tarta - 42848 przepisów (strona:1214/2857)

Poniedziałek: Hamburgery z pęczaku i indyka 108

grzybów, albo 2 duże boczniaki lub pieczarki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej Sól i pieprz 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu ) Przygotowanie: Krok 1 Zalej ciepłą wodą suszone grzyby. Odstaw na 15 minut. Następnie odcedź. Zachowaj wodę. Rozgrzej w rondlu łyżkę(...)dość gładką masę. Krok 3 Przełóż kaszę do misy, dodaj do niej mielone mięso. Wbij jajo, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Formuj okrągłe burgery, obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i smaż na nim kotlety na średnim ogniu – około 4 minut z każdej strony. Burgery z pęczaku z bułkach, z ulubionymi dodatkami. Spodobały

Niedzielny kucharz
Tarta ziemniaczana z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 176

miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić i razem z masłem utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Po przestygnięciu do puree ziemniaczanego dodać mąkę i zagnieść ciasto.  Naczynie do tarty wysmarować tłuszczem i całe (zarówno spód, jak i boki) wylepić ziemniaczanym ciastem. Podpiec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 190 st. C. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić(...)pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć paprykę z cebulą, następnie wyłożyć tuńczyka z puszki, posypać posiekaną natką pietruszki i suszonymi pomidorami. Mleko wymieszać z jajkami, solą i pieprzem, zalać nim tartę. Całość posypać żółtym serem i ponownie umieścić w piekarniku. Zapiekać około 20 minut

Kuchenne aromaty
Kotlet selerowy nadziewany serem 101

smaku , np cheddar ( grubych na około 0,4 mm ) 1 główka czosnku 2 kostki bulionowe warzywne lub bulion warzywny sól ,pieprz do smaku 2 jajka 1,5 szklanki bułki tartej Selera obieramy , tniemy na plastry około 1 cm grube . Wkładamy do garnka z wodą i kostkami warzywnymi lub do bulionu , dodając całą zmiażdżoną główkę czosnku . Gotujemy do miękkości . Wyciągamy(...)studzimy . Wystudzone plastry osuszamy papierowym ręcznikiem , doprawiamy solą i pieprzem do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomiędzy każde dwa plastry wkładamy ser . Kotlet zanurzamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce . Podczas obtaczania lekko dociskamy kotlet , tak aby połówki się skleiły . Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco

Ogrodnik w podróży
Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpecikami 91

indyka i parmezanu. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: ½ opakowania makaronu spaghetti 250 g mielonego indyka ½ główki kalafiora ½ szklanki sosu marinara ( według tego przepisu ) ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżka przyprawy włoskiej ( według tego przepisu ), lub ½ łyżeki tymianku(...)łyżeczki oregano 1 starty ząbek czosnku Kilka łyżek siekanej zieleniny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przełóż do misy mielone mięso, dodaj do niego pół szklanki tartego parmezanu, łyżkę przyprawy włoskiej, starty ząbek czosnku, 2 łyżki siekanej pietruszki. ½ łyżeczki soli i pieprzu. Wymiesza dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełóż

Niedzielny kucharz
Zapiekane tosty z konfiturą 129

szybkie śniadania, których przygotowanie nie zajmuje nam dużo czasu. Moim zdaniem zapiekane tosty z konfiturą są doskonałe na każdą okazję. Polecam! Składniki: 150 g konfitury truskawkowej 120 g bułki tartej 100 ml oleju 50 ml mleka 2 jajka 2 bułki(...)słodkie Bułki powinny być najlepiej wczorajsze. Bułki kroimy na pół. Smarujemy każdą bułkę konfiturą. Składamy kanapkę. W naczyniu mieszamy jajko i mleko. Moczymy bułkę. Następnie bułkę obtaczamy w bułce tartej. Olej rozgrzewamy na patelni. Smażymy wcześniej przygotowana kanapkę na oleju z obu stron na rumiano. Odsączamy z nadmiaru oleju. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Zapiekanki z szynką i pieczarkami 121

szynką kupowane w budkach w mieście? Zrumienione na chrupko, pełne pieczarek, szynki i roztopionego sera. Składniki (4 porcje) -2 półbagietki  -4 plasterki szynki -250 g pieczarek -200 g tartego żółtego sera -4 łyżki keczupu -1 łyżka oleju do smażenia -sól Przygotowanie -Bułki rozkroić(...)wzdłóż i posmarować keczupem. Pieczarki pokroić w plasterki lub półplasterki, delikatnie oprószyć solą i podsmażyć na patelni. Szynkę pokroić w małe kawałki. Na bułkach układać szynkę i pieczarki, posypać tartym żółtym serem. Zapiec kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego

Zielona Kuchnia
Zapiekany makaron z tuńczykiem, papryką i kukurydzą 137

kokardki puszka tuńczyka, w sosie własnym pół puszki kukurydzy połowa czerwonej papryki 1 duża cebula 2 łyżki oleju pół łyżeczki suszonego tymianku szczypta płatków chili kulka mozarelli 1/3 szklanki tartego parmezanu sól i pieprz do smaku odrobina masła do wysmarowania foremek   Makaron gotujemy al dente we dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy.   Cebulę bardzo drobno(...)oraz roztartym w rękach tymiankiem – smażymy przez 2-3 minuty. Ściągamy patelnię z ognia. Dodajemy na nią makaron, odsączonego tuńczyka, pokrojoną na drobno mozzarellę oraz połowę z przygotowanego, tartego parmezanu. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprz i dokładnie ale delikatnie mieszamy.   Nastawiamy piekarnik na 200°. Naczynia żaroodporne smarujemy masłem. Do naczyń wykładamy makaron z patelni

