tarta - 42848 przepisów (strona:1197/2857)

Makaron z dynią 75

wywaru warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki prawdziwego masła 1 łyżka świeżego tymianku 30 g tartego parmezanu 50 g sera gorgonzola – opcjonalnie 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej Instructions Do gotującej się i osolonej wody włożyć makaron, ugotować i odcedzić, kiedy makaron się gotuje możemy przygotować sos. Dynię obrać, pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać tłuszcz

SprawdzonaKuchnia.pl
Wegeburgery 89

marchewki 1 średnia cebula 9 łyżek oleju roślinnego sól do smaku pieprz do smaku domowa Vegeta opcjonalnie 1 garść natki pietruszki 3 łyżki sosu sojowego 6 łyżek tartej bułki 1 łyżeczka mielonego kminku odrobina pieprzu cayenne 1 łyżka oregano 2 małe jajka Instructions Kaszę ugotować, przed ugotowaniem kaszę należy uprażyć na suchej patelni, aby pozbyć się goryczki. Kaszę wsypać(...)kaszy dodać również prażone nasiona, jajka, olej i przyprawy, dokładnie wymieszać, wyrobić masę ręką, masa powinna być klejąca w razie potrzeby można dodać więcej oleju lub bułki tartej to zależy, czy masa będzie zbyt sucha, czy odrobinkę za wilgotna. Z przygotowanej masy formować okrągłe kotlety. Wegeburery smażyć na oleju roślinnym ( średni ogień ) z dwóch stron na złoty kolor

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa jogurtowa 108

łyżki świeżej mięty – siekanej 1 łyżka natki pietruszki lub kolendry 2 łyżki siekanego szczypiorku 1 duża cebuli sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka masła odrobina tartego parmezanu Instructions Kaszę/ryż przepłukać pod bieżącą wodą, do garnka odmierzyć 1 i 1/2 litra wody, dodać przepłukaną kaszę/ryż, gotować aż będzie miękka. W czasie, kiedy kasza(...)płyny połączyły się, zagotować ciągle mieszając i zaraz zdjąć z ognia, zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalać porcje zupy na talerz posypać siekaną zieleniną oraz odrobiną tartego parmezanu. Zupę podajemy gorącą. Smacznego! Artykuł Zupa jogurtowa pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Fish burger 90

łyżki jasnego sosu sojowego 1 średnie jajko 1 łyżka startego korzenia imbiru skórka z 1/2 limonki i sok do skropienia- opcjonalnie 4 łyżki płatków jaglanych lub 2 łyżki tartej bułki olej do smażenia Instructions Filet umyć i osuszyć, dokładnie oczyścić z ości, pokroić na kawałki, a następnie umieścić w malakserze i posiekać na drobniutkie kawałki, można zrobić to również(...)tatara. Do rozdrobnionej ryby dodać siekane zioła, cebule pokrojoną w drobną kosteczkę, skórkę otartą z limonki, papryczkę chilli, jajko, imbir oraz przyprawy, wymieszać, do masy dodać łyżkę lub dwie tartej bułki i ponownie wymieszać. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, formować kulki na koniec spłaszczyć tworząc małe medaliony, układać na desce. Na patelni rozgrzać olej, burgery smażyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego 159

drożdżowe . Ciasto jest połączeniem ciasta kruchego z ciastem francuskim oraz dodatkiem twarogu mielonego. Jest bardzo smaczne i delikatne, a co ważne nadaje się również do słodkich tart, spróbujcie tarty z jabłkami z pierzynką bezową. Z przygotowanego ciasta od razu formujemy paszteciki, a i to zadanie jest łatwe i szybkie. Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz, formujemy rulon, który tniemy

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche rogaliki 119

wykorzystałam również do szybkich  pasztecików z mięsem . Jeśli chodzi o słodką wersję, to koniecznie musicie spróbować   tartę z owocami i pianką z bezy typu rosa, tarta jest wspaniała! Wracając do dzisiejszego przepisu , po pierwsze powiem, że przepis jest prosty i dość szybki w przygotowaniu. Ważne, aby ciasto po wyrobieniu spędziło dłuższą chwilę w lodówce , dzięki chłodzeniu

SprawdzonaKuchnia.pl
Menu na dzień 1200 kcal II 113

stanowi aż 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych! Obiad 542 kcal Pęczek szparagów Kilka liści sałaty 3 plastry szynki parmeńskiej Pół ciabatty Garść pomidorków koktajlowych ½ czerwonej cebuli 2 łyżki tartego parmezanu Natka pietruszki/bazylia Łyżka soku z cytryny Łyżka oliwy Panzanella – to włoska sałatka pełna pysznych i zdrowych warzyw. Doskonale nadaje się na lunch, bo ma też w sobie węglowodany(...)pyszne, zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Pycha! Zobacz jak zrobić panzanellę krok po kroku. Podwieczorek 50 kcal Szklanka truskawek Kolacja 347 kcal 1 średnia cukinia 100 g mielonego indyka Łyżka tartego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki Sos do pulpetów: 1 łyżka przecieru pomidorowego Passata pomidorowa

Niedzielny kucharz
Kotlety schabowe z musztardową nutą 155

Zróbcie. Nie tylko na niedzielę. Potrzebujemy: Na kotlety: 4 plastry schabu 1 jajko 4 łyżeczki musztardy saperskiej sól do smaku kolorowy pieprz mielony do smaku około pół szklanki bułki tartej Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Wykonanie pysznych kotletów schabowych: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie rozbijamy dokładnie tłuczkiem do mięsa. 2. Rozbite plastry mięsa oprószamy solą(...)pieprzem mielonym kolorowym, smarujemy musztardą. Mięso smarowałam i przyprawiałam z jednej strony. 3. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli, zanurzamy w nim kolejno plastry schabu, a następnie w bułce tartej. Tak wykonane mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. 4. Mięso smażymy do miękkości i zrumienienia z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku

Izabelawkuchni
Wołowina w sosie z wolnowaru 172

gulasz wołowy. Poznajcie najlepszy przepis na wołowinę. Przyznam, że taka właśnie pokrojona w plastry wołowina w sosie własnym to wspomnieniem mojego dzieciństwa, podana z kopytkami, kluskami śląskimi i tartymi buraczkami z cebulą lub czerwoną kapustą. Wołowinę można przygotować w wielu wariantach smakowych dodając koncentrat pomidorowy, śmietanę, grzyby suszone, ajwar czy też jakiś inny składnik. Ta wołowina w sosie jest(...)garnka, mieszamy. Jak ktoś chce mieć jaśniejszy sos to dodajemy śmietanę i dusimy dalej, aż sos zgęstnieje. Podajemy z kluskami, ziemniakami, kaszą lub makaronem i ulubioną surówką np. z tartych buraków z cebulą. Smacznego!. The post Wołowina w sosie z wolnowaru appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybki placek na maślance z rabarbarem 125

słodko: Tarta z rabarbarem i budyniem   Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szybki placek na maślance z rabarbarem Szybki placek

Kulinarne przygody Gatity
Papryka faszerowana mięsem drobiowym oraz miksem kasz z jogurtowym sosem cytrynowo-miętowym 141

mielonego mięsa drobiowego (polecam z udek bez skóry i kości) 1 cebula 2 pomidory malinowe 100 g miksu kasz: Fit Lunch niebieski SONKO bulion lub woda garść tartego sera (u mnie mozzarella) 25 g orzeszków pinii zioła prowansalskie sól, pieprz Sos jogurtowy cytrynowo-miętowy 190 g jogurtu naturalnego kilka listków świeżej mięty sok z połowy małej cytryny około(...)rozpadną, a cały płyn odparuje z patelni. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Na patelnię dodajemy orzeszki pinii oraz ugotowaną mieszankę kasz. Mieszamy. Gdy nadzienie lekko przestygnie dodajemy garść tartego sera, mieszamy. Oczyszczone, pozbawione gniazd nasiennych papryki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Środek wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około

Smaki Na Talerzu
Klopsiki wieprzowo-wołowe marynowane 339

duża cebula 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 3 liście laurowe 9 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego Ponad to: 200 ml oleju rzepakowego 6 łyżek bułki tartej  Kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso wołowe i wieprzowe pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jedną cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mięsa(...)również odciśniętą kajzerkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wymieszać mięso na jednolitą masę . Z mięsa robić małe kuleczki (u mnie naprawdę malutkie) i obtaczać je w bułce tartej, smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Odsączać gotowe klopsiki na ręczniku papierowym. Z wody, cukru, soli i octu ugotować zalewę. Drugą cebulę

Krylowa Kuchnia
Polędwiczka wieprzowa faszerowana cheddarem z jalapeno i otulona wędzonym boczkiem 80

pikantności. Wypełniona serami i marynowanym jalapeno, które po rozkrojeniu są płynne i wydostają się tworząc aromatyczny sos.  Składniki (4 porcje) -1 polędwiczka wieprzowa -3 marynowane jalapeno -150 g tartego sera cheddar -100 g kremowego serka typu Philadelphia -1/2 łyżeczki ostrej papryki -7-8 plasterków wędzonego(...)boczku -sól, pieprz Przygotowanie Polędwiczkę umyć i oczyścic z błon. Naciąc z jednej strony wzdłóż, nie przekrajając do końca. Opróśzyć solą i pieprzem. W naczyniu wymieszać kremowy serek z tartym cheddarem i pokrojonym jalapeno. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Powstałą masą nadziać polędwiczkę. Całość owinąć plastrami wędzonego boczku. Piec około 45-60 minut w temperaturze 160 stopni. Podawać

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania