Już, sio!” Składniki: 4 średniej wielkości piersi z kurczaka (ewentualnie z niebieskiego ptaka) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 120 g gęstego jogurtu naturalnego 60 g bułki tartej 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól(...)pieprz Sposób przygotowania: Jogurt mieszamy z czosnkiem, tymiankiem i majerankiem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. W powstałej mieszance zanurzamy piersi, tak, by były nią dokładnie „oblepione”. Z bułki tartej, natki pietruszki i parmezanu przygotowujemy panierkę, w której panierujemy mięso. Przekładamy piersi na talerz, zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Blachę wykładamy papierem
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichatarce o grubszych oczkach. Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i także trę na grubych oczkach tarki. Składników wystarcza na dwie średnie miseczki lub jedną dużą. Układam warstwami: -ryż -majonez oprószony pieprzem -tuńczyk -majonez z pieprzem -posiekana cebulka -tarty ser -majonez z pieprzem -jajka Sałatkę przed podaniem należy schłodzić
Takie tam pichceniefasoli 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 żółtka 20 dag zielonej fasoli szparagowej majeranek sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia krem z bobu 80 dag bobu 2 litry warzywnego bulionu 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% pęczek kolendry sól(...)żółtko, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki kładziemy na środku farszu 2-3 strąki fasoli szparagowej. Formujemy krokiety, obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Bób gotujemy w osolonej wodzie, przecieramy przez sito. Posiekany czosnek przesmażamy na oliwie, dodajemy bób, smażymy przez chwilkę. Dodajemy
kgwjanczewoProporcje i przepis sama wymyślałam, więc pozytywnie się zaskoczyłam, że masy czy ciasta mi nie brakowało i że wszystkim smakowało. Składniki: nadzienie: 100 g całych migdałów, 200 g tartych orzechów włoskich, 200 g startych migdałów, 50 g słonecznika, 100 g rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy, 100 g cukru pudry, 200 ml mleka 3,2%, 2 jajka(...)migdały, orzechy i całość delikatnie prażymy. W tym czasie w garnku o szerokim dnie podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru pudru (nie zagotowujemy). Do ciepłego mleka dodajemy bakalie (rodzynki, prażone tarte orzechy, migdały, słonecznik, skórkę z pomarańczy i migdały w kostce), całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, cukier trzcinowy i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto
Moniki Smakołykiobiad kotlety schabowe w bardzo chrupiącej panierce z grubo tartej bułki. Kotlety podałam z mixem sałat i ziemniakami. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1/2 szklanki bułki tartej - grubej 2 jajka 6 łyżek mleka surowego sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kotlety rozbijam dokładnie ale nie za cienko. Każdy kawałek solidnie pieprze
Gotowanie Patkipoziom złego cholesterolu i stabilizują poziom cukru we krwi. Nabyłam drogą kupna cała siatkę buraków ugotował gar i obmyślałam przepisy z dodatkiem buraków. Na pierwszy ogień powstała tarta z buraków. Potrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 jajko 50 g oleju kokosowego sól 6 ugotowanych buraków 1 opakowanie tofu(...)Marynata do buraczków: 3 buraki kroimy w plasterki, zalewamy olejem słonecznikowy, pieprzem, solą, oregano i sokiem 1/2 cytryny - dokładnie mieszamy i pozostawiamy na min. 1 godz w lodówce. Na tartę układamy plastry buraka, które wcześniej marynowaliśmy, posypujemy pokrojona w kostkę tofu, pieprzem, solą i oregano. Zapiekamy przez
Łycha smakówcytryny pokrojone w kostkę pomidory suszone, posiatkowany jarmuż i pokrojone w kostkę awokado. Całość mieszamy i wylewamy na upieczony spód tarty, na koniec wykładamy upieczonymi szparagami. Tartę zapiekamy w piekarniku w 180 st przez
Łycha smakówznajdziesz tutaj ) 1/2 małej dyni 1/2 kalafiora 5 pomidorków lima 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy po 1 łyżce: majeranek, oregano, papryczka ostra pieprz, sól Przygotowanie: Tarta: Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając mleko. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my widelcem, następnie pieczemy(...)kroimy w plastry, kalafior w różyczki. Warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką. Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st. Tartę smarujemy ajvarem, wykładamy zapieczonymi warzywami, pokrojoną w piórka cebulą i pokornymi pomidorami. Zapiekamy w piekarniku w 180 st przez
Łycha smakówteż może być) 100g mięsa wołowego mielonego 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki lub kartoniku z pomidorami krojonymi sól i pieprz bazylia olej lub masło klarowane do smażenia 1/2 garści tartego parmezanu (opcjonalnie) Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Paprykę pokrój w cienkie paski i przekrój je na pół. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i podsmaż paprykę(...)czym dopraw bazylią i mieszaj wciąż podgrzewając, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję, W moim przypadku trwało to 2 minuty. Do gotowego sosu wrzuć makaron i wymieszaj. Wierzch możesz posypać tartym parmezanem, ale nie jest to konieczne- bez również smakuje genialnie. Podawaj gorące. Kaloryczność: Cała potrawa ma 435 kalorii
Moja Michaszklanka mleka 1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki szczypta soli 2 jajka 2 łyżki roztopionego masła Dodatkowo: 0,5 szklanki mąki 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę, oprószyć chili, solą i pieprzem. Boczniaki opłukać i pokroić. Szalotki posiekać, suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki(...)wyschły. Na naleśniki nakładać gotowy farsz i zwijać zgodnie ze sposobem podanym poniżej: Zwinięte krokiety panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku z łyżką mleka i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Do krokietów doskonale pasuje Kremowy sos curry . Smacznego
Piąty grzech głównySkładniki: ciasto jabłka 3 większe, miód 1,5 łyżeczki, migdały tarte BackMit 3 łyżeczki, cynamon mielony 3 szczypty, serwatka białkowa 3 łyżeczki, żurawina konfitura 3 łyżki te pyszne pieczone jabłka przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest(...)jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne wydrążarką lub ostrym spiczastym nożykiem i postawić jabłka w naczyniu żaroodpornym dopasowanym do kosza, użyłam talerz głęboki 18 cm do środka jabłka wkładać: miód, tarte migdały, cynamon, białko serwatkowe maiałam bananowe, konfiturę żurawinową Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ talerz z jabłkami włożyć do kosza i piec 15 minut
W Mojej Kuchni Lubięgrubsze plasterki sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki suszonych żurawin Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 3 białka 100 g drobnego cukru do wypieków Jabłka (pokrojone w plasterki) wymieszać z sokiem z cytryny. Na dużej patelni umieścić masło, cynamon, brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła(...)wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć/wysypać na spód, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto. Piec
Kubki smakucukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać. Ponadto: 1 kg rabarbaru 6 łyżek cukru 1 łyżka tartej bułki Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać(...)ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok (około 2 - 3 minuty). Rabarbar przełożyć na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku. Na przestudzone ciasto wyłożyć odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem - można nie trzeba
Kubki smakułyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 1 puszka brzoskwiń / bądź inny owoc : ananas, morele, jabłka tłuszcz i bułka tarta do obsypania blachy Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę, cukier puder, cukry waniliowe oraz dwa jajka - całość zagnieść na gładkie ciasto podzielić(...)układamy je na kremie lekko dociskając. Wyciągamy naszą twardą posypkę i ścieramy ją na tarce szybko aby ciasto nam się w rękach nie ociepliło bo wtedy ciężko się trze ;) Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 160*C i pieczemy przez 45 minut Gotowe ciasto można udekorować cukrem pudrem / kleksem bitej śmietany - jak kto woli :) Nie martwcie się ,że wyszło blade :) takie
W Moim Magicznym Domuostatnio panuje ;) Przepis naprawdę banalny, a cieszy oko i podniebienie ;) Składniki (śniadanko dla dwojga) 2 jaja 2 plastry boczku parzonego (niezbyt grube,ale długie i dość szerokie) 2 łyżki tartego sera żółtego 2 kromki bułki lub chleba sól, pieprz garść siekanego świeżego szczypiorku Przygotowanie: Plastry boczku podsmażamy lekko na patelni. W okrągłych foremkach do zapiekania układamy kolejno:koła(...)foremek). Tłuszcz do smarowania jest zbędny bo gotowe jajka wychodzą ładnie z foremki. Boczkiem wyściełamy boki foremki (tak by same posłużyły jako foremka do jajka). Otoczoną boczkiem bułkę posypujemy tartym serem żółtym. Wbijamy nasze jajka. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut - tak wynika z naszych doświadczeń. Delikatnie
Kuchnia po mojemu