tarta - 42848 przepisów (strona:1210/2857)

Makaron cukiniowy z sosem serowym 195

wybaczone. Składniki (na 2 duże porcje): 2 duże cukinie 2 łyżki oliwy łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka 1/2 szklanki tartego parmezanu i odrobina do posypania 1/2 szklanki tartego Cheddara 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku kilka listków świeżej bazylii   Cukinie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy długie, szerokie paski. Dochodzimy

Smaczna Strona
Spaghetti z łososiem oraz pesto z czosnku niedźwiedziego 133

mamy dostęp do świeżego czosnku niedźwiedziego. około 300 g makaronu spaghetti duża garść czosnku niedźwiedziego (około 60-80g) 50-70 ml oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka tartego parmezanu + do posypania 150 g wędzonego łososia MOWI sól, pieprz Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Czosnek niedźwiedzi kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy (w blenderze(...)potrzeby można dodać go nieco mniej lub trochę więcej). Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odcedzony makaron łączymy z pesto z czosnku niedźwiedziego. Wykładamy na talerze. Posypujemy niewielką ilością tartego parmezanu. Wykładamy pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Podajemy od razu po przygotowaniu

Smaki Na Talerzu
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 123

ryżu arborio 1 szklanka zielonego groszku mrożonego 1 mała szalotka Kilka pieczarek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 4 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzej łyżkę masła. Obierz pieczarki, pokrój(...)dodaj do risotta łyżkę zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki. Wrzucaj małymi porcjami, szybko rozprowadzając je w ryżu. Posól risotto, dodaj pieprzu, posiekaną natkę pietruszki, usmażone pieczarki. Podawaj z tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Gołąbki z botwiny 139

arborio) 2 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki 1/2 selera korzeniowego 600 ml wywaru warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli pieprz do smaku 5 łyżek tartego sera Gouda Jak przygotować gołąbki z risotto . Liście botwiny włożyć do miski, zalać wrzątkiem i parzyć przez minutę. Po minucie odlać wodę, wystudzić liście. Do garnka albo na dużą(...)bulionu. Kiedy ryż zaczyna mięknąć i wykorzystane zostanie 500 ml bulionu, posolić i doprawić risotto do smaku. Gotowe risotto wystudzić. Kiedy risotto jest już zimne dodać 4 łyżki tartego sera Gouda. Wymieszać. Każdego liścia botwiny rozłożyć, na środek nałożyć porcję risotto, założyć delikatnie boki tak aby można było zwinąć całość na kształt gołąbków. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać

mecooks
Najlepsza sałatka gyros KROK PO KROKU 154

układamy na kapuście. Cebule kroimy w kostkę i układamy na ogórkach. Następnie układamy drugą połowę usmażonego kurczaka i odsączoną kukurydzę. Na kukurydzy rozsmarowujemy majonez i resztę ketchupu, posypujemy tartym serem. Na koniec umieszczamy poszatkowaną resztę kapusty. Smacznego! PRZEPIS KROK PO KROKU: Krok 1. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju z przyprawą do gyros(...)układamy na ogórkach. Krok 5. Następnie układamy drugą połowę usmażonego kurczaka. Krok 6. Na kurczaka układamy odsączoną kukurydzę, a na niej rozsmarowujemy majonez z resztą ketchupu. Krok 6. Posypujemy tartym serem. Krok 7. Na koniec umieszczamy poszatkowaną resztę kapusty. Smacznego! Artykuł Najlepsza sałatka gyros KROK PO KROKU pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Smażone matiasy z sosem jogurtowym , kuchnia skandynawska 146

europejskie smaki . Polecam ! Składniki na 2 osoby : 4 pojedyńcze filety a’la matias ( mogą być w oleju ) 2 szklanki mleka pieprz do smaku 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki pszennej sos jogurtowy : 1 kubek bardzo gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 mała czerwona cebula 1/2 małego pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego(...)mleka , dokładnie płuczemy , ponownie pod bieżącą zimną wodą . Następnie doprawiamy pieprzem . Nie solimy są wystarczająco słone . Obtaczamy w roztrzepanych jajkach , a potem w mieszance mąki i bułki tartej . Postępujemy dokładnie tak jak ze schabowym Smażymy na dość głębokim, dobrze rozgrzanym oleju , na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco , natychmiast z patelni , podając do nich , schłodzony sos jogurtowy

Ogrodnik w podróży
Piątek: Super prosta lasagna z ravioli 140

sosu marinara (około pół litra) np. według tego przepisu 1 kulka mozzarelli ½ szklanki tartego parmezanu Pesto Garść bazylii lub pęczek pietruszki, szpinaku, rukoli lub mieszanka różnych „zielenin”:) ½ szklanki tartego parmezanu Garść orzechów pistacjowych, albo laskowych albo włoskich 6-8 łyżek oliwy Sok z cytryny (około łyżki) Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Gotuj

Niedzielny kucharz
Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem 121

Świeże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy(...)Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍 . Za co kochamy szparagi ? Przede wszystkim to warzywo bardzo niskokaloryczne

Kulinarne przygody Gatity
SOS CHRZANOWY - tradycyjny przepis, który warto zapamiętać 116

chrzanowy - pyszny sos do ryby lub schabu.   Sos chrzanowy - jak go przygotować? Do przygotowania sosu chrzanowego będą Wam potrzebne: 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki tartego chrzanu 1 szklanka rosołu, zimnego 1/2 szklanki śmietany 30% sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób wykonania sosu chrzanowego krok po kroku: Krok 1. Przygotować jasną zasmażkę(...)grubym dnem rozpuścić masło, wsypać mąkę i cały czas energicznie mieszając zasmażać, do momentu, aż mąka straci zapach surowizny (ok. 2 minuty). Krok 2. Do zasmażki dodać 2 łyżki tartego chrzanu, aby się razem zasmażył, następnie rozprowadzić zimnym rosołem - energicznie rozmieszać i zagotować. Sos chrzanowy rozprowadzić śmietaną, gotować na niewielkim ogniu kilka minut, od czasu do czasu zamieszać. Gotowy

Moja Książka Kucharska
Kotlety mielone – idealne! 143

mielonego wieprzowego lub wieprzowo wołowego 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 50 g czerstwej bułki mleko do namoczenia bułki sól świeżo mielony pieprz 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia 6 łyżeczek masła papryka słodka + ostra do posypania Bułkę namaczamy w mleku, dokładnie(...)odsączamy, łączymy z cebulą, czosnkiem, jajkiem, solą pieprzem, miksując blenderem na papkę. Gotową miksturę łączymy z mięsem, dokładnie ugniatając. Formujemy dość spore kolety (mi wyszło 6), obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotlety, na każdy nakładamy po łyżeczce masła

Mój pomysł na
Spaghetti z warzywami i kurczakiem z grila 114

sosu marinara (według tego przepisu) lub passata pomidorowej 1/3 opakowania makaronu spaghetti 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki czosnku suszonego 2 łyżki tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj litr wody, posól. Wsyp makaron. Gotuj 10 minut. Odcedź. Wlej do makaronu pół szklanki sosu marinara. Wymieszaj. Jeśli nie masz sosu(...)Polej całość łyżką oliwy. Zawiń papier jak cukierek i zwiąż na końcach mocno sznurkiem. Wstaw do piekarnia na 30 minut. Krok 5 Rozetnij wierzch każdej paczki i posyp całość tartym parmezanem – jedna duża łyżka na każdą porcję. Wstaw pod sam gril w piekarniku i zapiekaj kilka minut aż wierzch filetów ładnie się zezłoci. Podawaj w papilotach przełożonych

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 110

Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki soli Szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli Sos marinara Passata

Niedzielny kucharz
Środa: Zapiekanka z kalafiora z kurczakiem 128

suszonego tymianku lub 4 gałązki świeżego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 4 łyżki oleju + 1 jedna łyżka 1 cytryna Skórka starta z jednej cytryny 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj kalafiora i pokrój na różyczki. Przełóż na tackę do pieczenia wyłożoną papierem. Polej 4 łyżkami oleju(...)minut. Po tym czasie na wszelki wypadek nakłuj wykałaczką udka z kurczaka, żeby sprawdzić czy już się upiekły. Kiedy wypłynie z nich przeźroczysty sok są gotowe. Posyp całość tartym parmezanem. Zapiekankę możesz zjeść solo, albo z dodatkiem dobrego pieczywa lub z makaronem. Smacznego! Zapiekanka idealnie nadaje się do mrożenia. W zamrażalniku można ją przechowywać do trzech miesięcy. Artykuł Środa

Niedzielny kucharz
Panierowane kotlety z kaczej piersi 119

mocniej iż są łatwe w hodowli i mega smaczne . Polecam składniki na 4 osoby ; 4 kacze piersi bez skóry i kości 2 jajka kacze lub kurze 2 szklanki bułki tartej 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku olej do smażenia Kacze piersi(...)lekko , delikatnie rozklepujemy tłuczkiem . Mają pozostać dość grube , nie jak pergamin Każdy kawałek mięsa doprawiamy czosnkiem , solą i pieprzem do smaku . Obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej . Podobnie jak schabowe Smażymy krótko na bardzo mocno rozgrzanej patelni do momentu aż panierka nabierze złotego koloru . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Panierowane

Ogrodnik w podróży
Kotlety cielęce 89

mąki szklanka tartej bułki sól  Przygotowanie Cielęcinę rozbiłem najpierw je po nacinając ( brzegi ). Grubość pożądana 3-4 mm. Tak rozbite kotlety panierowałem w mące, jajku i bułce tartej. Przed panierowaniem osuszyłem płaty cielęciny papierowym ręcznikiem, posoliłem je. Po panierowaniu warto strząsnąć z kotletów nadmiar mąki i bułki ( zbyt gruba panierka to zbędne kalorie ). Na koniec docisnąłem panierkę

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania