Składniki: * 150 g makaronu spaghetti dyniowe * 300 g dyni * 1 filet z kurczaka * 5 łyżek masła * 3 cebule * 80 ml śmietanki 30% * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki * 200 g tartego parmezanu * 4 łyżki sezamu białego Helio Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy i smażymy na patelni aż nabierze złotawego koloru. Skórkę z dyni odkrajamy i oczyszczamy z pestek. Miąższ(...)usmażonego kurczaka, doprawiamy. Przykrywamy i dusimy przez około 30 minut, do miękkości dyni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Do naczynia z dynią dodajemy śmietankę, natkę pietruszki i 2 łyżki tartego parmezanu. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron spaghetii. Gotowe danie posypujemy pozostałym parmezanem i białym sezamem . Patelnia równomiernie się nagrzewa, dobrze rozprowadza ciepło. Jej grube dno sprawia, że patelnia długo
Podróż w kulinariaosoby : 4 grube plastry schabu , takie po 2 cm 4 łyżki gęstego majonezu 2 jajka 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki sól , ewentualnie pieprz do smaku 2 szklanki bułki tartej Schab rozbijamy na średnio grube kotlety . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku , odstawiamy . W misce łączymy ze sobą jajka , majonez i paprykę . Tą marynata pokrywamy grubo wszystkie(...)kawałki mięsa , zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia wyjmujemy z marynaty , trzymając chwilę żeby ściekł jej nadmiar , a następnie jak klasyczny schabowy obtaczamy w bułce tartej z obu stron , lekko dociskając panierkę . Smażymy na smalcu na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco , prosto z patelni .To jest soczyste i pyszne mięsko Smacznego ! (adsbygoogle
Ogrodnik w podróżyPostanowiłem zrobić tartę! Pierwszą w życiu! Jako że jestem łasuchem moja wymarzona tarta powinna być słodka, ale i kwaśna. Uwielbiam kokos, więc dobrze by było
Vegan Tasteskładniki 500 g mielonego mięsa drobiowego, wieprzowego lub mieszanego 1 czerstwa bułka pszenna namoczona przez 10 minut w wodzie lub mleku i odciśnięta, ale można zastąpić 3-4 łyżkami tartej bułki 2 l wywaru warzywnego, mięsnego lub wody 1 cebula 5-6 średnich ziemniaków 2 małe marchewki 1 por, tylko biała część kawałek selera, około 100 g 1 jajko(...)minut, a w międzyczasie przygotujemy klopsy. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, startą na tarce o drobnych oczkach lub zblendowaną cebulę oraz odciśniętą bułkę pszenną lub 3-4 łyżki tartej bułki. Można też dodać drobno pokrojony koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety mniej więcej wielkości piłeczki do ping-ponga czyli o średnicy około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomidorowej cebula 2 ząbki czosnku papryka pepperoni czerwona (można dodać również chili) 150 g sera cheddar sól, pieprz, kolendra, tymianek, papryka ostra, papryka wędzona Ponadto: 2 jajka szklanka bułki tartej szklanka zmielonych płatków kukurydzianych Przygotowanie Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut(...)dokładnie. Na gotowe naleśniki wykładamy po łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej wymieszanej z płatkami kukurydzianymi. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia. [caption id="attachment_8377" align="aligncenter" width="685"] Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym[/caption] Zobacz
e-PrzepisyKulinarnełyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ok 1,5 szklanki bułki tartej masło klarowane, olej lub smalec do smażenia *** Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez i jogurt *** *** Całość mieszamy na jednolitą masę i dodajemy sól, pieprz, paprykę i siekany(...)marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (można zostawić nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano *** *** Po usmażeniu kotlety układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką
Blog z Apetytemokoło 2 cm 7 pieczarek 2 szalotki bananowe 1 ząbek czosnku 6 plastrów serka topionego szynkowego ( np . hohland lub lactima ) sól , pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 5 łyżek klarowanego masła Mięso rozklepujemy najcieniej jak się da , solimy , doprawiamy pieprzem i odstawiamy . Szalotki i pieczarki siekamy drobno , naprawdę drobniutko, dodajemy czosnek wyciśnięty praską , podsmażamy na jednej(...)wystygnięcia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na każdym plastrze rozklepanego schabu , układamy po dwa plastry sera szynkowego i rozsmarowujemy grubą warstwę smażonych pieczarek . Rolujemy , obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej ( podobnie jak schabowe ) . Dociskamy lekko dłońmi , aż otrzymamy zwarty , ładny kształt Odstawiamy na pół godzinki do lodówki żeby stężały , łatwiej będą się smażyć . Smażymy na klarowanym maśle do momentu
Ogrodnik w podróżyząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego Kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego Sól i pieprz Pulpety Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki tartego parmezanu 3 łyżki mąki uniwersalnej 1 łyżka siekanej natki pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Zupa. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Umyj marchewki i pomidory. Marchewki obierz i pokrój jak na frytki(...)suszony). Wstaw do piekarnika. Piecz około godziny. Krok 2 W międzyczasie zrób pulpety. Włóż kaszę do miksera i zmiksuj na gładką masę. Przełóż ją do misy, dodaj pół szklanki tartego parmezanu, 3 łyżki mąki, siekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy i formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Odkładaj na talerz podsypany mąką. Zagotuj w garnku
Niedzielny kucharzsporej liczbie przepisów. Sos jest delikatnie cebulowy, ale wyrazisty i niezwykle smaczny. To jedno z moich ulubionych dań z kurczakiem. Idealnym dodatkiem będą ziemniaki puree z koperkiem i tarte buraczki. Jeśli lubisz potrawy z kurczaka, to TUTAJ znajdziesz 50 najlepszych przepisów z kurczaka. Składniki na 4 porcje kurczaka w sosie cebulowym: 1 mały kurczak lub 2-3 ćwiartki(...)dusimy jeszcze kwadrans pod przykryciem. Kosztujemy, jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą. Sos powinien ładnie zgęstnieć. Kurczaka w sosie cebulowym polecam podawać z puree z ziemniaków i z tartymi buraczkami, lub zasmażaną modrą kapustą. Smacznego! The post KURCZAK W SOSIE CEBULOWYM appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświeży siekany koperek granulowany czosnek ( nie może być świeży bo jest zbyt ostry i zdominuje delikatną rybę ) sok z cytryny sól , pieprz cytrynowy do smaku 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej Rybne filety , jeśli są mrożone to rozmrażamy . Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem . Kroimy na średniej wielkości kawałki , każdy skrapiamy sokiem(...)cytryny , solimy i odstawiamy na pół godziny . Po tym czasie , każdy filet posypujemy koperkiem , czosnkiem , pieprzem i smarujemy obustronnie majonezem . Na koniec obtaczamy w roztrzepanym jajku i mieszance bułki tartej z mąką . Smażymy na oleju do momentu aż zrobią się złociste i chrupiące . Wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu . Gotowe . Serwujcie na gorąco . Polecam z surówką
Ogrodnik w podróżydwie różyczki kalafiora, kawałek pora, ząbek czosnku, kawałeczek selera- te rzeczy dodałam, aby się nie zmarnowały i nie leżały bezczynnie w lodówce dodatkowo ulubiony makaron z pszenicy durum sporo tartego parmezanu natka pietruszki świeżo siekana Umyj , obierz i pokrój marchewkę w kawałki. Rozgrzej rondel , a w nim trochę oliwy , czosnku, warzywa, przede wszystkim marchewkę. Dodaj pół szklanki wody, sól(...)podgrzej na patelni o grubym dnie, rozłóż kawałeczki dorsza, przykryj, duś. Połącz makaron z dorszem, wyłóż na talerze, Posyp obficie natką pietruszki, skrop oliwą jeśli chcesz i nie żałuj tartego parmezanu. To wszystko! Jest świeżo. Jest pysznie
Z Kuchni Do KuchniPrzed Ewą Wachowicz:) To miłe, ale też musimy przyznać, że przepis naprawdę działa i kurczak jest pyszny. Do kurczaka podaliśmy dwie super rzeczy: ziemniaczany kugel , czyli pyszną zapiekankę z tartych ziemniaków i pieczone, podlane miodem brukselki . Wkrótce wrzucimy na bloga przepisy na obydwa dania, bo naprawdę są warte spróbowania. Eksperymentalna pomidorowa Na przystawkę do sobotniego obiadu była zupa. Ogólnie(...)piekarnika, gdzie ładnie się zrumieniła i nabrała twardości, zachowując miękki środek. Zobacz przepis Wtorek: Pyzy z kaszy jęczmiennej Mega zdrowa odmiana klasycznych pyz. Zamiast przyciężkawych ziemniaków użyliśmy ugotowanego pęczaku. Tarte ziemniaki też są – inaczej nie byłyby to pyzy – ale w niewielkiej ilości. Po nafaszerowaniu i ugotowaniu powstały mięciutkie i smaczne pyzy. Przepis już we wtorek Środa: Aharaimi, czyli owoce
Niedzielny kucharzmiękkie. Składniki: 0,5 kg ziemniaków (najlepiej małych, szybciej się ugotują) ½ szklanki mąki plus mąka do podsypania stolnicy 1 jajko 150 g boczniaków 4 łyżki masła Kilka łyżek tartego parmezanu Sól Przygotowanie: Krok 1 Umyj ziemniaki, nie obieraj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około(...)boczniaki i przełóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż na intensywnym ogniu 3-4 minuty. Dodaj do nich pozostałe 2 łyżki masła, a gdy się roztopi przełóż na patelnię gnocchi. Posyp tartym parmezanem. Smaż na średnim ogniu aż gnocchi delikatnie się podpiecze. Podawaj. Smacznego! Artykuł Środa: Domowe gnocchi z boczniakami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharztroszkę odwrotnie niż w nazwie dania;) Większość bowiem stanowią tutaj warzywa. 500-600 g piersi kurczaka 1 duża cebula 2 cukinie 2 jajka 1 szkl. śmietanki 30% 200 g tartej mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych olej zioła prowansalskie sól, pieprz Piersi kurczaka kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju(...)Wierzch oprószamy ziołami prowansalskimi. Do dużego garnuszka wbijamy jajka, wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy wszystko aż do połączenia. Masą zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy tartym serem. Rozkładamy pomidorki koktajlowe. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut
Smaki Na Talerzu