tarta - 42848 przepisów (strona:1258/2857)

Kurczak pieczony w panierce 123

łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól pieprz około 1 szklanki bułki tartej Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do oliwy dodać(...)wszystkie przyprawy i wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć dokładnie mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i każdy kawałek dokładnie obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć mięso na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec około 50-60 minut, aż skórka ładnie się zrumieni

kuchnia doski
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 188

zagotowujemy. Zmniejszamy gaz do małego. Dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz soli, czosnku i soku z cytryny) i gotujemy do miękkości warzyw, przez około 30 minut. Do ugotowanego wywaru dodajemy tarte buraczki, pokrojone jabłka i starty na tarce czosnek. Zwiększamy ogień do średniego, a gdy barszcz się zagotuje, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy jeszcze przez około 8 minut(...)wywarem z grzybów. Kilka grzybków kroimy w paski i pozostawiamy w zupie, resztę wykorzystujemy do farszu na uszka lub do bigosu.  Możemy też pozostawić w barszczu kilka łyżek tartych buraczków. Barszcz podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i opcjonalnie roztartym w palcach pieprzem  różowym.  Można

cool and minty
BUŁKI Z OREGANO, CZOSNKIEM I SEREM 144

mąki pszennej Wrocławskiej Lubella  50 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłej wody  4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 3 ząbki czosnku 100 g żółtego, tartego sera oregano do posypania(...)swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce do pieczenia i posypujemy po wierzchu oregano i tartym serem. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia,  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C. Kiedy bułki

Kulinarne Fantazje Marioli
BUŁKI SEROWO - CEBULOWE 100

szklanki kwasu, użyłam chlebowego 1 szklanka ciepłej wody  4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 cebula, podpieczona na złoto na oleju 100 g żółtego, tartego sera(...)wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki, które układamy na posypanej mąką blaszce. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posypujemy tartym serem i lekko je nacinamy nożem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C. Kiedy bułki są ładnie wypieczone

Kulinarne Fantazje Marioli
KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I JABŁKAMI 184

spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki(...)PRZYGOTOWANIE :  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Na ciasto rozkładamy brzoskwinie i kawałki jabłek. Wylewamy pianę i posypujemy wierzch resztą, tartego ciasta.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 45 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni. Po całkowitym ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce

Kulinarne Fantazje Marioli
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SZYNKĄ, BATATAMI I GROSZKIEM 125

naprzemiennie ziemniaki z batatami. Zapiekankę zalewamy sosem śmietanowym i posypujemy tartym serem.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I SEREM 155

beszamelowy :  2 szklanki pełnego mleka  2 duże łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła naturalnego 2 ząbki czosnku 100 g tartego żółtego sera sól, pieprz do smaku listki bazylii do dekoracji parmezan do posypania(...)zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez około 30-40 minut aż makaron zmięknie. Temperaturę należy zmniejszyć kiedy sos zacznie się przypiekać.  Cannelloni posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii. Danie jest smaczne na ciepło i zimno, polecam.         Uwagi ;z podanych składników wyszły dwa małe naczynia żaroodporne, farsz szpinakowy

Kulinarne Fantazje Marioli
Brokuły w panierce z serem 185

Bardzo prosty i pachnący dodatek do obiadu. W smaku przypominają przygotowywany w podobny sposób przez mamę kalafior. 1 duży brokuł 1 szklanka bułki tartej 1 jajko Sól Pieprz 4 łyżki żółtego sera Olej do smażenia Brokuł dokładnie myjemy, rozdzielamy(...)różyczki. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Pilnujemy aby się nie rozgotowały. Odcedzamy i studzimy. Następnie panierujemy w przyprawionym solą i pieprzu jajku oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Jeszcze gorące posypujemy startymi wiórkami żółtego sera

VioletoweKucharzenie
Kurczak po meksykańsku Tex-Mex 241

łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mieszankę przyprawy taco przechowywać szczelnie zamkniętą 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka słodka ok. 100-150 g tartego sera Cheddar natka kolendry lub pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka (jeśli duże) pociąć na mniejsze kawałki – można np. na 3 podłużne paski. Opłukać i osuszyć. Dobrze(...)chwilę, aż fasola będzie dość ciepła. Przełożyć całą mieszankę do miski. Na patelnię (nie myjemy!) włożyć z powrotem kurczaka, ułożyć go, zmniejszyć ogień na minimalny. Posypać całą powierzchnię kurczaka tartym cheddarem (prawie całym), rozłożyć mieszankę z fasolą i posypać resztą chaddara. Przykryć i podgrzewać krótko aż ser się roztopi. Kurczaka po meksykańsku tex-mex podawać na gorąco, można prosto

Pociąg Do Kuchni
"Włoskie" kotlety z kurczaka 168

Buddy'ego Valastro na to danie i jego składniki możecie znaleźć TUTAJ i TUTAJ . Panierowane kotlety: 0,5 kg piersi z kurczaka (2 piersi)  ok. 1 szklanki bułki tartej ok. 50 g startego Parmezanu lub Grana Padano ok. pół szklanki mąki pszennej 2 jajka roztrzepane widelcem 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1,5 łyżeczki przyprawy do pizzy(...)następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy, ostatni talerz jest na zapanierowane piersi. Każdą pierś przyprawioną solą i pieprzem obtaczamy najpierw w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. I gotowe. :) Piersi smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej złocisto-brązowej skórki. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, by osiąknęły

Cooking Monster
Pieczarkowe kule nadziewane śląską 252

twardych , białych pieczarek 1 kiełbaska śląska 1 mały 120 g kawałek sera z niebieską pleśnią- trójkącik ( lub inny ) 1 cebula biała 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia sól ,pieprz do smaku olej do smażenia Pieczarki oczyszczamy , wyłamujemy ogonki – kapelusze odkładamy , a ogonki siekamy drobniutko . Cebulkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)widelcem . Teraz bierzemy kapelusz pieczarki , od spodniej strony doklejamy tyle masy ,żeby wszystko razem utworzyło kulę . Dociskamy w dłoniach porządnie , a następnie obtaczamy w roztrzepanych jajkach , potem w bułce tartej i na głęboki tłuszcz na patelnię ( troszkę jak schabowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Jak się porządnie zrumienią i obsmażą , wyjmujemy . Gotowe można podawać

Ogrodnik w podróży
Mega makaron i mini pulpeciki 183

makaronu "wielkie świderki" 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz szczypta majeranku szczypta hyzopu szczypta cynamonu szczypta przyprawy bryani massala(...)papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz oregano bazylia Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami, formujemy małe kuleczki wielkości śliwki mirabelki. otaczamy lekko w tartej bułce i obsmażamy z każdej strony. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kilka minut, podlewamy wodą ok 1 szkl. następnie dodajemy przyprawy

Gotowanie jest łatwe
Mini trufle malinowo-czekoladowe na 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie 118

czekolady mlecznej 25 g czekolady deserowej 25 ml śmietanki 30 % 20 g miodu 30 g miękkiego masła 40 g mrożonych malin ( zmiksować i przetrzeć przez sito ) Dekoracja wiórki kokosowe tarte orzechy laskowe rurki, listki z białej czekolady itp Śmietankę zagotuj z miodem i przetartymi malinami. Do zagotowanej śmietanki dodaj pokruszoną czekoladę mleczną i deserową, i poczekaj aż się rozpuści(...)czekoladą, stopniową dodawaj miękkie masło i ponownie zmiksuj. Tak przygotowany ganasz wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie formuj kulki o średnicy 1,5 - 2 cm i obtaczaj w tartych orzechach laskowych i wiórkach kokosowych. Każdą kuleczkę wkładaj do mini kokilki papierowej . Dekoruj według uznania. Trufle włóż do pojemnika na ciasto, najlepiej zamykanego, aby słodkości nie wchłonęły zapachów

Z Kuchni Do Kuchni
Błyskawiczne piątki - Cukiniowe talarki z parmezanem 144

otoczce z bułki tartej i z dużą ilością parmezanu. Robi się je szybko i równie szybko podjada. Polecam! Składniki : * 2 średnie cukinie * sól, pieprz * pół szklanki bułki tartej  * pół szklanki parmezanu  * 2 jajka * olej z pestek winogron do smażenia Przygotowanie : Cukinie pokroić w pół centymetrowe krążki. Posypać solą i pieprzem. Maczać w rozkłóconym jajku i obtaczać

Magiczne Życie Marty
Kotlety mielone bez bułki tartej, w zaskakującej panierce 230

Próbowaliście zastąpić tradycyjną panierkę z bułki tartej czymś zupełnie innym? Ja w domu często eksperymentuję(...)różnymi panierkami, ale numerem jeden według moich dzieci jest właśnie ta! Jaka jest Wasza ulubiona? Czekam na Wasze pomysły, piszcie w komentarzach 🙂   Kotlety... Artykuł Kotlety mielone bez bułki tartej, w zaskakującej panierce pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka

Proponowane wyszukiwania