tarta - 42848 przepisów (strona:1198/2857)

Sernik na zimno, bez pieczenia 95

galaretkę i podać ciasto np. z polewą czekoladową lub karmelową. Taki sernik na zimno sprawdzi się również jako nadzienie do tart. Wystarczy jedynie upiec kruchy spód w kształcie tarty i wylać serową masę na środek. Znajdziecie dwa sposoby (a może i więcej), na zrobienie takiego sernika bez pieczenia. Jeden to ser, cukier, żelatyna. Drugi sposób zawiera jeszcze śmietanę

Mieszam w Garnku
Sałata z panierowanymi krążkami cukinii / Lettuce with breaded zucchini rings 89

prażonym słonecznikiem i koperkiem. Mogę długo zachwalać to danie, ale... najlepiej sami wypróbujcie a nie pożałujecie. Obiecuję :) Składniki: (3 porcje) 1 cukinia 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki mleka 1 łyżka parmezanu startego na wiórki sól, pieprz liście ulubionej sałaty (u mnie dodatkowo szpinak) 1 ogórek(...)Jajko rozmieszaj dokładnie z parmezanem, przeciśniętym czosnkiem i mlekiem. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Plasterki cukinii obtaczaj w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Smaż na patelni na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Odwracaj krążki na drugą stronę i również ładnie zrumień. Panierowane krążki dodaj do sałaty. Podawaj z sosem. If you like veg recipes

Delicious Place
Zbilansowana dieta 106

rezultaty pojawią się same! Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki z kaszą bulgur Środa: Chiński makaron z sosem tahini i kurczakiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Lista zakupów Aby przygotować to menu na tydzień dla 2 osób, potrzebujesz następujących składników. Mięso(...)poniedziałkowej sałatki z kozim serem, cieciorkę i brukselkę do sałatki na wtorek, kurczaka do makaronu na wynos na środę oraz bataty i dynię do zupy na piątek. Tylko tartę ziemniaczaną upiekliśmy osobno – w środę. W niedzielę zamroziliśmy kurczaka do środowych noodli i bataty z dynią do przewidzianej na piątek zupy masoor dal. Mrożenie w ogóle im nie zaszkodziło

Niedzielny kucharz
Kolorowa Pizza 161

użyłam więcej sosu na brzegach) 1/3 puszki zielonego groszku konserwowego 1 mała czerwona cebula 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, przyprawiona i przesmażona (niekonieczna) ser żółty tarty Sos czosnkowo-koperkowy: 50 ml majonezu 50 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej z koperkiem Vegeta  Natur 1-2 łyżeczki posiekanego(...)przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier. 6. Ciasto wałkujemy na wielkość blaszki do pizzy lub formy na tartę. Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyło lekko. Następnie smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy

Gotowanie...to proste !
Cannelloni z mięsem 103

Beszamel duża łyżka masła łyżka mąki ok. szklanki zimnego mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta suszonego tymianku sól i pieprz do smaku Dodatkowo 10-15 rurek makaronu cannelloni 50 g tartego żółtego sera (najlepiej twardy np. parmezan lub Grana Padano) kulka mozzarelli * świeże zioła można zastąpić suszonymi (wtedy dodajemy ich po około łyżeczce) Czas przygotowania 75 minut przygotowania i składania(...)każdą nadziewamy mięsnym sosem, a następnie układamy je na sosie ciasno obok siebie. Na napełnione rurki wylewamy resztę sosu pomidorowego, a następnie rozsmarowujemy na tym beszamel. Całość obsypujemy tartym żółtym serem. Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie, na wierzchu układamy plastry mozzarelli i zapiekamy bez przykrycia jeszcze

Analiza Smaku
Placek z rabarbarem i truskawkami, czyli klasyka wiosennych słodkości 133

schłodź w lodówce przez 15min. 3. Podziel ciasto na 2 części, małą i dużą.  4. Dużą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią spód i ścianki formy do tarty lub tortownicę. 5. Małą część rowałkuj na koło o średnicy zbliżonej do średnicy formy i wytnij paski, to będzie kratka. Nadzienie: 1. Rabarbar umyj, oczyść i pokrój na kawałki(...)Divide the dough into 2 parts, small one and large one. 4. Roll out a large part of the dough and line the bottom and walls of the tart mold or cake tin with it. 5. Roll out a small part into a circle with a diameter similar to the diameter of the mold and cut out strips, it will

Kuchnia w Słońcu Skąpana
KRUCHA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 121

Sezon na rabarbar cały czas trwa, a sezon na truskawki powoli się zaczyna. W weekendowym ciachu połączyłam te 2 smaki i przygotowałam dla rodzinki przepyszną tartę na kruchym cieście z rabarbarem, truskawkami i dużą ilością chrupiącej kruszonki. Sypnęłam też kokosem! Wyszła idealna! Smakowała obłędnie zarówno na gorąco, jak i przestudzona podana z waniliowymi lodami – obłęd wręcz! Koniecznie spróbujcie! Sezon

Ostra na Słodko
Kotlety mielone z ryżem 117

tylko smaczne ale i ekonomiczne. Składniki: - 1,5 kg mięsa mielonego - najlepiej mieszanego ( wołowo - wieprzowego) - 100 g ryżu - 1 duża cebula - 2 duże ząbki czosnku - odrobinę bułki tartej - sól, pieprz, kurkuma, - natka pietruszki do smaku - olej do smażenia - 2 - 3 jajka kurze Wykonanie : Ryż gotuję do miękkości, studzę i dodaję do mięsa. Cebulę kroję w kosteczkę a czosnek(...)drobno siekam. Podsmażam , trochę studzę i dodaję do mięsa. Dodaję jajka, posiekaną natkę pietruszki i doprawiam do smaku.  Formuję kotlety i na koniec obtaczam  je w bułce tarte, po czym smażę na złoty kolor

Kuchnia Pełna Emocji
Schabowy inaczej 100

przepadam;) ). Składniki: 4-5 plastrów schabu 1 jajko 1 duża łyżka majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki bułki tartej olej sól, pieprz Oczyszczone mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. W misce umieszczamy majonez, jajko, sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę, mieszamy. Porcje mięsa(...)drugim. Odstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i pozostawiamy na blacie, by nabrały temperatury pokojowej. Zamarynowane kotlety obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju lub maśle klarowanym (albo smalcu, jeśli lubisz) z obu stron na złoto

Smaki Na Talerzu
Szparagi w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem 106

masła 2-3 łyżki mąki 1 szkl. mleka 3/4 szkl. bulionu 1/2 szkl. śmietanki 30% 8 płatów makaronu do lazanii 500 g zielonych szparagów 8 plasterków szynki parmeńskiej garść tartego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz Masło roztapiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę, smażymy, cały czas mieszając przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko, bulion oraz śmietankę. Gotujemy, często(...)wrzątku przez około 3-5 minut. Odcedzamy. Przestudzone szparagi owijamy po 3-4 sztuki szynką parmeńską. Następnie owijamy ugotowanym makaronem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy przygotowanym beszamelem. Wierzch posypujemy tartym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 20 minut (główki szparagów możemy zabezpieczyć, przykrywając je papierem do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Ratatouille 120

wywodzące się z kuchni francuskiej. Oparte głównie na, bakłażanach, papryce, cukinii, cebuli i pomidorach. Dość proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i apetycznie wyglądające. Ja moją wersję, posypałam po upieczeniu tartym parmezanem, co szczerze polecam(...)Zapraszam do przepisu. Składniki 1 cukinia 4 pomidory 1 bakłażan 2 cebule 2 czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku tymianek, oregano, zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa z oliwek łyżka tartego parmezanu Cukinię, bakłażan, 1 cebulę, 2 pomidory, pokroić w plastry. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ziołami, wymieszać, na chwilę odstawić. Cebulę i czosnek, drobno posiekać. 2 pomidory sparzyć wrzątkiem

gotuj ze mną
Marynowane kotlety drobiowe 229

mięso z kurczaka w pysznej, chrupiącej panierce. Dzięki marynacie kotlety bardzo zyskują na smaku, warto wypróbować ten przepis!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Marynata: 2 jajka 1 czubata łyżeczka drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka majeranku 1 przeciśnięty ząbek czosnku lub pół łyżeczki(...)miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny *** *** Następnie mięso wyjmujemy z miski i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z dwóch stron na rumiano. Po usmażeniu mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami lub frytkami

Blog z Apetytem
Hummus daktylowy z orzechami 91

świeże daktyle (bez pestek) – 30g orzechów włoskich – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka tahini – 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego – 1/3 łyżeczki cynamonu – szczypta soli Dodatkowo: tarte i całe orzechy włoskie, oliwa Jeżeli używamy suchej ciecierzycy: umieszczamy ją w garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy(...)resztą składników na gładką pastę (im dłużej miksujemy, tym hummus będzie bardziej delikatny i kremowy). Możemy dodać po łyżce zimnej wody, by hummus był mniej gęsty. Polewamy oliwą, posypujemy tartymi oraz całymi orzechami i zajadamy. Smacznego! Artykuł Hummus daktylowy z orzechami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Twisty z ciasta francuskiego z ricottą i lubczykiem 105

ciasta francuskiego – 200g ricotty – 50g tartego parmezanu – lubczyk – sól Dodatkowo: – 1 jajko – czarny sezam Ciasto francuskie rozwijamy. Cały arkusz smarujemy ricottą, posypujemy tartym parmezanem, lubczykiem i solą. Ciasto składamy na pół tak, by uzyskać długi prostokąt. Otrzymany prostokąt kroimy na 18 pasków o szerokości 1-2cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia

Be Fit Be Strong
Kotlety schabowe à la pizza / Pizza Pork Chops 150

przed obiadem włożyć do piekarnika, aby się podgrzały, a ser roztopił. Polecam nie tylko na niedzielny obiad, smacznego:) 6 małych kotletów schabowych, 2 duże jajka, 1-2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz 1-2 szklanki domowego sosu pomidorowego (na przykład takiego ), 1/2 dużej czerwonej papryki(...)pieczarek, garść posiekanych oliwek, cebula, kilka czubatych łyżek startego serasól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek (do smaku), Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w rozmieszanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, odłożyć. Paprykę, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawiając do smaku. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania