szczypta papryka ostra - duża szczypta oregano - duża szczypta kurkuma - szczypta tymianek świeży - kilka gałązek cynamon - mała szczypta koncentrat pomidorowy - 1-2 łyżki (opcjonalnie) sól, pieprz Dodatkowo: parmezan - ok. 50g, tartego jogurt naturalny - do podania Wykonanie: Na patelni, na łyżce oliwy, podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dorzucamy kaszę pęczak i smażymy razem przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy(...)opcjonalnie) papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta oregano - duża szczypta kurkuma - szczypta cynamon - mała szczypta koncentrat pomidorowy - 1-2 łyżki (opcjonalnie) sól, pieprz Dodatkowo: parmezan - ok. 50g, tartego Wykonanie: Na patelni, na łyżce oliwy, podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dorzucamy kaszę pęczak i smażymy razem przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy mięso mielone i paprykę
Pogotujmy.plpeperoncino sale, pepe **** SKŁADNIKI (2 porcje) 2 bu ł ki do burgerów 2 pomidory rukola Burger ze szpinakiem 500 g szpinaku 2 ziemniaki 2 łyżki bu ł ki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 4 gałązki natki pietruszki s ó l, pieprz m ą ka do obtoczenia burgerów Bazyliowa salsa z awokado 1 awokado(...)blanszujemy przez ok. 1-2 minuty, odcedzamy i dokładnie odciskamy. Ugotowane ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę razem ze szpinakiem. Dodajemy roztrzepane jajko, 2 łyżki bułki tartej, drobno posiekaną natkę pietruszki i ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy
La grande e la piccola cuocałyżeczka majeranku * sól, pieprz ziołowy i czarny * 20 dkg boczku duńskiego * 1 laska kiełbasy * duża cebula Ziemniaki starłam na maszynce. Ta maszynka to wybawienie. Zaoszczędza czas i ręce od tarcia na tartce nie bolą. Odstawiłam ziemniaki na chwilę by puściły sok i odcisnęłam dość mocno. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Boczek pokroiłam w paski i też podsmażyłam. Wszystko dodałam(...)masę porządnie i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć tradycyjnej formy do babki. Efekt będzie imponujący :D Jednak należy ją dobrze wytłuścić margaryną i wysypać bułką tartą, by masa nie przywarła. Piekłam moją babkę ziemniaczaną ok. 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Danie super na ciepło. Można polać sosem grzybowym, można podać
Pieprzyć z Fantazjąznajdę ich zamiennik :D Dość gadania, teraz robimy pulpety :D Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej(...)sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu * pęczek kopru * mąka Do mięsa mielonego wbiłam jajko, przecisnęłam przez praskę czosnek, wsypałam odrobinę bułki tartej i podsmażoną na maśle, pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiłam solą i pieprzem. Z wyrobionej już masy formowałam kulki i obtaczałam je w mące. Gotowe wykładałam na rozgrzane
Pieprzyć z Fantazjąrodziny i gości oraz oczywiście dla Was więc podrzucam tym razem pomysł na uniwersalne ciasto nie tylko dla osób na LCHF, ale i dla wegan czy alergików. Orzechowa tarta wypełniona aksamitnym, czekoladowym kremem z awokado skradnie serce nie tylko miłośników czekolady. Do tego bardzo szybkie i proste w wykonaniu i nie wymaga pieczenia czyli ciasto idealne Składniki(...)pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżeczką. Olej kokosowy rozpuścić i lekko przestudzić. Awokado, olej, kakao, wanilię i opcjonalnie słodzik zblendować na gładką masę. Krem wyłożyć na schłodzona tartę i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Ciasto można posypać płatkami migdałów, kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi. Smacznego! — BTW całości z podaną ilością słodzika
Ola la LCHFostra papryka do smaku po 1/2 łyżeczce bazylii i oregano ( suszonego ) garstka świeżych liści bazylii ( niekoniecznie ) 1 kulka mozzarelli 60-100 g sera żółtego 1 -2 łyżki tartego parmezanu PRZYGOTOWANIE : Warzywa myjemy i obieramy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Do garnka wlewamy olej, podpiekamy cebulę(...)wkładamy do sosu. Chwilkę gotujemy na małym ogniu i gotowe. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy cały makaron, dodajemy 1 łyżkę parmezanu oraz pokrojoną mozzarellę, lekko mieszamy. Zapiekankę posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy około 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 % C. Zapiekankę podajemy ciepłą, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliprzepis , bo jest dziecinnie prosty do zrobienia, a danie jest bardzo smaczne. Przepis pochodzi z Saveur.com Składniki: 500 g ryby (może być mrożona) 1/2 kg ziemniaków 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego(...)wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z dowolną sałatką. Smacznego! Artykuł Krokiety rybne po hindusku pochodzi z serwisu
Niedzielny kucharzkiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim zaczniemy robić pierogi, kruszymy grzyby i zalewamy je wodą. Na drugi dzień – robimy ciasto. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do miski(...)oleju, dodajemy do gotującej się kapusty z grzybami. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odciskamy na sicie i przepuszczamy przez maszynkę (ja posiekałam). Przyprawiamy do smaku, dodajemy jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Pośrodku każdego układamy porcję kapuścianego farszu i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem
mojewypiekiinietylkołyżka oleju, np. kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wina/bulionu lub wody 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów 1 mały pęczek zielonych szparagów 2 łyżki tartego parmezanu przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, szczypta chili DODATKOWO: 280 g makaronu penne WYKONANIE Szparagi myjemy, odłamujemy twarde(...)minuty lub nieco dłużej, bez przykrycia, aż sos lekko się zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Posypujemy tartym parmezanem
cool and mintyrazowego typu penne 50 g startego parmezanu Pulpeciki 400 g drobiowego mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej oliwa z oliwek sól, pieprz Sos pomidorowy 400 g passaty pomidorowej 10 listków bazylii 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru(...)Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do pó ł miękkości . Ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy. Pulpeciki Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, 2 łyżki buł ki tartej, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku; doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe pulpeciki, które smażymy na dobrze rozgrzanym oleju
La grande e la piccola cuocaSKŁADNIKI NA PIZZĘ 2 blaszki po 20 cm : Ciasto z tego przepisu 10 plasterków salami 15 dag sera żółtego tartego 1 papryczka jalapeno ( ja użyłam konserwowej) 2 ogórki kiszone 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Dodatkowo : kasza manna lub bułka do posypania blaszki(...)olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Ciasto na pizzę robimy według przepisu, przekładamy na posmarowaną olejem i posypaną kaszą manną blachę. Ciasto smarujemy koncentratem , posupujemy solą i pieprzem , serem tartym . Kładziemy składniki. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach . Podajemy z ulubionym sosem i np. świeżą rukolą
Gotowanie Patkiwodą w stosunku 2:1 i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Składniki: 2 średnie bakłażany Szklanka kuskusu 2 szklanki sosu pomidorowego (według tego przepisu) 1 szklanka tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kuskus w następujący sposób: rozgrzej szeroką patelnię, wysyp na nią kaszę i podpiekaj na średnim ogniu, mieszając, żeby jej nie przypalić(...)minimalną ilością oleju. Krok 3 Wysmaruj olejem szerokie naczynie do zapiekania. Wyłóż na dno kaszę kuskus i wymieszaj z sosem pomidorowym – około pół szklanki. Posyp wierzch 1/3 tartego parmezanu. Ułóż na kuskusu plastry bakłażana, tak żeby lekko zachodziły na siebie. Polej sosem pomidorowym i posyp 1/3 parmezanu. Ułóż na kolejną warstwę bakłażana, znów polej sosem i posyp resztą
Niedzielny kucharzwyczuwalna. W połączeniu z sałatką na bazie kaszy, może stanowić pełnowartościowy, smaczny obiad. Składniki na 2 porcje: Ryba 2 filety z dorsza/mintaja 4 łyżki sezamu 5-6 łyżek bułki tartej jajko łyżeczka kurkumy sól i pieprz do smaku łyżeczka soku z cytryny 4-5 łyżek oleju/oliwy do smażenia Sałatka woreczek ugotowanej kaszy bulgur/pęczak pół ogórka szklarniowego duży pomidor(...)Dokładnie mieszamy. Po przygotowaniu sałatki zabieramy się za rybę. Namaczamy ją w roztrzepanym jajku z dodatkiem przypraw i soku z cytryny. Potem obtaczamy ją w mieszance sezamu i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z obu stron, do zrumienienia panierki (ok. 3 min z każdej strony). Rybę i sałatkę podajemy na talerzu. Można dodatkowo udekorować
Pyszny DuetPrzepis na zdrowy deser z jogurtem naturalnym, nasionami chia, tartym jabłkiem i cynamonem. Bardzo łatwy w przygotowaniu, przy czym jest nieprzesłodzony i przepyszny. Idealny dla diabetyków. Po dodaniu do niego granoli, świetnie sprawdzi się w roli drugiego śniadania. Zauważyłam, że przepisy na desery cieszą się największą popularnością. Wcale się nie dziwię, sama lubię od czasu do czasu przekąsić coś(...)żelu, to najlepiej przygotować ją dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Jabłko obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać. Wyłożyć warstwę tartego jabłka z cynamonem na jogurt wymieszany z nasionami chia. Następnie łyżka domowej granoli, która nada chrupkości. Następnie pozostały jogurt. Na wierzchu posypać cynamonem przesianym przez sitko. W porcji znajduje
Dietologwodą w stosunku 2:1 i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Składniki: 2 średnie bakłażany Szklanka kuskusu 2 szklanki sosu pomidorowego (według tego przepisu) 1 szklanka tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kuskus w następujący sposób: rozgrzej szeroką patelnię, wysyp na nią kaszę i podpiekaj na średnim ogniu, mieszając, żeby jej nie przypalić(...)minimalną ilością oleju. Krok 3 Wysmaruj olejem szerokie naczynie do zapiekania. Wyłóż na dno kaszę kuskus i wymieszaj z sosem pomidorowym – około pół szklanki. Posyp wierzch 1/3 tartego parmezanu. Ułóż na kuskusu plastry bakłażana, tak żeby lekko zachodziły na siebie. Polej sosem pomidorowym i posyp 1/3 parmezanu. Ułóż na kolejną warstwę bakłażana, znów polej sosem i posyp resztą
Niedzielny kucharz