strąka dodatkowy cukier puder do obtaczania ciastek przed pieczeniem MĄKA
Tajemnice Smakukońca. To ciasto jest wyjątkowe, a sekret jego wyjątkowości odkryłam w książce “Słodko” Yotama Ottolenghi, w rozdziale tarty i tartaletki. Ciasto na tartę z serem twarogowym. Dodatek twarogu czyni to ciasto aromatycznym, miękkim i kruchym. Kolejnym, bardzo ważnym elementem w przygotowaniu tego ciasta jest mrożenie masła i mąki. Niby szczegół, ale efekt końcowy … petarda
Tajemnice Smakugrecku, jednak widzieliśmy wielki potencjał w udkach kurczaka. Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 4 łyżki sosu słodko-ostrego 5 łyżek mąki 3 jajka 6 łyżek bułki tartej 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 150 ml bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety z udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z sosem, odstawiamy na godzinę. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Warzywa ścieramy na dużych oczkach, dusimy z niewielką ilością bulionu, dodajemy koncentrat. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przykrywamy warzywami
R'n'G Kitchencodzienny obiad lub na świąteczny stół. Niby klasyka, ale w nowszym wydaniu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 2-3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Marynata: 1 łyżka ketchupu z cukinii 1 łyżka musztardy 5 łyżek oleju(...)folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie kotlety wyjęłam z marynaty i każdy z nich opanierowałam w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej ( w takiej kolejności). Opanierowane kotlety smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Kotleciki można podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki/frytki/opiekane
Waniliowe Improwizacjenajbardziej popularnych, obok sernika czy makowca. Robimy je nie tylko w sezonie jesiennym gdy najwięcej jabłek, ale również całym rokiem. Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Można zrobić szarlotkę z tartych jabłek, szarlotkę z prażonych jabłek ze słoika, z jabłek krojonych na plasterki tzw. tatrzańską. Można zrobić szarlotkę(...)warstwową tzw. sypaną, można zrobić szarlotkę na biszkopcie, szarlotkę bez pieczenia, lub szarlotkę z pianką. Ja właśnie zdecydowałam się dziś na tą ostatnią, czyli szarlotkę na kruchym cieście, z tartymi jabłkami i pianką kisielową. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4szkl. cukru pudru 0,5szkl. cukru kryształu 5 jajek 200g masła
Waniliowe Improwizacje5szkl. mąki tortowej ok. 1szkl. gorącej wody 70g masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 1/3szkl. suchej zielonej soczewicy ok. 50g suszonych grzybów 1 łyżka bułki tartej 1 cebula sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Grzyby przesypałam do miski i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam je w tej wodzie na kilka godzin, aby się(...)lekko osoliłam i ugotowałam do miękkości. Ugotowaną odstawiłam do przestygnięcia. Następnie przestudzoną soczewicę zmieliłam razem z grzybami i cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego farszu dodałam łyżkę bułki tartej i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i wszystko wymieszałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę pszenną tortową wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli. W szklance gorącej wody rozpuściłam masło
Waniliowe Improwizacjezaskoczeniem! Składniki (4 porcje): - pół selera - sól, pieprz Proporcje do panierki na oko: - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki z ciecierzycy + 5-6 łyżek wody - pół szklanki bułki tartej - olej (do smażenia) Przygotowanie: 1) Seler kroimy w plastry grubości około 0.5-1 centymetra. 2) Do garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Plastry selera wkładamy do garnka(...)miękki (ale raczej al dente niż całkiem rozgotowany) 3) Plastry selera przepłukujemy zimną wodą, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące przennej, jajku z mąki z ciecierzycy i bułce tartej. 4) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty z każdej strony
Roślinożerni urlopowicze