subsk rybować mój kanał na Youtube Spaghetti z klopsikami, składniki: na pulpety: ok. 600 g mieszanego mielonego mięsa (ja użyłam drobiowego i wieprzowego), około pół szklanki bułki tartej plus ok. 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, opcjonalnie kilka czubatych łyżek startego parmezanu, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane(...)jeśli sos jest za kwaśny, sól, pieprz, oregano, opcjonalnie szczypta słodkiej lub ostrej papryki, opcjonalnie świeża bazylia, ok. 300 g spaghetti Spaghetti z klopsikami, przygotowanie: Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego. Smażyć do zarumienienia
Lekcje w kuchnimożemy przygotować pyszny i sycący obiad lub kolację. 2 porcje 1 duża młoda cukinia 100 gramów ryżu 150 gramów pieczarek 3 łyżki oleju gruby plaster masła 2 garście tartego żółtego sera około 300 ml delikatnego bulionu lub rosołu. sól pieprz ząbek czosnku Cukinie kroimy wzdłuż na połowę. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Tak przygotowaną cukinię lekko oprószamy solą(...)cały czas mieszając, następnie wlewamy pozostały bulion i gotujemy aż ryż zmięknie a całość zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło, mieszamy. Tak przygotowanym risotto wypełniamy obficie wcześniej podpieczone cukinie, posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut. Smacznego
Andzia Pichcizbyt gorące). 3. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto. Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej (ok 2 łyżki) wody i znów je wyrobić. 4. Wyciąć kółko z papieru do pieczenia o średnicy formy, wyłożyć formę i wylepić ciastem spód(...)agar wymieszać w garnuszku, zagotować i gotować na mniejszym ogniu przez minutę od rozpoczęcia wrzenia cały czas mieszając. 6.Lekko przestygniętą galaretkę (ale nadal płynną) wylać na kruchy spód. Wstawić tartę do lodówki. 7.Czekoladę rozpuścić z olejem i wylać na zastygniętą galaretkę
Candy Pandasposzłam o krok dalej i przygotowałam wypiek z samych ziaren i orzechów. Masę połączyłam jajkami i wyszedł mi obłędny chleb bez mąki. No chyba, że za mąkę uznacie tarte migdały i orzechy, ale wciąż w moim odczuciu pozostają one orzechami. Mój chleb bez mąki ma niski indeks glikemiczny i dostarcza dużej ilości błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest(...)choroba wrzodowa, przewlekłe zapalenie żołądka), przy stanach zapalnych błony śluzowej jelit i żołądka, czy po przebytych operacjach. Składniki na 24 kromki : po 100 g: – mielonych migdałów – tartych orzechów włoskich – pestek słonecznika – siemienia lnianego 50 g ziaren sezamu (opcjonalnie) 60 ml oleju rzepakowego 4 jajka 1 łyżeczka erytrolu szczypta soli Do dużej miski wsypać migdały
Dietologmięsem mielonym i warzywami. Składniki 300 g makaronu ugotowanego cebula 250 g pieczarek 300 g mięsa mielonego szklanka groszku (mrożony lub z puszki) cukinia papryka 150 g sera żółtego tartego szklanka wody lub bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego olej suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz Wykonanie Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać, pokroić(...)będzie za mało dolewamy więcej bulionu. Na koniec wszystko doprawiamy przyprawami i dodajemy przecier pomidorowy. Podsmażamy jeszcze przez chwilę. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy warzywa i posypujemy tartym serem. Zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniazapiekankę ziemniaczaną z kiełbasa i pieczarkami Składniki 6-7 dużych ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 2 jajka 100 ml śmietanki 5-6 kiełbas śląskich 200 g sera żółtego tartego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się gotować(...)obydwu stron. Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej kiełbaski i posypujemy tartym serem. Następnie dajemy drugą warstwę pieczarek oraz kiełbaski i posypujemy pozostałym serem. Jajka wymieszać z przyprawami i śmietanką, polać po całej zapiekance. Piec w temperaturze 180 stopni przez
Pomysłowa kuchniazapiekankę ziemniaczaną z kiełbasa i pieczarkami Składniki 6-7 dużych ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 2 jajka 100 ml śmietanki 5-6 kiełbas śląskich 200 g sera żółtego tartego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się gotować(...)obydwu stron. Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej kiełbaski i posypujemy tartym serem. Następnie dajemy drugą warstwę pieczarek oraz kiełbaski i posypujemy pozostałym serem. Jajka wymieszać z przyprawami i śmietanką, polać po całej zapiekance. Piec w temperaturze 180 stopni przez
Pomysłowa kuchniaTradycyjne buraczki tarte do słoików na zimę. To najlepszy sposób na przygotowanie pysznych przetworów z tego zdrowego i bardzo popularnego warzywa. Nasz przepis na buraczki gotowane na zimę to wersja łagodna, bez octu oraz bez zalewy. Za to z sokiem z cytryny i cukrem. Buraczki w słoikach idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Do takich buraczków można dodać(...)chrzan, cebulę oraz starte jabłko i zrobić pyszną sałatkę na ciepło lub na zimno. Buraki tarte na zimę to bez wątpienia klasyka domowych przetworów. Warto się zaopatrzyć w co najmniej kilka słoików, ponieważ buraki to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań. Przede wszystkim to bogactwo witamin C, A, B1 i beta – karotenu. Zawierają też minerały takie
Kuchnia Na Wypasiewykorzystywać wszystkie produkty na bieżąco. Podobno pieczywo jest produktem, który ludzie wyrzucają najczęściej. U nas nie ma z tym problemu. Powstają tosty francuskie, chleb w jajku, grzanki, zapiekanki, bułka tarta, pudding chlebowy. Chciałam dzisiaj zainspirować was do wykorzystania wczorajszego chleba i przygotowania z niego zapiekanki chlebowej w stylu wegetariańskim. PRZEPIS ZAPIEKANKA CHLEBOWA Z BROKUŁEM Składniki: 500g chleba pokrojonego(...)pora posiekane drobno brokuła i podsmażamy 2 minuty. Potem w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kromek chleba. Na chleb wykładamy pora z brokułem. Następnie na warzywa wylewamy 2/3 (dwie trzecie) sosu beszamelowego. Potem na to kładziemy warstwę z kromek chleba i wylewamy resztę sosu. Pieczemy 40 min w 200 stopniach. Artykuł Zapiekanka chlebowa z brokułem pod beszamelem pochodzi z serwisu Dorota
Dorota Smakujedodatkowo nadadzą daniu smaku i aromatu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na proste i pyszne zielone szparagi z patelni. Szparagi z patelni SKŁADNIKI: 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz 3 łyżki oliwy łyżeczka masła Dodatki: pomidorki koktajlowe, natka, grzanki PRZYGOTOWANIE: Szparagi umyj pod bieżącą, zimną wodą. Delikatnie ułam lub odetnij same końcówki. Szparagi osusz(...)minutach lekko nakłuj szparaga w grubszej części. Jeśli widelec wchodzi lekko znaczy, że szparagi są gotowe do jedzenia. Pod koniec smażenia przypraw szparagi solą i pieprzem, posyp 2 łyżkami tartego parmezanu i dodaj łyżeczkę masła. Świeżo zmielony czarny pieprz możesz zastąpić pieprzem kolorowym lub cytrynowym. Jeśli lubisz, dodaj pod koniec smażenia 1 przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Szparagi będą
Zasmakuj Kuchniprzesmaż czosnek z cebulką oraz mięso. Tylko chwilę, chodzi o to aby mięso nabrało aromatu. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i tymiankiem. Później w misce wymieszaj szpinak z tartym cheddarem (użyj połowę sera) i twarogiem. Dopraw solą i pieprzem. W drugiej misce wymieszaj pokrojone pieczarki z papryką oraz passatą. Dopraw ziołami prowansalskimi. Następnie na dno naczynia do zapiekania(...)jeszcze raz: plastry bakłażana, mięso, masa pomidorowa, masa serowa. Na koniec nakryj naczynie folią. Zapiekaj w 200 stopniach, funkcja góra-dół, przez około 30 minut. Później posyp lasagne resztą tartego sera cheddar i włóż ponownie do piekarnika na około 15 minut. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI: około 477kcal Białko: 45,3g Węglowodany: 25,8g Tłuszcz: 23,1g Błonnik
Natka Pietruszkiboczkiem z delikatnym aromatem parmezanu. Są pyszne! Szparagi z boczkiem SKŁADNIKI: 1 pęczek zielonych szparagów plastry boczku wędzonego parzonego – tyle ile jest sztuk szparagów sól, pieprz 1 łyżka tartego parmezanu 3 łyżki oliwy Dodatki: jajko sadzone, pomidorki koktajlowe, natka, szczypior, grzanki PRZYGOTOWANIE: Szparagi umyj pod bieżącą, zimną wodą. Delikatnie ułam lub odetnij same końcówki. Szparagi osusz na ręczniku(...)minutach lekko nakłuj szparaga w grubszej części. Jeśli widelec wchodzi lekko znaczy, że szparagi są gotowe do jedzenia. Pod koniec smażenia przypraw szparagi solą i pieprzem, posyp łyżką tartego parmezanu. Świeżo zmielony czarny pieprz możesz zastąpić pieprzem kolorowym lub cytrynowym. Jeśli lubisz, dodaj pod koniec smażenia 1 przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Szparagi będą jeszcze bardziej aromatyczne. Szparagi podaję
Zasmakuj Kuchnizapraszam na makaron z cukinii zapiekany z ricottą i parmezanem. Składniki na 4 porcje : 2-3 niewielkie cukinie w różnych kolorach (ok. 600g) 250 g ricotty 60 g tartego parmezanu 2 ząbki czosnku pół pęczka bazylii ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Ricottę wymieszać z tartym parmezanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną bazylią. Doprawić
DietologBuraczki na zimę. Buraczki na zimę Bardzo prosty przepis na tarte buraczki na zimę do słoików. Buraki do słoików z czosnkiem i cebulą będą doskonałym dodatkiem do każdego, domowego obiadu. idealne buraczki do kotletów mielonych, schabowych lub pieczonej kaczki przepis krok po kroku znakomite buraczki na zimę Buraczki do słoików(...)octu, cukru, wody i przypraw. Odstawiamy na kilkanaście godzin, a następnie zagotowujemy całość i gorące przekładamy do słoików. Nie pasteryzuję takich buraków. Świetnie się przechowują. Buraczki na zimę. Buraczki tarte na zimę - składniki: 3kg buraczków ćwikłowych 3 cebule 3 duże ząbki czosnku 1,5 łyżki soli Zalewa do buraczków: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru
Moja Książka Kucharska