Smaczna Strona
Po prostu pycha-słodkie i słone przepisy Joanny Małagowskiej 96

obiady, kolacje, słodkości a także dania odchudzające. Autorka dzieli się znakomitymi pomysłami na puszyste placuszki bananowe,letnią zupą kalafiorową,tartą z kurczakiem .Zdradza nam jak przygotować lekką tartę piankę malinową, pyszne drożdżówki z serem i doskonałą pizzę.  Książka oferuje nam najnowsze przepisy i hity z bloga Po prostu pycha. Posiada piękne kolorowe zdjęcia

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta hamburgerowa 153

naprawdę smakuje jak hamburger:). A jeśli nie wierzycie - spróbujcie ją zrobić.  Ciasto na tartę:  100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Farsz:  400g mielonej wołowiny  1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 3 łyżki keczupu 1 łyżka oleju sól, pieprz  1 jajko 4 łyżki mleka  150g żółtego sera(...)sałaty lodowej  10 pomidorków koktajlowych 2 ogórki kiszone  1.  Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy wołowinę i pokrojoną

Szefowa kuchni
Mini pizze z bakłażana FIT 96

świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, przystawka, a nawet obiad. Do dzieła! Składniki: – 2 bakłażany – 90g koncentratu pomidorowego – 50g tartej mozzarelli – 30g tartego żółtego sera – 1/2 czerwonej papryki – 1 czerwona cebula – kilka pomidorków cherry – 1 ząbek czosnku – suszone oregano – oliwa z oliwek – sól, pieprz Dodatkowo: listki

Be Fit Be Strong
Szaszłyk pod przykrywką 007 … w kurczaku ;) 103

jest niewykrywalny dla dziecięcych warzywoskanerów… Poważnie , bardzo fajny obiadek Polecam ! składniki na 3 osoby : 3 pojedyńcze filety z piersi kurczaka , średniej wielkości 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 czerwona papryka 1/2 małej żółtej cukinii 1/2 małej zielonej cukinii 3-4 pieczarki niezbyt duże 1 cebula przyprawy do smaku : czosnek granulowany sól , pieprz dodatkowo : dość długie wykałaczki wykałaczki(...)wystygnięcia . Filety rozklepujemy cieniutko , doprawiamy czosnkiem , solą , pieprzem do smaku . W każdym kawałku ,piersi kurczaka ukrywamy szaszłyk , dokładnie owijając go mięsem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtaczamy w roztrzepanych jajkach , bułce tartej , delikatnie dociskając rękami ,żeby wszystko w środku się poukładało i zlepiło Odstawiamy na godzinkę do lodówki ,schłodzone szaszłyki będą się lepiej smażyć , bez ryzyka że się rozpadną . Smażymy

Ogrodnik w podróży
Kotlety schabowe z siemieniem lnianym 86

smażymy tylko na smalcu. Składniki:  2 kotlety schabowe z kością 500 ml mleka 3,2% 2 cebule 5 łyżek mąki 1 jajko 2 łyżki mleka 5 łyżek bułki tartej   2 łyżki brązowego siemienia lnianego sól, pieprz Przygotowanie:  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)wcześniej, ale kilka godzin też w zupełności wystarczy. Mięso wyjmujemy z mleka, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem mleka i na koniec w bułce tartej wymieszanej z ziarnami lnu. Smażymy na rozgrzanym smalcu

R'n'G Kitchen
Środa: Wieprzowina po chińsku na ostro 162

serwisu cooking.nytimes.com Polecamy Wam również przepis na pyszne panissa risotto z mieloną wieprzowiną Składniki: 0,5 kg mielonej wieprzowiny ½ łyżeczki soli 2 ząbki czosnku posiekane w plastry 1 łyżeczka tartego imbiru ½ małej żółtej papryki pokrojonej w kostkę ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę ½ pęczka rzodkiewek pokrojonych w plastry Kilka różyczek brokuła Mała papryczka chili drobno pokrojona (1 łyżka) Garść(...)wlej na nią pół łyżeczki oleju. Po chwili wyłóż na patelnię mielone mięso. Smaż rozdrabniając szpatułką, aż mięso zbrązowieje. Dodaj pół łyżeczki soli, 2 posiekane ząbki czosnku i łyżkę tartego imbiru. Wymieszaj całość. Dodaj papryki pokrojone w kostkę, plastry rzodkiewki, papryczkę chili i różyczki brokuła. Smaż wszystko 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodaj posiekany szczypior

Niedzielny kucharz
Mintaj w majonezie i panierce 101

bidi-language:#0400;} Prosty skład, niesamowity smak. Składniki:  4 polędwiczki mintaja (po 200 g) 4 łyżki majonezu 6 łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 8 łyżek bułki tartej 4 łyżki białego sezamu sól, pieprz Przygotowanie:  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)language:#0400;} Prosty skład, niesamowity smak. Polędwiczki kroimy, obtaczamy w majonezie. Przekładamy w chłodne miejsce na godzinę. Obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach z dodatkiem soli i pieprzu oraz bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na rumiano

R'n'G Kitchen
Wtorek: Kurczak huli huli 183

podudzi z kurczaka Marynata 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki cukru 6 łyżek octu ryżowego lub jabłkowego 2-3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki tartego imbiru Przygotowanie: Krok 1 Włóż(...)dużej misy, albo dużego worka strunowego składniki marynaty: po pół szklanki keczupu, sosu sojowego i cukru, wlej 6 łyżki octu, dodaj dwa starte ząbki czosnku i dwie łyżki tartego imbiru. Wymieszaj składniki. Zachowaj kilka łyżek marynaty do smarowania mięsa podczas pieczenia. Włóż do marynaty kurczaka i obtocz w niej dokładnie mięso. Wstaw kurczaka do lodówki na minimum 8 godzin

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania