style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : kilka dużych boczniaków ( po 3 na osobę ) 2 jajka 1,5 szklanki bułki tartej czosnek granulowany pieprz sól do smaku olej rzepakowy do smażenia Boczniaków nie myjemy , obcinamy im ogonki i oglądamy czy gdzieś nie ma słomy , na której(...)hodowane . Jajka roztrzepujemy jak do schabowych . Każdego grzyba solimy , pieprzymy i odrobinkę posypujemy czosnkiem od strony blaszek , wtedy przyprawy na nim zostaną . Obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania chrupkiej panierki . Odciekamy chwilkę na papierowym ręczniku ,żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu . Podajemy na gorąco , chociaż po wystygnięciu też smakują
Ogrodnik w podróżysuszymy i ok 600 g trzemy na tarce o dużych oczkach. Pozostałe kroimy w mniejsze kawałki (kilka zostawiamy na sam koniec, żeby podać z upieczonymi gołąbkami). Rada: kiedy pieczarki trzemy na tarce, trudno je zetrzeć do końca, najłatwiej będzie zetrzeć ile się da, a końcówki pokroić. Dzięki temu szybko i łatwo będziemy mieć starte i pokrojone. Na dużej patelni roztapiamy(...)solą. Cebulę przekładamy do ryżu z kaszą, a na tej samej patelni wysmażamy pierwsze pieczarki pokrojone w kostkę. Solimy na samym końcu i przekładamy do ryżu. Pozostały jeszcze tarte pieczarki, które delikatnie odciskamy z nadmiaru wody i przesmażamy partiami na patelni, do momentu, aż woda z nich odparuje. Do ryżu dodajemy starte pieczarki, koperek, doprawiamy, solą i pieprzem cayenne
Moniki Smakołykiheight: 1em;" /> Tajny składnik , czyli cynamon , dodaje specyficznego smaku podkreślając bazylię , ale nie dominuje potrawy .Podsumowując , jest to danie , którym nie pogardzi nikt , posypane parmezanem lub innym tartym serem jest genialne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowo -wołowego(...)momentu , aż pomidory się rozpadną , odrobinkę podlewamy wodą ( około 1/2 szklanki ) i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego . Dusimy pod przykryciem , aż sos się zagęści . Podajemy z makaronem , obficie posypane tartym serem Smacznego ! Post Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżysię bardzo smacznymi słodyczami :) Mąkę należy uprażyć, aby nie była surowa. Prażyłam ją na patelni, do momentu gdy zrobiła się beżowa / jasno złota. Trochę zmieniłam przepis i dodałam trochę tartych migdałów, możne je dodać lub nie..., ale można dodać również starte orzechy włoskie, laskowe(...)cukru, 250 ml mleka, 500 ml mąki pszennej, 3 łyżki miękkiego masła, 1 żółtko, 1 łyżka zmielonej kawy, 20 ml rumu, 25 - 30 ml spirytusu, 100 ml tartych migdałów, do obtoczenia „posypka”: kakao, strata czekolada, starte migdały, starte orzechy Zagotować i chwilę gotować cukier z mlekiem, dodać kawę, zamieszać. Odstawić do ostudzenia. W oryginalnym przepisie, kawę dodaje się później
królestwo garówłyżeczki: cynamonu, słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego 5 czerwonych papryk 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała cukinia 1 puszka pomidorów 8 łyżek tartego sera (np. mozzarelli) olej sól i pieprz Umyte i osuszone piersi kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie przyprawy, łącznie z solą oraz pieprzem mieszamy ze sobą. Łączymy z 2 łyżkami(...)koniec dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną, mieszamy i trzymamy na palniku przez 2 minuty. Powstałym farszem wypełniamy połówki papryk. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach C. Następnie posypujemy tartym serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut, do zarumienienia się sera. Źródło
Smaki Na Talerzudużych, ładnych pieczarek+3 dodatkowe 2 jajka łyżka posiekanej natki pietruszki 1 nieduża cebula 30 g masła kawałek żółtego sera (u mnie radamer) sól, pieprz łyżka tartej bułki dodatkowo 2 łyżki masła Przygotowanie: Pieczarki oczyścić przy pomocy papierowego ręcznika - jeśli są ładne, świeże, nie trzeba ich obierać. Wyciągnąć ogonki i nożykiem nieco poszerzyć zagłębienie kapelusza, żeby(...)łyżki masła i posmarować nim zewnętrzną część kapelusza. Każdy kapelusz nafaszerować nadzieniem i posypać żółtym serem startym na drobnych oczkach. Wierzch każdej pieczarki posypać odrobiną tartej bułki. Kapelusze układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35 minut. Podawać ciepłe
Kulinarne Inspiracjelodówce zalegał mi już kilka dni krem malinowy, który szykowałam do malinowych pralin (przepis tutaj ), a później robiłam przepyszną tartę a’la tiramisu (przepis tutaj ). Krem do tarty również wyszedł mi w nadmiarze, a do tego jest to krem wykonanych na surowych jajkach, więc nie mógł zalegać w lodówce. Jestem zdania, że kremy na bazie surowych jajek
RelaxtimeSKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 6 pieczarek 1 5 dag sera żółtego tartego(...)Koncentrat pomidorowy Pieprz i sól 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego PRZYGOTOWANIE: Ciasto lekko rozwałkowuję. W ciasta wycinam 10 kwadratów. Każdy kwadrat smaruję koncentratem pomidorowym a następnie posypuję serem żółtym tartym. Pieczarki i cukinię obieram kroję w kostkę. Posypuję solą i pieprzem oraz niedźwiedzim czosnkiem. Brzegi kwadratów zawijam do środka. Kwadraciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę
Gotowanie PatkiPrzekąska ze starego zeszytu mojej mamy. Powiem tylko, że szyneczki zniknęły z talerza w mgnieniu oka 😊 Składniki: -10 dag twarożku tłustego homogenizowanego -1 łyżka chrzanu tartego lub ze słoiczka - kilka kropel soku z cytryny -szczypta cukru i soli -1 pomidor -1 jajko ugotowane na twardo -4 plasterki chudej szynki ( gotowanej ) -zielona pietruszka(...)szczypiorek Zamiast twarożku homogenizowanego można użyć zwykłego twarogu. Wtedy najlepiej przepuścić go przez maszynkę lub dokładnie utrzeć na gładką masę. Twarożek mieszamy z chrzanem i przyprawami. Jeżeli używamy świeżego tartego chrzanu, trzeba skropić go cytryną , aby nie sczerniał. W przypadku chrzanu ze słoiczka nie jest to konieczne. Nakładamy krem twarożkowy na plasterki szynki i zawijamy. Każdą rolkę ozdabiamy ćwiartką
Kulinarne przemysleniaCzas pieczenia: ok.20 min. (180 °C +termoobieg) -> kotleciki osuszamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach Do smażenia użyliśmy tłuszczu kokosowego. Eksperymentalnie dodaliśmy do części odrobinę bułki tartej i usmażyliśmy je na tłuszczu kokosowym – dzięki(...)temu wyszły bardziej chrupiące Smacznego P.S. Poniżej wklejam zdjęcia naszego eksperymentu -> kotlet upieczony w piekarniku (po lewej stronie), usmażony na tłuszczu kokosowym (po prawej), z dodatkiem bułki tartej (u góry
rozgotowanaTarta z twarogiem i bazylią jest doskonała na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się na obiad czy lunch do pracy. Polecam! Składniki: ciasto - 150 g mąki pszennej - 50 g mąki żytniej - 150 g margaryny - 1 jajko - sól i pieprz nadzienie - 250 g sera białego - 1/2 pęczka bazylii - 100 g śmietany 18 % - 5 jajek - 2 ząbki czosnku(...)śmietaną. Twaróg rozcieramy z czosnkiem, dodajemy masę bazyliową i podsmażone z cebulką pieczarki. Masę łączymy z jajkami i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem i wylewamy na nią przygotowaną masę. Pieczemy około 40 minut
Zainspirowana w kuchnisera żółtego jajko 2 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu ubić i panierować w mące, jajku i bułce tartej. Piec na rozgrzanym oleju. Po przewróceni na drugą stronę położyć na kotlety plastry ananasa, a na nie ser żółty. Upiec kotlety z drugiej
KuchniaWeDwoje.plporcji: 4 sztuki Składniki: 4 bułki do hamburgerów 250 g fileta z kurczaka 4 plasterki sera 8 listków sałaty 1 pomidor 2 ogórki konserwowe 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki Sos: ½ puszki (130 g) pomidorów krojonych ½ cebuli 1 łyżeczka masła pieprz sól papryka mielona Przygotowanie: Sos: Cebulę posiekać(...)Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić do czasu, aż sos zgęstnieje. Z fileta wyciąć 4 kotlety i opanierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawą do kurczaka. Smażyć na oleju z obu stron, po odwróceniu na drugą stronę na każdego kotleta wyłożyć plasterek sera
KuchniaWeDwoje.plCiasto czekoladowo- orzechowe Składniki : masło - 60 g orzechy włoskie tarte - 70 g czekolada deserowa - 110 g od Cukieteria.pl białka jaj dużych - 6 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier(...)mąka - 2 łyżki sól- szczypta Dodatkowo : polewa czekoladowa krokant z orzecha laskowego Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać polewę czekoladową. Tarte orzechy włoskie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do polewy czekoladowej, dobrze wymieszać mikserem. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pianę przełożyć do masy, ostrożnie wymieszać. Wylać
Kuchnia DanusiTarta jest chyba już znakiem rozpoznawczym jeśli chodzi o podawane u mnie desery- błyskawicznie się ją przygotowuje i równie szybko znika. Składniki na spód: 150 g masła 300 g herbatników Składniki na krem: 250 g mascarpone (zazwyczaj jest to 1 opakowanie) 200 g białej czekolady (zazwyczaj są to 2 tabliczki) Dodatkowo: duże pudełeczko malin Sposób przygotowania(...)kąpieli wodnej, studzimy. 3. Mascarpone (bardzo zimne, z lodówki) miksujemy, a po chwili dodajemy tabliczki roztopionej, białej czekolady. Wylewamy na spod z herbatników. 4. Na kremie układamy maliny, wkładamy tartę do stężenia do lodówki (najlepiej na przynajmniej godzinę). Zamiast malin swobodnie można użyć borówek, truskawek, wiśni, jeżyn lub innych ulubionych owoców. Smacznego! K. P.S Lepszej jakości zdjęcia pojawią
kuchnia do kwadratu