porcje): 500g mielonego mięsa z indyka szklanka startej na dużych oczkach cukini 2 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej panko 1 jajko 1/3 szklanki tartego parmezanu łyżka siekanej natki pietruszki 4 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Startą cukinię posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie siekamy szpinak
Smaczna Stronaciasta + 1 do posmarowania 1 łyżeczka soli papier do pieczenia Nadzienie 500 g grzybów 200 g żółtego sera 1 nieduża cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka bułki tartej olej z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać mąkę z suchymi drożdżami i cukrem, dodać jajka rotrzepane z mlekiem, miękkie masło i na koniec sòl. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne(...)być świeże pieczarki lub inne grzybki.Podusić razem kilka minut a następnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Do wystudzonych grzybów dodać starty żółty ser, łyżkę bułki tartej oraz łyżeczkę masła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiać krótko, następnie rozwałkować na duży prostokąt o grubości około pół cm. Prostokąt pokroić wzdłuż
zielonacukinkałyżki tartego parmezanu duża garść rukoli listki z kilku gałązek bazylii Sos bazyliowy: pęczek bazylii lub bazylia z 1 doniczki sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki tartego parmezanu duża szczypta soli (najlepiej himalajskiej) 1/3 szkl. oliwy z oliwek extra virgin szczypta mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki wody (dodać ewentualnie jeśli sos jest za gęsty i słabo
Codziennik Kuchennytorebki ryżu 1/3 szkl wody z pod gotowania ryżu 1 mała pierś z kurczaka 1/2 paczki mieszanki warzyw mrożonych na patelnię 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 mała cebula tartej mozzarelli do smaku sól, pieprz, papryka ostra i wędzona 1 ząbek czosnku natka pietruszki do dekoracji oliwa może być smakowa masło do wysmarowania foremki 1. Ryż gotujemy krócej niż(...)pieprz, paprykę ostrą i wędzoną oraz dodajemy podgotowany ryż i mieszamy całość. Próbujemy i ewent. jeszcze doprawiamy do smaku. 5. Najpierw wykładamy połowę ryżu z warzywami i posypujemy częścią tartej mozzarelli, a następnie resztę ryżu. Pieczemy w 180 stop przez około 25-30 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy zapiekankę resztą mozzarelli. Ja jeszcze starłam dupkę rolady ustrzyckiej
Gotowanie...to proste !mięsa mielonego wieprzowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki 2 małe jajka przyprawa do mięsa mielonego 1-2 łyżki bułki tartej 400-500 g pieczarek kilka cienkich plastrów surowego boczku sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę. Połowę podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Łączymy w misce z mięsem mielonym. Odstawiamy aż cebula(...)lekko się przestudzi. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz 1 jajko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do mielonego. Zagęszczamy 1-2 łyżkami bułki tartej. Dokładnie wyrabiamy. Pieczarki kroimy na mniejsze części. Na patelnię wrzucamy pozostałą cebulę oraz pieczarki. Podsmażamy razem, aż woda, którą puszczą grzyby, odparuje. Wówczas na patelnię wbijamy jajko. Doprawiamy solą
Smaki Na Talerzupieczonych winogron, szalotek, czosnku i jabłka. Przepisy na kolejne dania będziemy tradycyjnie zamieszczać codziennie rano . Tak gotowaliśmy Przygotowywanie menu na ten tydzień było generalnie łatwe i przyjemne, gdyż dwie trzecie dań zrobiliśmy przygotowując niedzielny obiad, na który zrobiliśmy kurczaka escabeche, którego jeszcze raz zjemy w piątek. Tyle, że w niedzielę jedliśmy go z pure ziemniaczanym a w piątek wystąpi(...)tortowa 4 szklanki 5,5 zł Cieciorka puszka 7 zł Dodatki Proszek do pieczenia 2 łyżki Majonez 3 łyżki Musztarda 1 łyżka Wino ½ szklanki Ocet winny 4 łyżki Bułka tarta szklanka Miód 1 łyżka Oliwa kilka łyżek Olej rzepakowy kilka łyżek Oregano suszone 1 łyżeczka Kminek mielony ½ łyżeczki Kmin rzymski ½ łyżeczki ziarenek Kmin rzymski mielony ½ łyżeczki Słodka papryka
Niedzielny kucharzmiło ją namaczać w parującej zupie. Składniki (na 4 porcje): 1kg cebuli 2 łyżki masła 800ml bulionu wołowego 100ml białego wina sól i pieprz do smaku Dodatkowo: pół szklanki tartego parmezanu bagietka odrobina masła do posmarowania grzanek Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w cienkie pióra. Do dużego garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy, a gdy zacznie się(...)zbyt wiele zostać – zupa powinna być gęsta. Nastawiamy piekarnik na 200° na opcję grill. Przelewamu zupę do żaroodpornych miseczek. Na wierzch każdej porcji sypiemy po 2 łyżki tartego parmezanu. Wstawiamy do zapieczenia na 5-10 minut – musimy pilnować i wyciągnąc w chwili gdy ser zrobi się złocisty. W międzyczasie przygotowujemy grzanki – kroimy bagietkę
Smaczna Stronapojedyńcze piersi z kurczaka , filety bez kości i skóry , średniej wielkości żółty ser o łagodnym smaku np. Edam sól ,pieprz , granulowany czosnek do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Każdy filet z piersi przekrawamy na pół i rozklepujemy cieńko . Najlepiej robić to przez woreczek , nie będą się wtedy tak rozpadać . Mięso doprawiamy(...)solą, granulowanym czosnkiem i pieprzem . Na każdym kawałku mięsa kładziemy kawałek sera . Taki palec serowy Zwijamy jak zrazy formując zgrabne cygara . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , czynność tą powtarzamy dwukrotnie , żeby zapobiec ewentualnym wyciekom sera podczas smażenia . Podczas formowania i obtaczania kotlety lekko uciskamy , pozbywamy się w ten sposób powietrza ze środka . Wstawiamy do lodówki
Ogrodnik w podróżyłyżki bułki tartej 2-3 łyżki mleka Kilka gałązek natki pietruszki Naturalna Vegeta ( przepis na blogu ) Sól Pieprz 5 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: Do bułki tartej dodajemy mleko ( dzięki temu pieczeń będzie delikatniejsza ). Natkę pietruszki siekamy drobno. Podane składniki: dwa jajka, bułkę, pietruszkę dodajemy do mięsa mielonego. Z jajek ugotowanych na twardo odcinamy końcówki, które drobno
Smaki Ewynajdelikatniejszej części wieprzowiny – polędwicy, po prostu palce lizać. Polędwiczki w sosie chrzanowym Składniki (dla 4osób): ½ kg polędwiczka wieprzowa 250ml słodkiej śmietanki 30% ½ szklanki bulionu drobiowego 1-2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek Polędwiczki w sosie chrzanowym Przygotowanie: Polędwicę wieprzową oczyszczamy z błon, kroimy na 1,5 – 2 centymetrowe plastry(...)samej patelni przygotowujemy sos chrzanowy. Na patelnię wlewamy pół szklanki bulionu drobiowego, całą śmietankę w której wcześniej rozmącamy jedną łyżkę mąki pszennej, oraz dodajemy 1-2 łyżki tartego chrzanu. Powstały sos dokładnie mieszamy i grzejemy na małym ogniu przez dwie minuty. W razie potrzeby sos doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu chrzanowego przekładamy obsmażone mięso i razem dusimy przez
Księga-Smakupokrywkę i odstawić do odparowania. Gotowe. To na prawdę dobry sposób. Składniki: 1 szklanka komosy białej 1 główka brokuła 1/2 szklanki pokruszonych, solonych pistacji 1/3 szklanki orzechów pistacjowych ½ szklanki tartego parmezanu, cheddara, lub innego wyrazistego sera 8 daktyli suszonych Kilka łyżek siekanego szczypiorku Mała papryczka chili (opcjonalnie) 2-3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok(...)kilkoma warstwami ręcznika papierowego i załóż pokrywkę. W ten sposób ładnie odparujesz komosę, a ręcznik wchłonie wilgoć. Krok 3 Posiekaj drobno daktyle, wymieszaj z siekanym szczypiorkiem, posiekaną papryczką chili, tartym serem, pokruszonymi migdałami i orzechami pistacjowymi. Wymieszaj z komosą i brokułem. Posól. Polej olejem i sokiem z cytryny. Ponownie wymieszaj. Przykryj sałatę folią plastikową, żeby daktyle uwolniły słodycz
Niedzielny kucharzjajko, 2 minuty miksowania i gotowe! Przepis pochodzi z bloga thebigmansword.com Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki miodu 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka tartej marchewki 1 szklanka mleka 1 jajko Duża garść orzechów włoskich drobno posiekanych 6 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Nastaw(...)piekarnik na 170 stopni. Wsyp do misy miksera 2 szklanki płatków owsianych, łyżkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, sól, zmiksuj całość. Dodaj do misy mokre składniki oprócz oleju: szklankę tartej marchewki, 1 jajko, 2 łyżki miodu. Znowu zmiksuj. Dodaj do ciasta olej i zmiksuj po raz ostatni. Dodaj do masy posiekane orzechy. Krok 2 Rozłóż ciasto do kokilek, wypełniając
Niedzielny kucharznią do syta, bo w środku znajdziemy wiele składników, które zapewnią nam pełnym brzuch – ciecierzyca, drobny makaron, pomidorki i szpinak. Aby nie było tylko warzywnie polecam posypać zupę tartym parmezanem – nada dodatkowy smak i kilka sycących kalorii. Składniki (na 3-4 porcje): puszka ciecierzycy 150g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 2 garści świeżego szpinaku 2 marchewki(...)pół puszki krojonych pomidorów oraz liście szpinaku i gotujemy jeszcze 5 minut. Na sam koniec doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy gorącą, posypaną z wierzchu tartym parmezanem. Powrót na górę
Smaczna Stronaplastrów szynki prosciutto 1 szklanka kaszy orkiszowej 8-10 plastrów suszonego pomidora z zalewy 8 plastrów łagodnego sera 1/3 szklanki wytrawnego wina białego lub czerwonego (niekoniecznie) 3-4 łyżki tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj kotlety. Filety osusz a następnie pokrój w plastry równej(...)bardzo małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdejm z ognia. Odkryj, spulchnij kaszę widelcem. Posiekaj dość drobno pomidory. Dodaj do kaszy. Wsyp do niej 2-4 łyżki tartego parmezanu, wymieszaj posól i popieprz do smaku. Przykryj. Krok 3 Kiedy kasza się gotuje możesz zacząć smażyć kotlety. Najpierw jednak nastaw piekarnik na 200 stopni (górna grzałka). Rozgrzej
Niedzielny kucharz