tarta - 42848 przepisów (strona:1290/2857)

Krokiety z Cukinią i Pieczarkami 304

sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli Krokiety z Cukinią i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Farsz: Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.  Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)       Moje posty

Słodka Strona
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 360

sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem jak na Pierogi Ruskie) - Sposób przygotowania: Farsz: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.  Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)    Moje posty

Słodka Strona
Kotlety grzybowe 178

cebulę mielimy w maszynce.    Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej, aby masa grzybowa dała się formować. Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju, na którym podsmażaliśmy cebulkę.    Kiedy są rumiane z obu stron są już gotowe. Podajemy np. z frytkami i surówką z białej

Maminek kulinarny
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 167

Nakładamy farsz i formujemy krokiety. Gotowe do obsmażania.    Krokiety możemy panierować w jajku i bułce tartej, ale lepsze są panierowane w rozrzedzonym cieście naleśnikowym i bułce tartej. Tak spanierowane układamy na patelni z roztopionym masłem i obsmażamy z obu stron. Obsmażone gotowe są do jedzenia. Nadmiar możemy zamrozić. Smacznego! Pozdrowienia dla Beatki. Bardzo dziękujemy

Maminek kulinarny
Szpinak z białym serem mozzarella- spinaci con mozzarella 132

SKŁADNIKI 1 kg szpinaku ( świeży lub mrożony ) 150 g białego sera mozzarella sól olej z oliwek por 4 łyżki tartego sera Parmezan SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na głębokiej patelni lekko podsmażyć pokrojony kawałek pora z 4 łyżkami oleju z oliwek.  Dodać szpinak, sól, szklankę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Do ugotowanego szpinaku dodać pokrojony w kostkę biały(...)mozzarella , mieszać aż do rozpuszczenia się sera.                                        Całość posypać tartym serem Parmezan.                                          SMACZNEGO

zielonacukinka
Kokardki zapiekane pod beszamelem wg Anny Starmach 397

ząbki czosnku - 400 ml passaty pomidorowej - tymianek, oregano *sos beszamelowy: - niecałe 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 400 ml mleka - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 50 g tartego parmezanu Przygotowanie:  Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostał lekko twardy. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przysmażyć na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołożyć(...)naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem.  Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Quiche z cukinią 169

Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i przełożyć do natłuszczonej formy na tartę. Poprzycinać wystające brzegi i ponakłuwać ciasto widelcem. Tak przygotowane ciasto ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie groch/fasol

Gospodyni Miejska
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 204

ząbek czosnku, •     kilka gałązek tymianku, •      szczypiorek, •     szczypta gałki muszkatołowej, •     oliwa do smażenia, •     5 łyżek tartego parmezanu, grana padano lub owczego p ecorino, •     sól i pieprz biały do smaku. Przygotowanie: Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem(...)dodać masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu.  Przed podaniem posypać tartym serem, listkami tymianku i szczypiorkiem.  Doprawić solą i pieprzem

SzczyptaSmaQ
Makaron z pomidorowym pesto 227

makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili) 1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 150 g bez zalewy) 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki tartego parmezanu 7 orzechów brazylijskich 7-8 dużych listków bazylii 1/3 łyżeczki chili w proszku (można pominąć, jeśli nie lubicie) 4 łyżki oliwy z oliwek (lub zalewy z pomidorów) sól morska listonic_type(...)makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili) 1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 150 g bez zalewy) 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki tartego parmezanu 7 orzechów brazylijskich 7-8 dużych listków bazylii 1/3 łyżeczki chili w proszku (można pominąć, jeśli nie lubicie) 4 łyżki oliwy z oliwek (lub zalewy z pomidorów) sól morska'; document.write(" "); Makaron

Poezja smaku
660. Orzechowa owsianka pieczona w orzechowej "skorupce". 156

pieczona orzechowa owsianka* w słoiku po maśle orzechowym  z miodem i truskawkami  *z tartymi orzechami I nawet zepsuta pogoda za oknem tak bardzo mi nie przeszkadza po takim śniadaniu. Przepis:  50g płatków owsianych + 120ml wrzątku do zalania 2 łyżki startych orzechów(ok.12g) jajko 30g jogurtu naturalnego 20ml mleka szczypta proszku do pieczenia/sody oczyszczonej(...)aromat + najważniejsze słoik po maśle orzechowym!! :D Płatki mieszam z solą, zalewam wrzątkiem, przykrywam i wstawiam na noc do lodówki. Rano. Mokre składniki ze sobą miksuję. Płatki mieszam z tartymi orzechami i resztą składników. Przelewam do szklanego słoiczka po maśle orzechowym i piekę ok.40-45min* w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. *przez ostatnie kilka(?) minut piekłam z górną grzałką

More food, love and dreams
POMIDORY POD PIERZYNKĄ 187

przepis na proste podanie pomidorów napewno zaskoczy smakiem Składniki: 3 pomidory 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1/3 szklanki tartego żółtego sera lub mozzarelli( ja użyłam mozzarelii tartej) sól, pieprz - do oprószenia 1 ząbek czosnku Wykonanie Pomidory kroimy w plastry, układamy na talerzu. Oprószamy solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy

Z Majeczką w kuchni
ROLADKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 177

zmieniać dodatki żeby zawsze smakował inaczej   Składniki: pól kg piersi z kurczaka 2 garscie fasolki szparagowej 2 marchwie sól pieprze zioła prowansalskie 1 jajko 1,5 szklanki bułki tartej Wykonanie: Piersi z kurczaka rozcinamy na plastry, delikatnie każdy robijamy, oprószamy solą, pieprzem. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagowa i pokrojoną w słupki marchewkę. Odlewamy wodę(...)minutach, studzimy. Oprószamydosc obficie ziołami. Na każdym plastrze piersi zkurczaka układamy ciasno fasolki szparagowe i marchewkę. Zwijamy po długości, spinamy wykłaczkami. Kazdą roladkę panierujemy w jajku, następnie bułce tartej i zmażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy na pozostałej marchewce i fasolce

Z Majeczką w kuchni
Szarlotka 387

łyżki cukru 1-2 łyżeczki cynamonu  2- 3 łyżki bułki tartej  Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy do smaku cukier, cynamon i trochę bułki tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy na spód ciasta, obduszamy jabłka i na wierzch wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Sklejamy dobrze brzegi

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka ze śmietaną 166

Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika. 2. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na dżem przez jakieś 15-20 min, dodajemy cynamon, galaretki w proszku i cukier - dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez jakieś

charlotte gotuje
Pęczotto buraczane z boczkiem 152

Buraki bardzo lubimy, zarówno w czystym barszczu, barszczu ukraińskim czy w postaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do pęczaku  z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 3 małe buraki czerwone 1 mała cebula, najlepiej czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżka klarowanego masła

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania