Wolicie orzechy włoskie czy pekan? 😃 My połączyłyśmy te dwa rodzaje ale możecie użyć tylko włoskich lub dodać inne ulubione 😋 Jak zobaczyłyśmy taką tartę u @pierogizkimchi (kanał na YT: Pierogi z Kimchi) to wiedziałyśmy, że musimy zrobić własną bezglutenową wersję. Jest OBŁĘDNA! Składniki (19-21cm śr): Kruchy spód - 100g mąki ryżowej - 100g mąki kukurydzianej(...)osobnej miseczce. 4. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto. (Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej wody i znów je wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, można dodać trochę mąki, wyrobić je i wstawić do lodówki aż stanie się nieco bardziej zwarte
Candy Pandasrybować mój kanał na Youtube Kotlety w sosie własnym z pieczarkami, składniki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) ok. 1/3 szklanki bułki tartej plus 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki(...)skrobi ziemniaczanej, sól, pieprz (do smaku), opcjonalnie szczypta suszonych ziół lub słodkiej papryki, opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy Kotlety w sosie własnym z pieczarkami, przygotowanie: Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na kotlety, dokładnie wyrobić i formować. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy kotlety będą się rumienić
Lekcje w kuchniwysmarowanej masłem i obsypanej mąką pszenną lub wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 150*C i piec ok 35 minut. Ja upiekłam tartę w formie do tarty o średnicy 32 cm. #szybideser #szybkatarta #pysznatarta #pysznatartamigdałowa #tartamigdałowa #ciastozmąkimigdałowej #pomysłnadeser
The Sweet Damselszklanki oliwek kalamata bez pestek, pokrojonych na mniejsze części 1/2 szklanki namoczonych wcześniej i z grubsza pokrojonych pestek dyni 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki ziarna sezamu do posypania sałatki Sos do sałatki: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka musztardy Dijon(...)proces gotowania, osączyć z wody. Krok 2 Mieszankę sałat rozłożyć na 4 talerzach, na nich ułożyć szparagi, pomidory, cebulę, plasterki czosnku, oliwki i pestki dyni. Sałatki posypać sezamem i tartym parmezanem. Przygotowanym sosem polać wszystkie sałatki, udekorować świeżymi ziołami np. tymiankiem. Mam nadzieję, że przepis na sałatkę ze szparagami spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego
Moja Książka Kucharskachleba, dociskając w otwór w formie do muffinek. Tak z pozostałymi kromkami. 3. Do każdej muffinki włóż po plasterku polędwicy sopockiej lub szynki. 4. Wsyp w każdą po łyżce tartego sera lub w płatkach. 5. Na koniec powbijaj jajka. 6. Posól i popieprz do smaku. 7. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180° na około 15 minut(...)chleba, dociskając w otwór w formie do muffinek. Tak samo z pozostałymi kromkami. Do każdej muffinki włóż po plasterku polędwicy sopockiej lub szynki. Wsyp w każdą po łyżce sera tartego lub w płatkach. Na koniec powbijaj jajka. Posól i popieprz do smaku. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 na około 15 minut. Po 5 minutach dołóż pomidorki koktajlowe pokrojone
globuskulinarnyklopsikami: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Klopsiki w sosie z marchewką i porem, składniki: ok. 400-500 g mielonego mięsa, ok. 1/4 szklanki bułki tartej i 1/4 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki(...)płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej, opcjonalnie kilka łyżeczek natki pietruszki, sól, pieprz Klopsiki w sosie z marchewką i porem, przygotowanie: Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić
Lekcje w kuchniPyszne ziemniaki zapiekane z serem , czosnkiem, natką pietruszki i rozmarynem. Miękkie i delikatne ziemniaki duszone w gęstym i kremowym sosie czosnkowym, ułożone warstwowo z serem mozzarella, posypane tartym parmezanem. Proste, pyszne i pełne smaku ziemniaki z piekarnika ziemniaki pieczone z serem to najlepszy dodatek do każdego posiłku idealne na każdą porę roku przepis na zapiekane ziemniaki jest niezwykle(...)drobno posiekane 3 łyżki mąki 3,5-4 szklanki zimnego mleka 1 łyżeczka vegety sól, pieprz mielony do smaku 1 duża kulka mozzarelli, pokrojona w plasterki około 3/4 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej suszony lub świeży rozmaryn Ziemniaki zapiekane z serem przepis Krok 1. Drobno posiekany czosnek podsmażyć na maśle. Gdy zacznie ładnie
Moja Książka KucharskaPlacki z twarogiem i jabłkami to pomysł na pyszne śniadanie i nie tylko. Przepis jest super prosty, a placuszki z serem i tartym jabłkiem z pewnością posmakują nie tylko dzieciom. - bez drożdży - bez użycia miksera - z twarogiem i tartym jabłkiem w cieście
AniaGotuje.plpiekarnika. Jak podawać kiszkę ziemniaczaną? Ile piec kiszkę ziemniaczaną? Kisza z ziemniaków to doskonały zamiennik dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można przygotować kiszkę z gotowanych ziemniaków jak i z ziemniaków tartych. Jeśli miałabym zadecydować, kiszka z ziemniaków surowych tartych jak na placki, smakuje mi dużo lepiej. Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną? Obiady domowe cieszą się dużą popularnością. Kuchnia polska
Dieta moja pasjaświeża bagietka, ciabatta, chlebek, bułeczki oliwkowe , grzanki maślane bądź czosnkowe, tosty, focaccia .. Danie w stylu ratatouille czy warzywnego leczo często gości na moim stole. Podawaj je z parmezanem lub tartym serem żółtym i świeżo skrojonymi ziołami: natką, kolendrą, bazylią, koperkiem.. Do domowych, pysznych warzyw duszonych z powodzeniem dodasz oliwki, pieczarki, suszone pomidory, kapary.., a zamiast cebuli – pora(...)aromatycznego bulionu lub rosołu. Warzywa duszę jeszcze kilka minut, często mieszając. Ważne, by warzywa zachowały swoją jędrność – szczególnie te twardsze: papryka i bakłażan. Warzywa duszone podaję z serem tartym (parmezan, grana padano, bursztyn, żółty..) i świeżymi, posiekanymi ziołami. Mój warzywny gulasz podasz także jako dodatek do pieczonych lub duszonych mięs, szczególnie delikatnego drobiu. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimielonym: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem, składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa, ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone), sól (u mnie około(...)groszkiem, 1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej, kilka łyżek posiekanego koperku, sól, pieprz Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem, przygotowanie: Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą
Lekcje w kuchnimakaronu pół czerwonej papryki pół żółtej papryki pół zielonej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku pół szklanki bulionu 120ml śmietanki 30% 2 łyżki posiekanej bazylii lub pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu Przyprawy: 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta ostrej papryki i pieprzu mielonego olej do smażenia *** Makaron gotujemy al dente(...)mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem *** *** Wlewamy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy *** *** Gotujemy mieszając, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć *** *** Dodajemy ugotowany wcześniej makaron, mieszamy *** *** Danie posypujemy posiekaną bazylią lub pietruszką oraz tartym parmezanem. Gotowe! *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI
Blog z Apetytemłyżki śmietany lub jogurtu naturalnego sol i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego czosnku odrobina gałki muszkatołowej po garści natki pietruszki i koperku 3 – 4 łyżki bulki tartej olej smażenia Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Cebulę obrać i rozdrobnić w malakserze. Następnie do malaksera dodać jajko i całość zmiksować na puszystą masę(...)można zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Gotowa masę rybną przełożyć do miski, doprawić przyprawami, dodać posiekane zioła i śmietanę. Całość dobrze wymieszać, podczas mieszania dodawać po łyżce bułki tartej. Bułki dodać tyle ile będzie potrzebne do uzyskania spójnej masy, którą łatwo da się formować. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na około godzinę, aby smaki ze soba się
Pani M - kuchnia smakowitadanie, podobnie jak moi bliscy. na 3-4 porcje: 850-900 g ziemniaków 200 g boczku (u mnie surowy, w plastrach) 4 jajka 2 cebule 1 ząbek czosnku odrobina tartego parmezanu zioła prowansalskie sól, pieprz masło klarowane szczypiorek/dymka Oczyszczone ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku, nieco krócej niż do całkowitej miękkości (ziemniaki powinny być miękkie, ale nie mogą(...)jest to konieczne). Na sam koniec na patelnię wybijamy jajka. Oprószamy je szczyptą soli i pieprzu. Smażymy pod przykryciem, aż jajka się zetną. Pod koniec posypujemy je odrobiną tartego parmezanu
Smaki Na Talerzu