tarta - 42848 przepisów (strona:1217/2857)

Kotlety mielone – idealne! 137

mielonego wieprzowego lub wieprzowo wołowego 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 50 g czerstwej bułki mleko do namoczenia bułki sól świeżo mielony pieprz 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia 6 łyżeczek masła papryka słodka + ostra do posypania Bułkę namaczamy w mleku, dokładnie(...)odsączamy, łączymy z cebulą, czosnkiem, jajkiem, solą pieprzem, miksując blenderem na papkę. Gotową miksturę łączymy z mięsem, dokładnie ugniatając. Formujemy dość spore kolety (mi wyszło 6), obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotlety, na każdy nakładamy po łyżeczce masła

Mój pomysł na
Spaghetti z warzywami i kurczakiem z grila 108

sosu marinara (według tego przepisu) lub passata pomidorowej 1/3 opakowania makaronu spaghetti 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki czosnku suszonego 2 łyżki tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj litr wody, posól. Wsyp makaron. Gotuj 10 minut. Odcedź. Wlej do makaronu pół szklanki sosu marinara. Wymieszaj. Jeśli nie masz sosu(...)Polej całość łyżką oliwy. Zawiń papier jak cukierek i zwiąż na końcach mocno sznurkiem. Wstaw do piekarnia na 30 minut. Krok 5 Rozetnij wierzch każdej paczki i posyp całość tartym parmezanem – jedna duża łyżka na każdą porcję. Wstaw pod sam gril w piekarniku i zapiekaj kilka minut aż wierzch filetów ładnie się zezłoci. Podawaj w papilotach przełożonych

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 106

Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki soli Szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli Sos marinara Passata

Niedzielny kucharz
Środa: Zapiekanka z kalafiora z kurczakiem 124

suszonego tymianku lub 4 gałązki świeżego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 4 łyżki oleju + 1 jedna łyżka 1 cytryna Skórka starta z jednej cytryny 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj kalafiora i pokrój na różyczki. Przełóż na tackę do pieczenia wyłożoną papierem. Polej 4 łyżkami oleju(...)minut. Po tym czasie na wszelki wypadek nakłuj wykałaczką udka z kurczaka, żeby sprawdzić czy już się upiekły. Kiedy wypłynie z nich przeźroczysty sok są gotowe. Posyp całość tartym parmezanem. Zapiekankę możesz zjeść solo, albo z dodatkiem dobrego pieczywa lub z makaronem. Smacznego! Zapiekanka idealnie nadaje się do mrożenia. W zamrażalniku można ją przechowywać do trzech miesięcy. Artykuł Środa

Niedzielny kucharz
Panierowane kotlety z kaczej piersi 114

mocniej iż są łatwe w hodowli i mega smaczne . Polecam składniki na 4 osoby ; 4 kacze piersi bez skóry i kości 2 jajka kacze lub kurze 2 szklanki bułki tartej 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku olej do smażenia Kacze piersi(...)lekko , delikatnie rozklepujemy tłuczkiem . Mają pozostać dość grube , nie jak pergamin Każdy kawałek mięsa doprawiamy czosnkiem , solą i pieprzem do smaku . Obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej . Podobnie jak schabowe Smażymy krótko na bardzo mocno rozgrzanej patelni do momentu aż panierka nabierze złotego koloru . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Panierowane

Ogrodnik w podróży
Kotlety cielęce 85

mąki szklanka tartej bułki sól  Przygotowanie Cielęcinę rozbiłem najpierw je po nacinając ( brzegi ). Grubość pożądana 3-4 mm. Tak rozbite kotlety panierowałem w mące, jajku i bułce tartej. Przed panierowaniem osuszyłem płaty cielęciny papierowym ręcznikiem, posoliłem je. Po panierowaniu warto strząsnąć z kotletów nadmiar mąki i bułki ( zbyt gruba panierka to zbędne kalorie ). Na koniec docisnąłem panierkę

R'n'G Kitchen
Zupa gołąbkowa z młodej kapusty z pulpecikami 129

macie z głowy ;) a na drugi dzień jest ona jeszcze smaczniejsza. Pulpeciki: 500 g mielonej wołowiny  jajko 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej  łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Zupa: 2 małe główki młodej kapusty słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki (210g) 1 marchewka korzeń pietruszki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka cukru(...)pieprz pęczek koperku 100 g ryżu Pulpeciki: Do miski przełożyć mięso, dodać jajko, drobno posiekany czosnek i cebulkę. Całość wymieszać, doprawić do smaku i dodać ok 3 łyżki bułki tartej. Wyrobić masę, z której łatwo będzie formować małe kuleczki. Mięsne pulpeciki obsmażyć na oleju. Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce

Smakołyki Asi
Piątek: Krokiety rybne po hindusku 97

przepis , bo jest dziecinnie prosty do zrobienia, a danie jest bardzo smaczne. Przepis pochodzi z Saveur.com Składniki: 500 g ryby (może być mrożona) 1/2 kg ziemniaków 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego(...)wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z dowolną sałatką. Smacznego! Artykuł Piątek: Krokiety rybne po hindusku pochodzi

Niedzielny kucharz
Pieczone pulpeciki w piekarniku 138

piekarniku /ok. 16 szt./: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 1/2 białej cebuli 2 ząbki czosnku garść świeżych listków bazylii kilka gałązek świeżego oregano 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml przecieru pomidorowego 1/2 białej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz(...)miski, dodać połowę porcji podsmażonej cebuli z czosnkiem, jajko oraz posiekane świeże zioła. Doprawić do smaku i wyrobić masę na pulpeciki. Jeżeli jest za rzadka dodać trochę bułki tartej. Z masy formować pulpeciki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut. Do podsmażonej na patelni cebuli z czosnkiem

Pasja Smaku
Schabowe inaczej czyli przepis na soczyste i kruche kotlety 352

schabu 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny pół pęczka pietruszki 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mielonego ok 1 szklanka bułki tartej olej lub smalec do smażenia       *** Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez, sok z cytryny, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Schab kroimy w plastry i lekko(...)marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (można zostawić nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano *** *** Po usmażeniu kotlety układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Kotlety podajemy z ziemniakami i surówką

Blog z Apetytem
Kakaowa tarta z kremem z awokado (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 105

ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny). 7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut. Zostawić do wystudzenia. KREM Z AWOKADO(...)gładką masę, dodać ksylitol według preferencji. 12. Na koniec dodać herbatę matcha ok 1 łyżeczka lub więcej. 13. Krem wyłożyć na upieczony i wystudzony spód. 14. Na koniec tarte udekorować owocami, orzechami i czym tylko chcecie

Candy Pandas
ROLADA SZPINAKOWA Z SAŁATKĄ CHRZANOWĄ Z JAJKAMI 141

gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 łyżka oliwy Sałatka chrzanowa: ok. 250 g szynki w całości ok. 125 g sera żółtego w kostce 4 jajka garść rzeżuchy 2-3 łyżeczki tartego chrzanu (polecam Schronisko Smaków ) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Rolada: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Na patelni(...)Sałatka chrzanowa: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Ser oraz szynkę również kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem i tartym chrzanem. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W dużej misce mieszamy pokrojoną szynkę z serem oraz jajkami. Dodajemy umytą i osuszoną rzeżuchę oraz przygotowany sos chrzanowy. Wszystko dokładnie mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Marokańskie tajine: pyszne jedzenie z jednego garnka 116

marokańsko-polskie tajine: na kotleciki z indyka: 400g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula, posiekać 1 jajko 1 łyżka śmietany albo majonezu ok. 2 płaskie łyżki bułki tartej i mleko (tyle ile wchłonie bułka) + dodatkowa porcja do panierowania kotlecików sól i pieprz do smaku następnie: 1 duża cebula - obrać i pokroić w plastry 1 duży pomidor - pokroić(...)cukier do smaku Przepis na tajine krok po kroku: Krok 1. Wszystkie składniki na kotleciki z indyka dokładnie wymieszać, zwilżonymi wodą dłońmi formować niezbyt duże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i przesmażyć na złoty kolor na patelni. Usmażone kotleciki z indyka układać na papierowym ręczniku. Krok 2. Przygotować sos pomidorowy: wszystkie składniki na sos pomidorowy wymieszać w miseczce

Moja Książka Kucharska
Pulpet drobiowy z pistacjami (Polpettone di carne bianca con pistacchi) 127

piersi kurczaka 200 g mięsa mielonego z indyka 200 g szynki   200 g ricotty 50 g startego parmezanu 50 g pistacji 100 g bu ł ki tartej 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 200 g di carne macinata di pollo 200 g di carne macinata(...)erbe di provenza, sale e pepe. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Z powstałej masy formujemy podłużny pulpet (najlepiej delikatnie zwilżonymi rękami), który następnie obtaczamy w bu ł ce tartej. **** Con le mani umide formate e modellate il polpettone, quindi r otolatelo nel pangrattato. W dużym prostokątnym garnku lub patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju. Pulpet podsmażamy

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z kurczakiem i parmezanem 165

Składniki /2 porcje: –  300 g filetu z kurczaka –  6 łyżek tartego parmezanu –  kilka pomidorków koktajlowych –  1 mała sałata rzymska –  4 grzanki o grubości ok.2 cm np. z bagietki sos cezar – 4 łyżki majonezu – 1 łyżeczka sosu worcestershire (dostępny w sieciówkach) – 1 łyżeczka musztardy(...)bagietki). Następnie kroimy grzanki w kostkę. Sałatę osuszyć i pokroić na mniejsze części. Wyłożyć na głębokie talerze. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, kurczaka i grzanki. Na koniec posypać sałatkę tartym drobno lub na większe kawałki parmezanem. Przygotowujemy sos Cezar. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z wszystkimi składnikami. Opcjonalnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Polewamy nim przygotowaną sałatkę. Artykuł

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania