Delikatne, puszyste placki na maślance z tartym cheddarem. Można jeść na ciepło lub zimno(...)dipami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Z przepisu wychodzi ok. 20 placków. Maślankowe placki z cheddarem SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki 1 szklanka maślanki 2 jajka szczypta soli 2 łyżki tartego drobno cheddaru łyżeczka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Szklanka ma pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce łączę rózgą kuchenną suche składniki, dodaję mokre, mieszam, odstawiam
Zasmakuj Kuchnimałe żółte chilli ( można pominąć ) 2 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe cielęce 1/2 szklanki białego wina półwytrawnego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej Warzywa siekamy drobniutko , naprawdę jak tylko się da Podsmażamy na oleju lub oliwie z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku i solą do smaku . Jak już się zrumienią i zmiękną dodajemy ryż(...)ryż z warzywami , powinien być kleisty i miękki . Nabieramy duża łyżkę , wkładamy do środka kawałek mozzarelli i formujemy kulkę . Każda kulę obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , powtarzamy czynność dwukrotnie . Wkładamy na godzinę do lodówki ,żeby kule dobrze się związały . Smażymy na głębokim oleju , na złoty kolor . Serwujemy na gorąco lub zimno Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Ogrodnik w podróżyduża cebula 1 czerwona papryka spiczasta 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 3 łyżki słodkiej śmietany kremówki 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej dodatkowo : 2 jajka 2 szklanki bułki tartej W misce rozrabiamy ciasto jak na naleśniki , tylko sporo rzadsze , oczywiście z mąki , soli i wody , nic więcej Smażymy cieniutkie, naleśnikowe placki , jak najcieńsze się da Odstawiamy do wystygnięcia(...)grubych oczkach , dodajemy śmietanę , musztardę i pieprz w lubianej ilości . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mieszamy . Każdy naleśnik smarujemy farszem i zwijamy w krokiety . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej , najlepiej dwukrotnie . Na godzinę chowamy do lodówki , nie będą się rozpadać podczas smażenia . Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor . Serwujemy po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku
Ogrodnik w podróżywyciągnięcie ręki o każdej porze roku Weekendowe rodzinne chwile zawsze spędzamy przy wspólnych rozmowach i dobrym cieście. Tym razem przygotowałam ciasto „Owocowe marzenie”. Pyszna biszkoptowa tarta z owocowym kremem i dużą porcją owoców. Do tego odrobina jadalnych płatków róż. Coś cudownego! Polecam Wam takie połączenie. Moja rodzina była zachwycona Składniki: Na biszkoptowy spód: 125 g cukru(...)cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej kaszą manną lub mąką ceramicznej formy na tartę (24-26 cm, w zależności od wielkości formy ciasto będzie wyższe bądź niższe). Można również użyć tradycyjnej torownicy. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku na środkowym poziomie
Słodkie okruszkiSkładniki: * 3 jajka ugotowane na twardo * 1 łyżeczka majonezu * 3 łyżeczki buraczków startych na tarce o drobnych oczkach (użyłam buraczki tarte ze słoika Orzech ) * 1 łyżeczka chrzanu tartego(użyłam Orzech ) * 2 łyżeczka posiekanego świeżego koperku * sól i pieprz do smaku Wykonanie : Jajka ugotowane na twardo wystudzić i obrać ze skorupek, następnie przekroić wzdłuż na pół
Zrób to smacznielubimy ostre , ale łagodne też są smaczne ) 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól selerowa i pieprz cytrynowy do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka mocno pogniecionych, kukurydzianych , płatków śniadaniowych 1/2 szklanki mąki pszennej olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety płukamy w zimnej wodzie , osuszamy papierowym ręcznikiem . W miseczce mieszamy(...)gałkę , i czosnek . Tą mieszanka posypujemy filety , doprawiamy do smaku solą selerową i pieprzem cytrynowym . Obtaczamy w mące , następnie w roztrzepanych widelcem jajkach i na końcu w mieszance bułki tartej i pogniecionych płatków śniadaniowych . Smażymy na złoty kolor z obu stron . Po usmażeniu , warto chwilę odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiar oleju . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Zawsze
Ogrodnik w podróżyPORCJE 170 g makaronu papardelle lub fetuccine 300 g różyczek kalafiora 1 puszka (160 g) tuńczyka w oleju lub w sosie własnym garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki tartego parmezanu świeży koperek kilka kropli tabasco sól BESZAMEL 2 łyżki maki pszennej 35 g masła 300 ml mleka 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól 1 łyżeczka tabasco WYKONANIE Makaron(...)miski z makaronem i kalafiorem. Delikatnie mieszamy i przekładamy do formy. Na wierzch wykładamy pozostały beszamel (w razie potrzeby, można rozcieńczyć pozostałą wodą z gotowania makaronu), posypujemy tartym parmezanem i układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Skrapiamy kilkoma kroplami tabasco. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż wierzch się lekko zrumieni. Wyjmujemy na blat, posypujemy świeżym koperkiem
cool and mintySzarlotka na kruchym cieście, maślana z tartymi jabłkami, których nie trzeba wcześniej dusić a ciasta podpiekać. Bardzo prosty przepis na kruchą, domową, niezwykle pyszną szarlotkę. Polecam! Szarlotka na kruchym cieście SKŁADNIKI: 6 jabłek, najlepiej sprawdzą się antonówka lub szara reneta (są kwaśne i twarde, wychodzi ok. 1,5 kg) 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła pokrojonego w mniejszą(...)Jeśli się nie udaje można rozgniatać je na małe porcje dłońmi i posypywać ciasto. Na spód wyłóż starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. Wyrównaj powierzchnię i lekko uklep tarte jabłka. Ciasto wkładam do piekarnika. Piekę równo 70 minut. Lekko wystudzone posypuję cukrem pudrem. Szarlotka jest maślana, krucha, idealna! Smacznego! Przepis znalazłam na blogu u Ani . Wypróbuj także
Zasmakuj KuchniGorgonzola . Nastąpiło olśnienie, gdyż kiedyś coś takiego jadłam u przyjaciół w Neapolu! Różnica między moim daniem ,a daniem, które zrobił Raffaele jest taka, iż Raffaele dodał cukinii surowej,bezpośrednio tartej do makaronu . Mając na uwadze niewiadome pochodzenie mojej cukinii, wolałam ja lekko termicznie przetworzyć. Składniki makaron u mnie kokardki olej kokosowy lub/i oliwa z oliwek trzy malutkie cukinie baby(...)wsyp na patelnię, posól. Dodaj czosnek niedźwiedzi, przykryj , duś chwilkę. Po około 5 minutach dodaj ser. Niech się rozpuści. Makaron odcedź i wsyp na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj, posyp tartym serem. I obiad gotowy. Całość przygotujesz w mniej więcej 15 minut. Z białym winem- wyśmienite! Buon appetito
Z Kuchni Do Kuchnitartego sera przyprawa kebab-gyros 1. Filety przekrawamy na pół, rozbijamy na kotlety. Dokładnie obsypujemy przyprawą kebab-gyros. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy z tartym serem. 2. W naczyniu żaroodpornym układamy filety a na każdy z nich grubą warstwę warzyw z serem. 3. Filety pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniKotlety w tradycyjnej panierce z bułki tartej są smaczne, lecz wolę ich zdrowszą wersję, która w pewien sposób przemyca co poniektóre składniki odżywcze. Jako że mam zapas różnorodnych płatków, ponieważ są one podstawą śniadania mojej córki to często używam ich do urozmaicania innych potraw. Bardzo lubię chrupiącą panierkę na bazie płatków gryczanych, nie tylko ze względu na smak(...)nowotworowych. Przyznam, że to niektóre jej zalety, ale nie będę rozpisywała się na ten temat. Wracając do przepisu... Panierka z płatków nie nasiąka tłuszczem - tak jak ta z bułki tartej i jest przyjemnie chrupiąca. Jeśli obawiacie się, że w Waszym domu nie przejdzie taka zdrowsza wersja kotletów to polecam ich podania z domowymi frytkami, najlepiej z piekarnika. Moja rodzina
Di gotujenajlepiej wczorajszych) 1 całe jajko około 1 szkl mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli niecałe opakowanie tartej mozzarelli około 100 g sera żółtego 2 łyżki tartego parmezanu pieprz ewentualnie skwarki z boczku, kiełbaski ;) natka pietruszki 1. Ziemniaki przeciskam przez praskę lub dokładnie ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. Przekładam do miski formując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana
Gotowanie...to proste !wędzonego boczku cebula 3 spore garści świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku łyżka masła łyżka oleju 3 duże filety z kurczaka 6 plastrów żółtego sera jajko 1/2 szkl bułki tartej sól, świeżo zmielony pieprz Farsz: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Smażyć kilka minut aż cebulka się zeszkli. Następnie dodać szpinak i czosnek. Smażyć(...)Mięso ciasno zwinąć w roladę. Ciasno zakręcić w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tuż przed pieczeniem odwinąć z folii, posmarować rozmąconym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej. Lekko spryskać olejem. Piec ok 45 minut w 180 stopniach
Smakołyki Asidomu i… po prostu do masy z surowych ziemniaków dodałam trochę szpinaku. To bardzo fajny pomysł na urozmaicenie klasycznych ziemniaczanych Ścieranie ziemniaków na tarce lub maszynce do tarcia jest nieco pracochłonne, ale jeśli masz malakser, przygotowanie masy ziemniaczanej na placki może zająć Ci dosłownie chwilę Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 100 g szpinaku mrożonego lub garść świeżych liści szpinaku(...)jeśli masz świeży, opłucz go i posiekaj) . Ziemniaki obierz i opłucz, następnie zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, szpinak, jajko, mąkę, bułkę tartą oraz do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Jeśli masz malakser, pomoże Ci zaoszczędzić czas
Kulinarny S.O.S.domu i… po prostu do masy z surowych ziemniaków dodałam trochę szpinaku. To bardzo fajny pomysł na urozmaicenie klasycznych ziemniaczanych Ścieranie ziemniaków na tarce lub maszynce do tarcia jest nieco pracochłonne, ale jeśli masz malakser, przygotowanie masy ziemniaczanej na placki może zająć Ci dosłownie chwilę Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 100 g szpinaku mrożonego lub garść świeżych liści szpinaku(...)jeśli masz świeży, opłucz go i posiekaj) . Ziemniaki obierz i opłucz, następnie zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, szpinak, jajko, mąkę, bułkę tartą oraz do smaku sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Jeśli masz malakser, pomoże Ci zaoszczędzić czas
Kulinarne S.O.S.