Szybkie, proste i trochę świąteczne. Najlepsze oczywiście z tartymi burakami. Ostatni słoik buraków(...)wylądował jednak u mojego brata, więc mięcho zostało wchłonięte z mizerią. Też super. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo tartego chrzanu 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku sól pieprz olej rzepakowy Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości
Kardamonovymasła – 150 g cukru pudru – 6 jajek – 1 opakowanie cukru waniliowego – 100 ml śmietanki 36% – 4 łyżki mąki ziemniaczanej – masło i odrobina bułki tartej do formy Składniki polewa: – 200 g gotowego kajmaku – 100 g masła – 150 g cukru pudru (biały, brązowy lub połączenie obydwu) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być(...)masy serowej i już za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj. Okrągłą formę o średnicy 25-28 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Boki nasmaruj masłem i obsyp odrobiną bułki tartej. Do tak przygotowanej formy wlej masę sernikową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piecz 60 minut. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik
nietylkopasta.plbrokuła i groszek Hortex oraz kukurydzę z puszki. Całości dodaje smaku wyrazisty owczy ser typu Queijo de Nisa przywieziony z Portugalii, ale możecie też wykorzystać nasz polski oscypek. Upieczoną tartę skropiłam sosem winegret i posypałam czarnuszką. Pycha! Składniki: 60 gram mąki z quinoy 60 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram mąki kasztanowej 2 duże jajka 80 gram gęsiego tłuszczu (można zastąpić(...)pół godziny. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z drugim jajkiem, doprawiamy, świeżo zmielonym pieprzem. 2 ziemniaki kroimy na cienkie plastry, resztę na grubsze kawałki. Wylepiamy ciastem foremkę, dno nakłuwamy widelcem i układamy na nim cienkie plasterki ziemniaków. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Następnie wyjmujemy tartę, na dno wykładamy
Quinoa Raz!kapusty zna każdy, choć pewnie większość ma na myśli surówkę z kapusty kiszonej. Z surowej kapusty, białej i czerwonej jest równie smaczna, ale lżejsza i delikatniejsza. Surówka z tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych. Brukselka kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim i taka rzeczywiście jest po ugotowaniu, natomiast na surowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki(...)Wcześniej możesz je podprażyć 2-3 minuty na suchej patelni. Całość wymieszaj. Podawaj jako dodatek do pieczonych i smażonych mięs, np. do steka z tego przepisu Artykuł Surówka z tartej brukselki z orzechami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzdelikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do 2 łyżki mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą. Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta - najpierw na dno brązową, a na wierzch białą. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec ok. 40-45 min. - u mnie
Grunt to przepis!Składniki 4 duże ziemniaki ,około 1 kg 2 jajka 3-4 łyżki mąka pszenna sól - do smaku 50 g sera żółtego startego do tartych ziemniaków Farsz 150 g mięsa mielonego dowolnego 50-80 g sera żółtego startego 1/2 cebula sól - do smaku czarny pieprz - do smaku olej roślinny - do smażenia szpinak op. Wykonanie Przesmażyć cebulę ,dodać mięso ,smażyć(...)tarce.Do masy ziemniaczanej dodać jajka ,mąkę i ser żółty starty .Całość dokładnie wymieszać .Rozgrzać patelnie, smażyć duże placki ziemniaczane.Na każdy placek,złożony na pół , na połówce ułożyć farsz ,posypać tartym serem i zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:)) Podawać placki ziemniaczane nadziewane na gorąco. Smaczne i bogate danie z tradycyjnych składników. Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi
w mojej kuchnistylu meksykańskim, tj. papryką, czerwoną fasolą, kukurydzą i pomidorami. Użyłam do niej placków tortilli pszennej, które nie składałam na pół, a sklejałam dwa placki ze sobą za pomocą tartego sera mozzarella. Jest to pyszna przekąska, która u mnie świetnie sprawdza się jako danie kolacyjne 😊 Składniki(...)mięsa mielonego wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 400 g tartego sera mozzarella 12 placków tortilli sól, pieprz papryka słodka mielona papryka ostra mielona oregano suszone olej do smażenia Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy
Kuchnia MagdaLenytartego parmezanu 2 jajka pieprz grubo mielony Sposób przygotowania: Marchewkę obierz i pokrój ją w słupki. Lekko podgotuj (5 minut) Wyłóż na papier do pieczenia i posyp tartym parmezanem i posyp grubo mielonym pieprzem. Zapiecz aż ser się zarumieni (około 20 minut) Jajka ugotuj na miękko. (3 minuty od zagotowania, ostudź w zimnej wodzie inaczej żółtko się zetnie
wysmienityszklanki pasty tahini 2 łyżki miodu 1 łyżka octu 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu Siekany szczypiorek Marynata: Posiekana szalotka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: (jeśli masz wcześniej upieczonego lub ugotowanego kurczaka – po prostu przesmaż go na patelni i omiń punkty
Niedzielny kucharzburaków (u mnie firmy Hortex ) *** 1 łyżka świeżego tartego chrzanu 3 jajka 2 łyżki mąki pieprz sól Farsz: 150 g serka śmietankowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka świeżego tartego chrzanu (można zastąpić ze słoiczka) 1 opakowanie śledzi a’la Matias (250 g) 2 średnie ogórki kiszone Pure buraczane wrzucamy na patelnię (nie musimy go rozmrażać). Smażymy, aż się
PatiGotujełyżki majonezu łyżeczka tartego chrzanu 1/4 czerwonej papryki 4 rzodkiewki 2 jajka na twardo 6 plastrów szynki pół ogórka rzeżucha szczypiorek WYKONANIE: 1. Majonez wymieszać z tartym chrzanem. 2. Czerwoną paprykę i rzodkiewki pokroić w słupki. 3. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. 4. Ogórek obrać i pokroić w słupki długości szynki. 5. Każdy plaster szynki posmarować sosem
Atlas Smakówciasteczka, możemy ułożyć na brzegach. Całość smarujemy białkiem i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Opcjonalnie dekorujemy czekoladowymi jajeczkami. Smacznego :) Artykuł Krucha tarta z ricottą i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpieczarkowe z fasoli 4 duże pieczarki (bez skórki), przekrojone na 4 części 1 puszka czarnej fasoli, odcedzona 1 cebulka szalotka pół główki brokuła 2 duże jajka 100 ml bułki tartej pół łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól, pieprz i olej do smażenia Do miski blendera wkładamy pieczarki, fasole i różyczki brokuła oraz czosnek i cebulę. Wszystkie składniki blendujemy(...)niezbyt gładka masę, najlepiej jakby pozostały w niej większe kawałki warzyw. Do masy dodajemy jaka, bułkę i przyprawy. Z masy formujemy dość płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy. Pysznie smakują na ciepło z surówką, ale i na zimno jako element kanapki do pracy
Dzieje kuchennej Wiewiórykurczak o wadze ok. 1 kg 250 g ryżu długoziarnistego 2 szkl. mrożonego groszku Hortex 2-3 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 1 mały por około 50 g tartego sera cheddar (u mnie red cheddar) 1 łyżka przyprawy uniwersalnej gałka muszkatołowa sól, pieprz olej + masło Kurczaka kroimy na mniejsze części. Wkładamy do dużego garnka. Dodajemy umyte, obrane(...)muszkatołowej, sól oraz pieprz, mieszamy. Podsmażony ryż przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ugotowane mięso oraz groszek. Całość zalewamy około 2 – 2,5 szklankami przygotowanego wywaru. Posypujemy tartym serem. Na wierzchu rozkładamy wiórki masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (pieczemy bez przykrycia). Możemy zaostrzyć smak polewając danie ketchupem lub podać
Smaki Na Talerzukiszonego ogórka. Składniki 2 kotlety schabowe różowa sól himalajska pieprz czarny mielony 4 łyżki sosu czosnkowego np. Folwark 4 łyżki mąki 1 jajko 50 ml mleka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 100 g smalcu Przygotowanie Kotlety rozbijamy(...)oprószamy solą i pieprzem, z obu stron smarujemy sosem czosnkowym, odkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie panierujemy. Najpierw mąka, później rozkłócone z mlekiem jajko, na końcu w bułce tartej wymieszanej z sezamem białym i czarnym. Smażymy na rumiano na rozgrzanym smalcu
R'n'G Kitchen