PORCELANA BOGUCICE 700 g schabu Sól Pieprz Przyprawa do wieprzowiny Skworcu (klik) 5 cebul 5 pieczarek 100 g żółtego sera (ostrego) 1,5 szklanki mleka 1 szklanka bułki tartej Olej do smażenia Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na 1 cm plastry. Rozbijamy bardzo cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Schabowe zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin(...)układamy po dużej łyżce cebuli z pieczarkami oraz ser. Zawijamy na pół, spłaszczamy dłońmi tak aby brzegi się zamknęły. Każdy schab moczymy w pozostałym mleku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzenieLubię pasztety zarówno te z dodatkiem mięsa, jak i te całkiem warzywne. Pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą, z dodatkiem tartej cukinii oraz dyni jest smaczną propozycją dla osób, które lubią wegetariańskie pasztety. Prażone, solone migdały nadają daniu chrupkości i świetnie przełamują smak. Składniki (na standardową "keksówkę(...)ugotowane marchewki 1 szklanka czerwonej + 2 szklanki wody 1/2 średniej cukinii 200 gram obranej dyni 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu ziołowego szczypta gałki muszkatołowej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej (lub siemienia lnianego lub otrębów pszennych) 100 gram prażonych, solonych migdałów Soczewicę gotujemy w podanej ilości wody do miękkości. Następnie miksujemy ugotowaną marchew i soczewicę na pastę. Dynię
Mango Papajadnia poprzedniego 1 jajko kawałek sera białego – około 100 g ( ja użyłam takiego z dodatkiem pomidorów ale może być zwykły twaróg ) 1 duża cebula 1 szklanka bułki tartej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru pęczek szczypiorku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Cebulkę obieramy , siekamy i rumienimy na odrobinie tłuszczu , aż zrobi się miękka i złota . Odstawiamy(...)miski , dodajemy sól , pieprz, cukier, gałkę muszkatołową oraz posiekany pęczek szczypiorku i surowe jajo . Mieszamy dokładnie do połączenia składników . Teraz nabieramy łyżką naszą kleistą masę i obtaczamy w bułce tartej formując kulki . Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Podajemy od razu , najlepiej z jakimś jogurtowym sosem lub serowym dipem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżysmaczny obiad. Składniki na 12 kotlecików: 100 g soczewicy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera feta 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej + do panierowania sól i pieprz do smaku olej do smażenia Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i wystudzić. Tuńczyka odsączyć (zawsze wybieram tuńczyka w kawałkach - to mięso wyższej(...)jakości, a nie jakieś rozdrobnione odpadki). Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą uformować niewielkie płaskie kotleciki średnicy mniej więcej 4 cm. Kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju
Trzeci talerztradycyjny przepis na tarte buraczki. Przepis ten w naszej rodzinie gości od bardzo dawna, smakuję wszystkim. Nawet moja córka, która ma wielkie opory na większość jedzenia, to buraczków tartych sobie nie odmawia. Buraczki tak przygotowane na zimę, wykorzystuję je tradycyjnie do obiadu na ciepło jak i na zimno, ale również do zupy buraczkowej. Dodaje je pod koniec gotowania
Basia w kuchnijajko 1 mała cebulka 1 kajzerka sól pieprz świeżo mielony 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Kalarepę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce masła. Gdy kalarepa będzie już miękka dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażyć. Wystudzić. Kajzerkę namoczyć(...)wodzie lub mleku. Odcisnąć dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko. Mięso posolić i popieprzyć. Dodać wystudzona cebulę i kalarepę. Składniki dokładnie połączyć. Uformować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor
Amatorka kuchennałyżki maki 300-400 ml mleka 3-4 łyżki tartego sera ( parmezan, grana padano, lub żółty o wyrazistym smaku) gałka muszkatołowa sól pieprz dodatkowo 3-4 łyżki tartego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bakłażany kroimy w plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy solą i skrapiamy delikatnie oliwą. Przekręcamy na drugą stronę i robimy to samo. Wstawiamy
DefinicjaSmakuzapomniałam. Wykorzystałam tu przepis Marty na sprawdzone muffinki z płatkami owsianymi (które robiłam już wcześniej, ale ze zwykłej mąki pszennej). Chciałam je zrobić w formie do tarty i wydawało mi się, że cała porcja to za dużo więc zrobiłam z połowy - nie wzięłam wówczas pod uwagę, że jednak wypieki na mące pełnoziarnistej nie urosną aż tak mocno(...)jakie pyszne, rozeszło się błyskawicznie, jeszcze ciepłe. Nawet moja córcia się nim zajadała, aż miło :) SKŁADNIKI: (tak jak wspomniałam, na zdjęciu jest ciasto z połowy porcji, w formie na tartę ok 29 cm - z pełnej porcji wyjdzie ciasto w zwykłej blaszce ok 23x33 cm lub ok 18 szt muffinek) 2 szklanki maślanki 1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych
Kto ugości moich gości?Czosnek również kroimy w małą kostkę Marchewkę trzemy na małych oczkach Szpinak myjemy Pędy fasoli również myjemy Łodygi selera myjemy i kroimy w kostkę Pomidorki suszone kroimy w kostkę W garnku o podwójnym dnem roztapiam masełko Do garnka wkładam czosnek wraz z cebulką Po upływie 2 minut dodaję tartą marchewkę Duszę ok 2 minut
Gotowanie Patkiząbki czosnku, 4 płaty wafla, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków lub własna kombinacja ulubionych przypraw, olej, Na panierkę: 2 jajka, 3 - 4 łyżki mleka, około 15 łyżek bułki tartej Sposób przygotowania: Pieczarki, cebulę, czosnek obrać, umyć i bardzo drobno posiekać. Doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju – do całkowitego odparowania soków. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować(...)godziny. Roladę wyjąć, pokroić w krążki grubości około 1 – 1,5 cm. Jajka i mleko lekko posolić i popieprzyć – roztrzepać. Krążki maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu. Podawać na gorąco. Smacznego
Nie tylko w kuchniktóre na pewno bardzo przydadzą mi się w kuchni do przesyłki dołączony był tajemniczo brzmiący list... Mój typ to przetwory warzywne w słoiczkach takie jak: tarte buraki, tarte ogórki kiszone, sałatki obiadowe. Bardzo ucieszyłoby mnie gdyby Społem Kielce poszerzyło swoją ofertę o takie produkty, bo firmę cenię za smak i przede wszystkim dobrą jakość
Szefowa kuchnimięsa, tylko jego podkreślania. Ta ilość dodatków zawartych w przepisie idealnie współgra z befsztykiem swoją kwaśnością, słonością i słodyczą. A dodane do tatara wędzona ryba, suszone pomidory i tarty parmezan budują piąty smak – czyli umami. Dla mnie to niebo na talerzu. Ostatnio kupujemy gotowe mięso z przeznaczeniem na befsztyk – jest już drobno zmielone, zapakowane próżniowo(...)nawet odpowiednio uformowane – jeśli ktoś jest leniwy wystarczy wbić żółtko i podać obok dodatki. Po pierwsze – to pewny sposób na tatara, po drugie – szybszy niż samodzielne siekanie wołowiny, po trzecie – tańszy. Gdybym musiała zapłacić za 400g polędwicy wołowej, rachunek za samo mięso opiewałby na kwotę około 40zł, a z innego mięsa tatara wołowego robionego w domu
Karo in the Kitchensypie mniej ) 1/2 płaskiej , skąpej łyżeczki mielonego kminku szczypta gałki muszkatołowej mielonej 1 łyżeczka sosu worcester lub maggi 1 łyżeczka suszonego , otartego majeranku 1/2 łyżeczki cukru 1 szklanka bułki tartej Kości obgotowujemy , do momentu, aż mięso samo zacznie odchodzić od kości . Studzimy , obieramy kości z mięsa – dajemy psu ( jeśli lubi i umie je jeść – mój lubi(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> , koniec smarujemy jajkiem i zalepiamy . Tak przygotowanego krokieta maczamy w jajku , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju , na złoty kolor – procedura jak przy kotlecie schabowym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyobiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 1 opakowanie wafli kwadratowych, 400g sera białego, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 1 jajko, 1,5 szklanki bułki tartej, 150g masła do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. 2. Wafle przecinam na pół. Każdy z wafli(...)przykrywam wilgotną ściereczką, aby zmiękł. 3. Na wafle wykładam porcje masy serowej. Rozsmarowuję. Wafle zwijam w rulony. 4. Przygotowane krokiety zanurzam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanym maśle
Tradycyjna kuchnia KasiWczoraj, wraz ze znajomymi z roku świętowaliśmy moje urodziny. Przygotowałam przekąski, ciasteczka z drażetkami (podzielę się z Wami przepisami w najbliższym czasie), tartę z białą czekoladą i tartę na spodzie z ciasteczek HIT z kremem śmietankowo-kajmakowym . Mam nadzieję, że nikt nie kłamał i wszystkim naprawdę bardzo smakowało. Dawno tak dobrze się nie bawiłam i wkrótce liczę na powtórkę(...)bogactwo cukrów prostych, a także doskonale uzupełniają niedobory glikogenu w mięśniach i potasu. Składniki: - 100g daktyli suszonych - 70ml mleka (u mnie sojowe) - 30g kakao bez cukru *opcjonalnie: można dodać tartych orzechów Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc bądź na co najmniej 30 minut (tyle wystarczy, jeśli mamy dobry blender, a nie chcemy za długo czekać). Daktyle odcedzamy
Be Fit Be Strong