tarta - 42848 przepisów (strona:1232/2857)

Krokiety z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym i Serem 240

mąki W rocł awskiej Lubella 1 szklanka mleka 2 szklanki wody   2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej do smażenia ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym i Serem : Farsz: Cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy posiekany(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na dość głęboki , rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min).    Moje posty

Słodka Strona
Tarta z cebulą i oliwkami 122

Szybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta <3   Składniki 300 g ciasta francuskiego 3 jajka 500 g cebuli cukrowej oliwa do smażenia 150 g sera feta 10 szt czarnych oliwek 10 szt zielonych oliwek kminek biały pieprz sól do smaku     Przygotowanie   Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem(...)oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz. Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni C 30 minut

R'n'G Kitchen
ZUPA SEROWA Z PARÓWKAMI I PIECZONĄ CUKINIĄ 227

smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka gęstej śmietany  100 g serka kremowego gouda 100 g parówek HENRYK  KANIA   50 g żółtego sera żółtego, tartego 100 g pokrojonej w kostkę cukinii  50 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę 2 łyżki oleju  garść grzanek  natka pietruszki do ozdoby(...)gotowania dodajemy pokrojony serek, mieszamy aż się rozpuści.  Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek.   Całość blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy i dodajemy część tartego sera żółtego, mieszamy aż się rozpuści.  Na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cukinię, paprykę i pokrojone ukośnie parówki, doprawiamy papryką i szczyptą soli do smaku.  Na talerz nalewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlety mielona ala Edzia 152

jeżeli cała masa mięsna jest za  rzadka to można dodać z trzy łyżki bułki tartej .  Następie ręce smarujemy olejem i formujemy kotlety następie obtaczamy w bułce tartej i na rozgrzaną patelnie smażymy kotlety

Mój Smak
Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach 247

szkl. mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników (lub przyprawy do szarlotki Kamis) Piekarnik nagrzać do 170°C . Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać w sodą i przyprawą do pierników. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na gęsty krem

Posadzone i zjedzone
Ciasto owsiane z borówkami 179

pomocne w leczeniu miażdżycy. Borówki obniżają poziom "złego" cholesterolu, a podnoszą tego "dobrego", a także opóźniają procesy starzenia.  Wielbicielom borówek amerykańskich polecam dwa przepisy z tymi owocami: Tarta na jaglanym spodzie z letnimi owocami i płatkami migdałowymi Placek jaglany z borówkami

My Chcemy Jeść
Wyniki konkursu "Polskie Jabłka" 229

Sylwii Drożdż za jej "Kajmakowe muffinki z jabłkami" - świetny pomysł na pyszne i słodkie małe co nieco :) 2. Mirki Wawrzyniak za "Tartę serowo-jabłkową" - patrząc na zdjęcie tarty poczułam prawie ten cudowny cynamonowy smak :) 3. Joanny Tokarz za "Sałatkę jarzynową" - tradycyjnie i co ważne wytrawnie :) Mam nadzieję, że w książce "Polskie jabłka" znajdziecie mnóstwo ciekawostek na temat tych

Smakołyki Asi
Patisony, faszerowane kiełbasą meksykańską 188

cebula 3 kiełbaski meksykańskie – grillowe-surowe 1/2 szklanki kaszy wiejskiej , ugotowanej na bulionie 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól do smaku troszkę tartego sera do posypania pół szklanki bulionu Patisony , myjemy , ścinamy ich górną część i łyżeczką wybieramy komorę nasienną , tworząc miejsce dla farszu . Miąższ , wyjęty ze środka patisona siekamy , przekładamy(...)Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 160 C , około 30 -40 minut -w razie potrzeby warto przykryć wierzch folią , żeby się nie przypaliło . Pod koniec pieczenia posypujemy tartym serem ( tak około 2 minut ) . Serwujemy na gorąco , w towarzystwie np. placków z dyni lub cukinii . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Patisony, faszerowane

Ogrodnik w podróży
Buraczki tarte 176

Jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, najczęściej kojarzony z niedzielnym obiadem, bardzo lubiany zresztą nie tylko przez dorosłych - buraczki tarte. Najsmaczniejsze z małych, ale słodkich buraków. Najlepiej smakują podane(...)śląskiego obiadu.  Buraki bardzo lubię nie tylko w takiej postaci. Chętnie miksuję zdrowe koktajle czy przygotowuję sałatki z ugotowanymi burakami , z rukolą i np. serem pleśniowym.  Buraczki tarte do obiadu Składniki: 1 kg podobnej wielkości buraków cukier do smaku Przygotowanie: Buraki gotujemy. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na największych oczkach. Dodajemy

Moja smaczna kuchnia
Kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami 192

suszonych pomidorów. Delikatne, niezwykle miękkie i pyszne! Składniki: 0,5kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 100g suszonych pomidorów 0,5 łyżeczki pieprzu panierka 1 jajko surowe 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia Ziemniaki rozbijamy tłuczkiem na puree(...)dodajemy pocięte w paski suszone pomidory, pieprz i jajko. Zagniatamy kotlety, układamy na desce i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron

Gotowanie i blogowanie
Skrzydełka kurczaka w marynacie miodowo-imbirowej 166

kurczaka 3 łyżki płynnego miodu 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka tartego świeżego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu(...)sól pieprz 3 łyżki sezamu szczypiorek Przygotowanie: Skrzydełka myjemy, dzielimy na części- przecinamy w miejscach zgięcia. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Z miodu, sosu sojowego, oleju sezamowego, przeciśniętego czosnku, tartego  imbiru, chili, papryki i cynamonu przygotowujemy marynatę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy skrzydełka i wkładamy na 3 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety mielone z serową niespodzianką 195

smażenia. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 3 łyżki ekspandowanych nasion amarantusa ok 9-10 kuleczek małej mozzarelli 1 jajko sól,pieprz mieszanka sezamu, siemienia i bułki tartej do panierowania olej do smażenia Do mięsa mielonego dodać jajko, nasiona amarantusa, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie nabierać(...)trochu mięsnej masy i uformować płaski placek. Na środku ułożyć jedną kuleczkę mozzarelli i dokładnie ją oblepić mięsna masą formułując kotleta. Gotowe kotlety panierować w ziarnach i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Od razu podawać. U mnie wyszło 9 kotlecików, podałam je z ziemniaczkami oraz młodą kapustką z koperkiem

Monia miesza i gotuje
Kulki ziemniaczane 722

ziemniaki. Wymieszać dokładnie dodać jajka i znowu wymieszać. Łyżeczką nabierać ziemniaków i formować równe kuleczki. Obtoczyć kulki ziemniaczane w jajku, bułce tartej, znowu w jaku i bułce tartej. Olej rozgrzać, włożyć jedną kulkę jak olej skwierczy to znaczy że jest wystarczająco gorący. Wrzucić kuleczki do oleju i smażyć, aż nabiorą złotego koloru. Lekko co jakiś czas potrząsać patelnią

Kuchnia Pokoleń
Kabaczek smażony z oczkiem jajecznym 260

Może być zarówno żółta, jak i zielona. Kabaczek zaś to nazwa cukinii dojrzałej, większej, z pestkami. Składniki: 1 średni kabaczek 3 jajka przepiórcze 3 łyżki mąki 5 łyżek bułki tartej papryka słodka mielona do smaku sól i pieprz do smaku zioła prowansalskie do smaku natka pietruszki olej(...)smażenia Wykonanie: Kabaczka umyć, obrać i pokroić w krążki o grubości 2 cm. Wydrążyć pestki, oprószyć solą, pieprzem, papryką i ziołami. Panierować w mące , roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron i pod koniec smażenia wbić po jednym jajku do każdego otworu kabaczka. Dosmażyć na bardzo wolnym ogniu do ścięcia białka

Tradycyjna Kuchnia
Schabowe poduszeczki z brokułem 272

smaczne.To doskonała propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Poduszeczki podajemy z ziemniakami i surówką.  SKŁADNIKI: 1/2 kg schabu bez kości, 1/2 brokuła, 2 jajka, 2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję, studzę i dzielę na różyczki. 2. Schab kroję na porcje i cienko rozbijam tłuczkiem(...)pieprzem. Na każdy płat mięsa kładę po kilka różyczek brokuła. Mięso składam na pół. Brzegi dociskam tłuczkiem. 3. Schabowe poduszeczki maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Mięso układam na patelni z rozgrzanym olejem. Smażę na rumiano z każdej strony. Podaję z ziemniakami i surówką

Tradycyjna kuchnia Kasi