tarta - 42848 przepisów (strona:1254/2857)

Pulpety w sosie szpinakowo – śmietanowym 114

zawsze oddają to zdjęcia ( no cóż nie jestem fotografem ) musicie uwierzyć , że są smaczne. Polecam. Składniki: 500 gram mielonego mięsa wieprzowo – wołowego 2 jajka Sól Pieprz ½ szklanki bułki tartej Niewielka(...)ilość mleka ½ l bulionu Cebula Liść laurowy Ziele angielskie 200 gram mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki ( czubate ) gęstej śmietany 1 łyżka masła Plasterek cytryny Wykonanie: Do bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka ( około 50 ml ), aby bułka stała się wilgotna. Dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie formujemy pulpety

Smaki Ewy
Ruskie kotlety z sosiem pieczarkowym 186

choć zastanawiam się czy nawet nie lepsze. Kotlety: 750 g ziemniaków 400 g twarogu półtłustego 300g wędzonego boczku 2 jajka 1/3 szklanki mąki 2 duże cebule 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 350ml śmietanki 30% olej sól, pieprz 1. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, smażymy do zarumienienia. Boczek(...)praską (najlepiej kiedy są jeszcze ciepłe). Mieszamy z twarogiem, boczkiem, cebulą, surowymi jajkami, mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. 3. Przygotowujemy sos: pieczarki myjemy, suszymy, kroimy w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju

Szefowa kuchni
Pulpety w sosie koperkowym 163

tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki. Pycha :) Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała kajzerka jajko sól, pieprz łyżka majeranku ząbek czosnku 2-3 łyżki bułki tartej Ponadto: mąka do obtoczenia pulpetów  łyżka "jarzynki" Sos: pęczek posiekanego koperku 1 szkl mleka(...)łyżki gęstej śmietany 2 łyżki maki pszennej pieprz do smaku Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko, majeranek, posiekany czosnek i tyle bułki tartej aby łatwo można formować pulpeciki. Masę wyrobić ręką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować nieduże mięsne kuleczki i obtaczać w mące. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem

Smakołyki Asi
Sernik z orzechami 129

cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy papier do pieczenia Składniki na masę orzechową: 4 białka jaja ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 15 dag zmielonych orzechów włoskich 1 szczypta proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera 1 szklanka oleju 2 szklanki mleka 4 żółtka jaja 2 jajka(...)Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać kupkami na ciasto i obficie posypać prawdziwą kawą. Wykonanie masy serowej. Ser zmielić dwa razy. Białka jaj ubić na sztywno. Do zmielonego sera dodać pozostałe składniki, bardzo

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z kapusty 249

około 20 niewielkich sztuk: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 2 łyżki masła 1 sucha bułka 1 jajko 3 łyżki kaszy manny sól i pieprz kilka łyżek bułki tartej do panierowania olej do smażenia Kapustę grubo poszatkować, wrzucić do gotującej się, posolonej wody i gotować około 15 minut. Odcedzić, wystudzić, dobrze odcisnąć i zmielić. Po zmieleniu przełożyć(...)kosteczkę i podsmażyć na maśle. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Kapustę, cebulę, bułkę, jajko i kaszę mannę dobrze wymieszać. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Formować niewielkie kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju

Trzeci talerz
Jabłecznik z pianką 207

szarlotką. Tak więc powstał sobie mój jabłecznik na potrzeby wspólnego wypiekania i oczywiście z miłości do słodkości.  Jabłecznik jest na kruchym cieście, przykryty delikatną pianką bezową oraz tartym na tarce jarzynowej, pozostałym cieście  :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 1 szklanka cukru  1 opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia(...)kroję na cieniutkie plasterki. Przekłada do dużej miski, posypuję cynamonem i delikatnie mieszam .   Jabłka wykładam na spód ciasta, który wcześniej podsypuję kaszą jaglaną ( możecie użyć bułki tartej :)i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok 20-25 min.   Gdy ciasto znajduje się w piekarniku, ja ubijam białka na sztywną pianę dodając porcjami cukier

Ciasteczkowy Potwór
Filety z kurczaka w podwójnej panierce 112

bardzo soczyste, panierka mega chrupiąca! Polecamy    Składniki 2 filety z kurczaka (po 200 g) 50 g mąki 1 jajko 10 ml mleka 100 g bułki tartej 200 g remulady duńskiej 50 ml oleju rzepakowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety myjemy(...)osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą, pieprzem i lekko rozbijamy. Przygotowane mięso obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym jajku (z dodatkiem, mleka /10 ml/ soli i pieprzu). Kolejno w bułce tartej, sosie i zaś w bułce. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, z obu stron na złoty kolor. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Francuska tarta jabłeczna… 117

spód za mocno się skurczyło i całość wyglądała średnio ładnie, ale też i dlatego, że pierwsza zniknęła w przeciągu może dziesięciu minut i o… Continue reading Francuska tarta jabłeczna

brunetkawkuchni
Pulpety w sosie grzybowym 145

kostkę) 2 jajka 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 50 g suszonych grzybów (należy je wcześniej opłukać z ewentualnego piasku) sól, pieprz kilka łyżek siekanego koperku kilka łyżek bułki tartej mąka do obtoczenia pulpetów 200 g śmietany 18% ok 1,5 litra bulionu lub wody Wykonanie(...)miski wkładamy mięso i dodajemy do niego: namoczone kajzerki, posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, 2 jajka, koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy. Na koniec dodajemy kilka łyżek bułki tartej, aby mięso nie było lejące się. Formujemy okrągłe kulki i każdą obtaczamy w mące. Zagotowujemy wodę lub bulion i gotujemy pulpety przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy

Marder&Marder Manufacture
Krokiety z mięsem i kapustą 128

mięsa z rosołu * 800 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oliwy 2 średnie cebule pieprz ziołowy pieprz czarny gałka muszkatołowa sól Panierka 2 jajka 150 g bułki tartej Dodatkowo olej do smażenia Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż(...)przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy farsz do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą. Na każdy naleśnik kładziemy około 2 łyżek farszu i ciasno zwijamy. Panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety na złoty kolor. Podajemy z barszczem czerwonym, najlepiej na domowym zakwasie. Notatki * u mnie mięso mieszane z przewagą drobiowego - w pierwszej kolejności

Wędrówki po kuchni
Makaron zapiekany z wędzonym łososiem i mozzarellą wg Aleex 160

makaronu penne • 1/4 łyżeczki pieprzu • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku • 200 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczki • około 1 łyżki posiekanej natki pietruszki • 100 g grubo tartego żółtego sera (użyłam parmezanu) • 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% • limonka do skropienia • oliwa z oliwek do wysmarowania formy Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać(...)posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz połową natki. 6. Ser żółty zetrzeć, mozzarellę porwać na kawałeczki, dodać śmietankę. 7. Łososia przykryć resztą makaronu i na wierzchu rozłożyć (niedokładnie) mieszankę tartego sera, mozzarelli i śmietanki. 8. Ponownie doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem. 9. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut, następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron

W mojej kuchni
Karp zapiekany z pieczarkami wg Aleex 142

polecam. Jest pyszny. Składniki: • 1,5 kg sprawionego karpia, bez łba i ogona • 50 dag pieczarek • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka masła • mąka • 2 jajka • 1 czubata łyżka bułki tartej • 1 cebula • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki • sól, pieprz, przyprawa do ryb • olej • 1 cytryna Sposób przygotowania: 1. Karpia oczyścić, oprószyć solą i przyprawą(...)przełożyć plastrami cebuli. Odstawić na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin do lodówki. 2. Na talerzu rozkłócić jajka, posolić. Na drugim talerzu przygotować mąkę z dodatkiem bułki tartej i słodkiej papryki. 3. Każdą porcję ryby obtoczyć w jajku, a potem w mące z dodatkami. 4. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść przygotowane ryby i smażyć z obu stron

W mojej kuchni
Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami 119

kurczaka pieprz czarny sól Nadzienie 100 g chorizo 2 średnie pory 1 szalotka 4 plasterki sera cheddar 2-3 łyżki masła pieprz biały Panierka 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej Dodatkowo oliwa do smażenia Instrukcje Filety kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża nacinamy każdy filet wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. Nadzienie Pory kroimy w cienkie(...)świeżo mielonym pieprzem i solą z obu stron. Filety obtaczamy w rozkłóconym jajku. Jajkiem smarujemy również nacięte brzegi i dociskamy, aby się nie otworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane filety pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200'C. Podajemy z ziemniakami

Wędrówki po kuchni
Zapiekanka a’la pizza z kalafiorem i salami 289

mrożony kalafior – ja właśnie tak zrobiłam!   Składniki: 1 średni kalafior LUB około 600-700g mrożonego kalafiora 1 łyżka masła klarowanego LUB oleju kokosowego 1/4 szklanki mozarelli tartej 80-90g salami (u mnie pepperoni) – UWAGA! szukajmy takiego(...)cukru, bo niestety większość jest z cukrem😦 2 łyżki śmietany 30% Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano – do smaku Kilka plasterków salami na wierzch 1/2 szklanki tartej mozarelli do posypania wierzchu   Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania kalafiora – ma być dość miękki, ale nie rozpadać się. Ugotowany, gorący kalafior transportujemy do malaksera i dodajemy do niego masło

Jak gotować i nie zwariować
Pulpety z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie warzywnym 163

sosie, ale żeby go nie zagęszczać mąką i śmietaną wykorzystałam przetarte warzywa z wywaru. Wyszło smacznie. Polecam. Składniki: 500 gram mielonego mięsa z piersi kurczaka 2 jajka ½ szklanki bułki tartej Niewielka ilość mleka Kilka pomidorów suszonych, w oleju Sól Pieprz 1 spora marchew 2 łodygi selera naciowego Kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka Piramidka przypraw do rosołu Wykonanie(...)Warzywa obieramy ( które trzeba ), myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w małej ilości wody ( mniej niż 1 l ). Wodę solimy i umieszczamy w niej piramidkę przypraw. Do bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka ( aby zwilżyć bułkę ) a po chwili dodajemy ją do mięsa wraz z jajkami. Pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy ( jeżeli masa jest

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania