kukurydzy. Ten oryginalny obiadek , wbrew pozorom , nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Polecam. Kotleciki--kukurydza w sosie Mornay. 1 puszka kukurydzy 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Sos Mornay: 250ml mleka 25 g mąki 25 g masła 1 żółtko Przyrządzamy sos Mornay , czyli najpierw robimy zasmażkę z masła i mąki. Smażymy ją na małym ogniu(...)posmarowanej oliwą na grubość 1 cm i schłodzić .Ja wstawiam na parę minut do zamrażarki. Następnie za pomocą łyżek formuję małe kotleciki (placuszki) i obtaczam w jajku i bułce tartej ,najlepiej grubo startej. Kukurydziane kotleciki Mornay obsmażyć na klarowanym maśle na złocisto brązowy kolor. Przykryć patelnię i przygotować polędwiczki. 1 warkocz polędwiczki wieprzowej 1 łyżka masła 1/2 cebuli
Kulinarny karnet ChristopheraJapanese balls on a sticks. Składniki. 1 pierś z kurczaka 2 plastry sera ementalera 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz 2 paski papryki 2 paski ogórka 50 g bułki tartej 4 patyki Ciasto. 50g mąki 1 żółtko 2 łyżki wody sól Olej do frytury. Wykonanie. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem(...)każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić
Kulinarny karnet Christopheramielone- 3 łyżki Poncz 1,5 szkl przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier - 1 łyżeczka spirytus -2 łyżki Dodatkowo barwnik zielony do dekoracji róża czerwona gotowa migdały tarte - 4 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić z cukrem na pianę, następnie dodać żółtka wymieszane z octem i wodą, dokładnie zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać(...)orzechowy biszkopt reszta kremu ostatni krążek biszkoptu. Wierzch tortu i boki, posmarować kremem śmietanowym, udekorować śmietaną za pomocą szprycy do tortu , obsypać boki i wierzch tartymi migdałami. Włożyć do lodówki do następnego dnia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia DanusiJeśli macie jesienią nadmiar jabłek lub lubicie w zimie szybciutko coś zmajstrować z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików. Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :) SKŁADNIKI Jabłka dobre do rozpieku - u mnie boskoopy, ale świetna(...)jabłek na litrowy słoik . PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy, kroimy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub (najlepiej) w malakserze z nakładką do tarcia. Odciskamy nadmiar soku i upychamy ciasno do słoików. Zakręcamy mocno (sprawdzamy nakrętki i słoiki, czy nie są uszkodzone !!!). Na dnie dużego garnka układamy bawełnianą ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą
Moje Kuchenne Rewelacjewieprzowej, 400 g surowego boczku, 500 g kapusty kiszonej, 1 kostka rosołowa, 1 cebula, 1 garść grzybów suszonych, sól, pieprz. pozostałe: 30 naleśników, 3 jajka, 300 g bułki tartej, olej. Przygotowanie: farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby moczymy w miseczce(...)mięso. Dusimy około 40 minut. Następnie farsz nakładamy w środek naleśników. Rozsmarowujemy i zawijamy boki do środka, a następnie zawijamy w rulonik. Takie krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
Aga w kuchniSkładniki: 4 jajka, 1/2 kiełbasy, 1 łyżeczka natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Gdy ostygną zdecydowanym ruchem przecinamy je na pół w skorupkach. Wyciągamy jajka delikatnie(...)skorupek, kiełbaskę pokrojoną w kostkę podsmażamy i mieszamy z rozgniecionym jajkiem, doprawiamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki ( ja dodałam suszoną). Farsz nakładamy do jajek. Następnie farszem dociskamy do bułki tartej i smażymy farszem do dna patelni na łyżce masła
Aga w kuchnizbyt słodki. Bardzo dobry! Więc zapraszam was do wypróbowanie tego przepisu. Składniki: 500 g filetów z kurczaka 200 ml oleju do smażenia 1 jajko 100 g bułki tartej 1,5 szklanki wody Średnia cytryna 5 łyżeczek cukru 2 łyżki sosu pomidorowego sól, pieprz(...)olej sezamowy Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Przekrawamy na dwie równe części. W osobnej miseczce rozmącamy jajko z odrobiną wody. Filety solimy i pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Tą czynność powtarzamy dwa razy. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu filety studzimy. Ostudzone filety kroimy w długie paski
Kuchnia Łukaszacienki płat. Piersie solimy i pieprzymy z obu stron. Rozmącamy jajko, a do bułki tartej dodajemy sól. Zanurzamy pierś w jajko, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Sznycle smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony. Po usmażeniu układamy na papierowych ręczniczkach. Smacznego
Kuchnia Łukaszamizunę i pomidorki Tym razem zrobiłam z cukinią, papryką oraz pączkami nasturcji. Nie smażyłam jej na patelni tylko od razu zapiekłam w piekarniku w szklanej formie do tarty Termisil. Ta wyszła zdecydowanie pyszniejsza:) składniki: 7 jajek 350 g młodej cukinii pół czerwonej papryki 1 mała cebula 2 czubate łyżki mąki sól ziołowa do smaku olej do smażenia(...)mąką, do smaku doprawić sola ziołową. Następnie dodać warzywa z patelni oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, dodać połowę startego cheddara i ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy na tartę. Na wierzchu posypać pozostałym serem i ułożyć pąki nasturcji. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż masa całkowicie się zestnie i przyrumieni
Monia miesza i gotujemajerankiem. Do dość ostudzonego farszu dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy (scalą one nasz farsz podczas pieczenia). Z lodówki wyciągamy ciasto kruche, wałkujemy i układamy na formie do tarty (polecam wysmarować formę oliwą by ciasto nie przywarło, ja użyłam oliwy z oliwek z oregano, ciasto nabrało pięknego smaku i zapachu). Nakłuwamy ciasto i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego(...)ugniatamy by zmieściło się go nam jak najwięcej. Ser kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu, wciskamy w farsz delikatnie. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35-40 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa. Posypujemy orzechami, świeżymi ziołami lub podajemy z ulubionym dipem. Smacznego
Mango Papajatarty dodajemy ser z kukurydzą i kilka odłożonych wcześniej warzyw. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna. Przed podaniem tarty dodajemy, oliwki, zieloną pietruszkę i kiełki rzodkiewki
Moniki Smakołykiskórki, wykroić twardy " głąb " -jeśli taki jest Cukinie pokroić w plastry, jeśli ma w środku grube ziarnka to wykroić Na jednym talerzyku rozsypać mąkę, a na drugim bułkę tartą Na patelni rozgrzać olej i kłaść cukinię posypaną pieprzem mielonym , a wpierw obtaczyć ją lekko w mące , potem posolić Jeśli mamy drugą patelnię to można równocześnie smażyć(...)niej pokrojone w dość grube plastry pomidory , ale wpierw obtaczamy je w bułce tartej - nie należy smażyć pomidorów długo , tylko do zrumienienia bułki z obydwu stron Usmażoną cukinię wykładamy na talerz , na nią kładziemy plaster pomidora ( dopiero teraz solimy go do smaku ), można posypać zieleniną i żółtym , startym serem Przystawka smakuje tak samo wyśmienicie na gorąco
Proste Potrawyponieważ ostatnio piekłam ciasto bezglutenowe z kaszy jaglanej przepis znajdziecie TU specjalnie dla siebie to dziś specjalnie dla J. przyrządziłam Galette czyli prościej mówiąc tarta na kruchym cieście z rabarbarem, twarogiem oraz gruszką... Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik(...)ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice. Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek. Następnie smarujemy
NaKońcuJęzyka800g mąki 3 jajka 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki śmietany 18% 1 kg śliwek masło, bułka tarta, dodatkowy cukier, cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło. Siekamy(...)Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Kładziemy pierwszą część ciasta i posypujemy niewielką ilością bułki tartej. Kładziemy połówki śliwek (skórką w dół). Posypujemy śliwki delikatnie cukrem.Kładziemy drugą warstwę ciasta. Nakłuwamy je widelcem i smarujemy roztrzepanym pozostałym białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze
Moje Kuchenne Rewelacjetartego sera mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od rozwałkowania płatu ciasta francuskiego oraz umieszczenia go w formie do tarty z karbowanymi brzegami, którą wcześniej nasmarowałem roztopionym masłem. Ciasto starannie umieściłem w formie, dbając, aby szczelnie przylegało do brzegów naczynia. Nadmiar cista usunąłem za pomocą wałka. Przy użyciu(...)zimną wodą. Tak zblanszowany szpinak drobno posiekałem i dodałem do miski. Do tej samej miski wbiłem 4 jajka, dodałem 200 ml śmietany 12%, starty na drobnej tarce parmezan oraz tartą mozarellę, pozostawiając niewielką ilość mozarelli do posypania wierzchu dania. Całość lekko posoliłem, dodałem 2 szczypty ziół prowansalskich, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz
Wyprawy kulinarne