pieczonych winogron, szalotek, czosnku i jabłka. Przepisy na kolejne dania będziemy tradycyjnie zamieszczać codziennie rano . Tak gotowaliśmy Przygotowywanie menu na ten tydzień było generalnie łatwe i przyjemne, gdyż dwie trzecie dań zrobiliśmy przygotowując niedzielny obiad, na który zrobiliśmy kurczaka escabeche, którego jeszcze raz zjemy w piątek. Tyle, że w niedzielę jedliśmy go z pure ziemniaczanym a w piątek wystąpi(...)tortowa 4 szklanki 5,5 zł Cieciorka puszka 7 zł Dodatki Proszek do pieczenia 2 łyżki Majonez 3 łyżki Musztarda 1 łyżka Wino ½ szklanki Ocet winny 4 łyżki Bułka tarta szklanka Miód 1 łyżka Oliwa kilka łyżek Olej rzepakowy kilka łyżek Oregano suszone 1 łyżeczka Kminek mielony ½ łyżeczki Kmin rzymski ½ łyżeczki ziarenek Kmin rzymski mielony ½ łyżeczki Słodka papryka
Niedzielny kucharzmiło ją namaczać w parującej zupie. Składniki (na 4 porcje): 1kg cebuli 2 łyżki masła 800ml bulionu wołowego 100ml białego wina sól i pieprz do smaku Dodatkowo: pół szklanki tartego parmezanu bagietka odrobina masła do posmarowania grzanek Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w cienkie pióra. Do dużego garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy, a gdy zacznie się(...)zbyt wiele zostać – zupa powinna być gęsta. Nastawiamy piekarnik na 200° na opcję grill. Przelewamu zupę do żaroodpornych miseczek. Na wierzch każdej porcji sypiemy po 2 łyżki tartego parmezanu. Wstawiamy do zapieczenia na 5-10 minut – musimy pilnować i wyciągnąc w chwili gdy ser zrobi się złocisty. W międzyczasie przygotowujemy grzanki – kroimy bagietkę
Smaczna Stronapojedyńcze piersi z kurczaka , filety bez kości i skóry , średniej wielkości żółty ser o łagodnym smaku np. Edam sól ,pieprz , granulowany czosnek do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Każdy filet z piersi przekrawamy na pół i rozklepujemy cieńko . Najlepiej robić to przez woreczek , nie będą się wtedy tak rozpadać . Mięso doprawiamy(...)solą, granulowanym czosnkiem i pieprzem . Na każdym kawałku mięsa kładziemy kawałek sera . Taki palec serowy Zwijamy jak zrazy formując zgrabne cygara . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , czynność tą powtarzamy dwukrotnie , żeby zapobiec ewentualnym wyciekom sera podczas smażenia . Podczas formowania i obtaczania kotlety lekko uciskamy , pozbywamy się w ten sposób powietrza ze środka . Wstawiamy do lodówki
Ogrodnik w podróżyłyżki bułki tartej 2-3 łyżki mleka Kilka gałązek natki pietruszki Naturalna Vegeta ( przepis na blogu ) Sól Pieprz 5 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: Do bułki tartej dodajemy mleko ( dzięki temu pieczeń będzie delikatniejsza ). Natkę pietruszki siekamy drobno. Podane składniki: dwa jajka, bułkę, pietruszkę dodajemy do mięsa mielonego. Z jajek ugotowanych na twardo odcinamy końcówki, które drobno
Smaki Ewynajdelikatniejszej części wieprzowiny – polędwicy, po prostu palce lizać. Polędwiczki w sosie chrzanowym Składniki (dla 4osób): ½ kg polędwiczka wieprzowa 250ml słodkiej śmietanki 30% ½ szklanki bulionu drobiowego 1-2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek Polędwiczki w sosie chrzanowym Przygotowanie: Polędwicę wieprzową oczyszczamy z błon, kroimy na 1,5 – 2 centymetrowe plastry(...)samej patelni przygotowujemy sos chrzanowy. Na patelnię wlewamy pół szklanki bulionu drobiowego, całą śmietankę w której wcześniej rozmącamy jedną łyżkę mąki pszennej, oraz dodajemy 1-2 łyżki tartego chrzanu. Powstały sos dokładnie mieszamy i grzejemy na małym ogniu przez dwie minuty. W razie potrzeby sos doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu chrzanowego przekładamy obsmażone mięso i razem dusimy przez
Księga-Smakupokrywkę i odstawić do odparowania. Gotowe. To na prawdę dobry sposób. Składniki: 1 szklanka komosy białej 1 główka brokuła 1/2 szklanki pokruszonych, solonych pistacji 1/3 szklanki orzechów pistacjowych ½ szklanki tartego parmezanu, cheddara, lub innego wyrazistego sera 8 daktyli suszonych Kilka łyżek siekanego szczypiorku Mała papryczka chili (opcjonalnie) 2-3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok(...)kilkoma warstwami ręcznika papierowego i załóż pokrywkę. W ten sposób ładnie odparujesz komosę, a ręcznik wchłonie wilgoć. Krok 3 Posiekaj drobno daktyle, wymieszaj z siekanym szczypiorkiem, posiekaną papryczką chili, tartym serem, pokruszonymi migdałami i orzechami pistacjowymi. Wymieszaj z komosą i brokułem. Posól. Polej olejem i sokiem z cytryny. Ponownie wymieszaj. Przykryj sałatę folią plastikową, żeby daktyle uwolniły słodycz
Niedzielny kucharzjajko, 2 minuty miksowania i gotowe! Przepis pochodzi z bloga thebigmansword.com Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki miodu 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka tartej marchewki 1 szklanka mleka 1 jajko Duża garść orzechów włoskich drobno posiekanych 6 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Nastaw(...)piekarnik na 170 stopni. Wsyp do misy miksera 2 szklanki płatków owsianych, łyżkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, sól, zmiksuj całość. Dodaj do misy mokre składniki oprócz oleju: szklankę tartej marchewki, 1 jajko, 2 łyżki miodu. Znowu zmiksuj. Dodaj do ciasta olej i zmiksuj po raz ostatni. Dodaj do masy posiekane orzechy. Krok 2 Rozłóż ciasto do kokilek, wypełniając
Niedzielny kucharznią do syta, bo w środku znajdziemy wiele składników, które zapewnią nam pełnym brzuch – ciecierzyca, drobny makaron, pomidorki i szpinak. Aby nie było tylko warzywnie polecam posypać zupę tartym parmezanem – nada dodatkowy smak i kilka sycących kalorii. Składniki (na 3-4 porcje): puszka ciecierzycy 150g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 2 garści świeżego szpinaku 2 marchewki(...)pół puszki krojonych pomidorów oraz liście szpinaku i gotujemy jeszcze 5 minut. Na sam koniec doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy gorącą, posypaną z wierzchu tartym parmezanem. Powrót na górę
Smaczna Stronaplastrów szynki prosciutto 1 szklanka kaszy orkiszowej 8-10 plastrów suszonego pomidora z zalewy 8 plastrów łagodnego sera 1/3 szklanki wytrawnego wina białego lub czerwonego (niekoniecznie) 3-4 łyżki tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj kotlety. Filety osusz a następnie pokrój w plastry równej(...)bardzo małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdejm z ognia. Odkryj, spulchnij kaszę widelcem. Posiekaj dość drobno pomidory. Dodaj do kaszy. Wsyp do niej 2-4 łyżki tartego parmezanu, wymieszaj posól i popieprz do smaku. Przykryj. Krok 3 Kiedy kasza się gotuje możesz zacząć smażyć kotlety. Najpierw jednak nastaw piekarnik na 200 stopni (górna grzałka). Rozgrzej
Niedzielny kucharzBardzo smaczne danie z niecodziennym składnikiem w postaci gęsiny. Składniki 1 gęsie udko 1/2 pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 cebule 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 50 ml rosołu drobiowego 1 łyżka masła 500 g pieczarek 500 ml śmietanki 36% 1 łyżeczka(...)lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy od kości, mielimy razem ze skórą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekany ząbek czosnku i cebulę (1 sztuka), wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, wyrabiamy masę lekko podlewając rosołem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy
R'n'G KitchenSkładniki 4 duże ziemniaki ,około 1 kg 2 jajka 3-4 łyżki mąka pszenna sól - do smaku 50 g sera żółtego startego do tartych ziemniaków Farsz 150 g mięsa mielonego dowolnego 50-80 g sera żółtego startego 1/2 cebula sól - do smaku czarny pieprz - do smaku olej roślinny - do smażenia szpinak op. Wykonanie Przesmażyć cebulę ,dodać mięso ,smażyć(...)tarce.Do masy ziemniaczanej dodać jajka ,mąkę i ser żółty starty .Całość dokładnie wymieszać .Rozgrzać patelnie, smażyć duże placki ziemniaczane.Na każdy placek,złożony na pół , na połówce ułożyć farsz ,posypać tartym serem i zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:)) Podawać placki ziemniaczane nadziewane na gorąco. Smaczne i bogate danie z tradycyjnych składników. Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi
mojej kuchnikanału Rita creative . SKŁADNIKI: 4 duże cukinie (w miarę proste) 2 szkl. ryżu ugotowanego (ja dałam ryż Karolina) 6 łyżek przecieru pomidorowego 250 gr. żółtego sera tartego 2 pomidory 1 bakłażan 2 cebule 200 gr. pieczarek 5 listków bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka(...)układamy w wysmarowanej tłuszczem foremce . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C 30-40 minut. 10 min. przed końcem pieczenia cukinie posypujemy tartym serem. ŻYCZĘ SMACZNEGO ! PODOBA CI SIĘ? OCEŃ LUB ZOSTAW KOMENTARZ
Rita creativepieczarek 1 cebula 1 łyżeczka lubczyku 150 ml mleka smalec wieprzowy 6 łyżek mąki 2 jajka 4 łyżki mleka do jajek 10 łyżek bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie Kotlety cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy i razem z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dolewamy mleko, wsypujemy lubczyk i dusimy na wolnym ogniu, do momentu odparowania(...)doprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta umieszczamy farsz, kotlety składamy na pół, rozpłaszczamy. Następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem, solą i pieprzem oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu
R'n'G Kitchensurówkę, sałatkę obiadową, skwareczki, smażoną cebulkę, tartą bułkę przyrumienioną na maśle. Na obiad proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Placki ziemniaczane najprostsze – Makaron z krewetkami i czosnkiem – Spaghetti z mięsem i warzywami
Kulinarne S.O.S.stesso tempo cremoso. Buon appetito :) SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk) 200 g szpinaku sałatkowego "baby" 200 g płatków owsianych 200 g ricotty 100 g bu ł ki tartej 30 g startego parmezanu 150 ml mleka 2 jajka 1 szalotka 1 ząbek czosnku natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI (ca. 12 pezzi) 200 g di spinacini(...)uova, il parmigiano grattugiato. Per ultimo aggiungete il prezzemolo tritato finemente. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto. Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w bu ł ce tartej, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia delikatnie posmarowan ą olejem. Pulpeciki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni; w połowie pieczenia pulpeciki odwracamy
La grande e la piccola cuoca