tarta - 42848 przepisów (strona:1195/2857)

Tarta cytrynowo-tymiankowa / Tart lemon-thyme 186

nakłuj w kilku miejscach widelcem. Spód piecz w 190°C przez 12 minut. Na podpieczony spód wylej przestudzony krem i dalej piecz 18-20 minut. Po upieczeniu zaczekaj, aż tarta całkiem wystygnie, a krem mocno zastygnie. Udekoruj bezami i listkami tymianku. Ingredients: (form with a diameter of 25 cm.) Cream: 3 lemons 1 egg 1 yolk(...)places. Bake the bottom at 190°C for 12 minutes. Pour the cooled cream over the baked bottom and bake for 18-20 minutes. After baking, wait for the tart to cool completely and the cream to solidify. Garnish with meringues and thyme leaves

Delicious Place
Zapiekany filet z kurczaka - przepis Caroline 125

Caroline z Wielkiej Brytanii. Delikatnie go zmodyfikowaliśmy, ale efekt końcowy jest chyba równie smaczny. Nam taki obiadek bardzo odpowiada.     Składniki : - filet z kurczaka - ok. 7 dkg bułki tartej - 5 dkg żółtego sera - ząbek czosnku - 5 dkg masła - natka pietruszki - sól, pieprz - przyprawa harissa Fileta kroimy w paski i przyprawiamy przyprawą harissa i solą. Dna naczynek delikatnie smarujemy(...)masłem. Układamy w nich paski kurczaka. Ścieramy ser. Do bułki tartej dodajemy pieprz, ser i pokrojoną natkę pietruszki.  Mieszamy. Do roztopionego masła dodajemy pokrojony drobno czosnek. Masło z czosnkiem przelewamy do bułki i mieszamy. Powstałą kruszonką zasypujemy filety  i delikatnie dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15 minut. Smacznego! Dziękujemy Caroline

Maminek kulinarny
Klopsiki w sosie paprykowym / Meatballs in Red Bell Pepper Sauce 100

gulasz cygański z klopsikami : Przepis na klopsiki w sosie paprykowym, składniki: na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku na sos: cebula lub mały por, duża(...)klopsiki w sosie paprykowym, przygotowanie: Przygotowujemy klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojoną w kostkę

Lekcje w kuchni
Kotlety z kapustą i ryżem a la gołąbki 178

gotujecie świeży starczy ugotować 80-100 g ryżu) 1 jajko sól i pieprz do smaku (około 1 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu) około 2-3 łyżki bułki tartej Na sos: 2 opakowania krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem (2 x 390 g) około 700-750 ml bulionu 1-2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie sól(...)używam do tego Multi Szatkownica Junior Tupperware Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany ryż, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Zaczynamy wyrabiać składniki ręką w trakcie dosypując bułki tartej. Bułki dosypujemy tyle by masa była na tyle zwarta by z niej móc swobodnie lepić kotlety, czasem starczy 1 łyżka. Z masy formujemy mniejsze kotlety i krótko obsmażamy

Słodkie okruszki
TARTA STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI 107

Tarta deserowa z kremem straciatella i truskawkami. Pyszna, efektowna i łatwa w przygotowaniu. Jej wykonanie można rozłożyć w czasie - kruchy spód upiec dzień wcześniej, a w kolejnym ubić krem i ułożyć truskawki.  Jeśli używacie mniejszej foremki, pamiętajcie, aby odpowiednio zmniejszyć ilość ciasta (można przygotować ciasto według przepisu, odkroić potrzebny kawałek, a z pozostałej części wyciąć i upiec(...)gładkiego ciasta. Oprószamy mąką, formujemy kulę, spłaszczamy i zawijamy w folę spożywczą. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, bez termoobiegu. Formę na tartę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy schłodzone ciasto, na wymiar nieco większy niż przygotowana forma.  Ostrożnie przekładamy do formy

cool and minty
Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej 110

zagryzkę pod wódeczkę Dobrze smakują z pieczywem lub do kanapek. Im dłużej stoją w zalewie, tym są smaczniejsze. Pieczarki można panierować na dwa sposoby – w jajku i bułce tartej lub w cieście naleśnikowym i bułce. Najlepiej przygotować je minimum dzień przed planowanym podaniem, by wszystkie składniki dobrze przeszły wzajemnym smakiem. Polecam również rybę , którą przygotowuję w podobny sposób(...)cebula 3 liście laurowe 3 ziela angielskiego   Pieczarki opłucz, osusz i poodcinaj wystające nóżki. Wymieszaj szklankę wody, jajko i mąkę. Panieruj pieczarki namaczając w cieście i bułce tartej, a następnie usmaż. Z patelni przekładaj je do dużych słoików lub innego naczynia z pokrywką. Na tłuszczu po pieczarkach zeszklij cebulę pokrojoną w piórka i również przełóż do pieczarek

Kulinarny S.O.S.
Makaron z wegańskim sosem z zieloną soczewicą 89

u017ceczki ga\u0142ki muszkato\u0142owej, w\u0119dzonej i s\u0142odkiej papryki","Szczypta chilli","S\u00f3l","\u0141y\u017cka nieaktywnych p\u0142atk\u00f3w dro\u017cd\u017cowych lub w wersji niewega\u0144skiej tartego parmezanu","Makaron"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Soczewic\u0119 namoczy\u0107 wcze\u015bniej 2-3 godziny","text":"Soczewic\u0119 namoczy\u0107 wcze\u015bniej 2-3 godziny","url":"https:\/\/healthycreations.pl\/2020(...)szklanki passaty pomidorowej Łyżka oliwy Gallo Classico Łyżeczka oregano Po pół łyżeczki gałki muszkatołowej, wędzonej i słodkiej papryki Szczypta chilli Sól Łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych lub w wersji niewegańskiej tartego parmezanu Makaron Wykonanie Soczewicę namoczyć wcześniej 2-3 godziny Cebulę, pora i czosnek posiekać W głębokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek

Healthycreations.pl
Salatka z pomidorów ze smażoną mozzarellą 107

bawole, jednego pomidora można zastąpić garścią pomidorków koktajlowych) 250 g mozzarelli (najlepiej kulki) 1 garść świeżych ziół (bazylia, koperek, natka pietruszki, mięta, kolendra) 1 łyżka mąki 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalkisch 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki soli Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Pomidory myjemy, suszymy i kroimy. Mąkę mieszamy z ziołami prowansalskimi, papryką(...)kroimy (jeżeli nie mamy kuleczek).  Olej rozgrzewamy w małym rondelku. Każdy kawałek mozzarelli maczamy najpierw w mixie mąki z przyprawami, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Mozzarellę wrzucamy do oleju. Wyciągamy na ręcznik papierowy gdy będzie zarumieniona. Na pokrojonych pomidorach układamy mozzarellę. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami. Sprawdź również przepis na: Panzanellę czyli

Czarnawisienka
Towkanica z orzechami i ćwikłą z kiszonych buraków 147

buraków kiszonych, nawet jeśli opisuję ją jako ostatnią. Jak to napisał niejaki Mattaj podczas jednej ze swoich wizji - pierwsi będą ostatnimi. Składniki: - ziemniaki - orzechy włoskie - buraki kiszone - chrzan tarty Wykonanie(...)Ziemniaki gotujemy, studzimy i tłuczemy. Dodajemy pokrojone orzechy i wkładamy wszystko do metalowej miski, a nią samą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut. Buraczki trzemy na drobnej tarce i mieszamy z chrzanem. Proporcje to kwestia indywidualna, ja lubię dużo chrzanu

Kryzysowa Książka Kucharska
Foodbook 1800 kalorii 111

okrągło! Obiad (614 kcal) – stek z kalafiora dwie porcje kalafiora dwie garści fasolki szparagowej marchewka lub dwie cztery młode ziemniaki szczypta suszonego oregano pesto: łyżka oleju łyżka bułki tartej łyżka parmezanu ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 1 łyżki startej skórki z cytryny 1 łyżki musztardy Dijon łyżeczka majonezu Stek z pieczonego kalafiora(...)łyżkę oleju i miksuj tak długo, aż powstanie gładki sos, bez ziarenek. Gotowe! Kolacja – jajka ze szparagami (369 kcal) pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 łyżka masła łyżka tartego parmezanu kromka ciemnego chleba szczypiorek do posypania sól pieprz Aby przygotować to super pyszne śniadanie potrzebujesz 10 minut i obieraczki do warzyw. Przepis krok po kroku znajdziesz tutaj. Zastosuj

Niedzielny kucharz
Foodbook 1600 kcal II 88

jeść na okrągło! Obiad (514 kcal) – stek z kalafiora porcja kalafiora garść fasolki szparagowej marchewka lub dwie cztery młode ziemniaki szczypta suszonego oregano pesto: łyżka oleju łyżka bułki tartej łyżka parmezanu ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 1 łyżki startej skórki z cytryny 1 łyżki musztardy Dijon łyżeczka majonezu Stek z pieczonego kalafiora(...)łyżkę oleju i miksuj tak długo, aż powstanie gładki sos, bez ziarenek. Gotowe! Kolacja – jajka ze szparagami (369 kcal) pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 łyżka masła łyżka tartego parmezanu kromka ciemnego chleba szczypiorek do posypania sól pieprz Aby przygotować to super pyszne śniadanie potrzebujesz 10 minut i obieraczki do warzyw. Przepis krok po kroku znajdziesz tutaj. Zastosuj

Niedzielny kucharz
Jajka ze szparagami 109

inspiracji na dania ze szparagami, znajdziesz je tutaj . Z kolei pod tym linkiem jest poradnik jak gotować szparagi. Składniki: Pęczek zielonych szparagów 4 jajka 2 łyżki masła Kilka łyżek tartego parmezanu Kromka ciemnego chleba Szczypiorek do posypania Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj szparagi. Odłam zdrewniałe końce. Przy pomocy obieraczki do warzyw poszatkuj wzdłuż na cienkie kawałki. Krok(...)podpiekaj chwilę mieszając. Zdejmij z patelni.’ Krok 3 Na tę samą patelnię wyłóż 2 łyżki masła, kiedy się zapieni wyłóż na nie szparagi, smaż mieszając przez 2 minuty. Posyp tartym parmezanem, zamieszaj, zrób w szparagach 4 wgłębienia, wbij w nie jajka, przykryj. Smaż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji jajek. Oprósz solą i pieprzem. Podawaj jajka ze szparagami posypane grzankami

Niedzielny kucharz
Menu na dzień 1700 kcal 106

jeść na okrągło! Obiad (514 kcal) – stek z kalafiora porcja kalafiora garść fasolki szparagowej marchewka lub dwie cztery młode ziemniaki szczypta suszonego oregano pesto: łyżka oleju łyżka bułki tartej łyżka parmezanu ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 1 łyżki startej skórki z cytryny 1 łyżki musztardy Dijon łyżeczka majonezu Stek z pieczonego kalafiora(...)łyżkę oleju i miksuj tak długo, aż powstanie gładki sos, bez ziarenek. Gotowe! Kolacja – jajka ze szparagami (369 kcal) pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 łyżka masła łyżka tartego parmezanu kromka ciemnego chleba szczypiorek do posypania sól pieprz Aby przygotować to super pyszne śniadanie potrzebujesz 10 minut i obieraczki do warzyw. Przepis krok po kroku znajdziesz tutaj. Zastosuj

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania