kaszy gryczanej wg przepisu Pani Janiny Olszowy z książki „Nasze kasze”. Danie okazało się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami. Ja podałam go z bieszczadzkimi kotletami z ziemniaków i sera. Składniki: 500 g pręgi wołowej lub mostku wołowego 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka fasoli „Jaś
Trzeci talerzjajkiem. Porcja na rodzinne śniadanie dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 4 jajka, 1 łyżka drobno poszatkowanej bazylii, 1 łyżka drobno poszatkowanego szczypiorku, 300 g sera ricotta, 4 kromki chleba, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Gotujemy jajka na twardo. Obieramy je ze skórki. W misce mieszamy pokrojone zioła i dodajemy ser ricotta. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku dodatkiem
MODA NA BIONa blogu zawiało ostatnio pustką i chyba już nawet jakieś pajęczyny powiewają w kątach. Wielkie przedświąteczne plany wypiekowe diabli wzięli, przyszło choróbsko, potem poświąteczne lenistwo…
brunetkawkuchnistopniach. Ser pięknie się rozpuści, skórka zrobi się chrupiąca, a szpinak pięknie nam połączy się z całością. Jest to moja wersja kurczaka po włosku. Najczęściej zjadamy go z kawałkiem chleba. Jaką wersję kurczaka najbardziej lubicie? Smacznego
Basia w kuchnisycylijskie sąsiadki- ilość mączki z migdałów = ilości cukru pudru. Przetrzymałam je minute dłużej w piekarniku, aby skorupka zrobiła się lekko brązowa i chrupiąca. Taka jak u świeżego wiejskiego chleba. Ciekawostka! Świeże ciasteczka , prosto z piekarnika pachną jak włoska piekarnia! Trzymajcie się proporcji i zróbcie te ciastka koniecznie, najlepiej od razu podwoić ilość składników, bo ciastka znikają w ekspresowym tempie
Z Kuchni Do Kuchniopisać je tutaj. A jeśli chodzi o kopanie- ja powinnam zakopać się w moich książkach z przepisami(a nie jak dotychczas w Disslowej, Ćwierczakiewiczowej czy Hamelmanie i jego chlebach). I jeśli chodzi jeszcze o pisanie i przepisy - to tak wypadałoby wrzucić tutaj jakąś nową recepturę, co? Z tęsknoty za walizkami,Poznaniem i Siaśką - polecam na początek weekendu domowe burgery
Fiolka w kuchniSmażymy ok. 3-4 minuty. Do miski wrzucamy umytą i wysuszoną roszponkę. Dorzucamy makaron i kiełki lucerny. Pomidorki kroimy w kosteczkę i również mieszamy. Sałatkę możemy jeść również z chlebem, gdyż sama w sobie ma ok. 80-100 kcal (tłuszcz z oliwy z oliwek
Czarnawisienkadelektując się nową odsłoną tej wspaniałej przystawki. Ta wyśmienita przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęciach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Niestandardowa i oryginalna o ciekawym smaku idealnie będzie pasować do chleba, tostów czy krakersów. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr 15 min Czas całkowity 1 hr 30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
Wędrówki po kuchniAnia za przepis na SERNIK Z KOKOSOWĄ NUTĄ, MALINAMI I MALINOWYM GANACHE 3 miejsce – Aneta za przepis na ZRAZY Z PŁATKÓW OWSIANYCH Wyróżnienie ( bez nagrody ) – agpela za przepis na CHLEB NA ZAKWASIE (przepis bardzo ciekawy, ale zabrakło w nim sposobu zrobienia początkowego zakwasu, więc trudny do przygotowania dla innych). Zwycięzcom serdecznie gratuluję. Proszę o przesłanie danych do wysyłki nagrody
W mojej kuchnismarowidełko jako omastę. Rewelacyjnie będzie smakować kasza gryczana, w którą wmieszamy łyżkę borowikowego smalcu. Zresztą sposobów na wykorzystanie tego smakołyku jest tyle, ile osób. My zjedliśmy go ze świeżym chlebem. Po prostu. Polecam gorąco. Składniki: • 30 dag przerośniętej topliwej słoniny • 3 bardzo duże borowiki (lub 8-10 małych) • 1 średnia cebula • ½ średniego jabłka ze skórką • sól, pieprz • rozmaryn (ja pominęłam
W mojej kuchniprzygotowuje je mój tata, przy ewentualnej mojej asyście). Domowy pasztet zapamiętałam jako świąteczny smak z dzieciństwa, gdy przygotowywał go jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego, bez chleba - po prostu gruby plaster pasztetu posmarowany ostrym, domowym chrzanem (również produkcji dziadzia). Mmmmm! Tak jadam go do dziś i zawsze powtarzam, że jeśli jest na święta pasztet to inne wędliny
W mojej kuchniniej nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że rozegrała się o drugiej trzydzieści nad ranem . W niedzielę . Ot, codzienność. Weekendowość...? Na śniadania w środku nocy najlepsza jest granola. Chleb wtedy nie wchodzi w grę, bo nie potrafię się zmusić do jego żucia o tak dziwnej porze. Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba im poświęcić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy w niedzielny (albo jakikolwiek) poranek zabraknie w domu chleba, może to być mały dramat. Jak to tak? Zaczynać dzień bez paru kromek z masłem i ulubionym dodatkiem? Cóż, zdarza się. Pomijając już to, że pieczywo wydaje mi się coraz mniej atrakcyjne, jest to właśnie świetny moment by zrobić omlet. Zawsze tak robię, a w tygodniu serowym zrobiłem oczywiście omlet
zadanie-gotowaniejest darmowa na terenie Warszawy, a także przy dostawach kurierskich. Szczegóły można zawsze sprawdzić na stronie, w zakładce o kosztach dostawy . Co zamawiam we Frisco? Przede wszystkim mąkę (piekę chleb, bułki, robię makaron, więc sporo jej potrzebuję), cukier, warzywa w puszkach (fasola, groszek, kukurydza), produkty z działu "Kuchnie Świata" (można trafić na super ceny), oleje, przyprawy, napoje w kartonach, chemię
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio zdarza mi się piec domowy chlebek, ale to dla mnie za mało. Bo co podać do takiego świeżego chleba? Oczywiście najlepiej domową wędlinkę. I tak oprócz prasowanek czasem podaję gotowany boczek. Tym razem postanowiłam zrobić go w innej wersji i będzie to Boczek pieczony w rękawie . Składniki: - surowy boczek marynata: - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżka przyprawy grillowej
Kuchnia co dnia