Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 bułki do hamburgerów 250 g fileta z kurczaka 4 plasterki sera 8 listków sałaty 1 pomidor 2 ogórki konserwowe 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki Sos: ½ puszki (130 g) pomidorów krojonych ½ cebuli 1 łyżeczka masła pieprz sól papryka mielona Przygotowanie: Sos: Cebulę posiekać i podsmażyć(...)puszku zmiksować i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić do czasu, aż sos zgęstnieje. Z fileta wyciąć 4 kotlety i opanierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawą do kurczaka. Smażyć na oleju z obu stron, po odwróceniu na drugą stronę na każdego kotleta wyłożyć plasterek sera. Bułki podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu
KuchniaWeDwoje.plwody Sos: 4 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano Dodatki: 100 g mini krewetek 1 papryczka chilli kieliszek białego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 60 g sera mozzarella tartego 50 g sera mozzarella ( ½ kulki) garść rukoli Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Do miski przesypać mąkę i sól. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać całość. Następnie wyrabiać ciasto(...)minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy rozwałkować je cienko na stolnicy posypanej mąką krupczatką (dzięki niej ciasto będzie kruche i chrupiące). Na ciasto rozsmarować sos i posypać je tartym serem mozzarella. Wyłożyć krewetki oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella. Pizzę piec 10 minut w 220 – 230 stopniach na papierze do pieczenia. Ważne, żeby blacha, na której będzie
KuchniaWeDwoje.plskładniki, wypełnić makaron farszem, zapiec i gotowe. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 18 sztuk (4 – 6) Składniki: 18 sztuk makaronu w kształcie rurek 50 g sera mozzarella tartego 300 g passaty pomidorowej 1 łyżka oliwy Farsz: 400 g mięsa mielonego 400 g passaty pomidorowej 100 g sera mozzarella tartego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano
KuchniaWeDwoje.plSposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos: Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić. Krok po kroku: 1. Poddusić pieczarki(...)Ugotować, ubić i wystudzić ziemniaki; następnie dodać jajko 3. Dodać mąki, sól i wymieszać 4. Wyrobić ciasto 5. Wyciąć kółka 6. Nafaszerować pierożki pieczarkami 7. Opanierować pierożki w bułce tartej 8. Usmażyć na oleju 9. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym 10. Przygotować sos Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierożki ziemniaczane z pieczarkami Artykuł Pierożki ziemniaczane z pieczarkami
KuchniaWeDwoje.plSposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Na spód garnka dać łyżkę masła(...)wystudzić 6. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki na ciasto 7. Ciasto zagnieść i rozwałkować 8. Wyciąć okręgi 9. Nałożyć farsz 10. Zlepić pierogi 11. Obtoczyć pierogi w bułce tartej 12. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor 13. Pieczarki poddusić 14. Dodać śmietankę 15. Rozmieszać odrobinę płynu z mąką 16. Zagęścić i doprawić sos Poprzedni 1 z 16 Następny
KuchniaWeDwoje.plsera żółtego 20 dag startego resztki ugotowanego kalafiora i resztki szparagów ugotowanych doprawić do smaku sól,pieprz, wszystko wyrobić na jednolitą masę , jeśli jest za luźna to dodać bułki tartej a potem formować kotleciki i smażyć ,wcześniej obtaczamy je w bułce tartej i smażymy .Obiad na dwa dni gotowy
Moje WyrobyUmiejętność przygotowania doskonałego ciasta kruchego jest nie do przecenienia. Poznawszy podstawowe zasady jego tworzenia macie wielorakie możliwości jego wykorzystania. W wersji z solą nadaje się doskonale do tart z wytrawnym obłożeniem, do kulebiaków, na słone paluszki, różne paszteciki czy słone przekąski z różnymi dodatkami. Tak samo wiele możliwości jest, gdy kruche ma być bazą słodkiego deseru. Nadaje się(...)wierzchu placka. Na podpieczony spód nałożyłam dżem i posypałam orzechami. Najlepszy byłby dżem kwaśny, ale tu nie ma złych wyborów, bierzcie jaki macie, jaki lubicie. Gdyby miała to być tarta wytrawna postępowanie byłoby podobne. To właśnie teraz na podpieczony spód należałoby rozłożyć nadzienie. A na wypełniony już placek ułożyć ozdobniki w dowolny sposób. Na pewno słyszeliście też
I tu będę miała takie terównież kasz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z buraków – Składniki 2 średnie buraki ćwikłowe 1 średnia cebula 1 duże jabłko 3 średnie ogórki kiszone 4 łyżki oleju 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżka soku z cytryny płaska łyżeczka octu po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę z buraków Do tej sałatki(...)kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj na drobno. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki: buraki, jabłko, cebulę, ogórki. Dodaj płaską łyżeczkę soli, pieprzu, cukru. Dodaj 4 łyżki oleju dobrej jakości, łyżkę tartego chrzanu, płaską łyżeczkę octu, łyżkę soku z cytryny. Zamieszaj dokładnie wszystkie składniki. Sałatka z buraków jest najlepsza schłodzona w lodówce przez kilka godzin. Smacznego! Sałatka z buraków przez Paulina
To Musisz Wiedziećbardziej pysznego!. Na pewno nie tak więc polecam, szczególnie z dodatkiem świeżej sałaty i frytkami.. składniki na 3 osoby: 3 krążki sera Camembert 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżeczka tymianku suszonego, otartego 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól, chili i granulowany czosnek do smaku dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia Sery pozbaw papierków, posól, dopraw ziołami(...)zanim doprawisz, możesz przetrzeć je wilgotnym, ręcznikiem papierowym, wtedy przyprawy lepiej będą się trzymać. Jajka roztrzep jak na kotlety schabowe. Każdy krążek sera obtocz w jajku następnie w bułce tartej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proces powtórz dwukrotnie wtedy będziesz mieć pewność , że ser po roztopieniu nie wypłynie bokiem panierki podczas smażenia. Serwuj na gorąco z ulubionym dipem czy żurawiną. Idealnym
Ogrodnik w podróżypolecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na foremkę z kominem o średnicy 22 cm): 100 g masła 250 ml mleka 150 g cukru tarta skórka z cytryny 60 g rodzynków + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40 g świeżych drożdży + 2 łyżeki cukru 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 jajka 1 paczka(...)wystudzenia. 250 ml mleka lekko podgrzewamy. 40 g drożdży rozkruszamy w miseczce, dodajemy 2 łyżeczki cukru i ok. 4 łyżek ciepłego mleka i czekamy aż drożdże się rozpuszczą. Trzemy skórkę z cytryny. 2. Do misy miksera wsypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy 150 g cukru, paczkę cukru waniliowego, 1 łyżeczkę soli, startą skórkę z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy
Kawa z mlekiemgęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich po szczypcie ostrej papryki i pieprzu mielonego 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia *** Kotlety schabowe rozbijamy i nacieramy delikatnie solą i pieprzem *** *** Do miski wbijamy jajko, dokładamy jogurt, majonez, mąkę oraz przyprawy *** *** Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą(...)się nią okleiły. Miskę z mięsem przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 12 godzin *** *** Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Kotlety w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do mocnego zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY
Blog z Apetytemwstępnych oględzinach stwierdziłam, że mòj ulubiony włoski twaròg ricotta w sumie to jest jeszcze dobry. Szkoda tylko, że nie mam czasu ani składnikòw na przerobienie go na sernik, czy tartę. Postanowiłam więc upiec go w całości bo przygotowanie zajmie mi 30 sekund a potem pòjdzie do piekarnika. SKŁADNIKI Twaròg ricotta dwu-trzydniowy Sòl hawajska drobno mielona lub zwykła Oregano Łyżeczka(...)soku z cytryny Tarta skòrka z cytryny - niekoniecznie Papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia Posypać odrobiną soli, i oregano Położyć na tak przygotowanym papierze twaròg Posypać twaròg solą, oregano, startą skòrką cytryny ( niekoniecznie ) i pokropić sokiem z cytryny Wstawić do nagrzanego do 160 °C piekarnika i piec przez około 40 minut do uzyskania złotego
zielonacukinkaroku zrealizowałam z naszą Nową Trybuną Opolską kolejny cykl filmików z przepisami, tym razem w wiosennej odsłonie. Znajdziecie przepis na tartę, żurek na zakwasie owsianym, babkę z zajączkiem (tu na zdjęciu z kurczaczkiem) i na tartaletki "jajko sadzone". Nastroju do takiego świętowania, jak przed pandemią nie mam. Nie piszę, że wszyscy nie mamy, bo tego nie wiem(...)zrealizować. To dla mnie ogromne wyróżnienie. Lubię przygotowania, realizację i czekanie na efekty. Zostawiam linki poniżej :) TARTALETKI "JAJKO SADZONE" - PRZEPIS TUTAJ ŚWIĄTECZNA BABKA - PRZEPIS TUTAJ WIOSENNA TARTA - PRZEPIS TUTAJ ŻUREK NA ZAKWASIE OWSIANYM - PRZEPIS TUTAJ Życzę Wam spokojnych i dobrych Świąt Wielkanocnych
bistro mamaporcji. Przy podziale na 4 porcje, jedna to ok. 379kcal, B: 12g, T: 13g, W: 50,5g. Składniki na wegesteki: – 1 główka kalafiora – 2 łyżki masła/oliwy – 20g tartego parmezanu lub wegańskiego parmezanu z nerkowców – 1 łyżka oleju – 1 łyżka natki pietruszki i/lub bazylii, posiekanej – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 łyżeczka czosnku suszonego – 1 łyżeczka suszonej bazylii – sól, pieprz(...)przyprawami i posiekaną natką oraz bazylią. Każdy stek smarujemy z dwóch stron, kładziemy na rozgrzanym ruszcie lub patelni i grillujemy 5-8 minut z każdej strony. Na koniec posypujemy tartym parmezanem. ZIEMNIAKI: Ziemniaki dokładnie szorujemy, ale nie obieramy. Wszystkie gęsto nacinamy (najlepiej posłużyć się drewnianymi łyżkami – ułożyć ziemniaki pomiędzy narzędzia i nacinać – narzędzia zapobiegną przecięciu ziemniaka). Oliwę łączymy
Be Fit Be Strongjabłek cynamon 1 szklanka cukru Przygotowanie Z mąki, cukru i cukru waniliowego, proszku do pieczenia, masła i żółtek robimy kruszonkę i wstawiamy na 30 min do lodówki. Jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach (odstawiam jabłka na jakiś czas, żeby puściły sok – nadmiar odlewam, gdyby były za suche dolewam znów), dodajemy szklankę cukru i cynamon. Blachę smarujemy masłem i posypujemy(...)bułką tartą. Kruszonkę dzielimy na dwie części jedną część wysypujemy na dno blachy i mocno ugniatamy. Kładziemy jabłka i na nie znów kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni, góra-dół, około 50-60 minut. Autor przepisu: Justyna Artykuł Jabłecznik na kruszonce i pod kruszonką pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy