sera gouda 3 cebule 1 łyżka masła ghee 150 g ryżu basmati 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 300 g mąki 400 g bułki tartej 4 jajka sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% olej do smażenia Surówka 1/2 sałaty lodowej 150 g pomidorków koktajlowych 1 pęczek szczypiorku 100 ml sosu pomidorowego(...)farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki, zalewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem 90 min. w 200°C. Studzimy. Obtaczamy w mące, jajkach wymieszanych ze śmietaną i przyprawami oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na surówce z sałaty lodowej. Sałatę szatkujemy, dodajemy pokrojone pomidorki, posiekany szczypior. Mieszamy z sosem pomidorowym. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior
R'n'G Kitchensię na kolację. Mnóstwo świeżych warzyw, do tego smażony kurczak i obłędny sos, podkreślony pyłkiem kwiatowym. Składniki: 2 filety z kurczaka 5 łyżek mąki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 2 sałaty rzymskie 15 szt pomidorków koktajlowych 2 szalotki 5 rzodkiewek 6 pieczarek 125 g mini mozzarelli Sos: 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżka miodu z amfory krzewiastej(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano, studzimy i kroimy na kawałki. Sałatę szatkujemy. Pomidorki kroimy. Rzodkiewkę kroimy w talarki, podobnie oliwki i szalotki. Mozzarellę przekrawamy na pół. Ogórki kroimy na kawałki. Pokrojone
R'n'G Kitchenbidi-language:#0400;} Pyszne i soczyste kotlety, które robi się w kilka chwil. Składniki: 4 udka duże udka z kurczaka 200 g mąki kukurydzianej 2 jajka 200 g bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso oddzielamy od kości. Usuwamy skórę, oczyszczamy. Oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano. Podajemy z frytkami
R'n'G KitchenCiasto musztarda jest wypiekiem z notesu mojej mamy. Pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto z dodatkiem tartych jabłek(...)nuty cynamonu. Bardzo proste w wykonaniu świetnie wkomponuje się do popołudniowej kawy lub herbaty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 12 łyżek oleju 12 łyżek tartych jabłek ( 2 sztuki) 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ubijamy całe jajka mikserem, wsypujemy cukier
Blog kulinarny S9.PLSKŁADNIKI (na ok. 7 sztuk pulpetów) Pulpeciki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 szalotka 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka rozmarynu s ó l, pieprz Sos pomidorowy 700 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 marchew 1 ł odyga selera naciowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku(...)pieprzem. Smażymy ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Podsmażoną paprykę odstawiamy do wystygnięcia. Do mięsa dodajemy 2 jajka, 3-4 łyżki buł ki tartej, paprykę; doprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Z mięsa formujemy pulpeciki, które wrzucamy do sosu pomidorowego . Gotujemy
La grande e la piccola cuocamąki z ciecierzycy np. panier z ciecierzycy lub zwykłej bułki tartej 3 ząbki czosnku przetarte przez praskę garść migdałów blanszowanych garść suszonej żurawiny cytryna 25 g tartego parmezanu lub innego twardego sera pęczek koperku posiekany słodka papryka w proszku do dekoracji 14 wykałaczek Pełny przepis tutaj. ŚLEDZIE Z FASOLĄ I ŚLIWKAMI Składniki: 100 g suchej fasoli Jaś
Ugotowane pozamiataneMoje Gotowanie 12/2019. Składniki na 3-4 porcje: 1 kg ziemniaków 250 g chudego twarogu 2 cebule 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki masła 3/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na złoto na maśle. Do odcedzonych ziemniaków dodać twaróg i cebulkę. Całość przepuścić przez(...)dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać. Z masy formować kotleciki wielkości mandarynki i dokładnie obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i układać kotleciki lekko je spłaszczając. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na jasnobrązowy kolor. Podawać z dowolnymi sosami, np. pieczarkowym czy czosnkowym
My simple kitchenPrzepis na potrawę, która zadowoli niejednego wielbiciela dań na bazie białej kiełbasy. Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym Składniki: Biała kiełbasa 6szt. około 700g 1 cebula 2 łyżki tartego chrzanu 200ml śmietanki 30% 100ml wody 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki pszennej 2-3 łyżki oleju Sól Pieprz Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym Przygotowanie: Cebulę(...)przelewamy do miski, dolewamy 100ml wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, przelewamy na patelnię z zeszkloną cebulą. Do sosu dodajemy jeszcze po dwie łyżki kwaśnej śmietany 18% i tartego chrzanu, całość mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 5min, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem W naczyniu żaroodpornym (naczynie o wymiarach 16x30cm) układamy białą
Księga-Smakuporcje : 2 średniej wielkości cukinie 1 pojedyncza pierś z kurczaka o wadze ok. 140g 2 małe lub 1 duża czerwona cebula (biała też będzie ok) 1 łyżka oliwy 30g tartego parmezanu suszona bazylia i oregano do smaku sól, pieprz Cukinie umyć, wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Nie obierać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym muśniętym(...)piórka. Na patelni podgrzać olej, podsmażyć cebulę, po chwili dodać kurczaka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do łódeczek z cukinii, posypać tartym parmezanem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Według mnie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale można ją również z powodzeniem odgrzewać (np. następnego dnia w pracy
Dietologkolejną warstwę makaronu. Przekładaj na przemian makaron, nadzienie i mozzarellę. Ostatnia warstwa składać się powinna z makaronu. Na wierzch połóż łyżkę porwanej na kawałki mozzarelli i dużą łyżkę tartego parmezanu. Owiń całe słoiki folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Wyciągnij słoiki, rozetnij folię na górze słoików, wstaw pod sam grill i przypiekaj aż wierzch lasagni przyrumieni się(...)hermetycznie, przed wstawieniem ich do piekarnika zdejmij z pokrywek gumowe uszczelki. Przepis na pesto Składniki: 1/2 ząbka czosnku Duża garść bazylii Garść orzechów laskowych, piniowych lub migdałów 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki oliwy Sok z cytryny (według uznania) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włóż bazylię, posiekany ząbek czosnku, orzechy i parmezan do miski miksera i zmiksuj całość
Niedzielny kucharzrodziny. Sos sojowy wzmocnił smak warzyw. Brukselki to kolejny smak jesiennych dań. 500 g fileta z kurczaka Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa do mięsa 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 0,5 szklanki sezamu <Radix-bis> Przesmażone warzywa: 1 biała cebula 5 kulek mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 10 pieczarek 15 brukselek 1 łyżka sosu sojowego(...)granulowany Filet z piersi kurczaka kroimy na paseczki. Rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Każdy filecik maczamy w rozmąconym jajku, następnie w wymieszanej bułce tartej z sezamem. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości z każdej strony. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mrożony szpinak oraz
VioletoweKucharzenieszklanki drobnego cukru 200 g masła 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki tartych orzechów włoskich szczypta cynamonu Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Forma do pieczenia jest o górnych wymiarach(...)wolnych obrotach). Wlewam powoli gorące masło, mieszam do połączenia. Drugą szklankę mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i szczyptą cynamonu, wsypuję teraz do ciasta i mieszam. Dodaję 2 łyżki tartych orzechów włoskich i mieszam do połączenia mikserem lub łyżką. Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wylewam połowę ciasta, posypuję równomiernie 3/4 jabłek. Na jabłka wylewam łyżką resztę
Zasmakuj Kuchninieskończoność składniki dla 4 osób : 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 8 plastrów, sera topionego cheddar ( Hochland , Lactima itp ) 4 łyżeczki sosu BBQ 2 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , ostra papryka ( lub łagodna , kwestia upodobań ) , granulowany czosnek do smaku Filety z piersi kurczaka , rozklepujemy cieńko , tłuczkiem do mięsa . Warto to zrobić, przez woreczek , nie będą się rozpadać(...)łyżeczkę sosu BBQ . Zawijamy jak klasyczne de volaille , dociskamy rękami ,żeby utworzyć kształt cygara i pozbyć się powietrza ze środka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Czynność tą powtarzamy dwukrotnie ,żeby panierka była dość gruba , co zapobiega wyciekaniu sera podczas smażenia . Ma płynąc ale już na talerzu Smażymy na głębokim tłuszczu , na złoty kolor
Ogrodnik w podróżyjadano w latach dwudziestolecia. Składniki: 500 g cielęciny 400 g zielonego groszku 2 kajzerki 3 jajka 5 łyżek masła 1 szklanka bułki tartej 2 szklanki mleka sól Przygotowanie: Cielęcinę namoczyłem w mleku przez dwie godziny .Po tym czasie opłukałem je, wytarłem, zmieliłem. Kajzerki pozbawiłem twardej skórki, używając tarki. Pokroiłem na małe kawałki, namoczyłem w mleku. Odsączyłem. Łyżkę masła(...)dwoma żółtkami na gładko. Dodałem namoczoną bułkę. Wyrobiłem do uzyskania pulchnej masy. Dodałem mięso i znowu dokładnie wymieszałem. Posoliłem. Uformowałem kotlety w kształcie krokietów. Obtoczyłem je w bułce tartej , potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce. Smażyłem na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru. Przełożyłem wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni
R'n'G Kitchenpasta con zucca, porri e pancetta) Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne con zucca e funghi champignon) Muszle nadziewane dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni di zucca e pancetta) Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) Zapiekana dynia w sosie serowym (Gratin con zucca e salsa al formaggio) Dyniowa zapiekanka - włoska parmigiana
La grande e la piccola cuoca