tarta - 42848 przepisów (strona:1273/2857)

Szybka tarte Tatin. 110

Tatin: 4-5 łyżek cukru 3 łyżki masła 5 jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny garść rodzynek płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) CIASTO: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej (lub kaszy manny) 1/2 szklanki cukru 90 g zamrożonego masła      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem

Rozpustne gotowanie
Schrzaniony chleb 237

codzień rano i wieczór przychodzi nas hipnotyzować wzrokiem. Za płotem dżungla chwastów, a wsród nich ... chrzan. No i mnie podkusiło :) Nie brałem się oczywiście za wykopywanie chrzanu i jego tarcie, poszedłem na łatwiznę. To znaczy w najbliższym sklepie kupiłem słoiczek chrzanu staropolskiego. Jako bazę wybrałem ciasto, które wykorzystałem ostatnio przy pieczeniu bułek z czosnkiem . Ponieważ jednak, jak wyczytałem(...)chlebowej 90 g mąki rżanej starogardzkiej 350 g wody o temp. pokojowej 100 g maślanki o temp. pokojowej 18 g świeżych drożdży  15 g soli 190 g chrzanu tartego ze słoika Przygotowanie chleba: Na początek rozpuść sól w wodzie, zaś w maślance drożdze. W dużej misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i maślankę z drożdżami

Grahamka, weka i kajzerka
Grillowany łosoś, brązowy ryż i ruccola z podpiekanymi pomidorkami 153

woreczka brązowego ryżu łyżeczka kaparów z zalewy (polecam  Figaro 6 pomidorków koktajlowych garść ruccoli 0,5 cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego 0% 0,5-1 łyżeczka tartego chrzanu oliwa z oliwek extra virgin rozmaryn, świeżo mielony pieprz Do dzieła: Jako pierwszy przygotowujemy ryż - wrzucamy go do wrzątku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 30-40minut(...)grillowania wkładamy łososia i pozwalamy mu się ładnie przypiec z obu stron, a pod koniec grillowania zapraszamy mu do towarzystwa pomidory. W między czasie łączymy składniki sosu - jogurt z tartym chrzanem i pieprzem. Ugotowany ryż mieszamy z łyżeczką kaparów i skrapiamy go sokiem z cytryny. Pomidory układamy na ruccoli i również traktujemy porządną ilością soku z cytryny oraz odrobiną

Spektrum Smaku
Kieszonki serowe z kurkami 198

Bardzo smaczne i sycące danie. Składniki 250 g sera żółtego (ulubionego, bez dziurek ;) w kostce 50 g kurek 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 5 łyżek mąki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę dusimy na maśle razem z kurkami. Dodajemy odrobinę gęstej śmietany(...)pół (wzdłuż). W każdym kawałku sera, przy pomocy ostrego, cienkiego noża robimy kieszonkę. Nadziewamy ją duszonymi kurkami. Ser najpierw obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Podajemy na gorąco. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Smażone razowe pierożki z gaszą gryczaną niepaloną i kapustą grillowaną 161

gałązka świeżego lubczyku, 1 łyżeczka całego kminku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona papryczka chili do smaku, sól himalajska do smaku, 1 małe jajko, 1 -2 łyżki bułki tartej, ponadto: mąka razowa do podsypania, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Kapusta grillowana: Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy solą, mielonym suszonym chili i zawijamy(...)miksujemy w robocie, albo kroimy bardzo drobno. Łączymy z kaszą, dodajemy posiekaną pietruszkę, lubczyk, doprawiamy, solą, pieprzem, chili do smaku. Na sam koniec mieszamy z jajkiem i dodajemy bułki tartej. Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka np. za pomocą szklanki. Wypełniamy farszem i sklejamy pierożki. Pierożki smażymy   partiami na   głębokim,   rozgrzanym

Moniki Smakołyki
Sos truskawkowy 140

cytryny Wykonanie: Truskawki myjemy następnie oczyszczamy z szypułek. Przekładamy do miski wsypujemy cukier, rozgniatamy za pomocą blendera około 20 minut. Cytrynę sparzyć, trzemy na tarce o drobnych oczkach, sok wyciskamy dodajemy wraz z tartą skórką  do zmiksowanych truskawek. Odstawiamy na 24 godz. Na drugi dzień sos truskawkowy wlewamy do małych umytych oraz wyparzonych słoiczków mocno zakręcamy, pasteryzujemy

kgwjanczewo
Roladki z szynki z pomidorem i mozzarellą 188

roladki w różnej postaci. Tym razem postanowiłem zrobić farsz z sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek z pomidorem. Składniki 4 kotlety z szynki wieprzowej 100 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek pomidor mąka sól ,pieprz olej do smażenia 300 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Mięso z szynki rozbijamy ,oprószamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Uszka z grzybami 153

Tradycyjne uszka idealne do barszczu. Składniki Ciasto: 500 g mąki szklanka wody jajko szczypta soli Farsz: 100 g suszonych grzybów cebula 3 łyżki masła łyżka bułki tartej sól ,pieprz Przygotowanie   Grzyby moczymy kilka godzin przed przygotowaniem farszu. Płuczemy ,zalewamy wodą w której się moczyły i gotujemy około godziny. Wyjmujemy i studzimy(...)Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Grzyby i cebulę mielimy na średnich oczkach. Na patelni rozpuszczamy pozostałem masło ,podsmażamy farsz ok. 10 min ,dodajemy łyżkę bułki tartej ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.  W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie ,przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już

R'n'G Kitchen
Makaron z pesto z fenkułu 138

Pyszne ,szybkie ,aromatyczne danie. Lekko anyżowy smak w połączeniu z natką i tartym parmezanem. Jak widać nie trzeba szaleć ze składnikami by "wyczarować" coś smacznego. Warto stawiać na minimalizm w kuchni. Polecamy szczególnie makaronożercom ;) Składniki 250 g makaronu Casarecce Siciliane (lub ulubionego) 2 fenkuły pęczek natki pietruszki szalotka 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek łyżeczka pasty imbirowej(...)dodajemy do pesto. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane pesto dodajemy do makaronu z wodą pozostałą z jego gotowania ,podgrzewamy kilka minut. Podajemy jeszcze ciepłe ze świeżo tartym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Tarta z dwiema szynkami i serem pleśniowym 107

wąskie paski , krótko smażyłem na patelni , aż była chrupka. Obraną cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na tłuszczu pozostałym po smażeniu szynki. Śmietankę wymieszałem z przyprawami. Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem. Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe. Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach

R'n'G Kitchen
Mielone z dynią i otrębami pszennymi 189

karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl otrębów pszennych 1/2 szkl pestek z dyni 1 jajko 1 łyżeczka mielonej kozieradki 50 ml bulionu mięsnego 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sezamu sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Karkówkę mielimy razem z cebulą, czosnkiem, otrębami i pestkami. Do masy wbijamy jajko, doprawiamy solą, pierzem, kozieradką, dokładnie wyrabiamy z bulionem. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy w mieszance bułki tartej i sezamu. Smażymy na rumiano z obu stron. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Sałatka z avocado, z jajkiem i łososiem 179

grejpfruta 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy Dijon pół łyżeczki rozkruszonego majeranku szczypta pieprzu cayenne szczypta mielonego rozmarynu sól 100 g wędzonego łososia 1 łyżeczka tartego chrzanu Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem. Avocado obrałem, odrzuciłem pestkę, pokroiłem w kostkę, skropiłem częścią soku grejpfrutowego. Oliwę wymieszałem z musztardą i przyprawami, dodałem resztę soku, doprawiłem solą(...)cukrem do smaku. Jajka obrałem i pokroiłem na kawałki, wymieszałem delikatnie z kawałkami avocado. Łososia wędzonego pokroiłem na cienkie paski i wyłożyłem na sałatkę. Polałem sosem. Podałem z tartym chrzanem

R'n'G Kitchen
27. Placki cukiniowe (bezglutenowe) 201

mąki z ciecierzycy  - 50g parmezanu - 1 łyżeczka curry   - sól, pieprz do smaku Składniki na sos: - 1 jogurt naturalny (150g) - 1 ząbek czosnku Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach. Jeżeli nie mamy tartego parmezanu, również trzemy na tarce ale o małych oczkach. Cebule kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce do całkowitego

Be Fit Be Strong
55. Tarta z groszkiem i awokado na spodzie z kaszy jaglanej 247

ciągle mieszając (aż poczujemy zapach jakby orzechowy). Zalewamy wodą na wysokość 1cm ponad kaszę. Gotujemy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody, studzimy. Dodajemy jajka i parmezan. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym za pomocą pędzelka i wykładamy dno wraz z bokami przygotowaną kaszą, nakłuwamy widelcem (starając się zachować jednakową grubość w każdym miejscu). Pieczemy w 200 stopniach przez

Be Fit Be Strong
Dorsz z fasolką szparagową i szpinakiem 172

sezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia 350 g fasolki szparagowej sól (do natarcia ryby i do wody na fasolkę) szczypta pieprzu 1 duży ząbek czosnku 130 g sera feta 1 łyżka masła(...)czasu do czasu i trzymać na patelni dopóki ser się nie rozpuści i nie zmiesza dokładnie ze szpinakiem. Rybę obtoczyć w jajku roztrzepanym widelcem a następnie w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, po kilka minut z obu stron. Na talerz wyłożyć szpinak, na niego rybę a obok fasolkę szparagową

Bullio

Proponowane wyszukiwania