tarta - 42848 przepisów (strona:1204/2857)

Kotlety ruskie 121

Moje Gotowanie 12/2019.   Składniki na 3-4 porcje: 1 kg ziemniaków 250 g chudego twarogu 2 cebule 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki masła 3/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na złoto na maśle. Do odcedzonych ziemniaków dodać twaróg i cebulkę. Całość przepuścić przez(...)dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać. Z masy formować kotleciki wielkości mandarynki i dokładnie obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i układać kotleciki lekko je spłaszczając. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na jasnobrązowy kolor. Podawać z dowolnymi sosami, np. pieczarkowym czy czosnkowym

My simple kitchen
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym 129

Przepis na potrawę, która zadowoli niejednego wielbiciela dań na bazie białej kiełbasy.   Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym Składniki: Biała kiełbasa 6szt. około 700g 1 cebula 2 łyżki tartego chrzanu 200ml śmietanki 30% 100ml wody 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki pszennej 2-3 łyżki oleju Sól Pieprz Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym Przygotowanie: Cebulę(...)przelewamy do miski, dolewamy 100ml wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, przelewamy na patelnię z zeszkloną cebulą. Do sosu dodajemy jeszcze po dwie łyżki kwaśnej śmietany 18% i tartego chrzanu, całość mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 5min, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem W naczyniu żaroodpornym (naczynie o wymiarach 16x30cm) układamy białą

Księga-Smaku
Cukinia faszerowana drobiem i czerwoną cebulą 92

porcje : 2 średniej wielkości cukinie 1 pojedyncza pierś z kurczaka o wadze ok. 140g 2 małe lub 1 duża czerwona cebula (biała też będzie ok) 1 łyżka oliwy 30g tartego parmezanu suszona bazylia i oregano do smaku sól, pieprz Cukinie umyć, wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Nie obierać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym muśniętym(...)piórka. Na patelni podgrzać olej, podsmażyć cebulę, po chwili dodać kurczaka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do łódeczek z cukinii, posypać tartym parmezanem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Według mnie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale można ją również z powodzeniem odgrzewać (np. następnego dnia w pracy

Dietolog
Środa: Wegetariańska lasagna w słoiku 99

kolejną warstwę makaronu. Przekładaj na przemian makaron, nadzienie i mozzarellę. Ostatnia warstwa składać się powinna z makaronu. Na wierzch połóż łyżkę porwanej na kawałki mozzarelli i dużą łyżkę tartego parmezanu. Owiń całe słoiki folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Wyciągnij słoiki, rozetnij folię na górze słoików, wstaw pod sam grill i przypiekaj aż wierzch lasagni przyrumieni się(...)hermetycznie, przed wstawieniem ich do piekarnika zdejmij z pokrywek gumowe uszczelki. Przepis na pesto Składniki: 1/2 ząbka czosnku Duża garść bazylii Garść orzechów laskowych, piniowych lub migdałów 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki oliwy Sok z cytryny (według uznania) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włóż bazylię, posiekany ząbek czosnku, orzechy i parmezan do miski miksera i zmiksuj całość

Niedzielny kucharz
Sezamowe kąski na brukselkowym sosie 78

rodziny. Sos sojowy wzmocnił smak warzyw. Brukselki to kolejny smak jesiennych dań. 500 g fileta z kurczaka Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa do mięsa 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 0,5 szklanki sezamu  <Radix-bis> Przesmażone warzywa: 1 biała cebula 5 kulek mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 10 pieczarek 15 brukselek 1 łyżka sosu sojowego(...)granulowany Filet z piersi kurczaka kroimy na paseczki. Rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Każdy filecik maczamy w rozmąconym jajku, następnie w wymieszanej bułce tartej z sezamem. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości z każdej strony. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mrożony szpinak oraz

VioletoweKucharzenie
JABŁECZNIK ZAPARZANY 134

szklanki drobnego cukru 200 g masła 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki tartych orzechów włoskich szczypta cynamonu Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Forma do pieczenia jest o górnych wymiarach(...)wolnych obrotach). Wlewam powoli gorące masło, mieszam do połączenia. Drugą szklankę mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i szczyptą cynamonu, wsypuję teraz do ciasta i mieszam. Dodaję 2 łyżki tartych orzechów włoskich i mieszam do połączenia mikserem lub łyżką. Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wylewam połowę ciasta, posypuję równomiernie 3/4 jabłek. Na jabłka wylewam łyżką resztę

Zasmakuj Kuchni
Filet z kurczaka z lawą sera 3649

nieskończoność składniki dla 4 osób : 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 8 plastrów, sera topionego cheddar ( Hochland , Lactima itp ) 4 łyżeczki sosu BBQ 2 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , ostra papryka ( lub łagodna , kwestia upodobań ) , granulowany czosnek do smaku Filety z piersi kurczaka , rozklepujemy cieńko , tłuczkiem do mięsa . Warto to zrobić, przez woreczek , nie będą się rozpadać(...)łyżeczkę sosu BBQ . Zawijamy jak klasyczne de volaille , dociskamy rękami ,żeby utworzyć kształt cygara i pozbyć się powietrza ze środka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Czynność tą powtarzamy dwukrotnie ,żeby panierka była dość gruba , co zapobiega wyciekaniu sera podczas smażenia . Ma płynąc ale już na talerzu Smażymy na głębokim tłuszczu , na złoty kolor

Ogrodnik w podróży
Pożarskie kotlety cielęce z groszkiem 83

jadano w latach dwudziestolecia.  Składniki: 500 g cielęciny 400 g zielonego groszku 2 kajzerki 3 jajka 5 łyżek masła 1 szklanka bułki tartej 2 szklanki mleka sól Przygotowanie: Cielęcinę namoczyłem w mleku przez dwie godziny .Po tym czasie opłukałem je, wytarłem, zmieliłem. Kajzerki pozbawiłem twardej skórki, używając tarki. Pokroiłem na małe kawałki, namoczyłem w mleku. Odsączyłem. Łyżkę masła(...)dwoma żółtkami na gładko. Dodałem namoczoną bułkę. Wyrobiłem do uzyskania pulchnej masy. Dodałem mięso i znowu dokładnie wymieszałem. Posoliłem. Uformowałem kotlety w kształcie krokietów. Obtoczyłem je w bułce tartej , potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce. Smażyłem na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru. Przełożyłem wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni

R'n'G Kitchen
20 przepisów z dynią (20 ricette con la zucca) 142

pasta con zucca, porri e pancetta) Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne con zucca e funghi champignon) Muszle nadziewane dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni di zucca e pancetta) Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) Zapiekana dynia w sosie serowym (Gratin con zucca e salsa al formaggio) Dyniowa zapiekanka - włoska parmigiana

La grande e la piccola cuoca
Wtorek: Sałatka z komosy z brokułem, migdałami i pistacjami 90

prawdę dobry sposób. Przepis inspirowany przepisem z serwisu Bonappetit.com Składniki: 1 szklanka komosy białej 1 główka brokuła 1/2 szklanki pokruszonych, solonych pistacji 1/3 szklanki orzechów pistacjowych ½ szklanki tartego parmezanu, cheddara, lub innego wyrazistego sera 8 daktyli suszonych Kilka łyżek siekanego szczypiorku Mała papryczka chili (opcjonalnie) 2-3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj(...)kilkoma warstwami ręcznika papierowego i załóż pokrywkę. W ten sposób ładnie odparujesz komosę, a ręcznik wchłonie wilgoć. Krok 3 Posiekaj drobno daktyle, wymieszaj z siekanym szczypiorkiem, posiekaną papryczką chili, tartym serem, pokruszonymi migdałami i orzechami pistacjowymi. Wymieszaj z komosą i brokułem. Posól. Polej olejem i sokiem z cytryny. Ponownie wymieszaj. Przykryj sałatę folią plastikową, żeby daktyle uwolniły słodycz

Niedzielny kucharz
Krokiety z kapustą i pieczarkami 139

400ml mleka 100 ml wody 1 łyżka oleju nadzienie: 0,5 kg kiszonej kapusty 500g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka majeranku pieprz 2 łyżki oleju panierka: 1szklanka bułki tartej 2 jajka olej do smażenia Ciasto na naleśniki zmiksować, odstawić na 15 minut. Jeśli będzie za gęste, można dolać wody lub mleka. Patelnię smarować olejem i usmażyć cienkie naleśniki(...)będzie miękka, zdjąć pokrywkę i odparować nadzienie. Kapustę ostudzić. Na każdy naleśnik wyłożyć nadzienie, zawinąć brzegi i złożyć krokiety. Jajka roztrzepać. Krokiety maczać w jajku, następnie obtaczać w bułce tartej, obsmażyć na oleju z obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Smacznego

Obiad gotowy
Krokiety ziemniaczane z wędzonym twarogiem 102

ziemniaków około 0,5 szklanki mąki pszennej 2 cebule 250 g twarogu wędzonego 100 ml mleka 3 łyżki masła 2 jajka sól i pieprz około szklanka bułki tartej   Sos śmietanowy: 200 g jogurtu naturalnego 200 g śmietany 12% łyżka posiekanego koperku sól, pieprz   Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy, dodajemy łyżkę(...)ręką na gładką masę. Rękami namoczonymi w wodzie odrywamy porcje ciasta wielkości mandarynki. Formujemy kulę, którą rolujemy, tak aby powstał walec. Krokiety obtaczamy w rozbełtanych białkach i w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony przez około 3 minuty (na złoty kolor). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. [caption id="attachment_8459" align="aligncenter" width

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone trufle kanadyjskie z czosnkiem niedźwiedzim i kapusta w sosie chrzanowym 97

dzisiaj do pracy żeby poszerzyć horyzonty współpracowników, dlatego zdjęcie z zakładowej stołówki. Składniki: - bulwy topinamburu aka trufli kanadyjskich aka karczochów jerozolimskich - czosnek niedźwiedzi - kapusta czerwona  - chrzan tarty - ocet(...)Wykonanie: Topinambur obieramy, co zajmie nam pewnie sporo czasu, polewamy olejem i wkładamy do piekarnika nastawionego do poziomu 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Kapustę trzemy, dodajemy chrzanu i trochę octu

Kryzysowa Książka Kucharska
Jesienna zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, pieczarkami i beszamelem 96

plasterki i podsmażonych na oliwie 100 g boczku pokrojonego w plasterki 100 g dowolnego makaronu – ja użyłam szpinakowego foglie d’ulivo 50 g sera żółtego niewielka ilość tartego parmezanu sos beszamelowy 80 g masła / 2 łyżki mąki pszennej / spora szczypta gałki muszkatołowej / 1 szklanka mleka sos śmietankowo – jajeczny 2 jajka / 200 g śmietanki kremówki / sól / pieprz(...)rozbełtaj w garnuszku, dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku oraz zioła. Możesz dodać też swoich ulubionych ziół. Gotowym sosem polej wierzch zapiekanki. Na sam koniec zapiekankę można posypać tartym parmezanem. Zamknij garnek i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 220C. Piecz zapiekankę przez 30 min. Po tym czasie zdejmij z garnka pokrywkę i dopiekaj jeszcze przez

Raj dla Podniebienia
SAŁATKA PIECZARKOWA 168

Jarska sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem jajek na twardo, tartego sera żółtego i szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym. To bardzo popularna sałatka w moim domu, która pojawia się na każdych świętach i uroczystościach. Tylko 4 główne składniki + sos! Szybka i prosta w przygotowaniu. Smakuje fantastycznie, choć trzeba mieć na uwadze, że nie należy ona do dietetycznych(...)drobno siekamy. Sos: W kubku mieszamy majonez z jogurtem naturalnym. Dodajemy musztardę, odrobinę soku z cytryny i przyprawy - sól oraz pieprz. Mieszamy. W misce mieszamy pokrojone pieczarki z jajkami, tartym serem żółtym i szczypiorkiem. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sałatka najlepsza jest następnego dnia, gdy składniki przejdą swoim smakiem

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania