budyniem i malinami to wspaniały deser dla naszych milusińskich. Lekko kwaskowaty smak malin doskonale komponuje się z słodkim budyniem . Zapraszam do wypróbowania przepisu . składniki na formę do tarty ciasto 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 kostki masła(...)minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na stolnicy na okrągły placek wielkości formy w której będziemy piekli ciasto . Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tartę, dokładnie wyrównujemy i nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C. W czasie kiedy ciasto się piecze przygotowujemy nadzienie. nadzienie Żółtka miksujemy
Smakowite DaniaSmaczna, gęsta i pożywna zupa pomidorowa z tartymi kluseczkami może być fajnym pomysłem na rozgrzewający i sycący obiad. Dodatek podduszonej cebuli, czosnku i tymianku nadaje jej aromatu co sprawia że często chętnie przygotowuję ją dla swoich domowników. składniki na 3 porcje szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 500 ml soku pomidorowego szklanka(...)czosnek i cebulę, od czasu do czasu mieszamy. Do czosnku i cebuli wlewamy sok pomidorowy i bulion warzywny, całość zagotowujemy, doprawiamy solą i tymiankiem. Na gotującą się zupę wrzucamy tarte kluseczki i gotujemy ją jeszcze około 10 minut
Smakowite Daniabanalnie proste . Dla urozmaicenia można do nich dodać swoje ulubione składniki . składniki na 8 kotletów 1 duży brokuł 1 cebula 1 jajko 8 łyżek kaszy manny 1/2 szklanki bułki tartej czarny pieprz sól łyżka masła olej do smażenia przepis Podzielonego na mniejsze różyczki brokuła gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym maśle rumienimy cebulę(...)widelcem i przekładamy do miski , dodajemy zrumienioną cebulkę, jajko oraz kaszę manną , doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z masy brokułowej formujemy kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Daniaszczypta soli farsz 500 g kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1 cebula łyżka masła łyżeczka przyprawy typu wegeta ( przepis tutaj ) 2 jajka szklanka bułki tartej do panierowania olej do smażenia sól i pieprz przepis Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i dostawiamy na 2 godzimy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko(...)domową przyprawą typu wegeta, wszystko dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia i zawijamy krokiety. Krokiety obtaczamy w doprawionych solą i pieprzem roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce tartej, smażymy na większej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Daniasosem i surówką. składniki na ok. 15 krokietów ok. 10 średnich ziemniaków 100 g oscypka 2 duże cebule lub 3 mniejsze 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej szklanka bułki tartej 2 gałązki natki pietruszki olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i przestudzamy. Cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Na rozgrzanym(...)pietruszki, na końcu ścieramy na tarce o dużych oczkach oscypka. Całość doprawiamy czarnym pieprzem i solą, masę dokładnie mieszamy. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże owalne krokiety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone krokiety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem i surówką
Smakowite Daniamasę zdejmujemy z ognia i studzimy. Upieczone ciasto francuskie przestudzamy a następnie delikatnie wgniatamy widelcem wybrzuszony środek ciasta tak aby zmieściła się w nim masa czekoladowa. Na środek tarty wlewamy ostudzoną czekoladę dokładnie ją rozprowadzając, wierzch ciasta dekorujemy malinami. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki
Smakowite Daniałyżki oleju - 3 łyżki kukurydzy konserwowej - przyprawy : 2 łyżeczki mieszanki curry, pół łyżeczki ostrej papryki, porządna szczypta chilli, pieprzu i czosnku w proszku, sól - garść tartego sera - sok z cytryny do skropienia i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Odstawić. Pierś z kurczaka drobno posiekać i posolić. Piekarnik nagrzać(...)cytryny. Całość dokładnie przemieszać i trzymać jeszcze chwilę na dużym ogniu do czasu, aż mleko odparuje. Wydrążone cukinie natrzeć solą i pieprzem, następnie ostrożnie wypełnić farszem. Posypać tartym serem. Zapiekać na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia przez 30-40 minut (do czasu aż cukinia zmięknie). Udekorować natką pietruszki. Podawać z jogurtem naturalnym bądź kefirem. Smacznego
Kuchnia Elliedomowego sosu cukiniowego o pojemności 0,5 l sól,pieprz organo 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować małe kulki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Obsmażyć mięsne kulki ze wszystkich stron a następnie dodać sos ze słoików. Gdyby sos był
Monia miesza i gotujeChrupiącej Panierce - Składniki: ok. 4-5 filetów z białej ryby sól pieprz koperek suszony (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do ryb) ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej Tradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce - Sposób przygotowania: Filety(...)rzyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz koperku. Następnie obtaczamy je w mącę, po czym maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka. Na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (niezbyt długo, ponieważ ryba utraci soczystość - po ok. 3-5 minut z każdej ze stron). Gotowe
Słodka Stronasłodkiej papryki szczypta majeranku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli Dodatkowo: 150 ml passaty pomidorowej 1 duża cebula, pokrojona w piórka 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżki tartego parmezanu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od mięsnego nadzienia: karkówkę kroimy na kotlety, nacieramy solą, paprykami, majerankiem i granulowanym czosnkiem. polewamy(...)rozwałkowujemy na placek o grubości ok 4 mm. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut do zarumienienia. Na spód wykładamy cebulkę, następnie pokrojoną w plastry karkówkę, całość posypujemy tartym parmezanem. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Gotowe
My Culinary Artsię popełnić ciasto właśnie z nimi. Zapraszam na przepis :) Tarta: 250 g mąki 125 g miękkiego masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru Zasada przy tartach jest prosta: zawsze 2 razy tyle mąki co masła! Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!podobne trochę w smaku do piernika. Składniki (na 2 ramekiny o średnicy 11 cm): 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 5 łyżek oleju 1/2 szklanki marchewki (ja trę na grubych okach) 5-6 łyżek orzechów lub bakalii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki sody oczyszczonej łyżka skórki pomarańczowej Jajko ubić z cukrem i olejem na białą i puszystą masę(...)czas miksować. Na sam koniec dodać startą marchew i bakalie wg. uznania - ja dodaję tylko orzechy, bo nie przepadam np. za rodzynkami. Przelać do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą form i wstawić na około 20-25 minut, do suchego patyczka, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!prażonymi orzechami laskowymi* - cukrem pudrem, - lukrem, Na początek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą tortownice średnicy 24cm z oczkiem. Następnie mielimy orzechy laskowe na miałką mączkę. Czekoladę trzemy na drobnej tarce. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, do której dodajemy kolejno po jednym jajku ciągle ucierając mikserem. Następnie dodajemy na przemian letnie mleko
Smakowy Rajpartiami lub jeśli mamy większy garnek lub frytkownicę to wszystkie na raz. Ziemniaki mają mieć złoty kolor. Wystudzone ciasto wałkujemy, a następnie wkładamy do wysmarowanej margaryną blaszki do tarty (26 – 28cm), tak by spód i boki były wyklejone ciastem. Spód wykładamy upieczonymi ziemniakami, posypujemy cebulą, solimy i pieprzymy i układamy kolejną warstwę ziemniaków i znowu dajemy cebulę, sól
Smakowy Raj