tarta - 42848 przepisów (strona:1236/2857)

Naleśniki zapiekane z mięsem z rosołu 186

mięsa z rosołu marchewka z rosołu 1 średnia cebula 1/2 piersi z kurczaka 4 pieczarki sól pieprz przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki śmietany olej 2 łyżki tartego sera żółtego Z mąki, jajek, mleka i soli przygotować ciasto na naleśniki. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć 6 naleśników. Mięso z rosołu pozbawić kości i skóry - rozdrobnić. Marchewkę, cebulę, pieczarki(...)Doprawić solą i pieprzem oraz dodać śmietanę. Podgrzewać jeszcze około 2 minuty. Naleśniki napełniać farszem, zwijać i przekroić na 4 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać tartym serem. Piec 20 minut w 180 stopniach

Ewusiowe Smaki
Tarta z rabarbarem 167

bywa ) ? Rabarbar po prostu się obierało, maczało w cukrze i gotowe. Ja jestem miłośnikiem kwaśnych potraw, ale pamiętam, że zdarzało się, że aż wykręcało buzię od kwaśnego. Dzisiaj proponuję tartę z rabarbarem a buzi już nie wykręca. Składniki: Ciasto na tartę 150 gram margaryny/ masła 100 gram cukru 200 gram mąki 1 jajko Masa rabarbarowa 5 dużych pędów rabarbaru(...)szklanki cukru 1 galaretka wiśniowa Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Schładzamy, wyklejamy formę na tartę ( ciasto nakłuwamy widelcem ), ciastem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 o C przez około 20 – 30 minut. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy 2/3 szklankami cukru. Pozostawiamy na 15 minut aby rabarabr puścił sok. Po tym czasie zaczynamy gotować masę rabarbaraową

Smaki Ewy
Botwinka 174

lodówce często można spotkać buraki pieczone w piekarniku. Są dodatkiem do carpaccio z buraka, do kanapki, są zupą - kremem i mają wiele innych zastosowań. Dziś u mnie botwinka z tartym burakiem i dodatkiem oleju kokosowego Skworcu   oraz koncentratem czosnku  Proeco Wykonanie banalnie proste! Składniki 2 x  botwinka olej kokosowy  extra virgin koncentrat czosnku sól(...)smaku kilka pieczonych buraków Buraki upiecz i zetrzyj na dużych oczkach. Botwinkę ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do gotującej się zupy dodaj czosnek oraz olej kokosowy. Na koniec tarte buraki. Możesz odsmaczyć łyżką octu jabłkowego. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem 173

Pierwsza w życiu tarta... i po raz pierwszy kupiłam szparagi. W końcu! Zawsze byłam ciekawa ich smaku, ale nie wiedziałam jakie kupić (czy będą świeże, jak to rozpoznać) i jak się potem z nimi obchodzić. Poczytałam i uznałam, że spróbuję, najwyżej źle ulokuję te 9,99zł :P bo na taką cenę trafiłam... Danie wyszło(...)bardzo smaczne - nie powiem, zjadłam z apetytem, suszone pomidory świetnie tu pasują, szczypiorek nadaje warstwie jajecznej lekko cebulowego posmaku (samej cebuli nie chciałam dawać, by nie dominowała smakiem). Taką tartę polecam na bezmięsny obiad lub kolację, a nawet sycące drugie śniadanie. Smakuje także na zimno, więc może być zabrana, np. do pracy. Zdecydowanie muszę jeszcze spróbować białych szparagów (nie wiem

Kolorowy Przepisownik
Makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów 252

surowy). W tym czasie nastawiamy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do kurczaka dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i po kilkunastu sekundach wlewamy sos pomidorowy. Przyprawiamy sos świeżo tartym parmezanem, oregano i chilli. Dodajemy pozostałe pomidory z zalewy (pokrojone na paseczki), posiekaną bazylię i kapary. Gotujemy na dużym ogniu ok. 10 minut lub do czasu, aż sos lekko(...)próbujemy czy sos trzeba doprawić solą i pieprzem. Następnie łączymy sos z makaronem i bardzo dokładnie mieszamy – podgrzewamy chwilę razem. Gotowe danie możemy przybrać listkami bazylii lub/i posypać tartym parmezanem. Post Makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kotlety mielone z koperkiem. 173

mielonego 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 pęczek koperku 1 cebula pieprz, sól Mięso i wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce, formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego

Moje-pitraszenie
Grillowane szparagi 218

najlepiej w misce z lodem i zimną wodą. Obieramy delikatnie jajka ze skorupek. Rozkładamy porcje grillowanych szparagów na talerze, skrapiamy je sokiem z cytryny i oliwą truflową, posypujemy pozostałym tartym parmezanem. Jajka przepoławiamy(...)ostrożnie, żeby nie wylać żółtek – rozrywamy je w dłoniach lub przecinamy nożem i od razu podajemy. SKŁADNIKI 450-500g cienkich zielonych szparagów 4 jajka M 4 łyżki grubo tartego parmezanu 2 łyżki oleju ryżowego lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy truflowej świeżo mielony pieprz sól

Karo in the Kitchen
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 455

delikatne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1/2 kapusty pekińskiej (może być też włoska) 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki manny 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich mielona słodka i ostra papryka sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka do obtaczania Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu(...)oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki, dodać liść laurowy, ziele, koncentrat i dusić na małym ogniu około 40 minut. Jeśli sos będzie

talerz przyjemności
Szybka tarta z truskawkami 249

iście wiosenną tartę wyglądem przypominającą kwiat. Tarta jest prosta w przygotowaniu i kusi swym wyglądem prawda? Przy tym bananie prosta a większość składników mamy zawsze pod ręką w domu Składniki: truskawki 1 śmietana 18 proc duża 1 cukier waniliowy  3 jajka  8 łyżek cukru 2 szklanki mąki 1 kostka masła wiórki kokosowe i melisa do przybrania

W kuchennej krainie
Ser pleśniowy panierowany 154

całość smakuje nieziemsko z domową konfiturą jarzębinową. Składniki: 2 opakowania sera  Bavaria Blu mini od Mlekomy (łącznie 300g) 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej kilka łyżek bułki tartej olej do głębokiego smażenia konfitura(...)jarzębiny do podania Przygotowanie: Sery wyjęte z opakować pokroić na 4 lub 6 części. Każdą z nich najpierw obtoczyć dokładnie w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Olej rozgrzać bardzo mocno w niewielkim garnku. Wrzucać po 3 - 4 kawałki panierowanego sera na raz, smażyć krótko, aż będą rumiane. Moje wyszły bardziej żółte niż rumiane, ponieważ użyłam jajka

Cakes By Kejt
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 234

czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała ta pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami

Moja Delicja
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i serem feta (vege) 304

Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 2 duże cukinie 100 g sera feta 2 łyżki tartego parmezanu 100 g kaszy gryczanej 1 mała cebula 1/4 kopru włoskiego (fenkuł) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól, pieprz(...)ugotowaną kaszę gryczaną i posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Dokładnie mieszamy i faszerujemy cukinię. Faszerowane cukinie układamy na blaszce skropionej oliwą. Z wierzchu posypujemy tartym parmezanem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na 35 min. Smacznego

kulinarnyJa
Pulpety w sosie szpinakowo – śmietanowym 149

zawsze oddają to zdjęcia ( no cóż nie jestem fotografem ) musicie uwierzyć , że są smaczne. Polecam. Składniki: 500 gram mielonego mięsa wieprzowo – wołowego 2 jajka Sól Pieprz ½ szklanki bułki tartej Niewielka(...)ilość mleka ½ l bulionu Cebula Liść laurowy Ziele angielskie 200 gram mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki ( czubate ) gęstej śmietany 1 łyżka masła Plasterek cytryny Wykonanie: Do bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka ( około 50 ml ), aby bułka stała się wilgotna. Dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie formujemy pulpety

Smaki Ewy
Ruskie kotlety z sosiem pieczarkowym 220

choć zastanawiam się czy nawet nie lepsze. Kotlety: 750 g ziemniaków 400 g twarogu półtłustego 300g wędzonego boczku 2 jajka 1/3 szklanki mąki 2 duże cebule 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 350ml śmietanki 30% olej sól, pieprz 1. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, smażymy do zarumienienia. Boczek(...)praską (najlepiej kiedy są jeszcze ciepłe). Mieszamy z twarogiem, boczkiem, cebulą, surowymi jajkami, mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. 3. Przygotowujemy sos: pieczarki myjemy, suszymy, kroimy w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju

Szefowa kuchni
Pulpety w sosie koperkowym 190

tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki. Pycha :) Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała kajzerka jajko sól, pieprz łyżka majeranku ząbek czosnku 2-3 łyżki bułki tartej Ponadto: mąka do obtoczenia pulpetów  łyżka "jarzynki" Sos: pęczek posiekanego koperku 1 szkl mleka(...)łyżki gęstej śmietany 2 łyżki maki pszennej pieprz do smaku Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko, majeranek, posiekany czosnek i tyle bułki tartej aby łatwo można formować pulpeciki. Masę wyrobić ręką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować nieduże mięsne kuleczki i obtaczać w mące. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem

Smakołyki Asi