tarta - 42848 przepisów (strona:1248/2857)

Sznycle z indyka 152

łyżka musztardy Dijon 1 średniej wielkości cebula czerwona 2 bułki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia bądź smalec 1 jajko Bułki moczymy w wodzie. Gdy miękkie, odciskamy. Do miski wkładamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, odsączone(...)wody bułki, jajko, sól, pieprz, mąkę, musztardę oraz natkę pietruszki. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kulki średniej wielkości (około 5-6 cm średnicy), lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu na jasno brązowy kolor. Smacznego! Zamiast mięsa z indyka możemy użyć mięsa wołowego bądź wieprzowego. Ja na ogół mieszam te dwa rodzje mięs, gdyż nie lubię

mecooks
Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami 197

łyżka sosu sojowego (j.w.) 1 łyżka mirinu (j.w.) 2 łyżeczki oleju sezamowego (j.w.) 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub rzepakowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobii) 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sezamu zielone części dymki do podania: ryż jaśminowy lub inny albo makaron ryżowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)łyżka sosu sojowego (j.w.) 1 łyżka mirinu (j.w.) 2 łyżeczki oleju sezamowego (j.w.) 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub rzepakowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobii) 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sezamu zielone części dymki do podania: ryż jaśminowy lub inny albo makaron ryżowy'; document.write(" "); Steki kroimy w cienkie paseczki

Poezja smaku
Jabłecznik / szarlotka z kruszonką 519

Tarta z jabłkami i kruszonką, czyli nic innego jak jabłecznik / szarlotka to absolutna klasyka, która posmakuje każdemu. Nie jest zbyt słodka, bo przesadna słodycz nie pasuje mi do tego ciasta, pełna jabłek, z dużą ilością pysznej kruszonki.  Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek(...)łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła   1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę

Szefowa kuchni
Burrito z wołowiną, fasolą i papryką 185

szklanka wody sól i pieprz do smaku 8 tortilli pszennych 8 marynowanych papryczek jalapeno ziarna z połowy granatu 2 dymki ze szczypiorkiem 8 łyżek kwaśnej śmietany 18% 1/2 szklanki tartego sera cheddar pęczek świeżej kolendry Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu, aż mięso będzie przysmażone. Dodać paprykę(...)dolnej krawędzi. Na tortillę nałożyć 2-3 łyżki mięsnego farszu   Następnie dodać 1 łyżkę śmietany, pokrojoną papryczkę jalapeno, pokrojoną dymkę i ziarenka granatu. Farsz mięsny posypać tartym cheddarem i listkami kolendry. Po nałożeniu farszu zawijać tortille i podgrzewać rozgrzanej na patelni,  patelni grillowej lub w piekarniku.   Podczas jedzenia skrapiać burrito sokiem z limonki. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Bataty, cukinia i papryka zapiekane z tuńczykiem i mozzarellą 180

papryka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym starta mozzarella sól pieprz oliwa extra virgin lub olej kokosowy Bataty, cukinie i paprykę kroję cienkie w plasterki. Naczynie do tarty smaruję dookoła i po bokach olejem kokosowym lub jak kto woli oliwą. Skraplam też warzywa po ułożeniu. Dookoła na przemian układam plasterek batata i plasterek cukinii. Paprykę układam(...)środku. Oprószam solą i pieprzem. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. W międzyczasie odsączam tuńczyka, rozdrabniam go widelcem. Po upływie 20 minut wyciągam tartę z piekarnika, na środek daję tuńczyka i całość posypuję startą mozzarellą. Wstawiam na kolejne 20 minut

kruche babeczki
Spaghetti z pulpecikami drobiowymi 188

drobiowe pulpeciki duszone w domowym pomidorowym sosie są wprost rewelacyjne. Polecam :) Pulpeciki: 400 mielonej piersi z kurczaka jajko sól pieprz świeżo zmielony szczypta czosnku granulowanego 2-3 łyżki bułki tartej Sos: 350ml domowego sosu pomidorowego 1/2 białej części pora ząbek czosnku sól(...)pieprz świeżo zmielony 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Ponadto: 250 g makaronu spaghetti olej do smażenia świeże listki bazylii do posypania Pulpeciki: mięso i jajko wymieszać z taką ilością bułki tartej aby można łatwo formować kuleczki. Przyprawić masę mięsną czosnkiem, solą i pieprzem. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oliwy i smażyć pulpeciki z każdej

Smakołyki Asi
Ziemniaczane krokieciki z karpia 198

szklanka mleka 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku ewentualnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Do panierowania: 1 jajko 4 łyżki mąki 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Bułkę namaczamy w mleku. Mięso z karpia, ziemniaki oraz odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia. Do masy dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, jajko, sok z cytryny(...)dziecko, które za nią nie przepada), więc można ją również dodać. Wyrabiamy gładką masę i formujemy niewielkie krokieciki długości około 10 cm . Panierujemy je w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokieciki możemy podawać solo, albo jako część obiadu, z sosem, ziemniakami i surówką. Do takiej ryby najlepiej pasuje sos pomidorowy lub grzybowy

Trzeci talerz
Makaron bezglutenowy z boczkiem, kukurydzą i cebulą 184

szybkie i smaczne danie;) Składniki: 200 g makaronu świderki bezglutenowego (użyłam makaron kukurydziany SamMills - świder, Pasta d'oro, gluten free) 200 g wędzonego boczku 100 g sera żółtego tartego sera 1 średnia cebula pół szklanki kukurydzy mrożonej lub z puszki (ta z puszki będzie słodsza, więc zdrowsza jest mrożona, ale;) do woli) 1 jajko sól, pieprz, papryka ostra(...)masło. Wrzuć na nią kawałki boczku, gdy się zrumieni dodaj piórka cebuli i kukurydzę, przypraw do smaku. Chwilę podsmaż do połączenia składników. Na końcu wymieszaj jajko z tartym żółtym serem i wlej na patelnię, wymieszaj, zdejmij z ognia (by nie zrobiła się jajecznica), dodaj makaron, wymieszaj. Udekoruj świeżą natką pietruszki lub bazylią. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Buraczki tarte na zimę 257

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Buraczki tarte do słoików robię co roku, aby móc cieszyć się ich smakiem przez całą zimę Są niezastąpionym dodatkiem do obiadu szczególnie do kotletów czy zrazów. Przydadzą się również(...)awaryjnej sytuacji kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki do obiadu lub gdy chcemy przygotować barszcz czerwony. A wy lubicie takie buraczki? Post Buraczki tarte na zimę pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Kotlety cielęce w panierce 110

miało być zdrowo, ale wyszło przesmacznie, więc też się liczy ;) :P Składniki 600 g cielęciny (u nas łopatka) 100 g masła 1 jajko 100 g mąki 100 g bułki tartej imbir mielony sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso(...)myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko rozbijamy pięścią. Kotlety oprószamy solą i imbirem. Panierujemy w mące, następnie w rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na maśle na złoty kolor. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen
Zupa bryndzowa 289

zupy. Dodajemy wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie, bo bryndza już jest słona. Smacznego! A jak macie ochotę spróbować bryndzy w tarcie, to zapraszam na tartę z gruszką, grzybami i bryndzą .   Post Zupa bryndzowa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
KOTLETY Z JAJEK MOJE SMAKI DZIECIÑSTWA 144

swiecie nie zmieni ich wspaniałego smaku i wspomnień przez które nam one  towarzyszyły.  6 jajek 1 bułka po 1 pęczku natki pietruszki i koperku, szczypiorek 1szkl.bułki tartej sól pieprz olej do smażenia **************************************** 5 jajek ugotować na twardo.Bułkę namoczyć w wodzie .Ugotowane jajka obrać ze skorupek ,pokroić w drobną kostkę .Natkę , koperek i szczypiorek drobno posiekać(...)Posiekane jaja włożyć do miski, dodać odcišniętą bułkę , surowe jajko które nam zostało,zieleninę i przyprawy.Wymieszać na jednolitą masę i formować rękoma kotlety.Panierowac je w bułce tartej,smazyc na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.Osaczyc na ręczniku papierowym.Podawć na ciepło.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
CUKINNIOWE MINI PIZZE, ZAPIEKANE Z KIEŁBASKAMI I SEREM 156

SKŁADNIKI : 2 średniej wielkości cukinie 3-4 wędzone frankfurterki  1 mały słoik papryki konserwowej ( lub hilli )  sól do smaku 100 g sera żółtego tartego 1 łyżka oleju  szczypiorek do posypania(...)Cukinię kroimy na centymetrowe plastry, układamy na wysmarowanej olejem blaszce i posypujemy solą i szczypiorkiem. Na cukinię układamy po 2-3 kawałki pokrojonej kiełbaski, po kawałku papryki i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut. Cukinia puści trochę soku ale to nie szkodzi. Przekładamy ją na talerz i podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 216

Chleby z przepisów Dany piekłam nie raz. Zawsze były pyszne. Chleby z tartym jabłkiem według Jej przepisów też już piekłam. Zawsze znakomite. Więc tym bardziej ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam, że wrześniowa piekarnia  Amber  to chleb od Dany (  bolg Leśny Zakątek .) Chleb jest pyszny, wspaniały, wilgotny! Wymaga nieco czasu, ale nie pracy - jest jednym z tych chlebów(...)Dana na swoim blogu pisze, że jabłka są nie tylko dekoracją, ale że dzięki nim chleb dłużej zachowuje świeżość. Radzi też użyć jabłek twardych i kwaśnych.  Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej typ 720  150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych

Stare Gary
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 141

tartym jabłkiem na zakwasie. Przepis podsunęła nam Dana z bloga  Leśny zakątek . Chleb jest delikatny, z chrupiącą skórką i delikatnym aromatem jabłka. Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Czas przygotowania: 18 godzin Proporcje na 2 foremki 25 x 11 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania