gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata do tofu 8 łyżek sosu sojowego 2 łyżki tartego imbiru 2 łyżki brązowego cukru 4 starte ząbki czosnku Marynata do marchewki ½ szklanki octu ryżowego lub winnego ½ szklanki wody 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczki cukru brązowego ½ łyżeczki
Niedzielny kucharznadchodzi maj, widać je praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Świetnie smakują solo, z jajkami ( frittata ze szparagami to naprawdę wspaniałe śniadanie), jako dodatek do dań głównych, czy w tartach ( tarta ze szparagami musi się pojawić w mojej kuchni choć raz w sezonie!). Szparagi lubią być przygotowywane w piekarniku i dlatego są też fantastycznym dodatkiem do zapiekanych potraw, takich
Na-talerzu.plswoją naturalną słodycz- w ten sposób uratujecie za kwaśne pomidory. - mielone mięso wołowe Opcjonalnie możecie dodać parę rzeczy ,które zalegają Wam w lodówce typu :smętna natka pietruszki ,kawałek marchewki tartej . W moim sosie znalazły się bardzo drobniutko pokrojone łodyżki kopru włoskiego tak zwanego fenkuła . Nienawidzę marnować żywności i wykorzystuję każdą najdrobniejszą rzecz ,aby do tego nie dopuścić. Na patelni(...)dusi na małym ogniu około półtorej godziny, ale od czasu do czasu zamieszajcie. Ugotujcie makaron i podawajcie z gotowym gęstym sosem. Całość możecie dosmaczyć świeżą oliwą i przede wszystkim tartym Grana Padano
Z Kuchni Do Kuchnikartoniku 1 cebula jarzynka, sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku 1 łyżka suszonej bazylii 2 ząbki świeżego czosnku 0,3 kg tartego, żółtego sera 0,5 kg pieczarek(...)naczynia żaroodpornego wykładamy odrobinę sosu, na to rozkładamy paski makaronu, polewamy sosem, ponownie makaron, sos beszamelowy i czynność powtarzamy aż wyrobimy składniki. Lazanię na wierzchu posypujemy tartym serem. Zapiekamy Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioligryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata do kurczaka 8 łyżek sosu sojowego 2 łyżki tartego imbiru 2 łyżki brązowego cukru 4 starte ząbki czosnku Marynata do warzyw ½ szklanki octu ryżowego lub winnego ½ szklanki wody 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczki cukru brązowego ½ łyżeczki
Niedzielny kucharzZobacz jak szybko i tanio przygotować pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Składniki 1 kg mięsa mielonego (łopatka lub szynka wieprzowa) 6 płaskich łyżek bułki tartej (lub 1 sucha bułka) 2 małe cebule (biała lub czerwona) 1 ząbek czosnku 1 jajko olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu czarnego (świeżo zmielonego) łyżeczka(...)szklę. Gdy cebulka się zeszkli, odstawiam do ostudzenia. 1 kg mielonego mięsa umieszczam oczywiście w dużej misce. Wbijam 1 jajko, posypuję ziołami i przyprawami. Wsypuję 6 płaskich łyżek bułki tartej (jeśli używam suchej bułki to najpierw ją namaczam, a potem odciskam z wody). Dodaję ostudzona cebulkę z czosnkiem. Całość mieszam ręką do czasu uzyskania jednolitej masy. Ręce zwilżam
Ania gotujelimonki LIMMI ) - 1 łyżeczka domowej wegety lub innej ulubionej przyprawy do mięs - 1/2 łyżeczki czosnku mielonego - 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki ( może być suszona) - 1 szklanka bułki tartej - olej do smażenia Filet z indyka kroję w plastry, delikatnie rozbijam tłuczkiem. W misce mieszam rozbełtane jajka z jogurtem, dodaję sok z cytryny i limonki, pietruszkę(...)przyprawy. Do mieszaniny przekładam mięso i odstawiam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie kotlety panieruję w bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Smacznego :) Poniżej podaję przepis na marynatę majonezową : Soczyste kotlety z kurczaka w majonezowej marynacie klik
Kuchnia z widokiem na ogródgryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata do kurczaka 8 łyżek sosu sojowego 2 łyżki tartego imbiru 2 łyżki brązowego cukru 4 starte ząbki czosnku Marynata do warzyw ½ szklanki octu ryżowego lub winnego ½ szklanki wody 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczki cukru brązowego ½ łyżeczki
Niedzielny kucharzPrzepis na tartę obiadową z kurczakiem, brokułem, serem i innymi dodatkami. Składniki ciasto francuskie brokuł (podzielić na różyczki i sparzyć) pierś z kurczaka (pokroić w kostkę dodać sól, pieprz i usmażyć) pieczarki (pokroić i usmażyć z dodatkiem soli i masła) pomidorki koktajlowe (kilka szt. na wierzch) ser żółty (zetrzeć) 2 jajka śmietana ukwaszona lub słodka 200 g Przygotowanie Formę wysmarować(...)kawałki. Następnie do piekarnika i piec tak jak ciasto francuskie lub według własnego wyczucia 20-30 min 180 – 200 stopni przy bacznej obserwacji. Autor przepisu: Karolina Artykuł Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyczerwoną cebulę, czerwoną paprykę i pomidorki cherry. Przepis ten świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, przystawka, a nawet obiad. Do dzieła! Składniki: – 2 bakłażany – 90g koncentratu pomidorowego – 50g tartej mozzarelli – 30g tartego żółtego sera – 1/2 czerwonej papryki – 1 czerwona cebula – kilka pomidorków cherry – 1 ząbek czosnku – suszone oregano – oliwa z oliwek – sól, pieprz Dodatkowo: listki bazylii Piekarnik
Be Fit Be StrongWłoskie kluseczki z ziemniaków i ricotty, zapiekane w pomidorowym sosie z tartym parmezanem i kawałkami mozzarelli. To jedno z tych dań, w których z prostych składników otrzymujemy pyszne danie typu comfort food, dzięki któremu można poczuć się jak we włoskiej restauracji. Do zapiekanki możecie użyć domowych lub kupionych kopytek, a sos pomidorowy przygotować ze świeżych pomidorów lub krojonych(...)puszki krojonych pomidorów 4 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w płatkach lub proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano DODATKOWO: 30 g tartego parmezanu, 1 kulka białej mozzarelli , świeża bazylia ______________________________________ WYKONANIE GNOCCHI: Ziemniaki myjemy (nie obieramy), wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na ogniu, solimy, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Redukujemy płomień
cool and mintyszklanki mleka, 4 łyżki cukru (do budyniu) 1 kg musu jabłkowego z cynamonem (może być trochę mniej) plus 2 łyżki skrobi ziemniaczanej opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej, dodatkowo cukier puder do posypania ciasta Jabłecznik z budyniem i musem jabłkowym ze słoika, przygotowanie: Przesianą mąkę połączyć z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać posiekane w kostkę masło i palcami wyrobić(...)kilka godzin albo nawet całą noc) - ciasto powinno być dobrze schłodzone. Na schłodzony spód nałożyć mus jabłkowy wymieszany ze skrobią, wyrównać (wcześniej można posypać spód odrobiną bułki tartej - wchłania wilgoć z jabłek). Ugotować budynie z cukrem, używając 3 i 1/4 szklanki mleka - budyń gotować do momentu, gdy wyraźnie zgęstnieje. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch pokruszyć
Lekcje w kuchniposmarowania) 2 łyżki soli 2-3 łyżki cukru Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1.5 kg pieczarek 0.5 do 1 kg cebuli 1 ząbek czosnku 3 jajka 1 szklanka bułki tartej sól i pieprz do smaku Przygotowanie Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy i smażymy. Gdy wszystko się wystudzi mielimy w maszynce do mielenia. Doprawiamy(...)smaku i zostawiamy żeby się przegryzł. Ja zostawiam na kilka godzin. Po tym czasie należy dodać 3 surowe jajka i szklankę bułki tartej. Farsz jest teraz gotowy do użycia. Pamiętacie o jajkach. Bez tego farsz wypłynie podczas pieczenia. Ciasto: Z mleka, drożdży, cukru i szklanki mąki zrobić zaczyn. Przykryć folią spożywczą i czekać aż wyrośnie. Mąkę, sól i masło
Wasze PrzepisyPolecam. SKŁADNIKI : 1 świeży brokuł, ugotowany 3 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko sól, pieprz do smaku 1 ząbek czosnku około 3 łyżek bułki tartej do masy PRZYGOTOWANIE : Brokuł gotujemy, studzimy i wyciskamy z nadmiarów płynów. Przekładamy go do miski i mocno rozdrabniamy. Dodajemy poszatkowane jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę(...)składników. Wyrabiamy masę i formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z jednej i drugiej strony. Kotlety podajemy z ulubioną surówką lub innymi dodatkami. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioli