tarta - 42848 przepisów (strona:1259/2857)

Spaghetti bolognese 243

pomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku parmezan 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 mała marchewka 40 g świeżo tartego sera typu parmezan lub peccorino Przygotowanie: Mięso ponownie mielimy, na patelni podsmażamy szynkę, cebulę. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy mięso. w trakcie podsmażania dodajemy czosnek, następnie marchewkę(...)temp 120'- 160'C na około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pokrywkę lub folię aluminiową zdejmujemy na ostatnie 5 minut. gotujemy makaron. podajemy ze świeżą bazylią oprószone tartym parmezanem. Smacznego

Luźna Kuchnia
Schab z pieczarkami pod beszamelową pierzynką 250

Składniki: na 4 porcje 4 kotlety schabowe sól pieprz 15 dkg pieczarek oliwa z oliwek 250 ml mleka 20 g mąki pszennej 20 g masła 80 g tartego sera np. Emmentalera lub Raddamera 1 żółtko 2 łyżki sera Grana Padano Przygotowanie: kotlety myjemy, suszymy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Przygotowujemy sos beszamelowy- masło rozpuszczamy w rondelku, stopniowo dosypujemy mąkę(...)włączonej opcji grill na około 10 minut lub do momentu aż się zarumieni, najlepiej pod folią aluminiową lub pokrywką, którą zdejmujemy na chwilę przed podaniem. serwujemy z mizerią lub tartymi buraczkami:) Smacznego

Luźna Kuchnia
Wiosenne placuszki jęczmienne 218

Składniki: 1 kubek kaszy jęczmiennej lub 1 torebka 1 kubek wody sól pieprz szczypiorek z dymką 0,5 kubka tartego parmezanu 1 jajko 1,5 kubka mleka kubek mąki Przygotowanie: kaszę płuczemy pod bieżącą wodą zalewamy kubkiem wody i mleka, gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut- aż będzie miękka, ale nie rozgotowana, doprawiamy odrobiną soli mleko i mąkę(...)dodajemy do masy  Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Smacznego! P.S Aby podkreślić wiosenny charakter placuszków podajemy je z sałatka z rukoli lub dipem z awokado, posypane tartym parmezanem

Luźna Kuchnia
Tarta mocnoCytrynowa 254

ręką po blacie. 4.) śmietanę ubijamy, łączymy z masą z żółtek. Dosypujemy mąkę kukurydzianą. 5.) Delikatnie dodajemy pianę z białek i skórkę oraz sok z cytryn. 6.) foremkę na tartę smarujemy masłem, oprószamy kaszą manną, wylepiamy zimnym ciastem. Spód podpiekamy w temp. 200'C przez 15 minut. Następnie wylewamy krem i pieczemy przez kolejne 20 minut w temp

Luźna Kuchnia
Spaghetti à la bolognese. 181

liście laurowe szczypta chili 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu łyżka oliwy z oliwek 200 g makaronu spaghetti 1 łyżeczka soli parmezan - świeżo tarty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek oraz marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso i nadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz

Symfonia smakowa
Drożdżowa szarlotka warstwowa 170

podsypać blat mąką, podzielić ciasto na 4 części i każdą część rozwałkować na okrągłe placki wielkości naszej formy na tartę Piecyk nagrzać do 180 stopni C Formę do tarty wysmarować margaryną, podsypać mąką i ułożyć na niej jeden krążek ciasta Na ten krążek wyłożyć jedną porcję jabłek Przykryć drugim krążkiem, następnie znowu warstwa jabłek, potem ciasto i ostatnia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki warzywno-jaglane 249

marchewka 6 niedużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cała dymka do przybrania pieprz ziołowy sól mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę w osolonej wodzie, odcedzamy Gdy kasza się gotuje myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło z olejem na patelni(...)placuszki) Przekładamy do miski  dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną - mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką Dodajemy jajka ugotowane na twardo, jedno jajko surowe oraz dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mięsne wałeczki czyli kaszubki w innej odsłonie 209

wałeczki z fasolką szparagową SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 kajzerka około 1 szklanki mleka około 1 szklanki wody sól pieprz papryka słodka szklanka bułki tartej koperek tłuszcz do smażenia 150-200 g fasolki szparagowej żółtej - ugotowanej PRZYGOTOWANIE: Fasolkę szparagowa należy ugotować w osolonej wodzie, następnie odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze kawałeczki takie, abyśmy(...)dodajemy namoczoną w wodzie i mleku bułkę, którą odciskam. Następnie wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz i paprykę - wyrabiamy wszystko na jednolitą masę mięsną, jeżeli będzie potrzeba dodać odrobinę bułki tartej by uzyskać odpowiednią konsystencję masy mięsnej.  Przygotowujemy bułkę na panierkę. Na talerz wysypujemy bułkę dodajemy paprykę słodką oraz posiekany koperek - mieszamy.  Z masy mięsnej formujemy placki wielkości

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym 195

bardziej polecam buraczkową zupę z kurczakiem podaną z groszkiem ptysiowym. Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym  SKŁADNIKI: 500 ml bulionu 1 marchewka ½ pietruszki por – kawałek 350 g tartych buraków  150 ml soku z buraków sól, pieprz ¾ cytryna groszek ptysiowy natka pietruszki do podania ugotowane udko z kurczaka  PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieramy(...)myjemy, kroimy w paski bądź w kostkę.  Udko  z kurczaka obieramy z mięsa i kroimy.  Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy. Następnie dodajemy tarte buraki razem z sokiem oraz  sok wyciśnięty z cytryny.   Całość gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Zupę wraz z warzywami i kurczakiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym 162

Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500 g mięsa wieprzowego ½ czerstwej bułki 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 1 jajko sól pieprz kasza manna 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 500 ml wody 1 kostka bulionowa 300 ml zbledowanych pomidorów 1 - ½ łyżki mąki PRZYGOTOWANIE: Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak,  wyciśniętą(...)wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Dodajemy kaszę mannę by masa nie była zbyt luźna.  Następnie formujemy większe kotleciki, które spłaszczamy odrobinę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju.  W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową, dodajemy pomidory i roztrzepujemy mąkę by zagęścić. Zagotowujemy doprawiając solą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich 186

roku również w środku tygodnia będziemy podsuwać pomysły na wszelakie słodkości. Będą to babki, torty, ciasteczka i czekoladki. Dziś zapraszamy na babkę  marchewkowo - kakaową z dodatkiem tartych orzechów włoskich. Jest pyszna, delikatnie wilgotna i aromatyczna.  Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich  SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej  3 jaja  2 szklanki startej(...)kakao  20 g przyprawy do piernika  1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki cukru  200 g margaryny  0,5 szklanki tartych orzechów włoskich  lukier  szczypta soli  cukrowe perełki do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od roztopienia margaryny.  Gdy ostygnie miksujemy ją z cukrem i żółtkami jaj. Mąkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jak szybko zetrzeć na tarce warzywa. 315

szybko zetrzeć na tarce warzywa np. cebulę , marchewkę lub ziemniaki na placki ziemniaczane, trzemy je ruchem okrężnym, najlepiej zgodnie z ruchem wskazówek na zegarze. Gdy będziemy trzeć warzywa góra-dół lub prawo-lewo po kilku ruchach warzywa zaczną nam się "ślizgać" i będziemy trzeć wolniej. Ten sposób jest oczywiście skuteczny gdy trzemy warzywa na papkę , nie na plasterki czy nitki

Przepisy i porady kulinarne
Czym zagęścić zbyt rzadką masę na pasztet. 301

mariusz_g - Fotolia.com  Gdy przygotowujemy masę na pasztet i jest ona zbyt rzadka zamiast bułki tartej możemy dodać kaszę mannę. Gdy dodamy bułki tartej pasztet po upieczeniu może być zbyt twardy, będzie się źle smarował, natomiast gdy dodamy kaszę mannę pasztet będzie bardziej kleisty, łatwy do smarowania.   Pamiętajmy o tym podczas przygotowywania domowych pasztetów

Przepisy i porady kulinarne