telefon. Ledwie skończyłam rozmawiać, a Gosia zeskoczyła z blatu i zaczęła obierać jabłko, wyciągać tarkę... - Gosia, będziesz jadła tarte jabłka? (zapytałam z nadzieją w głosie, bo uwielbiam tarte jabłka z cukrem - mój brat wie o tym najlepiej - jedliśmy je razem jako małe dzieci... no dobra... jako duże dzieci też.) - Nie, robię ciastko. Tak! Poniższy przepis powstał niespodziewanie
Gary Bez dnaokoło 8-10 kotlecików - zależy, jak duże lepicie 😊 Składniki: 400 g mięsa mielonego z piersi indyka 200 g pieczarek 1 duże jajko (lub dwa małe) 2 łyżki bułki tartej (w wersji bezglutenowej mielone migdały) + do panierowania średnia marchewka dwie łodygi selera naciowego (u mnie raz zamiennie była cukinia) średnia cebula ząbek czosnku lub dwa 2 małe papryki słodkie(...)bułkę (lub mielone migdały) i wszystkie warzywa. Mieszaj i mieszaj, aż zrobi się masa łatwa do lepienia. Weź miseczkę z wodą, mocz dłonie, lep burgery i obtaczaj w bułce tartej (lub migdałach). Smaż po kilka minut z każdej strony aż będą... usmażone. 😉 Smacznego
Cytryna&Co.dzień, wiadomo. Kasa też jest ważna. Czasami warto zaszaleć. Nie pożałujecie. Składniki: Kotlety: 500 g cielęciny 2 kajzerki 3 jajka 5 łyżek masła 1 szklanka bułki tartej 2 szklanki mleka sól Sos: 2duże cebule 1 główka czosnku 600 ml wrzątku 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka skrobi kukurydzianej 100 ml zimnej wody Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)dwoma żółtkami na gładko. Dodajemy namoczoną bułkę. Wyrabiamy do uzyskania pulchnej masy. Dodajemy mięso i znowu dokładnie mieszamy i solimy. Formujemy kotlety w kształcie krokietów. Obtoczamy je w bułce tartej , potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce. Smażymy na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru. Cebule i czosnek siekamy, smażymy na maśle, zalewamy bulionem. Zagotowujemy, blendujemy. Przecieramy. Mąkę
R'n'G Kitchencałej rodziny. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta chilli olej do smażenia *** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części *** *** Każdy kawałek mięsa(...)całość ponownie dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie kotleciki obtaczamy kolejno w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu z patelni mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemmorskiej 4 łyżki oleju szczypta gałki muszkatołowej około 270 ml ciepłego mleka Nadzienie: około 350 g serka śmietankowego 60 g tartego sera sokół 40 g tartego sera cheddar 2 kulki mozzarelli 300-400 g szynki około 100 g szynki parmeńskiej zioła prowansalskie granulowany czosnek sól, pieprz Do garnuszka kruszymy drożdże. Dodajemy cukier, około 1/2 szkl
Smaki Na Talerzujęczmienna, kasza owsiana pełnoziarnista, pestki dyni i siemię lniane. - 2 jaja - sól i pieprz do smaku, czosnek niedźwiedzi, 2 ząbki czosnku - 2 butelki sosu pomidorowego - oliwa z oliwek - sporo tartego parmezanu, opcjonalnie plastry mozzarelli - opakowanie lub dwa makaronu cannelloni. Kupuję cannelloni w Lidlu na włoskim tygodniu , robię zapas tych rurek, dla mnie są najlepsze! ( z mięsem robię(...)podobnie). Najpierw ugotuj woreczek kasz i wsyp do głębokiej miski, a kiedy się wychłodzą, dodaj mięso, jaja, wyciśnięty przez praskę czosnek ,sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i około 2 łyżek tartego parmezanu. Ze wszystkich składników wyrób gładki farsz, najlepiej dłońmi. Do dekoratora pozbawionego końcówki wkładaj łyżeczką farsz i wciskaj do każdej rurki. Nadziane rurki odkładaj na bok. Kiedy skończysz farsz
Z Kuchni Do Kuchnichyba że znajdę ich zamiennik. Dość gadania, teraz robimy pulpety. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej(...)sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu * pęczek kopru * mąka Do mięsa mielonego wbiłam jajko, przecisnęłam przez praskę czosnek, wsypałam odrobinę bułki tartej i podsmażoną na maśle, pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiłam solą i pieprzem. Z wyrobionej już masy formowałam kulki i obtaczałam je w mące. Gotowe wykładałam na rozgrzane
Pieprzyć z Fantazjąpoświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki wody * 1/2 łyżeczki papryki(...)Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na złoty kolor na odrobinie oleju. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam
Pieprzyć z Fantazjąłyżki miodu, lejącego- nie może być zcukrzony bo się nie wymiesza 1 łyżeczka soku z cytryny 3 ząbki czosnku dodatkowo: klarowane masło do smażenia 2 szklanki białej bułki tartej, dobrej jakości do obtoczenia Dzwonki karpia, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy do smaku i odstawiamy. Jajka roztrzepujemy z miodem, wyciśniętym praską czosnkiem(...)sokiem z cytryny. Składniki musza się dokładnie połączyć, po czym odstawiamy na około 20 minut, żeby się przegryzły. Dzwonki karpia, obtaczamy najpierw w marynacie z jajek, następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron, koniecznie na klarowanym maśle, ono dodaje dodatkowego aromatu. Serwujemy na gorąco z koperkiem, sosem koperkowym lub po prostu solo. Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Ogrodnik w podróżyPodaję tą tartę praktycznie zawsze, kiedy mamy gości w domu - wszystkim smakuje i proszą o przepis. Jest łatwa w wykonaniu a smakuje przepysznie
Prosty przepis nakrajach skandynawskich, „kto trzyma się śledzi, tego zdrowie nie porzuci” . Sama ludowa mądrość Składniki: 1 opakowanie, dobrej jakości matiasów ( około 400 g ) 1 mały słoik, buraczków tartych ( 300 g), koniecznie domowych 7 jajek ugotowanych na twardo 4 ziemniaki, gotowany w łupinach 5 ogórków kiszonych 1 średniej wielkości, biała cebula 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy miodowej(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przykrywamy warstwą majonezu, na którym rozsmarowujemy dość grubą warstwę buraczków. Tak grubą jak lubicie, ja daję około 1 cm. Ponownie pokrywamy majonezem, który tym razem przysypujemy tartym jajkiem i szczypiorkiem. Serwujemy schłodzoną, najlepiej jak zniknie jednego dnia bo jest to niestety, jedna z tych sałatek, które drugiego dnia zaczynają „pływać” . Ja tego strasznie
Ogrodnik w podróżyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 marchewki kawałek pora 2 łyżki masła ząbek czosnku 1/4 kostki sera feta łyżka mąki 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Marchewkę obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w półplasterki. Ząbek czosnku obrać, posiekać. 2. Na patelni(...)powstał duży płat mięsa). Rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć pieprzem i solą. 4. Na każdym płacie mięsa ułożyć farsz i zawinąć roladki. Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. 5. Tak przygotowane roladki smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przykryć i dusić około 5 minut, aby mięso doszło w środku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka PichciTarta z makrelą to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację. Składniki: Ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g zimnej margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany szczypta soli Nadzienie: 1 sztuka makreli wędzonej 4 ogórki konserwowe 1 średniej wielkości czerwone cebule 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 pęczek posiekanego(...)przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm i delikatnie wyłożyć formę na koniec dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem
Ciastka - domowe słodkościrasy mięsnej 3 plastry sera topionego cheddar ( Hochland lub Lactima) odrobina granulowanego czosnku sól, pieprz do smaku 6-7 jajek przepiórczych ( mogą być kurze ) 2 szklanki dobrej jakości bułki tartej klarowane masło do smażenia Piersi przepiórcze rozklepujemy przez woreczek, dość cieniutko. Wbrew wyglądowi samego ptaka, jego mięso wcale nie jest tak delikatne jak mogłoby się wydawać Każdy kawałek mięsa(...)push({}); Układamy na środku, złożony w kostkę, plaster sera i zwijamy, tak jak de volaille z kurczaka. Kotlet wychodzi mniejszy ale dużo smaczniejszy. Obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, lekko dociskając, żeby kotlet nie rozpadł się przy smażeniu. Odstawiamy żeby związały do lodówki na godzinkę. Smażymy na głębokim tłuszczu, konkretnie na maśle ono doda, jeszcze więcej smaku
Ogrodnik w podróżypłatów makaronu lasagna Opakowanie szpinaku 1 szklanka mrożonego groszku 1 łyżka tartego czosnku 1 szalotka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nadzienie Opakowanie riccotty 200 g 1 szklanka tartego parmezanu 2 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sos beszamel 2 łyżki masła 1 szklanka mleka Mozzarella 100 g 2 łyżki mąki uniwersalnej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharz