leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 % 100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 cebule sól (1 łyżka) , pieprz (płaska łyżka), majeranek (2 łyżki) 1/2 łyżki(...)kolendry łyżka maggi olej do smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek z łyżką MAGGI
CynamonemPoOczachSamotna i porzucona ricotta w czeluściach lodówki patrzyła na mnie smutnymi oczami. I tak w mojej głowie powstał przepis na te tartę. Miałam ochotę (jak zawsze) na cynamon :) A że niedawno dorwałam krem z ciasteczek speculoos, To wszystko zaczęło układać się w jedną, smakowitą całość :) Składniki: Ciasto: 300 gram mąki 100 g cukru pieczenia 100 g margaryny lub masła
CynamonemPoOczachgrubo mielony 1-1,5 litra wody 2 garści tartego dowolnego żółtego sera 2 kostka rosołowa -drobiowe 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (podkreśli nam smak) 4 łyżki tartego parmezanu + troszkę do posypania bezpośrednio na talerz 3 ząbki czosnku 2 papryczki jalapeno sól do smaku Pancetta kosteczka podsmażona na patelni Do dekoracji drobny szczypiorek Sposób: Do rozgrzanego
Viola cooks with passionokoło 60 uszek): ciasto według mojego przepisu na idealne ciasto na pierogi 500 g pieczarek sól, pieprz, oregano oliwa do smażenia (lub inny tłuszcz) 2-3 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Obrane i umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2. Następnie starte pieczarki wrzucamy na średnio nagrzany tłuszcz i mieszamy. Solimy, pieprzymy do smaku i sypiemy(...)Odstawiamy je do wystygnięcia. Teraz zabieramy się za ciasto pierogowe. 3. Gdy ciasto pierogowe odpoczywa w misce pod talerzem, wystudzony farsz przekładamy do miseczki i sypiemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. 4. I już zabieramy się za ciasto, tak jak zwykle, odkrojony kawałek ciasta wałkujemy i wykrawamy kółka. Uszka robię dużo mniejsze niż pierogi, dlatego wykrawam
Kawa z mlekiemStarszy syn bardzo lubi wszystko co pikantne, młodszy to co łagodne. Zrobiłam im więc kawałki kurczaka na 2 sposoby. Składniki: podwójny filet z kurczaka 2 jajka 1 szkl bułki tartej sól pieprz 1 łyżka ketchupu Jamar HOT (jest fenomenalny, mój syn go uwielbia- cudowny pomidorowy, pełnia(...)smaku) olej do smażenia Filet z kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki. Posolić, popieprzyć. Do miseczki włożyć ketchup HOT i dodać filet. Wymieszać. Przełożyć filecik do roztrzepanego jajka, bułki tartej. Usmażyć na oleju. Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku- rozmiażdżone, sól, pieprz. Artykuł Pikantne kawałki kurczaka z sosem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna
MojaQchnia.pllaktozy) 10 dkg mrożonego szpinaku 1 mała cebula czerwona 1 łyżka masła 1/8 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczka soli 2 jaja 1/4 szklanki mleka (bez laktozy) 1/2 szklanki bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia Krokiety ziemniaczane nadziewane szpinakiem Przygotowanie. Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, wsypać łyżkę soli i zalać wodą. Ugotować. Gdy ugotowane odlać wodę, wystudzić. Po wystudzeniu ziemniaki(...)dłoniach. Na koniec, uformowane kulki z farszem spłaszczać na kształt krokieta. W miseczce roztrzepać jajko z dodatkiem mleka. Uformowane krokiety obtaczać w jajecznej kąpieli a następnie panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Wkładać krokiety. Smażyć na śrenim ogniu na złoty kolor z obu stron. Krokiety ziemniaczane nadziewane szpinakiem Wskazówki. Usmażone krokiety warto wykładać na papierowym ręczniku. Pozbędziemy
mecooksniedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej Dodatkowo 20 g sera żółtego tartego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 2 łyżki kaszy manny Rukola Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Do kubka 3/4 wysokości, wlewam ciepłą wodę dodaję sól i pieprz, cukier, drożdże(...)dzielę na dwie porcję jeśli mamy mała blachę ok 20/30 cm. Na blachę wylewam olej a następnie wsypuję kaszę mannę. Kładę ciasto. Ciasto smaruję koncentratem, solę, posypuję serem żółtym tartym. A następnie kładę farsz oraz ogórki. Piekę ok 200 stopniach przez ok 20 min. Podaję z ulubionym sosem i posypaną rukolą
Gotowanie PatkiŁyżeczka suszonego tymianku Sól Pieprz Pure 4 średniej wielkości ziemniaki 2 pietruszki 2 łyżki masła Pół szklanki mleka 2 łyżki siekanej zieleniny Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Niepełna szklanka tartego sera: najlepiej cheddara, ale może być bursztyn, lub parmezanu (Z podanej ilości składników można zrobić cztery porcje dla naprawdę bardzo głodnych pasterzy. Sos można też zamrozić). Przygotowanie: Krok(...)tego widelec. Krok 3 Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Na dno żaroodpornego naczynia wlej sos i rozprowadź równo na dnie. Na wierzch ułóż pure z ziemniaków i pietruszki. Posyp tartym serem. Piecz przez około 20-30 minut, aż wierzch się pięknie przyrumieni. Wyciągnij danie i odstaw do przestygnięcia – będzie bardzo gorące. Podawaj z prostymi surówkami: z marchewki, białej albo
Niedzielny kucharzziemniaków nie wylewamy. miskę z sokiem odstawiamy na kilka minut, następnie zlewamy do innego naczynia, a skrobię z dna miski przekładamy do ziemniaków. Ziemniaki ugotowane łączymy z odciśniętymi tartymi oraz jajkiem, skrobią, mąką ziemniaczaną, kaszą manną i solą. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta(...)formujemy placki, na środku każdego nakładamy małą kulkę z farszu, sklejamy brzegi ciasta i rolujemy w kulkę. Gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku odciśniętego z tartych ziemniaków. Pyzy podajemy np. ze skwarkami
Bon appetit mon amiejedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej tym lepiej. Polecam! Składniki na 3-4 kotlety: ok 40 dkg schabu- 3-4 plastry 3/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia Marynata: 1 jajko 1 czubata łyżeczka drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki(...)umieszczamy w lodówce na minimum dobę. Mięso może się tak marynować nawet przez dwie lub trzy doby *** *** Następnie mięso wyjmujemy z miski i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kotlety z dwóch stron *** *** Mięso smażymy na mocno rumiany kolor, dość krótko na średnim ogniu *** *** Smacznego *** POLECAM TAKŻE: KOTLETY SCHABOWE INACZEJ
Blog z ApetytemTakie chrupiące śledzie możemy podawać do obiadu lub jako ciepłą przekąskę . 30 dag.płatów śledziowych 100ml.mleka 3 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej 2 jajka 10dag.masła **************************** 1. Filety(...)śledziowe wypłukać w zimnejzwodzie , a nastepnie namoczyć 2-3godz.w mleku.Osaczyć i osuszyć. 2. Filety obtoczyć najpierw w mące , następnie w roztrzepanych jajkach , a na końcu w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle z obydwu stron . Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigrubo krojonymi frytkami. Robi się je w mega prosty sposób, a smakują doskonale. Składniki: Na kotleta: 500 g mielonej wołowiny 1 średniej wielkości cebula Szklanka stouta 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki siekanej zieleniny (pietruszki lub kolendry) 1 płaska łyżeczka soli Pieprz Sól 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia Dodatki: 4 bułki hamburgerowe 4 plastry miękkiego sera(...)wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając około 8-10 minut, aż zmięknie. Może nawet trochę się przyrumienić. Studzimy cebulę i wrzucamy do mielonego mięsa. Dodajemy łyżeczkę soli, dwie łyżeczki bułki tartej, solidnie pieprzymy, wlewamy szklankę piwa i mieszamy (mieszamy, a nie wyrabiamy – chodzi o to, żeby składniki połączyły się. Masa nie powinna być gładka, ale zachować strukturę mielonego mięsa
Niedzielny kucharzgram masła ok. 180 gram tartych orzechów (ja użyłam laskowych) ew. erytrytol do smaku na wierzch: galaretka bezcukrowa erytrytol lub stewia Wykonanie: W rondelku roztapiamy masło Wsypujemy tarte orzechy i słodzidło, całość mieszamy łyżką na gęsto masę, którą następnie wykładamy na spód tortownicy. Chłodzimy spód w lodówce ok. 20 minut Żelatynę zalewamy 5 łyżkami gorącej wody i mieszamy
Marta próbujeparmezan dodaje słoności. Składniki: Dynia makaronowa 1,2 kg 4 ząbki czosnku posiekane w plasterki Pół papryczki chilli drobno posiekanej Garść bazylii 1,4 szklanki oliwy 6 łyżek tartego parmezanu Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 st. Dynię przekrój wzdłuż na połowy, wyjmij łyżką nasiona i łykowate gniazdo nasienne, połóż na blaszce do pieczenia przecięciem do dołu. Piecz(...)podziel upieczony miąższ dyni na makaron. Dodaj go do rondla z czosnkową oliwą i podgrzej, mieszając całość, żeby połączyć składniki. Posól do smaku. Dodaj posiekaną bazylię. Podawaj spaghetti z tartym parmezanem. Artykuł Spaghetti z dyni aglio e oglio pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzśniadanie kasza jaglana z dodatkami. Składniki 4 łyżki kaszy jaglanej kubek gorącej wody szczypta soli prażone pestki dyni suszona morwa biała siemię lniane płatki migdałów żurawina suszona pół tartego jabłka domowy sok malinowy Do małego garnka wlej kubek gorącej wody, dodaj szczyptę soli,zagotuj. Dodaj opłukaną we wrzątku kaszę jaglaną i zamieszaj. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem(...)garnek. Kasza gotowa.Już tak ugotowana kasza jaglana jest pyszna sama w sobie i można ją takową jeść. Jeśli chcesz możesz wzbogacić ją o ulubione owoce czy pestki.Pół tartego jabłka dodałam po to, aby nabrała przyjemnej wilgoci. Dodałam żurawinę suszoną, pestki dyni, siemię lniane, płatki migdałów,morwę białą suszoną, a całość polałam sokiem z malin! Po takim śniadaniu
Z Kuchni Do Kuchni