się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej. Do jabłek dodaję wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepana. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na całym(...)cieście rozkładam jabłka z przyprawami i trę na to marcepana. Ciasto zawijam od dłuższej strony w roladę. Roladę skręcam w spiralę i formuję okrąg. Ciasto nacinam wzdłuż „skrętów” widocznych na powierzchni, mniej więcej do 5 cm. Wieniec odstawiam ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto smaruję białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentgotowania: 2-3 godziny Składniki PULPECIKI 130 g surowego ryżu 500 g białej kapusty średnia cebula ząbek czosnku 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka pół szklanki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu SOS 800 ml bulionu 2 puszki krojonych pomidorów średnia cebula pół łyżeczki pieprzu łyżeczka majeranku łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki(...)siekamy bardzo drobno i podsmażamy na złoto na małej ilości oleju. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. 3 Następnie do miski dodajemy mięso mielone, 2 jajka, pół szklanki bułki tartej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wyrabiamy, do momentu, aż masa będzie gładka. Następnie formujemy pulpeciki wielkości środka dłoni. Pulpeciki obtaczamy w mące
Kuchnia Bazyliiktóra stoi na półkach w każdym spożywczym sklepie. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sprzedaży internetowej. Według wskazówek z oryginalnego przepisu* mąkę kasztanową możemy zastąpić tartymi lub mielonymi orzechami lub migdałami. Ale skoro ma być mąka kasztanowa, to ma być! Jak przygotować mąkę kasztanową w domu? Wystarczy świeże jadalne kasztany podpiec w piekarniku, obrać(...)zmielić, znowu podpiec i znowu zmielić. Tym sposobem proponuję dwa przepisy, na domową mąkę z kasztanów jadalnych i włoskie ciasteczka orzechowe. Składniki CIASTKA 2 białka z jajek 150 g tartych orzechów laskowych 60 g mąki kasztanowej 60 g cukru pudru laska wanilii – tylko wyskrobane ziarenka z rozciętego wzdłuż strąka dodatkowy cukier puder do obtaczania ciastek przed pieczeniem MĄKA
Tajemnice Smakukońca. To ciasto jest wyjątkowe, a sekret jego wyjątkowości odkryłam w książce “Słodko” Yotama Ottolenghi, w rozdziale tarty i tartaletki. Ciasto na tartę z serem twarogowym. Dodatek twarogu czyni to ciasto aromatycznym, miękkim i kruchym. Kolejnym, bardzo ważnym elementem w przygotowaniu tego ciasta jest mrożenie masła i mąki. Niby szczegół, ale efekt końcowy … petarda
Tajemnice Smakugrecku, jednak widzieliśmy wielki potencjał w udkach kurczaka. Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 4 łyżki sosu słodko-ostrego 5 łyżek mąki 3 jajka 6 łyżek bułki tartej 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 150 ml bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety z udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z sosem, odstawiamy na godzinę. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Warzywa ścieramy na dużych oczkach, dusimy z niewielką ilością bulionu, dodajemy koncentrat. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przykrywamy warzywami
R'n'G Kitchencodzienny obiad lub na świąteczny stół. Niby klasyka, ale w nowszym wydaniu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 2-3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Marynata: 1 łyżka ketchupu z cukinii 1 łyżka musztardy 5 łyżek oleju(...)folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie kotlety wyjęłam z marynaty i każdy z nich opanierowałam w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej ( w takiej kolejności). Opanierowane kotlety smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Kotleciki można podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki/frytki/opiekane
Waniliowe Improwizacjenajbardziej popularnych, obok sernika czy makowca. Robimy je nie tylko w sezonie jesiennym gdy najwięcej jabłek, ale również całym rokiem. Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Można zrobić szarlotkę z tartych jabłek, szarlotkę z prażonych jabłek ze słoika, z jabłek krojonych na plasterki tzw. tatrzańską. Można zrobić szarlotkę(...)warstwową tzw. sypaną, można zrobić szarlotkę na biszkopcie, szarlotkę bez pieczenia, lub szarlotkę z pianką. Ja właśnie zdecydowałam się dziś na tą ostatnią, czyli szarlotkę na kruchym cieście, z tartymi jabłkami i pianką kisielową. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4szkl. cukru pudru 0,5szkl. cukru kryształu 5 jajek 200g masła
Waniliowe Improwizacje5szkl. mąki tortowej ok. 1szkl. gorącej wody 70g masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 1/3szkl. suchej zielonej soczewicy ok. 50g suszonych grzybów 1 łyżka bułki tartej 1 cebula sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Grzyby przesypałam do miski i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam je w tej wodzie na kilka godzin, aby się(...)lekko osoliłam i ugotowałam do miękkości. Ugotowaną odstawiłam do przestygnięcia. Następnie przestudzoną soczewicę zmieliłam razem z grzybami i cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego farszu dodałam łyżkę bułki tartej i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i wszystko wymieszałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę pszenną tortową wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli. W szklance gorącej wody rozpuściłam masło
Waniliowe Improwizacjezaskoczeniem! Składniki (4 porcje): - pół selera - sól, pieprz Proporcje do panierki na oko: - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki z ciecierzycy + 5-6 łyżek wody - pół szklanki bułki tartej - olej (do smażenia) Przygotowanie: 1) Seler kroimy w plastry grubości około 0.5-1 centymetra. 2) Do garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Plastry selera wkładamy do garnka(...)miękki (ale raczej al dente niż całkiem rozgotowany) 3) Plastry selera przepłukujemy zimną wodą, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące przennej, jajku z mąki z ciecierzycy i bułce tartej. 4) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty z każdej strony
Roślinożerni urlopowiczetelefon. Ledwie skończyłam rozmawiać, a Gosia zeskoczyła z blatu i zaczęła obierać jabłko, wyciągać tarkę... - Gosia, będziesz jadła tarte jabłka? (zapytałam z nadzieją w głosie, bo uwielbiam tarte jabłka z cukrem - mój brat wie o tym najlepiej - jedliśmy je razem jako małe dzieci... no dobra... jako duże dzieci też.) - Nie, robię ciastko. Tak! Poniższy przepis powstał niespodziewanie
Gary Bez dnaokoło 8-10 kotlecików - zależy, jak duże lepicie 😊 Składniki: 400 g mięsa mielonego z piersi indyka 200 g pieczarek 1 duże jajko (lub dwa małe) 2 łyżki bułki tartej (w wersji bezglutenowej mielone migdały) + do panierowania średnia marchewka dwie łodygi selera naciowego (u mnie raz zamiennie była cukinia) średnia cebula ząbek czosnku lub dwa 2 małe papryki słodkie(...)bułkę (lub mielone migdały) i wszystkie warzywa. Mieszaj i mieszaj, aż zrobi się masa łatwa do lepienia. Weź miseczkę z wodą, mocz dłonie, lep burgery i obtaczaj w bułce tartej (lub migdałach). Smaż po kilka minut z każdej strony aż będą... usmażone. 😉 Smacznego
Cytryna&Co.dzień, wiadomo. Kasa też jest ważna. Czasami warto zaszaleć. Nie pożałujecie. Składniki: Kotlety: 500 g cielęciny 2 kajzerki 3 jajka 5 łyżek masła 1 szklanka bułki tartej 2 szklanki mleka sól Sos: 2duże cebule 1 główka czosnku 600 ml wrzątku 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka skrobi kukurydzianej 100 ml zimnej wody Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)dwoma żółtkami na gładko. Dodajemy namoczoną bułkę. Wyrabiamy do uzyskania pulchnej masy. Dodajemy mięso i znowu dokładnie mieszamy i solimy. Formujemy kotlety w kształcie krokietów. Obtoczamy je w bułce tartej , potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce. Smażymy na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru. Cebule i czosnek siekamy, smażymy na maśle, zalewamy bulionem. Zagotowujemy, blendujemy. Przecieramy. Mąkę
R'n'G Kitchencałej rodziny. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta chilli olej do smażenia *** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części *** *** Każdy kawałek mięsa(...)całość ponownie dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie kotleciki obtaczamy kolejno w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu z patelni mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemmorskiej 4 łyżki oleju szczypta gałki muszkatołowej około 270 ml ciepłego mleka Nadzienie: około 350 g serka śmietankowego 60 g tartego sera sokół 40 g tartego sera cheddar 2 kulki mozzarelli 300-400 g szynki około 100 g szynki parmeńskiej zioła prowansalskie granulowany czosnek sól, pieprz Do garnuszka kruszymy drożdże. Dodajemy cukier, około 1/2 szkl
Smaki Na Talerzujęczmienna, kasza owsiana pełnoziarnista, pestki dyni i siemię lniane. - 2 jaja - sól i pieprz do smaku, czosnek niedźwiedzi, 2 ząbki czosnku - 2 butelki sosu pomidorowego - oliwa z oliwek - sporo tartego parmezanu, opcjonalnie plastry mozzarelli - opakowanie lub dwa makaronu cannelloni. Kupuję cannelloni w Lidlu na włoskim tygodniu , robię zapas tych rurek, dla mnie są najlepsze! ( z mięsem robię(...)podobnie). Najpierw ugotuj woreczek kasz i wsyp do głębokiej miski, a kiedy się wychłodzą, dodaj mięso, jaja, wyciśnięty przez praskę czosnek ,sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i około 2 łyżek tartego parmezanu. Ze wszystkich składników wyrób gładki farsz, najlepiej dłońmi. Do dekoratora pozbawionego końcówki wkładaj łyżeczką farsz i wciskaj do każdej rurki. Nadziane rurki odkładaj na bok. Kiedy skończysz farsz
Z Kuchni Do Kuchni