Klasyczna sałatka Cezar, czyli sałata rzymska polana dressingiem z oliwy, żółtka i filecików anchois a do tego chrupiące grzanki i spora ilość tartego parmezanu. Ja wolę tradycyjną wersję, ale dla urozmaicenia dodaję się do niej również kurczaka lub jajko. Jest zdecydowanie wtedy bardziej syta i może stanowić samodzielne danie obiadowe. Składniki: kilka listków sałaty rzymskiej dwie kromki chleba(...)zmiksować na gładko lub wymieszać w zamkniętym słoiczku. Sałatę umyć i osuszyć, podzielić na kawałki i ułożyć na talerzu. Polać dressingiem. Gotowe grzanki ułożyć na sałacie, całość posypać tartym serem
wyzwania kuchenneDzisiejsza propozycja na szybki pyszny obiad we włoskim stylu ! Zapraszam Składniki/2 porcje: – 2 jajka – ok. 150 g makaronu spaghetti – ok. 100 g boczku – ok. 30 g tartego parmezanu – olej rzepakowy – sól, pieprz, – opcjonalnie natka świeżej pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek(...)makaron wymieszać. Ściągnąć patelnię z ognia i wlać jajka.Energicznie wymieszać z makaronem i boczkiem. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe. Wykładamy makaron na talerze wszystko posypujmy tartym parmezanem i opcjonalnie posiekaną natka pietruszki. Smacznego ! Artykuł Spaghetti carbonara pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEdwóch, a nawet z trzech porcji. Niech moc (kulek) będzie z Wami. Składniki (10 kuleczek): 10 (50 g) suszonych daktyli 10 (70 g) suszonych śliwek ok. 1 szklanka tartych orzechów lub zmiksowanych w blenderze (może być mieszanka różnych orzechów, u mnie orzechy laskowe) 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka oleju kokosowego mała szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: kakao(...)daktyle i śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić na godzinę. 2) Po tym czasie, odsączyć (wodę zostawić), pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na lepką masę. 3) Dodać tarte orzechy, kakao, olej kokosowy, sól, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 min. Orzechy dodawać partiami, ugniatając masę, aż przestanie się bardzo kleić do rąk, ale dalej będzie
Fitsweet.meokoło 20 niewielkich kotlecików: 200 g kaszy jęczmiennej (użyłam łamanej) 3 marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera 20 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jajko kilka łyżek bułki tartej do panierowania tłuszcz do smażenia sól, pieprz, majeranek Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i moczymy co najmniej pół godziny(...)tłuszczu. Grzyby i warzywa mielimy, dodajemy do kaszy i wbijamy jajko. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą, dokładamy cebulę, mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu. Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Jako dodatek do kotletów proponuję sos pomidorowy, na który przepis można znaleźć w tej samej publikacji
Trzeci talerzPęczek pietruszki Koperek Szczypiorek Ze spiżarni: Masło Olej rzepakowy 2-3 łyżki dowolnej mąki, np. razowej 3-4 łyżki bułki tartej Parmezan Przyprawy: 10 suszonych pomidorów 3 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika) Ostra musztarda 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Filecik anchois Miód Sól Pieprz Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Tym razem, wyjątkowo, w niedzielę
Niedzielny kucharzpapryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej papryki) 1 mała cebula 10 dkg żółtego sera 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki przyprawa gyros olej do smażenia 1 szklanka bułki tartej do panierowania *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ , około 5 sztuk, resztę ciasta zostawiamy, będzie nam jeszcze potrzebne *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą(...)ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na gorąco z sosem czosnkowym *** *** Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Domowy sos czosnkowy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemłyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, papryka słodka 2 łyżki posiekanych orzechów pecan (pamiętaj, że malutkim dzieciom lepiej jest podawać orzechy mielone a nie siekane czy w całości) 2 łyżki tartego parmezanu Sposób przygotowania: Makaron wrzuć do garnka, zalej wodą i lekko posól. Wstaw na kuchenkę i gotuj aż będzie al dente. Mieszaj co jakiś czas aby nie przywarł(...)Chwile podsmażaj. Dynię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmażaj co jakiś czas mieszając aż zmięknie. Dodaj mascarpone oraz przyprawy. Wymieszaj z makaronem. Na koniec możesz posypać tartym parmezanem oraz posiekanymi orzechami pecan
wysmienitycomposizione di gusti e sapori. Buon appetito :) SKŁADNIKI Pulpeciki (ok. 15 sztuk) 500 g mielonej cielęciny 5 łyżek drobno startego sera pecorino* 4 łyżki bu ł ki tartej 2 jaja 1 cebula 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku oliwa z oliwek s ó l i pieprz * Ser pecorino można zastąpić dowolnie wybranym serem, np. parmezanem(...)gotujemy ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pulpeciki W misce mieszamy mielone mięso, cebulę pokrojoną w kostkę, 5 łyżek sera pecorino, 4 łyżki bułki tartej i 2 jaja. Na koniec dodajemy drobno posiekany rozmaryn i tymianek; doprawiamy solą i pieprzem . Masę na pulpeciki dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy pulpeciki o wadze
La grande e la piccola cuocaZobacz mój film z przygotowania ryby Składniki – Ryba zapiekana w sosie śmietanowym 500 g ryby (filet z mintaja, miruny, dorsza) 250 ml śmietany 30 proc. 200 g sera tartego 100 g mąki kukurydzianej (może być zwykła) pęczek kopru sól i pieprz Przepis – Ryba zapiekana w sosie śmietanowym Rybę (filety) płuczemy pod wodą i osuszamy. Następnie obficie(...)pieprzymy. Rybę kroimy i obtaczamy w mące. Poszczególne fragmenty smażymy po ok. 5 minut z każdej strony. Usmażone wkładamy do kokilek. Teraz farsz. Łączymy śmietanę z ok. 180 g tartego sera. Dodajemy jeszcze drobno posiekany koperek. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli jest za gęsta możecie dodać jeszcze trochę śmietany. Farsz rozkładamy na rybę do kokilek. Całość posypujemy jeszcze
Kuchennyviral.plkiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim zaczniemy robić pierogi, kruszymy grzyby i zalewamy je wodą. Na drugi dzień – robimy ciasto. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do miski(...)oleju, dodajemy do gotującej się kapusty z grzybami. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odciskamy na sicie i przepuszczamy przez maszynkę (ja posiekałam). Przyprawiamy do smaku, dodajemy jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły – mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Pośrodku każdego układamy porcję kapuścianego farszu i sklejamy. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem
mojewypiekiinietylkołyżki startego sera żółtego (mogą być też bez sera) 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka/ostra (dla dzieci pomijamy ostrą paprykę) mąką do obtoczenia kotletów (możemy użyć też bułki tartej) olej do smażenia 1. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek i podgotowujemy z około 10 minut i następnie lekko studzimy. 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub po prostu tłuczemy(...)już pokrojone w kostkę jeśli nie to musimy niestety je pokroić ;) Dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i mieszamy całość i formujemy kotlety. Obtaczamy je w mące lub bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju
Gotowanie...to proste !masła, 1 żółtko, 2/3 szklanki gorącej wody, szczypta soli na farsz grzybowy: 350 gram ugotowanych grzybów suszonych prawdziwków, 1 średnia cebula, sól, pieprz - ile potrzeba, 1-2 łyżki bułki tartej, barszcz czerwony - ile potrzeba na ciasto mąkę z solą przesiać do miski, wlać letnie, stopione masło, żółtko i wyrabia w robocie, porcjami dolewać gorącą wodę, ciasto powinno być miękkie(...)posiekaną drobno na oleju rzepakowym zeszklić na złoto, dodać posiekane prawdziwki i smażyć z 8 minut mieszając co jakiś czas, przyprawić farsz do smaku solą, pieprzem mielonym, wsypać bułki tartej tyle, aby wchłonęła nadmiar wilgoci z grzybów, konsystencja farszu ma być sucha, wystudzić, można do farszu użyć pieczarki, kapustę kiszoną z grzybami Z lodówki ciasto podzielić na porcje
W Mojej Kuchni LubięSmacznego Schabowe z serem feta i sosem pomidorowo-paprykowym Składniki. 6 schabowym o grubości jednego centymetra każdy 100 ml mleka 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej olej słonecznikowy bądź smalec do smażenia 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 5 dkg sera feta (bez laktozy) pęczek zielonej cebulki Sos: 1 duży pomidor 2 średnie(...)mleka. Najlepiej użyć mleka , które zostało nam z namaczania schabowych. Panierowanie zacząć od obtoczenia schabów w mące, następnie w jajku roztrzepanym z mlekiem a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kiedy jest już wystarczająco gorący wkładać na niego schabowe. Schabowe nie powinny pływać w oleju. Ja zawsze daje taką ilość, która równa się mniej więcej jednej
mecooksBułeczki ze szczypiorkiem Drożdżowe pierożki z kiełbasą Calzone Caprese Frytki z batatów Spring rolls Spring rolls z mięsem mielonym Klopsiki z cukinii Bułki z pieczarkami Tarte Flambee Tarte Flabee z pomidorami Drożdżowe bułeczki z szynką i serem Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto Pierożki z ciasta francuskiego z serem camembert (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineMoje trzecie dziecko, któremu ostatnimi czasy musiałam poświęcić trochę czasu. Trochę, to w sumie jakieś 16 godzin... Niby nie dużo, ale jednak jakby nie patrzyć dwie dniówki ;) Za przygotowanie tego domku brałam się już od dwóch albo trzech lat. Zawsze odpuszczałam, bo przerażało mnie szukanie, drukowanie i wycinanie szablonu, a mordować się i "od ręki" ciąć z linijką po piernikowym(...)lukier musimy dać odpowiednio więcej pudru. Kolory uzyskałam dzięki dosłownie szczyptom barwników spożywczych. Na dekorację choinki użyłam gotowego lukru z torebki i jadalnego mchu (odrobiny pietruszki zmiksowanej z bułką tartą), który miałam z obiadu i stwierdziłam, że będzie całkiem fajnie wyglądał oraz kolorowych perełek. Na końcu całość oprószyłam cukrem pudrem. Więcej zdjęć domku już niebawem zamieszczę
Kuchnia w czekoladzie