tarta - 42848 przepisów (strona:1193/2857)

Wege pulpeciki z tofu w sosie słodko-kwaśnym 67

chwilę poddusić w sosie słodko-kwaśnym. Będą się rozpadać, jeśli masa nie będzie odpowiednio zwarta. Kiedy będziesz robić wegetariańskie pulpety, a masa będzie za luźna, dodaj do niej bułki tartej, albo mąki ziemniaczanej dla większej spoistości. Wegetariańskie pulpety pysznie smakują ze wspomnianym sosem oraz z cienkim makaronem ryżowym. Możesz je też podać z ryżem, zwykłym makaronem lub makaronem soba(...)rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka mąki żytniej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Olej do smażenia Sos 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka keczupu 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka octu (winnego, ryżowego, jabłkowego) 1 łyżka sosu sriracha lub innego ostrego sosu (jeśli lubisz ostre potrawy) ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej na patelni łyżkę

Niedzielny kucharz
Sałatki na wiosnę – 12 prostych przepisów 76

najlepszej strony. Nasza sałatka z kurczakiem z kasza jaglaną taki składnik ma, a jest nim dresing, rzecz super prosta o równocześnie niezwykle złożonym smaku. Zobacz przepis Sałatka z tartego brokuła z mango Sałatka z tartego brokuła i mango zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem. Porcja witamin na talerzu do zrobienia w 10 minut. Zobacz przepis Sałatka grecka z warzywnym

Niedzielny kucharz
Kotlety mielone pod pierzynką z pora i marchewki 132

mój kanał na Youtube Kotlety mielone pod pierzynką z pora i marchewki, składniki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (lub innych ulubionych suszonych ziół i przypraw(...)pora i marchewki, przygotowanie: Przygotować kotlety: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować 6 płaskich kotletów, opcjonalnie każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (kotlety powinny być wciąż surowe w środku). Ułożyć

Lekcje w kuchni
Curry z kurczaka po indyjsku 73

200g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego curry 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki 2 łyżeczki czerwonej, słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru sól Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w chłodnym miejscu do zamarynowania na przynajmniej 30 minut. Etap 2. 2 cebule, pokrojone w cieniutkie plasterki lub drobno posiekane 2 ząbki(...)czosnku, starte na tarce  1 łyżeczka tartego imbiru 2 łyżeczki przyprawy garam masala po 1 łyżeczce: mielonej kolendry, kuminu, kurkumy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200g jogurtu naturalnego sól  masło klarowane lub ghi posiekana świeża kolendra Przepis na curry z kurczakiem po indyjsku: Krok 1. Zamarynowane kawałki kurczaka usmażyć w woku lub głębokiej patelni na maśle klarowanym

Moja Książka Kucharska
Drobiowe sakiewki z porem i papryką 70

tymianek, oregano, bazylia, słodka i/lub ostra papryka, opcjonalnie odrobina kurkumy (lub inne ulubione przyprawy do drobiu - może być też mieszanka gyros / kebab), kilka łyżeczek oleju, opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej Drobiowe sakiewki z porem i papryką, przygotowanie: Każdą pierś naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca - ma powstać kieszonka. Każdą pierś posmarować olejem i dokładnie oprószyć przyprawami. Na niewielkiej ilości(...)kurczaka nakładać porcję usmażonych warzyw i 2 plastry żółtego sera. Spiąć w kilku miejscach wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Opcjonalnie posypać wierzch każdej piersi odrobiną bułki tartej (można też nałożyć odrobinę masła). Jeśli część warzyw nie zmieściła się w kieszonkach, można ułożyć je obok mięsa na blaszce. Piec około 20-25 minut

Lekcje w kuchni
Kurczak burger 61

Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 bułki do hamburgerów 250 g fileta z kurczaka 4 plasterki sera 8 listków sałaty 1 pomidor 2 ogórki konserwowe 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki Sos: ½ puszki (130 g) pomidorów krojonych ½ cebuli 1 łyżeczka masła pieprz sól papryka mielona Przygotowanie: Sos: Cebulę posiekać i podsmażyć(...)puszku zmiksować i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić do czasu, aż sos zgęstnieje. Z fileta wyciąć 4 kotlety i opanierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawą do kurczaka. Smażyć na oleju z obu stron, po odwróceniu na drugą stronę na każdego kotleta wyłożyć plasterek sera. Bułki podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu

KuchniaWeDwoje.pl
Pizza z krewetkami 66

wody Sos: 4 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano Dodatki: 100 g mini krewetek 1 papryczka chilli kieliszek białego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 60 g sera mozzarella tartego 50 g sera mozzarella ( ½ kulki) garść rukoli Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Do miski przesypać mąkę i sól. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać całość. Następnie wyrabiać ciasto(...)minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy rozwałkować je cienko na stolnicy posypanej mąką krupczatką (dzięki niej ciasto będzie kruche i chrupiące). Na ciasto rozsmarować sos i posypać je tartym serem mozzarella. Wyłożyć krewetki oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella. Pizzę piec 10 minut w 220 – 230 stopniach na papierze do pieczenia. Ważne, żeby blacha, na której będzie

KuchniaWeDwoje.pl
Rurki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 61

składniki, wypełnić makaron farszem, zapiec i gotowe. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 18 sztuk (4 – 6) Składniki: 18 sztuk makaronu w kształcie rurek 50 g sera mozzarella tartego 300 g passaty pomidorowej 1 łyżka oliwy Farsz: 400 g mięsa mielonego 400 g passaty pomidorowej 100 g sera mozzarella tartego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano

KuchniaWeDwoje.pl
Pierożki ziemniaczane z pieczarkami 69

Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos: Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić. Krok po kroku: 1. Poddusić pieczarki(...)Ugotować, ubić i wystudzić ziemniaki; następnie dodać jajko 3. Dodać mąki, sól i wymieszać 4. Wyrobić ciasto 5. Wyciąć kółka 6. Nafaszerować pierożki pieczarkami 7. Opanierować pierożki w bułce tartej 8. Usmażyć na oleju 9. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym 10. Przygotować sos Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierożki ziemniaczane z pieczarkami Artykuł Pierożki ziemniaczane z pieczarkami

KuchniaWeDwoje.pl
Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym 73

Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Na spód garnka dać łyżkę masła(...)wystudzić 6. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki na ciasto 7. Ciasto zagnieść i rozwałkować 8. Wyciąć okręgi 9. Nałożyć farsz 10. Zlepić pierogi 11. Obtoczyć pierogi w bułce tartej 12. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor 13. Pieczarki poddusić 14. Dodać śmietankę 15. Rozmieszać odrobinę płynu z mąką 16. Zagęścić i doprawić sos Poprzedni 1 z 16 Następny

KuchniaWeDwoje.pl
Uniwersalne kotleciki mięsne bo zawsze do nich można coś dorzucić jak nam zalega w lodówce -i ja tak tym razem zrobiłam . 180

sera żółtego 20 dag startego resztki ugotowanego kalafiora i resztki szparagów ugotowanych doprawić do smaku sól,pieprz, wszystko wyrobić na jednolitą masę , jeśli jest za luźna to dodać bułki tartej a potem formować kotleciki i smażyć ,wcześniej obtaczamy je w bułce tartej i smażymy .Obiad na dwa dni gotowy

Moje Wyroby
Kruchy placek na niedzielę, 3:2:1 START! 97

Umiejętność przygotowania doskonałego ciasta kruchego jest nie do przecenienia. Poznawszy podstawowe zasady jego tworzenia macie wielorakie możliwości jego wykorzystania. W wersji z solą nadaje się doskonale do tart z wytrawnym obłożeniem, do kulebiaków, na słone paluszki, różne paszteciki czy słone przekąski z różnymi dodatkami. Tak samo wiele możliwości  jest, gdy kruche ma być bazą słodkiego deseru. Nadaje się(...)wierzchu placka. Na podpieczony spód nałożyłam dżem i posypałam orzechami. Najlepszy byłby dżem kwaśny, ale tu nie ma złych wyborów, bierzcie jaki macie, jaki lubicie. Gdyby miała to być tarta wytrawna postępowanie byłoby podobne. To właśnie teraz na podpieczony spód należałoby rozłożyć nadzienie. A na wypełniony już placek ułożyć ozdobniki w dowolny sposób.  Na pewno słyszeliście też

I tu będę miała takie te
Sałatka z buraków 101

również kasz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z buraków – Składniki 2 średnie buraki ćwikłowe 1 średnia cebula 1 duże jabłko 3 średnie ogórki kiszone 4 łyżki oleju 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżka soku z cytryny płaska łyżeczka octu po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę z buraków Do tej sałatki(...)kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj na drobno. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki: buraki, jabłko, cebulę, ogórki. Dodaj płaską łyżeczkę soli, pieprzu, cukru. Dodaj 4 łyżki oleju dobrej jakości, łyżkę tartego chrzanu, płaską łyżeczkę octu, łyżkę soku z cytryny. Zamieszaj dokładnie wszystkie składniki. Sałatka z buraków jest najlepsza schłodzona w lodówce przez kilka godzin. Smacznego! Sałatka z buraków przez Paulina

To Musisz Wiedzieć
Smażony Camembert po włosku, prosty obiad 133

bardziej pysznego!. Na pewno nie tak więc polecam, szczególnie z dodatkiem świeżej sałaty i frytkami.. składniki na 3 osoby: 3 krążki sera Camembert 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżeczka tymianku suszonego, otartego 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól, chili i granulowany czosnek do smaku dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia Sery pozbaw papierków, posól, dopraw ziołami(...)zanim doprawisz, możesz przetrzeć je wilgotnym, ręcznikiem papierowym, wtedy przyprawy lepiej będą się trzymać. Jajka roztrzep jak na kotlety schabowe. Każdy krążek sera obtocz w jajku następnie w bułce tartej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proces powtórz dwukrotnie wtedy będziesz mieć pewność , że ser po roztopieniu nie wypłynie bokiem panierki podczas smażenia. Serwuj na gorąco z ulubionym dipem czy żurawiną. Idealnym

Ogrodnik w podróży
Prosta babka drożdżowa z rodzynkami + filmik 117

polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na foremkę z kominem o średnicy 22 cm): 100 g masła 250 ml mleka 150 g cukru tarta skórka z cytryny 60 g rodzynków + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40 g świeżych drożdży + 2 łyżeki cukru 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 jajka 1 paczka(...)wystudzenia. 250 ml mleka lekko podgrzewamy. 40 g drożdży rozkruszamy w miseczce, dodajemy 2 łyżeczki cukru i ok. 4 łyżek ciepłego mleka i czekamy aż drożdże się rozpuszczą. Trzemy skórkę z cytryny. 2. Do misy miksera wsypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy 150 g cukru, paczkę cukru waniliowego, 1 łyżeczkę soli, startą skórkę z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy

Kawa z mlekiem

Proponowane wyszukiwania