soli ¼ łyżeczki pieprzu Farsz: 800g kiszonej kapusty 500g pieczarek 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Do panierowania: 2 jajka 2 łyżki mleka 1 szklanka bułki tartej oliwa do smażenia Kiszoną kapustę zalać 3 szklankami wody i gotować na małym ogniu przez godzinę. Pozostawić do wystygnięcia. Obrać i opłukać pieczarki. Pokroić w drobną(...)łyżki farszu. Zwijać podobnie jak kopertę. Najpierw zawinąć dolny brzeg, później boczne i ciasno zrolować. Roztrzepać jajka z mlekiem. Gotowe krokiety maczać w jajku i obtaczać w tartej bułce. Obsmażyć na oliwie z wszystkich stron na jasnozłoty kolor
Wiem co jemgłupoty wypisuję :) Potrzebujemy: ciasto na ravioli z TEGO przepisu 80 g bryndzy pół dyni hokkaido 2 ząbki czosnku sól morska pieprz oliwa z oliwek 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu albo grana padano Zagniatamy ciasto z TEGO przepisu i wkładamy na godzinę do lodówki. Pół dyni kroimy w kostkę, polewamy obficie oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek(...)Wrzucamy do gotującej się słonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 2 minuty. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Przesmażamy przez chwilę i podajemy z tartym serem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden
Marder&Marder Manufacturesuszone pomidory 50 g sera żółtego sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Panierka; 2 jajka mąka pszenna 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Filet myjemy,dzielimy na 4 porcje rozbijamy delikatnie przez woreczek foliowy na cienkie płaty do zawinięcia.Smarujemy równomiernie majonezem po łyżeczce na każdego kotleta(...)pomidory i por kroimy na małe kawałki posypujemy mięso na wierzch kładziemy starty ser żółty. 2. Zawijamy ściśle roladki panierujemy w mące pszennej oraz rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej wymieszanej dokładnie z mielonymi orzechami.Smażymy na wolnym ogniu na oleju z każdej strony na złocisto. Podajemy z bukietem surówek oraz ziemniaczkami
Wanilia i Kardamonsmaku. Tak przygotowany farsz wykładam na ciasto francuskie, którym wyścieliłam formę do tarty. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok 10 minut, po czym prószę tartę żółtym serem i ponownie wstawiam do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Smacznego
ChilliJemyziemniakami z kapustą - biała kiełbasa gotowania w jasnym piwie. 1kg surowej białej kiełbasy 2 puszki jasnego piwa (1litr) 2 średnie cebule masło klarowane do smażenia sól, pieprz odrobina tartego żółtego sera Piwo przelewamy do garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli. Do piwa wkładamy białą kiełbasę. Cebulę obieramy(...)kroimy w cienkie piórka. Szklimy na maśle, po czym dorzucamy do piwa i kiełbasy. Całość gotujemy około dziesięciu minut na małym ogniu, pod przykryciem. Kiełbasę wyjmujemy na talerze, posypujemy tartym serem i podajemy na ciepło. Sos można również przetrzeć przez sito lub zmiksować i doprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyasąsiedztwa… Żeby się nie przemęczać. Wszak to niedziela. Trzeba się lenić. Składniki: 4 pełne garści żółtej fasolki szparagowej 4 jajka 20 młodych ziemniaków czubryca koperek 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia sól i pieprz Ziemniaki szorujecie pod bieżącą wodą i gotujecie w osolonej wodzie(...)miękkości. Odcedzacie, kruszycie łyżką i podajecie z posiekanym koperkiem. Fasolkę myjecie pod bieżącą wodą, odcinacie końcówki i gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzacie, dodajecie łyżkę masła i bułki tartej, łyżeczkę cukru i mieszacie. Poczekajcie z podaniem kilka minut, niech się wszystko zaparuje i roztopi. Rozgrzewacie olej na patelni i wbijacie jajka. Zróbcie to ostrożnie, szybko i tuż
GRUBY WAŁEKwysychało. Na koniec dosyp parę szczypt szafranu, żeby wszystko żółtego odcienia nabrało. Nie dolewaj rosołu niczym wody z kranu, by gęsty ryż był, gdy skończysz gotowanie, tartym parmezanem posyp wreszcie całość i będziesz miał risotto, tak jak w Mediolanie. * Czy wiecie, że Włoski Instytut Ryżu (!) przetestował dotychczas ponad 25 000 (!) jego odmian i przyporządkował je czterem(...)Ziarnka powinny być nasiąknięte, nasycone sosami, ale sypkie, nie zlepione z innymi, nie zamienione w pływającą w sosie nieprzyjemną breję. Wzorem znawców przedmiotu, można je posypać ledwie odrobiną tartego parmezanu, tak aby zaznaczyć tylko z czułością wstrzemięźliwość i elegancję. Po pierwszych wrześniowych deszczach w rondlu może się znaleźć kilka świeżych grzybków albo gdy minie dzień świętego Marcina
KUCHARNIAtarta to smak nadchodzącego lata. Słodkie brzoskwinie, egzotyczny kokos i włoska ricotta to jej główne składniki. Składniki Spód 100 g kaszy jaglanej 2 łyżki kakao 1 łyżka ksylitolu 1 jogurt naturalny Krem 1 opakowanie sera ricotta light 2 – 3 brzoskwinie lub 5 – 6 połówek z puszki 3 łyżki wiórek kokosowych(...)łyżeczka agaru 30 ml gorącej wody 1 łyżka ksylitolu Kaszę jaglaną gotujemy w jogurcie naturalnym, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy kakao i mieszamy. Masę przelewamy do formy na tartę i odstawiamy do wystygnięcia. Później wstawiamy do lodówki na godzinę. Jeżeli brzoskwinie są z puszki płuczemy je ze słodkiej zalewy (takich użyłam). Świeże owoce myjemy i obieramy ze skóry. Następnie
My Chcemy Jeśćudało się „przygarnąć”. 3 nie udało mi się przygarnąć, ale za to dziś sama sobie postanowiłam wyczarować szóstkę! :D Mam dla Was przepis na fantastyczną, czekoladową tartę z Ferrero Rocher, które w odpowiedniej oprawie ( masie lukrowej ) przypominają kule do Lotka! Kruchy spód pokryty warstwą kremowej czekolady jest idealnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości. Delikatna, słodka, rozpływająca się
Ostra na SłodkoJest to pomysł na wykorzystanie żółtek, które zostały nam po przygotowaniu na przykład pavlovej . 6 żółtek jaj, 300 ml soli gruboziarnistej, 300 ml cukru, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, masło Cukier i sól wymieszać. 2/3 mieszanki wsypać do miski. W mieszance zrobić zagłębienia na żółtka. Żółtka delikatnie włożyć w zagłębienia, przykryć(...)resztą soli z cukrem. Odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć je delikatnie i opłukać. Delikatnie obtoczyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej, smażyć krótko na maśle. Bułka powinna się zrumienić. Podałam ze smażonymi zielonymi szparagami. zastawa
królestwo garówszklanki ryżu do risotto (np. arborio) 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 100 ml białego, wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki tartego parmezanu + do posypania 1 łyżka zimnego masła sól morska świeżo mielony pieprz kilka listów rukoli lub rukwi wodnej do dekoracji (opcjonalnie) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Szparagi(...)jest dobra struktura). Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy łyżkę zimnego masła, aby zatrzymać proces gotowania. Mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy kilkoma kiśćmi rukoli i parmezanem (tartym lub w płatkach). Szybko podajemy. Post Risotto ze szparagami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakucebulę. Przyprawić solą i pieprzem, pamiętając żeby nie przesolić, bo boczek jest słony. Starannie wyrobić. Jeżeli masa byłaby zbyt rzadka, dosypać bułki tartej. Formować kotleciki, panierować w bułce tartej [ niekoniecznie] i smażyć na oleju z obu stron na rumiano
Moje domowe kucharzeniektórzy odeszli. Jednocześnie dania z grzybami miały przynosić szczęście, pomyślność, jednocześnie zapewniając dostatek. Składniki: 10 szt. grzybków suszonych 1 jajo 1 dag mąki 250 ml mleka 2 dag bułki tartej Olej lub masło klarowane do smażenia Wykonanie: Grzyby umyć, moczyć kilka godzin w mleku, następnie(...)ugotować . Potem rozłożyć grzyby na deseczce i przełożyć drugą deseczką, by się rozpłaszczyły. Osuszyć, posolić, obtoczyć w mące, namoczyć w rozmąconym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obydwu stron
Tradycyjna Kuchniamaśle na złoty kolor. Jaja, odciśniętą bułkę, surowe jajko, usmażoną cebulę i przyprawy dokładnie wymieszać. Formować kotleciki (jeżeli masa za rzadka dosypać bułki tartej). Obtaczać w bułce tartej, smażyć na oleju i bardzo delikatnie wyjmować z patelni gdyż łatwo się kruszą. Najlepiej smakują z sosem koperkowym lub pomidorowym
Tradycyjna KuchniaNietypowe połączenie... ale jakie smaczne! Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej, 1 szklanka mleka, 2 serki camembert, 4 łyżki masła, 1 cebula, 1 jajo, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, natka pietruszki. Wykonanie: Wątróbkę zalać mlekiem na pół godziny. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić cebulę, dodać odsączoną(...)wątróbkę, posypać 1 łyżką mąki i obsmażyć na złoto z obu stron. Po usmażeniu doprawić solą i pieprzem. Następnie serki przekroić na pół, obtaczać w mące, jajku i bułce tartej i usmażyć na maśle. Podawać z wątróbką, posypane natką pietruszki. Polecam również: wątróbka z jajkiem pulpety z wątróbki i parówek
Tradycyjna Kuchnia