tarta - 42848 przepisów (strona:1227/2857)

Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej 125

efektownym wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza.     Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia 250ml soku pomidorowego pół szklanki wody 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule (użyłam białej i czerwonej cebuli) 8 łyżek(...)Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym *** *** Kawałki ryby panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach i bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Usmażoną rybę przekładamy do wysokiego naczynia *** *** Cebulę kroimy w pół krążki *** *** Papryki kroimy w paseczki *** *** Cebulę oraz paprykę wkładamy

Blog z Apetytem
Panierowany camembert z niespodzianką 205

smakuje podany w cieście francuskim, po przepis zapraszam tutaj -> KLIK 4 camemberty garść orzechów włoskich 100-150 g pieczarek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki kilka łyżek bułki tartej 1-2 jajka sól, pieprz olej do smażenia Oczyszczone pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, stopniowo wrzucamy pieczarki. Podsmażone doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Studzimy. Łączymy(...)środek, pozostawiając dno i boki nienaruszone. Środek sera wypełniamy pieczarkowo-orzechowym farszem. Składamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Schłodzone sery panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju. Osączamy na papierowym ręczniku

Smaki Na Talerzu
CARBONARA Z KURKAMI 155

jajecznica. SKŁADNIKI / 2PORCJE 160 g makaronu spaghetti 25 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g boczku (wędzonego lub parzonego) 250 g kurek 2 jajka 25 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w lekko(...)osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 200 ml wody z gotowania, odcedzamy. Jajka myjemy, sparzamy wrzątkiem i wbijamy do miseczki. Roztrzepujemy widelcem ze szczyptą soli oraz połową tartego parmezanu. Boczek kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Kurki opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy

cool and minty
Panierowane Kiełbaski Włoskie 119

jajko 2-3 łyżki panieru albo bułki tartej sól pieprz olej do smażenia WYKONANIE: 1. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. 2. Kiełbaski panierować w panierze albo bułce tartej, na przemian z jajkiem. 3. Smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor

Dziś Ja gotuje
Przepis na idealne chrupiące placki ziemniaczane 176

pieprz, sól 1 łyżka mleka mały pęczek pietruszki olej do smażenia Sos śmietanowo - ogórkowy 200 ml śmietany 12 % 1 ząbek czosnku sól ,pieprz 1/2 ogórka zielonego Wykonanie: Obrane ziemniaki trzemy na tarce. Osobiście połowę trę na większych oczkach, a drugą połowę na mniejszych. Na tarce trzemy również obraną cebulę i czosnek. Dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę(...)złoty kolor. Odsączamy na papierze Sos: Pewnie powiecie ,że to Tzatzyki - macie rację ale tylko częściowo bo oryginalny sos robimy na jogurcie greckim, a tu śmietana. Ogórka obieramy i trzemy na tarce, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy aż ogórki puszczą wodę. Odsączamy je i dodajemy do śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i  czosnkiem. I tak oto prezentują się moje złociste

W Moim Magicznym Domu
Kotlet schabowy po wiedeńsku z ajvarem 158

Składniki: 4 plastry schabu 4 jajek 3 łyżki mleka 5 łyżek bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki ajvaru sól (polecam sól z ziołami i czosnkiem świeżo mielona) pieprz  olej roślinny (do smażenia kotletów) 3 łyżki masła (do smażenia jajek) Sposób wykonania: Kotlety(...)rozbijamy tłuczkiem na cienkie filety. Oprószamy je solą i pieprzem.  1 jajko roztrzepujemy z mlekiem. Kotlety obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na patelni z mocno rozgrzanym olejem z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez 2 minuty z obydwu stron tak aby mięso było wysmażone w środku

Qchnia po prostu
Kruche ciasto porzeczkowe (bez mleka) 240

soczystych, kwaskowatych owoców. Dzieci chętnie angażują się w jego przygotowanie. Mogą samodzielnie zbierać owoce i odrywać ogonki i listki. Można je przygotować w formie do ciasta i do tarty. 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 10 dag miękkiej margaryny bezmlecznej 0,5 szklanki cukru szczypta soli(...)mąki. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. Pianę przełożyć do naczynia z ciastem i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do formy lub naczynia to tart i rozłożyć równomiernie. Na wierzch wysypać porzeczki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec

Dieta bez mleka
WĘGIERSKIE PLACKI LANGOSZE + FILMIK 118

Langosze ( langos ) - to pieczone placki na bazie ciasta drożdżowo - ziemniaczanego, które można spotkać na Węgrzech i Słowacji. Placki są wypiekane na gorącym oleju a podawane przeważnie ze śmietaną i tartym serem. Langosz podbił już serce nie jednej osoby.  SKŁADNIKI :   500 g mąki pszennej 300 g ugotowanych ziemniaków ( ostudzonych i przeciśniętych przez praskę ) 250 ml ciepłego mleka(...)rozgrzewamy, partiami smażymy placki, na złoto, z jednej i drugiej strony. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z tłuszczu.  Podajemy posmarowane kwaśną śmietaną, posypane tartym serem, lub cukrem. Podaje się je również z masłem czosnkowym, z szynką itp. Wszystkie wersje podania są pyszne.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Wtorek: Kaczka po chińsku 122

szklanki tartego imbiru 5 przypraw chińskich lub: Szczypta cynamonu Szczypta pieprzu kajeńskiego Szczypta kminu rzymskiego Szczypta suszonego czosnku Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj marynatę. Posiekaj drobno szczypior, wymieszaj z tartym imbirem i przyprawami. Odstaw. Krok 2 Osusz ręcznikiem papierowym kacze uda. Natnij ostrym nożem mięso w poprzek i wzdłuż, tworząc kratkę. Zagotuj litr wody, kiedy zakipi, zmniejsz ogień

Niedzielny kucharz
Bułeczki na ostro 128

ostro Składniki: 500gmąki 1 małe opakowanie suchych drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju z nasion pikantnej papryki 100g tartego sera Bułeczki na ostro Wykonanie: Drożdże wymieszać z mąką, solą, papryka i odrobina cukru .Do suchych składników dodać(...)olej i powoli dolewać letnią wodę. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pól godziny. Po wyrośnięciu uformować małe kulki, posmarować wodą i posypać tartym serem. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.   Artykuł Bułeczki na ostro pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Tarta Biały Puch z malinami 360

waniliowych ½ szklanki oleju + maliny (około 1 szklanka) + konfitura malinowa (ja użyłam Stovit ) Wykonanie ciasta: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wykładamy na przygotowaną formę tarty (24 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wykonanie masy: Białka ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy(...)budynie. Wyrabiamy masę mikserem na małych obrotach, dodajemy olej i jeszcze chwile miksujemy na małych obrotach. Podpieczony spód smarujemy konfiturą, a następnie wlewamy masę układamy owoce, a na górę trzemy ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Kasza jaglana na słodko, z owocami 169

u0142y\u017ceczka oleju kokosowego\r","ulubione owoce ( u mnie gar\u015b\u0107 malin, jab\u0142ko, brzoskwinia)\r","szczypta cynamonu (opcjonalnie)\r","1 \u0142y\u017cka miodu (opcjonalnie)\r","tarte czekolada do posypania (opcjonalnie)"],"name":"Kasza jaglana na s\u0142odko, z owocami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Kasz\u0119\u00a0przelewamy kilkukrotnie gor\u0105c\u0105 a nast\u0119pnie zimn\u0105(...)kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka szczypta soli 1 łyżeczka oleju kokosowego ulubione owoce ( u mnie garść malin, jabłko, brzoskwinia) szczypta cynamonu (opcjonalnie) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) tarte czekolada do posypania (opcjonalnie) Sposób przygotowania Kaszę przelewamy kilkukrotnie gorącą a następnie zimną wodą. Zalewamy kaszę wodą z mlekiem i dodatkiem oleju kokosowego oraz soli i gotujemy. Jeśli trzeba

Mieszam w Garnku
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 115

mięsa mielonego – 1 ząbek czosnku – 1/2 średniej cebuli – 1/2 opakowania passaty pomidorowej JAMAR – 1 /2 puszki pomidorów krojonych – parmezan – 3 łyżki bułki tartej – jajko – oliwa extra vergine – zioła prowansalskie, sól pieprz   Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę dodać zmielone mięso. Dodać pomidory z puszki oraz passatę(...)minutę. Następnie wymieszać z mięsem oraz jajkiem i parmezanem ( ok. 3 łyżki). Powstałym farszem (ok 2/3 części) wypełnić wgłębienia cukinii. Pozostałą część farszu wymieszać z 3 łyżkami bułki tartej (można dodać jeszcze trochę parmezanu), łyżką oliwy tworząc kruchą posypkę, Posypujemy nią wierzch cukinii. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 ºC i piec aż cukinia będzie miękka

I LOVE LIFE
Łatwe ciasto bez jajek 99

wpaść… Lubię takie rozwiązania, bo do ciasta można wrzucić bakalie, tarte orzechy, ulubione aromaty, przełożyć kremem, zrezygnować z kakao, sypnąć maku. Polecam lukrowanie, polewanie czekoladą, obsypywanie wiórkami, tartymi orzechami, proszę bardzo. Ciasto łatwe, szybkie, smaczne. Łatwe ciasto bez jajek poleca się do kawy! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki kakao 3 spore łyżki dżemu jagodowego, zamiennie

Zasmakuj Kuchni
Mielone z wędzoną kiełbasą 101

mielonego(u mnie z szynki) parka wędzonej kiełbasy 1 jajko sól,pieprz 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka roztartego majeranku 1 łyżeczka roztartego lubczyku 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE(...)mięso zemleć, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na łyżce masła, mięso połączyć z przyprawami i ziołami,jajkiem,zeszkloną cebulą z czosnkiem i łyżką bułki tartej, dobrze wyrobić, kiełbasę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle po cebuli, dodać do masy mięsnej, wyrobić, formować zraziki, obtoczyć je w pozostałe bułce, smażyć do zrumienienia na maśle

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania