tarta - 42848 przepisów (strona:1235/2857)

NALEŚNIKI PO CHŁOPSKU - Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I SOSEM PIECZARKOWYM 151

szklanki mleka, 2 jajka, 2 łyżki oleju, łyżeczka soli, 2 łyżeczki majeranku Cykoria . Składniki farszu: 1,5 kg ziemniaków, 2 większe cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, garść tartego sera żółtego, po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku. Składniki na sos: łyżka masła, łyżka mąki(...)małych pieczarek, 150 ml bulionu (może być z kostki), sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki, 200 g śmietany 18% lub 12%. Dodatkowo: garść posiekanej natki pietruszki, 10 dag tartego sera żółtego. Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ubijam z łyżką masła.  Na drugiej łyżce podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję do ziemniaków wraz

JejKuchnia
kruche ciasto 152

letnia na powłokę nieprzywieralną. Materiał zastosowany przy produkcji form wolny jest od PFOA, PTFE i BPA. Prezentowana tu forma do tarty sprawdzi się idealnie do pieczenia tart i quiche

w mojej kuchni
Pierś faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami. Przepis krok po kroku. 135

kurczaka ok 500g 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 125 g mozzarelli 8 plastrów suszonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii 2 jajka 100 g mąki 100 g bułki tartej 6 łyżek sezamu olej do smażenia   Każdą pierś delikatnie natnij tak, aby można było ją rozłożyć na tzw. motylka. Tak przygotowane kawałki mięsa przykryj folią spożywczą(...)każdym po cztery cienkie plastry mozzarelli, pomidora suszonego i kilka listków świeżej bazylii.   Pierś ciasno zawiń i obtocz w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem.   Podsmaż pierś faszerowaną z każdej strony na rumiano.   Przesmażoną pierś włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego

kuron.com.pl
Kalafiorowe kotleciki mielone (VEGAN) 165

jest zaledwie kilka, a cała praca zajmuje niecałe 10 minut.  Składniki: na ok. 7-8 kotletów  opakowanie mrożonego kalafiora 5 łyżek płatków ryżowych/jaglanych 2 łyżki bułki tartej 100 g humusu (najlepiej z firmy Sante)  1 ząbek czosnku sól, pieprz olej rzepakowy   Przygotowanie: Płatki ryżowe zalać ciepłą wodą do napęcznienia. Kalafior ugotować w lekko osolonej(...)humus, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Gdyby masa była zbyt rzadka, należy dodać odrobinę więcej suchych płatków ryżowych. Z podanej masy uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Łącznie powinno wyjść ich 6-7. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15-20 minut do zarumienienia. Podawać z ulubioną sałatką.  U mnie

Kuchnia Ellie
Burgery drobiowo-jaglane 140

szkl.  kaszy jaglanej 1 marchewka 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku  sól świeżo mielony pieprz ponadto: 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia Kaszę wsypać na sito,porządnie wypłukać,wsypać do garnka,wlać 1 szklankę wody,posolić i ugotować do miękkości. Filet zmielić,dodać wystudzoną kaszę,startą marchewkę(...)posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę,starty czosnek i koperek. Wbić jajko,doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z mięsa formować kotlety,każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło np. z ziemniakami i surówką

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka Cezar 140

Klasyczna sałatka Cezar, czyli sałata rzymska polana dressingiem z oliwy, żółtka i filecików anchois a do tego chrupiące grzanki i spora ilość tartego parmezanu. Ja wolę tradycyjną wersję, ale dla urozmaicenia dodaję się do niej również kurczaka lub jajko. Jest zdecydowanie wtedy bardziej syta i może stanowić samodzielne danie obiadowe.  Składniki: kilka listków sałaty rzymskiej dwie kromki chleba(...)zmiksować na gładko lub wymieszać w zamkniętym słoiczku. Sałatę umyć i osuszyć, podzielić na kawałki i ułożyć na talerzu. Polać dressingiem. Gotowe grzanki ułożyć na sałacie, całość posypać tartym serem

wyzwania kuchenne
Spaghetti carbonara 145

Dzisiejsza propozycja na szybki pyszny obiad we włoskim stylu ! Zapraszam Składniki/2 porcje: – 2 jajka – ok. 150 g makaronu spaghetti – ok. 100 g boczku – ok. 30 g tartego parmezanu – olej rzepakowy – sól, pieprz, – opcjonalnie natka świeżej pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek(...)makaron wymieszać. Ściągnąć patelnię z ognia i wlać jajka.Energicznie wymieszać z makaronem i boczkiem. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe. Wykładamy makaron na talerze wszystko posypujmy tartym parmezanem i opcjonalnie posiekaną natka pietruszki. Smacznego ! Artykuł Spaghetti carbonara pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Kulki mocy | Śliwka w czekoladzie 129

dwóch, a nawet z trzech porcji. Niech moc (kulek) będzie z Wami. Składniki (10 kuleczek): 10 (50 g) suszonych daktyli 10 (70 g) suszonych śliwek ok. 1 szklanka tartych orzechów lub zmiksowanych w blenderze (może być mieszanka różnych orzechów, u mnie orzechy laskowe) 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka oleju kokosowego mała szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: kakao(...)daktyle i śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić na godzinę. 2) Po tym czasie, odsączyć (wodę zostawić), pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na lepką masę. 3) Dodać tarte orzechy, kakao, olej kokosowy, sól, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 min. Orzechy dodawać partiami, ugniatając masę, aż przestanie się bardzo kleić do rąk, ale dalej będzie

Fitsweet.me
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 153

około 20 niewielkich kotlecików: 200 g kaszy jęczmiennej (użyłam łamanej) 3 marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera 20 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jajko kilka łyżek bułki tartej do panierowania tłuszcz do smażenia sól, pieprz, majeranek Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i moczymy co najmniej pół godziny(...)tłuszczu. Grzyby i warzywa mielimy, dodajemy do kaszy i wbijamy jajko. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą, dokładamy cebulę, mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu. Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Jako dodatek do kotletów proponuję sos pomidorowy, na który przepis można znaleźć w tej samej publikacji

Trzeci talerz
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 139

Pęczek pietruszki Koperek Szczypiorek Ze spiżarni: Masło Olej rzepakowy 2-3 łyżki dowolnej mąki, np. razowej 3-4 łyżki bułki tartej Parmezan Przyprawy: 10 suszonych pomidorów 3 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika) Ostra musztarda 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Filecik anchois Miód Sól Pieprz Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Tym razem, wyjątkowo, w niedzielę

Niedzielny kucharz
Krokiety z gyrosem 354

papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej papryki) 1 mała cebula 10 dkg żółtego sera 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki przyprawa gyros olej do smażenia 1 szklanka bułki tartej do panierowania   *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ , około 5 sztuk, resztę ciasta zostawiamy, będzie nam jeszcze potrzebne *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą(...)ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na gorąco z sosem czosnkowym *** *** Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Domowy sos czosnkowy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM

Blog z Apetytem
Obiad w 15 minut. Penne z dynią, mascarpone oraz orzechami pecan. 179

łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, papryka słodka 2 łyżki posiekanych orzechów pecan (pamiętaj, że malutkim dzieciom lepiej jest podawać orzechy mielone a nie siekane czy w całości) 2 łyżki tartego parmezanu Sposób przygotowania: Makaron wrzuć do garnka, zalej wodą i lekko posól. Wstaw na kuchenkę i gotuj aż będzie al dente. Mieszaj co jakiś czas aby nie przywarł(...)Chwile podsmażaj. Dynię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmażaj co jakiś czas mieszając aż zmięknie. Dodaj mascarpone oraz przyprawy. Wymieszaj z makaronem. Na koniec możesz posypać tartym parmezanem oraz posiekanymi orzechami pecan

wysmienity
Pulpeciki cielęce w winnym sosie z karczochami (Polpettine di vitello con salsa al vino e carciofi) 208

composizione di gusti e sapori. Buon appetito :) SKŁADNIKI Pulpeciki  (ok. 15 sztuk) 500 g mielonej cielęciny  5 łyżek drobno startego sera pecorino* 4 łyżki bu ł ki tartej 2 jaja 1 cebula 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku oliwa z oliwek s ó l i pieprz * Ser pecorino można zastąpić dowolnie wybranym serem, np. parmezanem(...)gotujemy ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pulpeciki W misce mieszamy mielone mięso, cebulę pokrojoną w kostkę, 5 łyżek sera pecorino, 4 łyżki bułki tartej i 2 jaja. Na koniec dodajemy drobno posiekany rozmaryn i tymianek; doprawiamy solą i pieprzem . Masę na pulpeciki dokładnie  wyrabiamy.  Z masy formujemy pulpeciki o wadze

La grande e la piccola cuoca
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym 192

Zobacz mój film z przygotowania ryby Składniki – Ryba zapiekana w sosie śmietanowym 500 g ryby (filet z mintaja, miruny, dorsza) 250 ml śmietany 30 proc. 200 g sera tartego 100 g mąki kukurydzianej (może być zwykła) pęczek kopru sól i pieprz Przepis – Ryba zapiekana w sosie śmietanowym Rybę (filety) płuczemy pod wodą i osuszamy. Następnie obficie(...)pieprzymy. Rybę kroimy i obtaczamy w mące. Poszczególne fragmenty smażymy po ok. 5 minut z każdej strony. Usmażone wkładamy do kokilek. Teraz farsz. Łączymy śmietanę z ok. 180 g tartego sera. Dodajemy jeszcze drobno posiekany koperek. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli jest za gęsta możecie dodać jeszcze trochę śmietany. Farsz rozkładamy na rybę do kokilek. Całość posypujemy jeszcze

Kuchennyviral.pl
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 170

kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim zaczniemy robić pierogi, kruszymy grzyby i zalewamy je wodą. Na drugi dzień – robimy ciasto. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do miski(...)oleju, dodajemy do gotującej się kapusty z grzybami. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odciskamy na sicie i przepuszczamy przez maszynkę (ja posiekałam). Przyprawiamy do smaku, dodajemy jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Pośrodku każdego układamy porcję kapuścianego farszu i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania