tarta - 42848 przepisów (strona:1213/2857)

Środa: Lasagna z cukinii 104

cukinie 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem ½ cebuli czerwonej (lub białej) 1 ząbek czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego 100 g ricotty lub opakowanie serka jogurtowego (typu Almette) 1/3 szklanki tartego parmezanu 1 jajko 2 łyżki siekanej, świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej 2 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj w drobną kostkę cebulę. Rozgrzej na patelni łyżkę(...)Wyłóż na niego warstwę cukinii, dalej sos i masę serową. Połóż znowu warstwę cukinii, sos i ser. Przykryj ostatnią warstwą cukinii i wyłóż na nią masę serową. Posyp całość tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 20 minut. Smacznego! Artykuł Środa: Lasagna z cukinii pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka z makaronu soba ze stekiem 99

plastry ½ szklanki drobno pokrojonego szczypiorku ½ szklanki posiekanej zieleniny – pietruszka, kolendra, mięta 1 łyżka oleju Sól i pieprz Dresing 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek soku z cytryny 2 łyżki tartego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki brązowego cukru Przygotowanie: Krok 1 Steka wyciągnij wcześniej z lodówki, tak żeby był w temperaturze pokojowej. Dobrze posól i popieprz mięso. Rozgrzej mocno(...)Odcedź makaron i przelej zimną wodą, żeby nie kleił się. Krok 4 Przygotuj dresing: 6 łyżek sosu sojowego i soku z cytryny wlej do zakręcanego słoiczka. Dodaj 2 łyżki tartego imbiru, łyżeczkę oleju sezamowego i pół łyżeczki cukru. Zakręć i energicznie potrząśnij, żeby połączyć składniki. Krok 5 Wymieszaj makaron z cykorią, posiekaną marchewką, rzodkiewką, szczypiorkiem i zieleniną. Polej dresigiem

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Telewizyjny kurs planowania posiłków 128

zupy pomidorowej. Skład ten sam: pęczak, mielony indyk, tymianek, trochę suszonej cebuli i czosnku dla podkręcenia smaku, odrobina bułki tartej do zapanierowania i na patelnię. Pozostałą kaszę doprawiliśmy tartym parmezanem, dodaliśmy odrobinę zimnego masła, żeby pęczotto, jak należy uzyskało kremową konsystencję – i gotowe. Jak widzicie, wystarczy zrobić dwie bazy, dwa pół produkty, żeby przygotować cztery różne i różnorodne

Niedzielny kucharz
Piątek: Krokiety rybne po hindusku 110

przepis , bo jest dziecinnie prosty do zrobienia, a danie jest bardzo smaczne. Przepis pochodzi z Saveur.com Składniki: 500 g ryby (może być mrożona) 1/2 kg ziemniaków 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego(...)wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z dowolną sałatką. Smacznego! Artykuł Piątek: Krokiety rybne po hindusku pochodzi

Niedzielny kucharz
Spaghetti z warzywami i kurczakiem z grila 117

sosu marinara (według tego przepisu) lub passata pomidorowej 1/3 opakowania makaronu spaghetti 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki czosnku suszonego 2 łyżki tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj litr wody, posól. Wsyp makaron. Gotuj 10 minut. Odcedź. Wlej do makaronu pół szklanki sosu marinara. Wymieszaj. Jeśli nie masz sosu(...)Polej całość łyżką oliwy. Zawiń papier jak cukierek i zwiąż na końcach mocno sznurkiem. Wstaw do piekarnia na 30 minut. Krok 5 Rozetnij wierzch każdej paczki i posyp całość tartym parmezanem – jedna duża łyżka na każdą porcję. Wstaw pod sam gril w piekarniku i zapiekaj kilka minut aż wierzch filetów ładnie się zezłoci. Podawaj w papilotach przełożonych

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Spaghetti z cukini z pulpecikami 85

Niedzielnego Kucharza na makarony warzywne . Składniki: 3 małe cukinie lub 2 średniej Garść listków bazylii ½ szklanki tartego parmezanu Na pulpeciki 200 g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki soli Szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli Sos marinara Passata

Niedzielny kucharz
Środa: Zapiekanka z kalafiora z kurczakiem 97

suszonego tymianku lub 4 gałązki świeżego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 4 łyżki oleju + 1 jedna łyżka 1 cytryna Skórka starta z jednej cytryny 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj kalafiora i pokrój na różyczki. Przełóż na tackę do pieczenia wyłożoną papierem. Polej 4 łyżkami oleju(...)minut. Po tym czasie na wszelki wypadek nakłuj wykałaczką udka z kurczaka, żeby sprawdzić czy już się upiekły. Kiedy wypłynie z nich przeźroczysty sok są gotowe. Posyp całość tartym parmezanem. Zapiekankę możesz zjeść solo, albo z dodatkiem dobrego pieczywa lub z makaronem. Smacznego! Zapiekanka idealnie nadaje się do mrożenia. W zamrażalniku można ją przechowywać do trzech miesięcy. Artykuł Środa

Niedzielny kucharz
Piątek: Super prosta lasagna z ravioli 104

sosu marinara (około pół litra) np. według tego przepisu 1 kulka mozzarelli ½ szklanki tartego parmezanu Pesto Garść bazylii lub pęczek pietruszki, szpinaku, rukoli lub mieszanka różnych „zielenin”:) ½ szklanki tartego parmezanu Garść orzechów pistacjowych, albo laskowych albo włoskich 6-8 łyżek oliwy Sok z cytryny (około łyżki) Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Gotuj

Niedzielny kucharz
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 101

ryżu arborio 1 szklanka zielonego groszku mrożonego 1 mała szalotka Kilka pieczarek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 4 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzej łyżkę masła. Obierz pieczarki, pokrój(...)dodaj do risotta łyżkę zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki. Wrzucaj małymi porcjami, szybko rozprowadzając je w ryżu. Posól risotto, dodaj pieprzu, posiekaną natkę pietruszki, usmażone pieczarki. Podawaj z tartym parmezanem. Smacznego! Artykuł Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Wtorek: Kurczak huli huli 112

podudzi z kurczaka Marynata 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki cukru 6 łyżek octu ryżowego lub jabłkowego 2-3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki tartego imbiru Przygotowanie: Krok 1 Włóż(...)dużej misy, albo dużego worka strunowego składniki marynaty: po pół szklanki keczupu, sosu sojowego i cukru, wlej 6 łyżki octu, dodaj dwa starte ząbki czosnku i dwie łyżki tartego imbiru. Wymieszaj składniki. Zachowaj kilka łyżek marynaty do smarowania mięsa podczas pieczenia. Włóż do marynaty kurczaka i obtocz w niej dokładnie mięso. Wstaw kurczaka do lodówki na minimum 8 godzin

Niedzielny kucharz
Środa: Wieprzowina po chińsku na ostro 88

serwisu cooking.nytimes.com Polecamy Wam również przepis na pyszne panissa risotto z mieloną wieprzowiną Składniki: 0,5 kg mielonej wieprzowiny ½ łyżeczki soli 2 ząbki czosnku posiekane w plastry 1 łyżeczka tartego imbiru ½ małej żółtej papryki pokrojonej w kostkę ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę ½ pęczka rzodkiewek pokrojonych w plastry Kilka różyczek brokuła Mała papryczka chili drobno pokrojona (1 łyżka) Garść(...)wlej na nią pół łyżeczki oleju. Po chwili wyłóż na patelnię mielone mięso. Smaż rozdrabniając szpatułką, aż mięso zbrązowieje. Dodaj pół łyżeczki soli, 2 posiekane ząbki czosnku i łyżkę tartego imbiru. Wymieszaj całość. Dodaj papryki pokrojone w kostkę, plastry rzodkiewki, papryczkę chili i różyczki brokuła. Smaż wszystko 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodaj posiekany szczypior

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpecikami 108

indyka i parmezanu. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: ½ opakowania makaronu spaghetti 250 g mielonego indyka ½ główki kalafiora ½ szklanki sosu marinara ( według tego przepisu ) ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżka przyprawy włoskiej ( według tego przepisu ), lub ½ łyżeki tymianku(...)łyżeczki oregano 1 starty ząbek czosnku Kilka łyżek siekanej zieleniny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przełóż do misy mielone mięso, dodaj do niego pół szklanki tartego parmezanu, łyżkę przyprawy włoskiej, starty ząbek czosnku, 2 łyżki siekanej pietruszki. ½ łyżeczki soli i pieprzu. Wymiesza dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełóż

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Hamburgery z pęczaku i indyka 83

grzybów, albo 2 duże boczniaki lub pieczarki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej Sól i pieprz 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu ) Przygotowanie: Krok 1 Zalej ciepłą wodą suszone grzyby. Odstaw na 15 minut. Następnie odcedź. Zachowaj wodę. Rozgrzej w rondlu łyżkę(...)dość gładką masę. Krok 3 Przełóż kaszę do misy, dodaj do niej mielone mięso. Wbij jajo, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Formuj okrągłe burgery, obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i smaż na nim kotlety na średnim ogniu – około 4 minut z każdej strony. Burgery z pęczaku z bułkach, z ulubionymi dodatkami. Spodobały

Niedzielny kucharz
Wątróbka z gęsi owsianej w cydrze 98

Wątróbka panierowana klasycznie w połączeniu z jabłkami karmelizowanymi w cydrze.  Składniki:  600 g gęsiej wątróbki 150 g smalcu gęsiego 150 g bułki tartej 3 łyżki mąki 2 jajka 2 jabłka 2 łyżki brązowego cukru 100 ml cydru sól, pieprz Przygotowanie:   Wątróbki oczyściłem z błon i żółci, opłukałem, osuszyłem i pokroiłem na plastry. Kroić należy(...)ukośnie tak, aby plastry miały jak największą powierzchnię. Rozłożyłem pokrojone wątróbki na talerzu, lekko posoliłem i oprószyłem mąką z obu stron. Następnie włożyłem do roztrzepanego jajka i panierowałem w tartej bułce. Na patelni rozgrzałem dobrze gęsi smalec, smażyłem panierowane wątróbki na dużym ogniu z obu stron. (Wewnątrz powinny być różowe.) Wyjąłem z tłuszczu i trzymałem w cieple. Cukier wsypałem

R'n'G Kitchen
Schab z wyszynkiem , czyli z serem szynkowym 82

plasterków sera topionego z szynką ( np. hohland, lactima itd ) 3 duże plastry szynki włoskiej ( np. Krakus ) czosnek granulowany , sól , pieprz do smaku dodatkowo : 2 jajka 1,5 szklanki bułki tartej do obtoczenia Schab rozklepujemy średnio cieńko . Ma utworzyć spory kawał kotleta . Solimy , pieprzymy , doprawiamy obficie granulowanym czosnkiem do smaku . Układamy na każdym plaster szynki i dwa plasterki sera , złożone(...)pół jak byśmy zamykali książkę ( patrz foto ) Dociskamy dłońmi , żeby zamknąć brzegu i ścisnąć wszystko co w środku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej . Umieszczamy na około 30 minut w lodówce ,żeby mięso stężało , wtedy przy smażeniu nie rozpadnie się . Smażymy na dość głębokim oleju , najlepiej rzepakowym . Kiedy kotlety będą rumiane z obu stron

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania