łyżki startego sera żółtego (mogą być też bez sera) 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka/ostra (dla dzieci pomijamy ostrą paprykę) mąką do obtoczenia kotletów (możemy użyć też bułki tartej) olej do smażenia 1. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek i podgotowujemy z około 10 minut i następnie lekko studzimy. 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub po prostu tłuczemy(...)już pokrojone w kostkę jeśli nie to musimy niestety je pokroić ;) Dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i mieszamy całość i formujemy kotlety. Obtaczamy je w mące lub bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju
Gotowanie...to proste !masła, 1 żółtko, 2/3 szklanki gorącej wody, szczypta soli na farsz grzybowy: 350 gram ugotowanych grzybów suszonych prawdziwków, 1 średnia cebula, sól, pieprz - ile potrzeba, 1-2 łyżki bułki tartej, barszcz czerwony - ile potrzeba na ciasto mąkę z solą przesiać do miski, wlać letnie, stopione masło, żółtko i wyrabia w robocie, porcjami dolewać gorącą wodę, ciasto powinno być miękkie(...)posiekaną drobno na oleju rzepakowym zeszklić na złoto, dodać posiekane prawdziwki i smażyć z 8 minut mieszając co jakiś czas, przyprawić farsz do smaku solą, pieprzem mielonym, wsypać bułki tartej tyle, aby wchłonęła nadmiar wilgoci z grzybów, konsystencja farszu ma być sucha, wystudzić, można do farszu użyć pieczarki, kapustę kiszoną z grzybami Z lodówki ciasto podzielić na porcje
W Mojej Kuchni LubięSmacznego Schabowe z serem feta i sosem pomidorowo-paprykowym Składniki. 6 schabowym o grubości jednego centymetra każdy 100 ml mleka 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej olej słonecznikowy bądź smalec do smażenia 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 5 dkg sera feta (bez laktozy) pęczek zielonej cebulki Sos: 1 duży pomidor 2 średnie(...)mleka. Najlepiej użyć mleka , które zostało nam z namaczania schabowych. Panierowanie zacząć od obtoczenia schabów w mące, następnie w jajku roztrzepanym z mlekiem a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kiedy jest już wystarczająco gorący wkładać na niego schabowe. Schabowe nie powinny pływać w oleju. Ja zawsze daje taką ilość, która równa się mniej więcej jednej
mecooksBułeczki ze szczypiorkiem Drożdżowe pierożki z kiełbasą Calzone Caprese Frytki z batatów Spring rolls Spring rolls z mięsem mielonym Klopsiki z cukinii Bułki z pieczarkami Tarte Flambee Tarte Flabee z pomidorami Drożdżowe bułeczki z szynką i serem Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto Pierożki z ciasta francuskiego z serem camembert (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineMoje trzecie dziecko, któremu ostatnimi czasy musiałam poświęcić trochę czasu. Trochę, to w sumie jakieś 16 godzin... Niby nie dużo, ale jednak jakby nie patrzyć dwie dniówki ;) Za przygotowanie tego domku brałam się już od dwóch albo trzech lat. Zawsze odpuszczałam, bo przerażało mnie szukanie, drukowanie i wycinanie szablonu, a mordować się i "od ręki" ciąć z linijką po piernikowym(...)lukier musimy dać odpowiednio więcej pudru. Kolory uzyskałam dzięki dosłownie szczyptom barwników spożywczych. Na dekorację choinki użyłam gotowego lukru z torebki i jadalnego mchu (odrobiny pietruszki zmiksowanej z bułką tartą), który miałam z obiadu i stwierdziłam, że będzie całkiem fajnie wyglądał oraz kolorowych perełek. Na końcu całość oprószyłam cukrem pudrem. Więcej zdjęć domku już niebawem zamieszczę
Kuchnia w czekoladziesię połączyć to dodajemy śmietanę 12%. Gotowe ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę do tart wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto w formie kujemy widelcem oraz wykładamy grochem lub fasolą, aby nie wyrosło mocno. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy groch lub fasolę
Ciasta z tradycjamiśmietanę uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Uruchamiamy ponownie program. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym, słonym ciasteczkiem z ciasta francuskiego lub makaronem typu łazanki. Posypujemy mchem z pietruszki i bułki tartej lub po prostu natką pietruszki. Sposób przygotowania tradycyjny: Grzyby suszone zalewamy wodą- tak by całkowicie je pokryła, a na drugi dzień odsączamy (wodę zostawiamy) i podsmażamy ok 10 minut(...)wcześniej zupą. Wszystko razem miksujemy na gładki krem, który podajemy z groszkiem ptysiowym, słonym ciasteczkiem z ciasta francuskiego lub makaronem typu łazanki. Posypujemy mchem z pietruszki i bułki tartej lub po prostu natką pietruszki
Kuchnia w czekoladzieokoło 60 uszek): ciasto według mojego przepisu na idealne ciasto na pierogi 500 g pieczarek sól, pieprz, oregano oliwa do smażenia (lub inny tłuszcz) 2-3 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Obrane i umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2. Następnie starte pieczarki wrzucamy na średnio nagrzany tłuszcz i mieszamy. Solimy, pieprzymy do smaku i sypiemy(...)Odstawiamy je do wystygnięcia. Teraz zabieramy się za ciasto pierogowe. 3. Gdy ciasto pierogowe odpoczywa w misce pod talerzem, wystudzony farsz przekładamy do miseczki i sypiemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. 4. I już zabieramy się za ciasto, tak jak zwykle, odkrojony kawałek ciasta wałkujemy i wykrawamy kółka. Uszka robię dużo mniejsze niż pierogi, dlatego wykrawam
Kawa z mlekiemmąki z ciecierzycy np. panier z ciecierzycy lub zwykłej bułki tartej 3 ząbki czosnku przetarte przez praskę garść migdałów blanszowanych garść suszonej żurawiny cytryna 25 g tartego parmezanu lub innego twardego sera pęczek koperku posiekany słodka papryka w proszku do dekoracji 14 wykałaczek Przepis na śledzie na ciepło z migdałami i żurawiną Śledzie odsączyć z oleju i cebuli
Ugotowane pozamiatanetakże tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie zbyt twarda i zbita, wystarczy, że dolejesz do mielonego trochę przegotowanej wody i ponownie dobrze wymieszać. Wyrobione ciasto podziel na dwie lub więcej części. Stolnicę
blog.moje-pasje.infoświeżego szpinaku baby 100 g wędzonego boczku (u mnie plasterki) 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka ketchupu natka pietruszki sól pieprz 1 jajko 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów olej do smażenia 1. Szpinak umyć, posiekać. Boczek pokroić w paseczki. Na suchej patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy szpinak. Podsmażamy kilka minut. Studzimy. 2. Do miski(...)wbijamy do niego jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, musztardę, ketchup, podsmażony szpinak i boczek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy rękami. W rękach formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotleciki powinny ładnie się zarumienić
kruche babeczkibezglutenowy. 5. Teraz czas na dodanie śmietanki, która łagodzi kwaśność pomidorów i zagęszcza całość. 6. Na koniec dodajemy trochę tartego sera grana padano. I gotowe! Podajemy również z tartym serem grana padano
Kawa z mlekiemgotowe. Podajemy posypane tartym serem. Smacznego :-) Wersja wegańska: oczywiście pomijamy ser. Jeżeli zostanie coś na drugi dzień, wtedy polecam zrobić z risotta kuleczki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć jak kotleciki. Risotto pomidorowe w wersji wegańskiej, posypane płatkami drożdżowymi
Kawa z mlekiemcukru wanilinowego (16g) 3-4 marchewki garść posiekanych orzechów włoskich i kilka sztuk całych do dekoracji 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: 1. Obieramy marchewki, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. 2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną pianę (jak na biszkopt). 3. Następnie dodajemy po jednym żółtku(...)piernika, miksujemy. 7. Następnie stopniowo dodajemy startą marchew i miksujemy. 8. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, mieszamy. 9. Przygotowujemy tortownicę, smarujemy ją masłem i obsypujemy na przykład bezglutenową bułką tartą (ja użyłam zwykłej ponieważ nie stosuję diety bezglutenowej z powodów medycznych). Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto jest bardzo luźne. 10. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika
Kawa z mlekiemszklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/4 główki średniej kapusty 500 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz panierka: szklanka bułki tartej 1 jajko Wykonanie: *Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól. Gotujemy do miękkości. *Cebulę siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju, dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, zrumieniamy. Dokładamy osączoną(...)podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki. *Na każdy naleśnik nakładamy 2-3 łyżki farszu, składamy w kopertę. * Każdy gotowy krokiet panierujemy w jajku, w bułce tartej , obsmażamy na rumiano z obu stron
Z Majeczką w kuchni