tarta - 42848 przepisów (strona:1236/2857)

Doskonały pasztet z cukinii ze świeżymi ziołami 136

cebule obrane i drobno posiekane 4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych ½ szklanki oleju roślinnego ½ szklanki do wyboru: kaszy manny  lub  drobnej kaszki kukurydzianej  lub  tartej bułki ½  łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe – koniecznie od „szczęśliwych kur” – uwaga, osoby, które nie używają jajek mogą je zastąpić 4-5 łyżkami mielonego siemienia(...)stały się miękkie. Dodaj świeżo mielony czarny pieprz i suszone zioła (jeśli nie masz świeżych, to teraz dodaj suszone). Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.Smacznego  *Przepis pochodzi z książki pt. „Smak miłości

Anioły w kuchni
Stripsy z tofu 201

Przepis na ok. 8 stripsów Składniki: 200 g tofu 5 łyżek aquafaby 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli 4 łyżki mąki 5 łyżek bułki tartej Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Tofu odsączamy z zalewy, przykrywamy ręcznikami papierowymi, kładziemy na talerzu i przyciskamy z wierzchu czymś ciężkim. Po ok. 30 minutach tofu powinno być porządnie odciśnięte. Następnie(...)pozostawiamy na kolejne 15 minut tak, aby większość sosu sojowego zostało wchłonięte. Po tym czasie paski tofu obtaczamy w mące, następnie moczymy w aquafabie i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane stripsy smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po usmażeniu kładziemy stripsy na ręcznikach papierowych i odsączamy je z ewentualnego nadmiaru oliwy. SMACZNEGO

Emcia Pichci
Panierowana cukinia z serowo-czosnkowym sosem 205

albo przekąską. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 duża cukinia 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos: 3 łyżki żółtego sera (Gouda, Cheddar) 5 dkg sera Stilton 2 ząbki czosnki(...)usunąć środek, w którym są ziarna. Każdy z krążków posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na 2 minuty. Krążki obtaczać kolejno najpierw w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Sos: Żółty ser utrzeć na tarce, rozdrobnić ser stilton. Do serów dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Roztopić w mikrofalówce. Po wyjęciu z mikrofali dodać majonez

mecooks
Kotlety z cukinii z serem żółtym 167

młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego czosnku Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego Pół łyżeczki soli Oliwa z oliwek do smażenia (nie extra vergine) lub olej roślinny Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i pozostawić na ok. pół godziny

Korniszonki
Chwilo trwaj, czyli sezon na jagody w pełni! :) 158

jajka - 1 cukier wanilinowy - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wody Do miski przesiewam mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masa budyniowa: - puszka mleczka kokosowego

Receptura smaku
Warsztaty z Kukbuk i Zuryski torcik parafialny z migdałami i marcepanem 185

muffinki)  Etap II - Nadzienie Jajka ubić razem z cukrem, następnie dodać marcepan, sok z cytryny , migdały, skrobię i śmietanę. Etap III - Pieczenie Wyjmujemy foremki do tarty z lodówki na spód dodajemy po łyżeczce dżemu, następnie  wlewamy krem. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłka. Pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.      Studio

Wylizany Rondel
Fasolka szparagowa z marynowaną papryką, parmezanem i migdałami 195

chleba na zakwasie. Smacznego! Fasolka szparagowa z marynowaną papryką, parmezanem i migdałami porcja dla 4 osób Składniki: około 1 kg ugotowanej fasolki szparagowej 6 kawałków papryki marynowanej 100 g tartego parmezanu 100 g płatków migdałowych 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki oleju(...)Przygotować sos. Do szklanki wlać olej z orzechów włoskich, olej z pestek dyni, ocet jabłkowy, syrop daktylowy, krem balsamiczny. Wymieszać. Młotkiem rozbić płatki migdałów jak na mąkę.Wymieszać z tartym parmezanem. Paprykę pokroić na krótkie paski. Na patelni rozgrzać olej do smażenia i wrzucić fasolkę. Smażyć kilka minut. Dodać sos i wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać mieszankę

Jaglusia
Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej 212

Bezglutenowa panierka z mąki ryżowej do sznycla z indyka to zdrowsza opcja panierki tradycyjnej z bułki tartej. Kotlet z indyka w panierce z mąki ryżowej jest bardzo soczysty w środku, z zewnątrz zaś bardzo chrupiący. Panierka z mąki ryżowej bardzo dobrze trzyma się na sznyclu z indyka i łatwo ją przygotować. Dodatek imbiru sprawia, że kotlet staje się bardzo(...)złocistego koloru i orientalnego smaku. Kotlety z indyka w panierce z mąki ryżowej, należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, wtedy będą bardzo chrupiące. Mąka ryżowa w przeciwieństwie do bułki tartej, w czasie smażenia, nie wchłania dużo tłuszczu i tak szybko się nie przypala, co niewątpliwie zachęca do jej używania. Jeśli nie znacie tej mąki, to zachęcam do jej wypróbowania

Kuchcik gotuje
Krokiety z pieczarkami 196

pieprz Ciasto naleśnikowe: 250 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 2 jaja 2 łyżki oleju sól Panierka: 2 jaja około 1 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania: Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Pieczarki czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli(...)sól. Miksujemy do uzyskanie jednolitego ciasta. Na dużej patelni smażymy naleśniki. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy krokiety. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Qchnia po prostu
Ciasta z truskawkami, tarta z truskawkami i inne pyszności 172

Sezon na truskawki w pełni, dlatego pora na ciasta z truskawkami i inne słodkości. Wolisz kruche ciasto czy tartę? A może muffinki z... The post Ciasta z truskawkami, tarta z truskawkami i inne pyszności appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Pierożki ziemniaczane z pieczarkami 1722

Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos: Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić. Krok po kroku: 1. Poddusić pieczarki(...)Ugotować, ubić i wystudzić ziemniaki; następnie dodać jajko 3. Dodać mąki, sól i wymieszać 4. Wyrobić ciasto 5. Wyciąć kółka 6. Nafaszerować pierożki pieczarkami 7. Opanierować pierożki w bułce tartej 8. Usmażyć na oleju 9. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym 10. Przygotować sos Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierożki ziemniaczane z pieczarkami Artykuł Pierożki ziemniaczane z pieczarkami

KuchniaWeDwoje.pl
TARTA Z CZERWONĄ FASOLĄ 145

łyżeczka majeranku Tarta ✔350 ciasta kruchego ✔1 mini papryka ✔10 dag wędliny ✔1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE:  Ciasto kruche rozwałkowuję i przekładam do foremki np na tartę lub pizzę. Za pomocą widelca robię małe dziurki w cieście. Do osobnej miseczki wlewam przecier pomidorowy, sól i pieprz oraz odcedzoną fasolę. Mieszam. Przekładam na ciasto. Paprykę myję i kroję

Gotowanie Patki
PLACUSZKI GRYCZANE Z GRUSZKĄ 117

gruszki Olej do smażenia Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE:  Gruszkę obieram i trę na tarcę o grubych oczkach. Do kubka blendera albo miseczki wlewam mleko.Dodaję mąkę, jajka, miód, proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszam tak by nie bylo grudek. Dodaję tartą gruszkę. Mieszam ze sobą. Na patelni rozgrzewam olej. Za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta. Smażę

Gotowanie Patki
Ciasta z truskawkami, tarta z truskawkami i inne pyszności 225

Sezon na truskawki w pełni, dlatego pora na ciasta z truskawkami i inne słodkości. Wolisz kruche ciasto czy tartę? A może muffinki z... The post Ciasta z truskawkami, tarta z truskawkami i inne pyszności appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Filety pstrąga łososiowego pieczone w panierce z cukinią i marchewką (Filetti di trota salmonata gratinati con zucchine e carote 208

SKŁADNIKI 500 g filetów z pstrąga łososiowego 30 g zielonych oliwek 4 łyżki bu ł ki tartej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 cukinia 1 marchewka natka pietruszki s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 500 g di filetti di trota salmonata 30 g di olive verdi 4 cucchiai di pangrattato 4 cucchiai di olio(...)pokrojenia cukinii w drobn ą  kosteczkę i starcia marchewki na tarce o małych oczkach. Marchew i cukini ę  mieszamy z 4 łyżkami bu ł ki tartej, 4 łyżkami oliwy z oliwek, drobno pokrojonymi oliwkami, natk ą  pietruszki i ząbkiem czosnku. Całość doprawiamy sol ą  i pieprzem. **** PREPARAZIONE In una ciotola

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania