jestem fanką śledzi). W jednej z książek Jamiego Olivera znalazłam przepis na “Krokiety rybne z soczewicą i curry” podawane z czatnejem z mango oraz z surówką z tartej marchewki, cząstek pomarańczy(...)listków świeżej kolendry. Zainspirowałam się tym przepisem i stworzyłam moje, dzisiejsze danie, czyli Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą, podawane z sosem curry, dżemem morelowym i surówką z tartej marchewki ze świeżą kolendrą. Do swojego przepisu Jamie używał wędzonego dorsza – ja użyłam moje wędzone śledzie. Ponieważ sezonu na pomarańcze nie ma, całkowicie je pominęłam w surówce. Czatneju
Moja Delicjadekoracji opakowanie śmietankowego serka około 100g wędzonego łososia w plastrach kilka gałązek świeżego krwiściągu (nasz!) garść świeżych kwiatów ogórecznika (nasze!) Rozmaryn bardzo drobno siekamy. Parmezan trzemy na drobnej tarce- można kupić tarty, ale polecam to zrobić samemu (więcej sera właściwego mniej suchej skórki w serze). Mieszamy ze sobą wszystkie składniki do otrzymania jednolitej masy. Formujemy z niej
les mirabellessadu moich dziadków aż nas bolały brzuchy. Nie raz zdążyło zjeść się jakiegoś małego robaczka przez przypadek. Teraz pełno śliwek naokoło więc czemu by nie upiec jakiejś lekkiej tarty? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Śliwkowe składniki: Spód: 80 g masła 120 g mąki 40 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nadzienie: kilka śliwek (około 10) 2 łyżki(...)śmietany kremówki 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ciasto Śliwkowe wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem spód i brzegi. Kładziemy na ciasto pergamin i obciążamy spód ryżem, grochem lub fasolą. Pieczemy na ślepo w 175 stopniach przez 20 minut. W międzyczasie
Delusional TrineCremedelacrumb . Składniki: 500 ml passaty pomidorowej 4 pomidory Opakowanie ravioli 4 łodygi świeżej bazylii plus kilka listów do dekoracji 1 łyżeczka suszonego czosnku 2 łyżki oliwy Kilka łyżek parmezanu tartego do posypania kremu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej 2 łyżki oliwy w garnku, wlej do niego passatę, dodaj 4 łodygi bazylii, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez(...)gotuj do miękkości. Świeże ravoli potrzebuje 3-4 minut, suszone około 10 minut Wyjmij łodygi bazylii z zupy. Posól i popieprz do smaku. Posyp ją liśćmi bazylii i tartym parmezanem. Artykuł Piątek: Ravioli w błyskawicznym kremie pomidorowym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzjakoś nie możemy się przyczepić;) 200 g ryżu 2-3 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 500g) około 200 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 350-400 g pieczarek 100 g tartej mozzarelli lub innego żółtego sera szczypta curry 2-3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szkl. mleka sól, pieprz szczypta mielonej ostrej(...)smaku. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy. Na dno wsypujemy ugotowany ryż. Wykładamy kilka łyżek sosu. Następnie rozkładamy mięso oraz pieczarki i fasolkę szparagową. Całość przykrywamy resztą sosu. Wierzch posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut
Smaki Na Talerzusposób przemycimy trochę warzyw do codziennej diety. Polecam Składniki: 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 2 średnie marchewki 2 małe dymki ze szczypiorkiem 1 jajko 3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki i ziół prowansalskich olej do smażenia Przygotowanie: Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach wprost do miski. Do marchewki wkładamy mięso oraz pokrojoną drobno dymkę ze szczypiorkiem. Dokładamy pozostałe składniki i wyrabiamy ręką masę mięsną. Formujemy małe kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy np.: z puree ziemniaczanym i surówką. Smacznego Przepis
słodkie i nie tylko historie kulinarnezawiera rozmaite dodatki i zazwyczaj jest bardziej tłuste od samodzielnie zmielonych piersi. Pizzę z kurczaka najlepiej podawać z dużą ilością świeżych warzyw. Składniki: 500 g mielonego, surowego kurczaka ½ szklanki tartego(...)parmezanu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Duża szczypta soli Szczypta pieprzu Odrobina oleju Nadzienie 4 łyżki sosu pomidorowego (przepis na błyskawiczny sos poniżej) Kulka mozzarelli ½ szklanki tartego parmezanu ½ pokrojonej w kostkę papryki Garść liści bazylii Sos pomidorowy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżeczki miodu
Niedzielny kucharzgałązka świeżego 2 garści szpinaku (opcjonalnie) 1 łyżka masła 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa wierzchnia Główka kalafiora (mała wystarczy) 1 pietruszka 2 łyżki masła 2 duże łyżki tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Siekana zielona pietruszka Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz cieciorkę pod zimną wodą, osusz. Rozgrzej mocno patelnię, wysyp na nią cieciorkę, praż przez(...)stopni. Nasmaruj od wewnątrz dwa słoiki (pojemność 0,4-0,5 l) niewielką ilością oleju. Wyłóż na spód sos, następnie garść szpinaku, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać. Podawaj z dużą ilością sałaty skropionej cytryną
Niedzielny kucharzRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 4 sztuki: ok 150-200g makaronu spaghetti 1 małe jajko 1 szklanka bułki tartej Olej lub oliwa do głębokiego smażenia 1 ząbek czosnku ½ małej cukinii 1 opakowanie sera mozzarella Galbani Świeża bazylia Sposób przygotowania: Makaron spaghetti gotujemy al’dente w osolonej wodzie. Odcedzamy(...)ciepły makaron w trakcie osuszania zlepi się ze sobą i nie będzie rozwalał). Przestudzone „koszyczki” panierujemy najpierw w roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju tylko do zrumienienia i osączamy na papierowym ręczniku. W środku umieszczamy kawałek mozzarelli, a na wierzchu cukinię podsmażoną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zapiekamy
Kuchnia w czekoladziedrugiego dania. Dodam, że mogą też być samodzielnym daniem czy przekąską. Nam bardzo smakowały :) Zróbcie koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę :) Składniki: 2 średnie kalarepki 1 jajko pół szklanki bułki tartej sól do smaku olej do smażenia Wykonanie placuszków z kalarepki: 1. Kalarepki obieramy i myjemy. Dajemy do garnka(...)zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy do miękkości. Ugotowane kalarepki studzimy i kroimy w plastry. 2. Plastry kalarepki panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Odstawiamy na 15 minut do lodówki do stężenia panierki. 3. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
IzabelawkuchniSkładniki/2 porcje: -200 g kurek -100 g makaronu np. penne -25 g świeżo tartego parmezanu -100 ml śmietanki kremówki -1łyżka podprażonych orzechów włoskich -1łyżka masła -½ ząbku czosnku -szczypiorek -sól, pieprz Przygotowanie Kurki oczyść, umyj, osusz, większe przekrój na połówki.Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek, kurki i smaż je kilka minut(...)Następnie na patelnię wlej śmietankę, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. Podawaj z sosem kurkowym, podprażonymi orzechami i szczypiorkiem. Całość posyp tartym parmezanem. Artykuł Makaron z kurkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEmielonego mięsa drobiowego (najlepiej z piersi i udek – nie wyjdą tak suche jak z samych piersi) 2 cebule 2 jajka 6-7 suszonych pomidorów 80 g tartego parmezanu 1 kulka mozzarelli 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki granulowany czosnek sól, pieprz Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli(...)zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy cebulę, pokrojone na mniejsze części suszone pomidory oraz jajko. Doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Posypujemy tartym parmezanem oraz natką pietruszki. Dokładnie mieszamy. Formę na muffiny smarujemy tłuszczem. Napełniamy mięsnym farszem i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pod koniec pieczenia
Smaki Na Talerzutartej Sól Pieprz 2 papryki czerwone Cebula dymka ( szczególnie zielona część ) Bulion/ woda 1 łyżka almette śmietankowe Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy pulpety. Pulpety wkładamy do gotującego się bulionu. Paprykę kroimy w krążki i umieszczamy w gotujących się pulpetach. Gotujemy kilkanaście minut, pod koniec
Smaki Ewyziemniaków ok. 150g wędzonego boczku 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz ok. 150g żółtego sera pół szklanki bułki tartej do panierowania olej do smażenia *** Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i dusimy lub przepuszczam przez praskę. Odkładamy do przestudzenia. Boczek wędzony kroimy w kosteczkę podsmażamy na patelni *** *** Podsmażony(...)gładką masę *** *** Łyżką nabieramy porcję masy, spłaszczamy ją i w środek układamy słupek żółtego sera *** *** Słupki sera oblepiamy masą ziemniaczaną tworząc paluchy *** *** Następnie obtaczamy je dokładnie w bułce tartej *** *** Kotleciki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano z każdej strony *** *** Paluchy ziemniaczane podajemy na ciepło, najlepiej z domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE
Blog z Apetytemświetnie sprawdzi się jako niedzielny, rodzinny obiad. Polecam! Składniki: 3 kotlety ze schabu 10dkg masła 1 ząbek czosnku 15dkg żółtego sera pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano olej do smażenia *** Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z miękkim masłem oraz przeciśniętym czosnkiem(...)drugiej strony również zbijamy brzegi *** *** Każdy tak zamknięty kotlet podwijamy i formujemy w dłoniach zgrabne roladki *** *** Kotlety obtaczamy dokładnie w mące, później w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i ponownie w dłoniach formujemy na kształt roladek *** *** Podsmażamy na oleju, z każdej strony na złoty kolor, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytem