Dziś przepis na ciasto z orzechami i jabłkami, pachnące cynamonem, miękkie, delikatne, pyszne. Do ciasta możecie dodać tarte migdały, bakalie, gruszki lub posiekane morele, także ulubiony zapach do ciasta. Gotowe posypuję cukrem pudrem, czasem podaję z konfiturą. Takie ciasto znika u nas szybko! Orzechowiec z jabłkami SKŁADNIKI: 4 jajka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru(...)wanilią 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka octu jabłkowego 2 jabłka drobno posiekane 100 g posiekanych drobno lub tartych orzechów włoskich 2/3 szklanki oleju PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym, około 2 minut. Przesianą mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodaję partiami do ubitych
Zasmakuj KuchniSkładniki: 800 g sznycli z filetu z piersi indyka 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 100 ml mleka 1,5 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki curry sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Sznycle rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószamy wszystkimi przyprawami (curry, czosnek(...)sól, pieprz) i mieszamy aby były równomiernie nimi pokryte. Każdego kotleta z osobna obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka a na koniec w bułce tartej. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor
Qchnia po prostuhimalajskiej sól i czarny mielony pieprz po 1 łyżce masła klarowanego lub smalcu do smażenia każdego kotleta do panierowania kotletów: 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, 1 szkl. bułki tartej Przygotowanie kotletów schabowych: Kotlety rozbić cienko za pomocą tłuczka do mięsa. Cebulę pokroić na półplasterki, ułożyć w naczyniu wraz z kotletami, wlać mleko wymieszane z solą. Tak namoczone kotlety(...)cebulę i osuszyć je na sicie a następnie ręcznikiem papierowym. Oprószyć niewielką ilością soli i czarnym mielonym pieprzem. Panierować kotlety w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej (kolejność panierowania jest ważna;) Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanej patelni. Ja smażę każdego kotleta osobno, na 1 łyżce masła klarowanego. Po 2-3 minuty z każdej strony, obracając dwukrotnie
Codziennik KuchennySkładniki: 500 g boczniaków 3/4 szklanka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 1 łyżeczka czosnku w proszku sól, pieprz olej do smażenia Sos: 200 g jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Boczniaki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym(...)Oprószamy czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie mieszamy aby przyprawy równomiernie pokryły grzyby. Każdy kawałek osobno obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kawałki układamy na ręcznikach papierowych aby odsączyły się od nadmiaru tłuszczu. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Podajemy
Qchnia po prosturadości podczas dalszej celebracji wspólnych chwil. Dziś na ostro, z dużą ilością papryki i pomidorów. Moja Córka w wersji light, bez żadnych ostrości ją uwielbia. Podają ją z dodatkiem tartego parmezanu, natki lub rukoli, z grzankami z serem pleśniowym lub maślano-ziołowymi. SKŁADNIKI: 1,5 kg mięsa mielonego z indyka 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 czerwona papryka(...)talarki. Dodaję do warzyw w garnku razem z mięsem z patelni, mieszam, wlewam bulion i passatę. Zupę meksykańską gotuję kilkanaście minut, doprawiam do smaku. Gotową zupę posypuję tartym serem i natką lub rukolą, podaję z grzankami
Zasmakuj Kuchnipanierowaniem mięso jest marynowane w cieście czosnkowym. Marynata sprawia, że mięso jest mięciutkie, soczyste i smakuje rewelacyjnie. Polecam spróbować! Składniki: 0,5 kg schabu 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Marynata: 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 ząbki przeciśniętego czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka(...)marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (można zostawić nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z Apetytempure) 4 małe buraki (200-250 g tartej, upieczonej ćwikły) 180 ml mąki (3/4 szklanki) 2 żółtka 1/2 łyżeczka soli Pesto Garść bazylii Garść orzechów (włoskie, laskowe) ½ szklanki tartego parmezanu lub innego wyrazistego sera 6 łyżek oliwy Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Ziemniaki i buraczki wyszoruj
Niedzielny kucharzbulionu lub wody Szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju Sól i pieprz Pure 4 średniej wielkości ziemniaki 1 średniej wielkości batat Około pół szklanki mleka 2 łyżki masła ½ szklanki tartego cheddara lub innego wyrazistego sera (może być parmezan) Przygotowanie: Krok 1 Pure. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ziemniaki i przekrojonego na połowy batata wstaw do nagrzanego pieca. Piecz około(...)zacznij ubijać tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli masa jest zbt gęsta dodaj mleka. Posól i popierz. Krok 5 Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż sos, przykryj go warstwą pure, posyp tartym cheddarem. Wstaw do piekarnika na 25 minut lub do czasu aż wierzch się przypiecze. Cottage pie można mrozić w całości. Z formy do pieczenia trzeba wykroić porcje jak na obiad
Niedzielny kucharzjest też, żeby woda na patelni nie była wrzątkiem. Zresztą przeczytajcie sami. Przepis inspirowany m.in. Epicurious.com Składniki: 1/2 opakowania spaghetti albo bucatini 1/2 szklanki tartego pecorino 1/2 szklanki tartego parmezanu 3 łyżki grubo mielonego albo młotkowanego pieprzu 2 łyżki masła Sól Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku ze 2 litry wody. Dobrze posól. Wody nie powinno być
Niedzielny kucharzporcje): 500g mielonego mięsa z indyka szklanka startej na dużych oczkach cukini 2 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej panko 1 jajko 1/3 szklanki tartego parmezanu łyżka siekanej natki pietruszki 4 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Startą cukinię posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie siekamy szpinak
Smaczna Stronaciasta + 1 do posmarowania 1 łyżeczka soli papier do pieczenia Nadzienie 500 g grzybów 200 g żółtego sera 1 nieduża cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka bułki tartej olej z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać mąkę z suchymi drożdżami i cukrem, dodać jajka rotrzepane z mlekiem, miękkie masło i na koniec sòl. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne(...)być świeże pieczarki lub inne grzybki.Podusić razem kilka minut a następnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Do wystudzonych grzybów dodać starty żółty ser, łyżkę bułki tartej oraz łyżeczkę masła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiać krótko, następnie rozwałkować na duży prostokąt o grubości około pół cm. Prostokąt pokroić wzdłuż
zielonacukinkałyżki tartego parmezanu duża garść rukoli listki z kilku gałązek bazylii Sos bazyliowy: pęczek bazylii lub bazylia z 1 doniczki sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki tartego parmezanu duża szczypta soli (najlepiej himalajskiej) 1/3 szkl. oliwy z oliwek extra virgin szczypta mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki wody (dodać ewentualnie jeśli sos jest za gęsty i słabo
Codziennik Kuchennytorebki ryżu 1/3 szkl wody z pod gotowania ryżu 1 mała pierś z kurczaka 1/2 paczki mieszanki warzyw mrożonych na patelnię 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 mała cebula tartej mozzarelli do smaku sól, pieprz, papryka ostra i wędzona 1 ząbek czosnku natka pietruszki do dekoracji oliwa może być smakowa masło do wysmarowania foremki 1. Ryż gotujemy krócej niż(...)pieprz, paprykę ostrą i wędzoną oraz dodajemy podgotowany ryż i mieszamy całość. Próbujemy i ewent. jeszcze doprawiamy do smaku. 5. Najpierw wykładamy połowę ryżu z warzywami i posypujemy częścią tartej mozzarelli, a następnie resztę ryżu. Pieczemy w 180 stop przez około 25-30 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy zapiekankę resztą mozzarelli. Ja jeszcze starłam dupkę rolady ustrzyckiej
Gotowanie...to proste !mięsa mielonego wieprzowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki 2 małe jajka przyprawa do mięsa mielonego 1-2 łyżki bułki tartej 400-500 g pieczarek kilka cienkich plastrów surowego boczku sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę. Połowę podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Łączymy w misce z mięsem mielonym. Odstawiamy aż cebula(...)lekko się przestudzi. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz 1 jajko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do mielonego. Zagęszczamy 1-2 łyżkami bułki tartej. Dokładnie wyrabiamy. Pieczarki kroimy na mniejsze części. Na patelnię wrzucamy pozostałą cebulę oraz pieczarki. Podsmażamy razem, aż woda, którą puszczą grzyby, odparuje. Wówczas na patelnię wbijamy jajko. Doprawiamy solą
Smaki Na Talerzu