masła 2-3 łyżki mąki 1 szkl. mleka 3/4 szkl. bulionu 1/2 szkl. śmietanki 30% 8 płatów makaronu do lazanii 500 g zielonych szparagów 8 plasterków szynki parmeńskiej garść tartego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz Masło roztapiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę, smażymy, cały czas mieszając przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko, bulion oraz śmietankę. Gotujemy, często(...)wrzątku przez około 3-5 minut. Odcedzamy. Przestudzone szparagi owijamy po 3-4 sztuki szynką parmeńską. Następnie owijamy ugotowanym makaronem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy przygotowanym beszamelem. Wierzch posypujemy tartym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 20 minut (główki szparagów możemy zabezpieczyć, przykrywając je papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzuwywodzące się z kuchni francuskiej. Oparte głównie na, bakłażanach, papryce, cukinii, cebuli i pomidorach. Dość proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i apetycznie wyglądające. Ja moją wersję, posypałam po upieczeniu tartym parmezanem, co szczerze polecam(...)Zapraszam do przepisu. Składniki 1 cukinia 4 pomidory 1 bakłażan 2 cebule 2 czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku tymianek, oregano, zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa z oliwek łyżka tartego parmezanu Cukinię, bakłażan, 1 cebulę, 2 pomidory, pokroić w plastry. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ziołami, wymieszać, na chwilę odstawić. Cebulę i czosnek, drobno posiekać. 2 pomidory sparzyć wrzątkiem
gotuj ze mnąmięso z kurczaka w pysznej, chrupiącej panierce. Dzięki marynacie kotlety bardzo zyskują na smaku, warto wypróbować ten przepis! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Marynata: 2 jajka 1 czubata łyżeczka drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka majeranku 1 przeciśnięty ząbek czosnku lub pół łyżeczki(...)miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny *** *** Następnie mięso wyjmujemy z miski i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z dwóch stron na rumiano. Po usmażeniu mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami lub frytkami
Blog z Apetytemświeże daktyle (bez pestek) – 30g orzechów włoskich – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka tahini – 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego – 1/3 łyżeczki cynamonu – szczypta soli Dodatkowo: tarte i całe orzechy włoskie, oliwa Jeżeli używamy suchej ciecierzycy: umieszczamy ją w garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy(...)resztą składników na gładką pastę (im dłużej miksujemy, tym hummus będzie bardziej delikatny i kremowy). Możemy dodać po łyżce zimnej wody, by hummus był mniej gęsty. Polewamy oliwą, posypujemy tartymi oraz całymi orzechami i zajadamy. Smacznego! Artykuł Hummus daktylowy z orzechami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongciasta francuskiego – 200g ricotty – 50g tartego parmezanu – lubczyk – sól Dodatkowo: – 1 jajko – czarny sezam Ciasto francuskie rozwijamy. Cały arkusz smarujemy ricottą, posypujemy tartym parmezanem, lubczykiem i solą. Ciasto składamy na pół tak, by uzyskać długi prostokąt. Otrzymany prostokąt kroimy na 18 pasków o szerokości 1-2cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
Be Fit Be Strongprzed obiadem włożyć do piekarnika, aby się podgrzały, a ser roztopił. Polecam nie tylko na niedzielny obiad, smacznego:) 6 małych kotletów schabowych, 2 duże jajka, 1-2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz 1-2 szklanki domowego sosu pomidorowego (na przykład takiego ), 1/2 dużej czerwonej papryki(...)pieczarek, garść posiekanych oliwek, cebula, kilka czubatych łyżek startego serasól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek (do smaku), Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w rozmieszanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, odłożyć. Paprykę, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawiając do smaku. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy
Lekcje w kuchnisosem tzatziki , można zamknąć je w też w bułce do kebabu lub chlebku pita . Smacznego:) 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1-2 jajka, ok. 1/4 szklanki bułki tartej, 1-2 ząbki czosnku, mała podsmażona i pokrojona w kostkę cebula(...)łyżeczki kuminu, czubata łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka suszonej bazylii, łyżeczka mielonej kolendry, skórka starta z jednej cytryny, sól, pieprz Połączyć wszystkie składniki, dodając tyle bułki tartej, by masę dało się formować i nie spadała z patyczków. Patyczki do szaszłyków obklejać mięsną masą, nadając formę podłużnych kotlecików. Opcjonalnie schłodzić. Piec w piekarniku około 25 minut
Lekcje w kuchniryżem, ale pasują też do ziemniaków lub kaszy. Polecam, smacznego:) Przepis na pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym: 400-500 g mielonego mięsa, mała cebula, ząbek czosnku, kilka łyżek bułki tartej, duże jajko, przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, granulowany imbir, słodka i ostra papryka, suszona bazylia na sos słodko-kwaśny: mała cebula, 4-5 łyżeczek ketchupu(...)czosnek, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. P ołączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na patelni po klopsikach
Lekcje w kuchniprzyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, bazylia, słodka i/lub ostra papryka, opcjonalnie odrobina kurkumy (lub inne ulubione przyprawy do drobiu), kilka łyżeczek oleju, opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej Każdą pierś naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca - ma powstać kieszonka. Każdą pierś posmarować olejem i dokładnie oprószyć przyprawami. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno pokrojona paprykę, cebulę(...)kieszonki z kurczaka nakładać porcję usmażonych warzyw, kilka listków szpinaku i 2 plastry żółtego sera. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Opcjonalnie posypać wierzch każdej piersi odrobiną bułki tartej. Piec około 20-25 minut w 180 C lub do miękkości mięsa. Spinach and Pepper Stuffed Chicken Breast: 2 chicken breast, 1/2 of a red bell pepper
Lekcje w kuchnimakaronu. Podajcie je z zestawem surówek lub prostą sałatką. Smacznego:) Przepis na klopsiki w sosie pietruszkowym: 400-500 g mielonego mięsa, mała cebula, ząbek czosnku, kilka łyżek bułki tartej, duże jajko, przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, słodka i ostra papryka na sos: mały por lub cebula, 1-2 ząbki czosnku, łyżka masła, łyżka mąki(...)czosnek, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. P ołączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę lub por drobno posiekać, zeszklić na łyżce
Lekcje w kuchniplackami ziemniaczanymi. Smacznego:) Przepis na gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański): na klopsiki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku na sos: mała marchewka, 2 gałązki selera(...)rzadki), opcjonalnie posiekana natka pietruszki Przygotowujemy klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojone w kostkę
Lekcje w kuchnistartego sera, przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, granulowany czosnek na klopsiki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku Ugotować ziemniaki. Gorące ugnieść z masłem(...)Dodać jajka i ser, doprawić. Przygotować klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na pulpeciki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (opcjonalnie). Do naczynia przełożyć ugniecione ziemniaki. W masie zrobić wgłębienia łyżką, w każde włożyć uformowany pulpecik. Piec w 180 stopniach około 30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości klopsików
Lekcje w kuchniklopsikami (filmik TUTAJ ) Przepis na pulpeciki w sosie koperkowym, składniki: na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku na sos: 2 cebule, mały ząbek czosnku, opcjonalnie(...)sosie koperkowym, przygotowanie: Przygotowujemy pulpeciki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe pulpety, opcjonalnie każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po pulpecikach wrzucić cebule i marchewkę, smażyć
Lekcje w kuchnimega cienko. Do tego podaliśmy sałatkę ziemniaczaną. Obiad gotowy jest w 30 minut. Składniki: 4 kotlety cielęce (po około 200 g) 6 łyżek mąki 2 jajka 8 łyżek bułki tartej olej do smażenia 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso oczyszczamy, kroimy na kotlety. Bardzo cienko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano, na oleju z masłem
R'n'G Kitchen