wybaczone. Składniki (na 2 duże porcje): 2 duże cukinie 2 łyżki oliwy łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu i odrobina do posypania 1/2 szklanki tartego Cheddara 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku kilka listków świeżej bazylii Cukinie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy długie, szerokie paski. Dochodzimy
Smaczna Stronamamy dostęp do świeżego czosnku niedźwiedziego. około 300 g makaronu spaghetti duża garść czosnku niedźwiedziego (około 60-80g) 50-70 ml oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka tartego parmezanu + do posypania 150 g wędzonego łososia MOWI sól, pieprz Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Czosnek niedźwiedzi kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy (w blenderze(...)potrzeby można dodać go nieco mniej lub trochę więcej). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odcedzony makaron łączymy z pesto z czosnku niedźwiedziego. Wykładamy na talerze. Posypujemy niewielką ilością tartego parmezanu. Wykładamy pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Podajemy od razu po przygotowaniu
Smaki Na Talerzuryżu arborio 1 szklanka zielonego groszku mrożonego 1 mała szalotka Kilka pieczarek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 4 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzej łyżkę masła. Obierz pieczarki, pokrój(...)dodaj do risotta łyżkę zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki. Wrzucaj małymi porcjami, szybko rozprowadzając je w ryżu. Posól risotto, dodaj pieprzu, posiekaną natkę pietruszki, usmażone pieczarki. Podawaj z tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzarborio) 2 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki 1/2 selera korzeniowego 600 ml wywaru warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli pieprz do smaku 5 łyżek tartego sera Gouda Jak przygotować gołąbki z risotto . Liście botwiny włożyć do miski, zalać wrzątkiem i parzyć przez minutę. Po minucie odlać wodę, wystudzić liście. Do garnka albo na dużą(...)bulionu. Kiedy ryż zaczyna mięknąć i wykorzystane zostanie 500 ml bulionu, posolić i doprawić risotto do smaku. Gotowe risotto wystudzić. Kiedy risotto jest już zimne dodać 4 łyżki tartego sera Gouda. Wymieszać. Każdego liścia botwiny rozłożyć, na środek nałożyć porcję risotto, założyć delikatnie boki tak aby można było zwinąć całość na kształt gołąbków. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać
mecooksukładamy na kapuście. Cebule kroimy w kostkę i układamy na ogórkach. Następnie układamy drugą połowę usmażonego kurczaka i odsączoną kukurydzę. Na kukurydzy rozsmarowujemy majonez i resztę ketchupu, posypujemy tartym serem. Na koniec umieszczamy poszatkowaną resztę kapusty. Smacznego! PRZEPIS KROK PO KROKU: Krok 1. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju z przyprawą do gyros(...)układamy na ogórkach. Krok 5. Następnie układamy drugą połowę usmażonego kurczaka. Krok 6. Na kurczaka układamy odsączoną kukurydzę, a na niej rozsmarowujemy majonez z resztą ketchupu. Krok 6. Posypujemy tartym serem. Krok 7. Na koniec umieszczamy poszatkowaną resztę kapusty. Smacznego! Artykuł Najlepsza sałatka gyros KROK PO KROKU pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongeuropejskie smaki . Polecam ! Składniki na 2 osoby : 4 pojedyńcze filety a’la matias ( mogą być w oleju ) 2 szklanki mleka pieprz do smaku 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki pszennej sos jogurtowy : 1 kubek bardzo gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 mała czerwona cebula 1/2 małego pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego(...)mleka , dokładnie płuczemy , ponownie pod bieżącą zimną wodą . Następnie doprawiamy pieprzem . Nie solimy są wystarczająco słone . Obtaczamy w roztrzepanych jajkach , a potem w mieszance mąki i bułki tartej . Postępujemy dokładnie tak jak ze schabowym Smażymy na dość głębokim, dobrze rozgrzanym oleju , na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco , natychmiast z patelni , podając do nich , schłodzony sos jogurtowy
Ogrodnik w podróżysosu marinara (około pół litra) np. według tego przepisu 1 kulka mozzarelli ½ szklanki tartego parmezanu Pesto Garść bazylii lub pęczek pietruszki, szpinaku, rukoli lub mieszanka różnych „zielenin”:) ½ szklanki tartego parmezanu Garść orzechów pistacjowych, albo laskowych albo włoskich 6-8 łyżek oliwy Sok z cytryny (około łyżki) Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Gotuj
Niedzielny kucharzŚwieże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy(...)Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍 . Za co kochamy szparagi ? Przede wszystkim to warzywo bardzo niskokaloryczne
Kulinarne przygody Gatitychrzanowy - pyszny sos do ryby lub schabu. Sos chrzanowy - jak go przygotować? Do przygotowania sosu chrzanowego będą Wam potrzebne: 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki tartego chrzanu 1 szklanka rosołu, zimnego 1/2 szklanki śmietany 30% sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób wykonania sosu chrzanowego krok po kroku: Krok 1. Przygotować jasną zasmażkę(...)grubym dnem rozpuścić masło, wsypać mąkę i cały czas energicznie mieszając zasmażać, do momentu, aż mąka straci zapach surowizny (ok. 2 minuty). Krok 2. Do zasmażki dodać 2 łyżki tartego chrzanu, aby się razem zasmażył, następnie rozprowadzić zimnym rosołem - energicznie rozmieszać i zagotować. Sos chrzanowy rozprowadzić śmietaną, gotować na niewielkim ogniu kilka minut, od czasu do czasu zamieszać. Gotowy
Moja Książka Kucharskamielonego wieprzowego lub wieprzowo wołowego 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 50 g czerstwej bułki mleko do namoczenia bułki sól świeżo mielony pieprz 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia 6 łyżeczek masła papryka słodka + ostra do posypania Bułkę namaczamy w mleku, dokładnie(...)odsączamy, łączymy z cebulą, czosnkiem, jajkiem, solą pieprzem, miksując blenderem na papkę. Gotową miksturę łączymy z mięsem, dokładnie ugniatając. Formujemy dość spore kolety (mi wyszło 6), obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotlety, na każdy nakładamy po łyżeczce masła
Mój pomysł nasosu marinara (według tego przepisu) lub passata pomidorowej 1/3 opakowania makaronu spaghetti 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki czosnku suszonego 2 łyżki tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj litr wody, posól. Wsyp makaron. Gotuj 10 minut. Odcedź. Wlej do makaronu pół szklanki sosu marinara. Wymieszaj. Jeśli nie masz sosu(...)Polej całość łyżką oliwy. Zawiń papier jak cukierek i zwiąż na końcach mocno sznurkiem. Wstaw do piekarnia na 30 minut. Krok 5 Rozetnij wierzch każdej paczki i posyp całość tartym parmezanem – jedna duża łyżka na każdą porcję. Wstaw pod sam gril w piekarniku i zapiekaj kilka minut aż wierzch filetów ładnie się zezłoci. Podawaj w papilotach przełożonych
Niedzielny kucharzNiedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki soli Szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli Sos marinara Passata
Niedzielny kucharzsuszonego tymianku lub 4 gałązki świeżego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 4 łyżki oleju + 1 jedna łyżka 1 cytryna Skórka starta z jednej cytryny 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj kalafiora i pokrój na różyczki. Przełóż na tackę do pieczenia wyłożoną papierem. Polej 4 łyżkami oleju(...)minut. Po tym czasie na wszelki wypadek nakłuj wykałaczką udka z kurczaka, żeby sprawdzić czy już się upiekły. Kiedy wypłynie z nich przeźroczysty sok są gotowe. Posyp całość tartym parmezanem. Zapiekankę możesz zjeść solo, albo z dodatkiem dobrego pieczywa lub z makaronem. Smacznego! Zapiekanka idealnie nadaje się do mrożenia. W zamrażalniku można ją przechowywać do trzech miesięcy. Artykuł Środa
Niedzielny kucharzmocniej iż są łatwe w hodowli i mega smaczne . Polecam składniki na 4 osoby ; 4 kacze piersi bez skóry i kości 2 jajka kacze lub kurze 2 szklanki bułki tartej 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku olej do smażenia Kacze piersi(...)lekko , delikatnie rozklepujemy tłuczkiem . Mają pozostać dość grube , nie jak pergamin Każdy kawałek mięsa doprawiamy czosnkiem , solą i pieprzem do smaku . Obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej . Podobnie jak schabowe Smażymy krótko na bardzo mocno rozgrzanej patelni do momentu aż panierka nabierze złotego koloru . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Panierowane
Ogrodnik w podróżymąki szklanka tartej bułki sól Przygotowanie Cielęcinę rozbiłem najpierw je po nacinając ( brzegi ). Grubość pożądana 3-4 mm. Tak rozbite kotlety panierowałem w mące, jajku i bułce tartej. Przed panierowaniem osuszyłem płaty cielęciny papierowym ręcznikiem, posoliłem je. Po panierowaniu warto strząsnąć z kotletów nadmiar mąki i bułki ( zbyt gruba panierka to zbędne kalorie ). Na koniec docisnąłem panierkę
R'n'G Kitchen