garście mieszanki sałat, kawałek ogórka zielonego, 2 średnie pomidory (najlepiej malinowe), 10 dag tartego sera żó łtego. Składniki na sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, 4 łyżki tartego sera żółtego, sos "Cezar" (Knorr). Przygotowanie: Tuńczyka osączam z oleju na sicie. Pomidora i ogórka kroję w kostkę (wielkość według uznania). Przygotowuję sos: dokładnie łączę ze sobą wszystkie jego
JejKuchniałodygi selera naciowego 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki koperku 1 łyżeczka suszonego estragonu kilka kropel tabasco (opcjonalnie) 2 łyżki masła sól pieprz 1 białko 4 łyżki sezamu 1 szklanka tartej bułki olej rzepakowy ok 1l Dodatkowo 1 szklanka kaszy bulgur (można użyć gryczanej) 50 g orzechów pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku *jeśli używamy mrożonego dorsza należy go najpierw rozmrozić(...)następnie dodajemy całe jajko i ugotowaną kaszę, mieszamy całość dłonią 4. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy je w roztrzepanym białku, następnie w mieszance bułki tartej i sezamu, smażymy na złoty kolor z każdej strony, temperatura oleju nie powinna przekraczać 175 stopni, jeśli zanurzony w oleju drewniany trzonek zaczyna skwierczeć znaczy, że olej osiągnął odpowiednią
Słodki Kompromisosób Składniki: 350 g makaronu tagliatelle ( z mąki durum, możecie zastąpić bezglutenowym ) 250 g mascarpone 1 filet z łososia ( około 200 g ) 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki tartego parmezanu/cheddara sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Musi być lekko twardy. Czosnek drobno posiekać, cukinię obrać i pokroić w plasterki, a potem na pół. Odciąć skórę i łososia(...)strony aby został równomiernie usmażony. Dodać mascarpone i wszystko razem wymieszać. Posolić i popieprzyć. Dorzucić ugotowany makaron i wszystko razem wymieszać. Spróbować, ewentualnie dosolić. Wyłożyć do miseczek i posypać tartym serem. Polecam cheddara. Smacznego
Jaglusiajest proste i podawane koniecznie z Coleslawem (edit po interwencji, wcześniej było Colesławem), który przedstawię Wam w ciekawszej wersji. Składniki: - ziemniaki - jakieś parówki - olej - biała kapusta - marchewka - chrzan tarty Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy(...)frytki, w grube słupki. Parówki kroimy w plasterki. Podsmażamy najpierw frytki (dłużej) oraz parówki (nieco krócej) i wszystko mieszamy. Kapustę drobno szatkujemy, a marchewkę, która ma być tylko dodatkiem trzemy na tarce w zapałkę lub drobniej jak ktoś woli. Mieszamy z chrzanem i olejem. Możemy trochę wzbogacić musztardą
Kryzysowa Książka Kucharskałyżeczka, masło 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, gruszki 3 szt, polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, śmietanka 30% 3 łyżki, dodatkowo: bułka tarta 2 łyżki, olej 1 łyżka, Sposób przygotowania: Masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy marcepan i po jednej sztuce jajka. Gdy masa będzie już gładka(...)dodajemy skórkę z cytryny, olejek migdałowy oraz m ą k ę i miksujemy na niskich obrotach miksera. Tortownice smarujemy olejem i posypujemy bułk ą tart ą . Następnie wylewamy gotow ą masę. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i układamy na wierchu ciasta. Pieczemy w 170 stopniach do tzw, suchego patyczka. W moim
kulinarne odsłony patifileta z kurczaka - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, lub jeden ząbek świeżego - 2 kromki białego chleba, bez skórki - 70 g serka kremowego - 1/3 szklanki mleka - 1 jajko - bułka tartej - olej do smażenia - 1/2 łyżeczki soli NUGGETSY Z KURCZAKA- PRZYGOTOWANIE: 1. Chleb namoczyć w wodzie lub mleku. 2. Kurczaka zmielić w maszynce na małych oczkach, dodać sól i czosnek, wymieszać(...)wymieszać. 4. Formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego), delikatnie spłaszczać każdą kulkę od góry aby uformować nuggetsy. 5. Każdego nuggetsa panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. 6. W głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć nuggetsy na średnio rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż staną się złocistobrązowe. 7. Odsączyć na papierowym ręczniku. Nuggetsy można podawać jako przystawkę z różnymi
Aromatyczne Podróżemożna też podsmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Na początek należy zacząć gotować makaron, ja wybrałam penne i oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać około 2 łyżek tartego parmezanu i wszystko dobrze wymieszać widelcem. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy na oliwie z oliwek cebulę pokrojoną w piórka i pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy łososia(...)kremowe i otoczą nasze danie, wszystko cały czas dokładnie mieszać. Trzeba pamiętać o tym aby zdjąć patelnię z ognia bo inaczej jajka się zetną! Przełożyć na talerz i posypać tartym parmezanem. Prawda, że proste
Delusional TrineSKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego wołowego 150 g makaronu chińskiego 250 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 10 dag sera tartego żółtego 1 Marchewka 20 dag ananasa z puszki Przyprawy:sól i pieprz, czosnek, papryka czerwona PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wykładam mięso mielone. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie marchewkę obieram i kroję w cienkie słupki. Ananasa w puszce(...)marchewkę. Dodaję koncentrat pomidorowy i 100 ml wody. Mieszam wszystko. Następnie dodaję makaron chiński. Mieszam i duszę ok 10 min. Co jakiś czas mieszając. Na koniec posypuję serem żółtym tartym
Gotowanie Patkiketchupem i korniszonem lub jako danie obiadowe, na ciepło. 1.2 kg schabu 400 g mięsa mielonego (łopatki lub karczku) 400 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 25-30g tartego parmezanu sól, pieprz czosnek granulowany przyprawa do mięsa mielonego Schab nacinamy po długości, tworząc większy płat. Mięso rozkładamy jak książkę i za pomocą tłuczka „rozbijamy(...)doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do mięsa mielonego, mieszamy. Schab rozkładamy na dużej desce lub na papierze do pieczenia, wykładamy mięso mielone, równo rozprowadzamy. Posypujemy równą warstwą tartego parmezanu. Na sam koniec wykładamy podsmażone pieczarki z cebulką. Całość zwijamy w roladę. Obwiązujemy bawełnianą nicią i zawijamy w folię aluminiową. Przekładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego
Smaki Na Talerzukostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody i śmietany. Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na części 2/3 i 1/3. Przygotować formę do tarty o średnicy 30 cm, posmarować ją masłem i wykleić dokładnie ciastem(2/3 ciasta). Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać surowy
Receptura smakupieczarek 40 dkg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól (ok. łyżeczki), pieprz, słodka papryka Panierka 2 jajka 2 szklanki bułki tartej Suszone grzyby zalać wo dą i odstawić na całą noc, albo najmniej na godzinę. Ugotować do miękkości w tej samej, osolonej wodzie, drobno pokroić. Kapustę posiekać, wypłukać(...)stron, odwracając delikatnie łopatką. Na każdy naleśnik nałożyć trochę farszu, rozprowadzić zostawiając wolne boki. Złożyć je do środka i zwinąć całość w rulonik. Panierować w roztrzepanych jajkach i tartej bułce, smażyć na oleju z każdej strony
Moje domowe kucharzeniepstrąga tęczowego (łososiowego) ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowej z olejem z pestek dyni 2 kawałki (brykiety) mrożonego szpinaku 30g orzechów włoskich 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz oraz czosnek mielony do smaku Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, a jeśli trzeba usuwamy pęsetą ości. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Rozmrożony szpinak łączymy z olejem(...)rybach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu upieczonych filetów raz jeszcze delikatnie oprószamy je tartym parmezanem
Kuchnia w czekoladziekurczakiem i kukurydzą to idealna przekąska na spotkanie ze znajomymi, ale przepis świetnie sprawdzi się również jako obiad dla najbliższych. Możecie zamiast przygotowywać kilku tartaletek przygotować jedną dużą tartę z kurczakiem i kukurydzą. Wybór należy do Was. Poniższy przepis będzie na ok. 6 tartaletek. Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – składniki ciasto francuskie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki zielonego groszku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!brie naturalny 125 g 4 parówki z szynki przyprawy do smaku: vegeta natur, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra masło klarowane do smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka mleka 5 dag masła ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę 1/4 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie(...)makaron, warzywa z patelni, kawałki sera brie i drugi raz tak samo, polej sosem, wierzch posyp majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem wymieszanym razem z 1,5 łyżki bułki tartej, pieczcie w temp. 200C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 20-25 minut, smacznego
Zasmakuj Kuchni